Zonnepanelen: kosten en advies (gids voor 2024)

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen: kosten en advies (gids voor 2024)
  11 mins leestijd

  Investeren in zonnepanelen is een verstandige keuze, omdat de opbrengst vergelijkbaar is met een rendement van 6 procent op je spaarrekening. Het besparen op energiekosten en het ontvangen van een vergoeding voor de teruggeleverde stroom aan het net maken het financieel aantrekkelijk.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  De voordelen van zonnepanelen

  Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee. Hieronder volgen ze op een rij:

  • Besparing op energiekosten

  Het hebben van zonnepanelen kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Dit komt doordat je met zonnepanelen zelf groene energie opwekt en dus minder elektriciteit hoeft af te nemen van het energiebedrijf. Hierdoor daalt je energierekening aanzienlijk, waardoor je op lange termijn flink kunt besparen. 
  Dankzij de salderingsregeling kan je tot 2025 dezelfde prijs ontvangen voor de teruggeleverde stroom als wat je betaalt aan het energiebedrijf voor de stroom die je afneemt.

  • Duurzame energie

  Door gebruik te maken van groene energie die je zelf opwekt met zonnepanelen, hoef je minder elektriciteit af te nemen van energiebronnen die schadelijk zijn voor het milieu. Hierdoor draag je bij aan een duurzamere toekomst. 

  • Vermindering CO2-uitstoot

  Ons energieverbruik is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot die schadelijk is voor het milieu. Vooral het verwarmen van onze huizen en het gebruik van gas- en kolengestookte elektriciteit dragen hieraan bij. Groene energie helpt daarom ook bij het verminderen van CO2-uitstoot. Met een installatie van 10 zonnepanelen op je dak kan je maar liefst 1.200 kilo CO2 per jaar besparen. 

  • Verhoging van de waarde van jouw woning

  Zonnepanelen behouden hun volledige waarde bij de verkoop van jouw woning. Opvallend is dat huizen met zonnepanelen gemiddeld duurder zijn dan huizen zonder zonnepanelen. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen een significant effect hebben op de waarde van een woning, met een prijsstijging van 2,56%. Dit betekent dat een huis met zonnepanelen meer waard kan zijn dan een vergelijkbaar huis zonder zonnepanelen. Dit komt doordat potentiële kopers de meerwaarde van groene energie en lagere energiekosten waarderen, wat kan leiden tot een hogere verkoopprijs voor woningen met zonnepanelen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >  • Terugverdientijd 

  Milieu Centraal heeft berekend wat de terugverdientijd is voor drie verschillende scenario’s als je in 2024 een set van 10 zonnepanelen aanschaft. In het eerste scenario, waarbij vanaf 2025 de salderingsregeling wordt afgebouwd en er geen terugleververgoeding van toepassing is, is de terugverdientijd 6 jaar. In het tweede scenario, waarbij vanaf 2025 de salderingsregeling wordt afgebouwd en er tot die tijd wel een terugleververgoeding geldt, is de terugverdientijd 6,5 jaar. Na de terugverdientijd begin je dus feitelijk geld te besparen door zonnepanelen.

  • Levensduur 

  Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van minstens 25 tot 30 jaar. Het voordeel van een lange levensduur van zonnepanelen is dat je gedurende een langere periode kunt profiteren van de financiële voordelen die zonnepanelen bieden. Een langere levensduur betekent ook dat je de investering in zonnepanelen over een langere periode kunt terugverdienen, waardoor je uiteindelijk meer geld bespaart.

  De kosten van zonnepanelen

  Aanschafkosten

  De kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen kunnen variëren, van ongeveer € 4.000 tot € 8.000 inclusief omvormer en installatie. De prijs hangt voornamelijk af van verschillende factoren, zoals het type installatie (aantal panelen, vermogen, etc.), het aantal personen in het huishouden en het gemiddelde energieverbruik.

  Onderhoudskosten

  Het jaarlijkse onderhoud van zonnepanelen omvat inspectie en reiniging, en de kosten hiervoor kunnen variëren tussen de €15 en €55 per jaar, afhankelijk van het aantal panelen en de benodigde hoeveelheid onderhoud. Het is essentieel om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren om de efficiëntie van de panelen te behouden en hun levensduur te verlengen.

  In de tabel hieronder worden enkele richtprijzen gegeven om een idee te geven van de mogelijke kosten van zonnepaneleninstallaties. Het gemiddelde vermogen van één paneel is 370 Wattpiek.

  Aantal zonnepanelenJaarlijks energieverbruik (kWh)Aantal Wattpiek (Wp)Kosten (gemiddeld)Opbrengst per jaar (gemiddeld)
  10 Panelen3.500 kWh3.700 Wp€ 6.000€ 1.300
  15 Panelen5.400 kWh5.550 Wp€ 8.000€ 1.900
  20 Panelen7.500 kWh7.400 Wp€ 10.000€ 2.550 
  24 Panelen8.400 kWh8.880 Wp€ 11.500€ 3.100  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Subsidies en financiële regelingen voor zonnepanelen

  Er zijn momenteel geen landelijke subsidies voor zonnepanelen in Nederland. Echter, sommige gemeenten, provincies en energieleveranciers bieden wel subsidies, leningen of andere financiële regelingen aan om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. 

  Er zijn wel andere financiële mogelijkheden beschikbaar om de kosten toch nog te verlagen. Hieronder leggen wij er een aantal uit:

  • Salderingsregeling

  De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig staan, omdat het wetsvoorstel om deze regeling af te bouwen door de Eerste Kamer is verworpen.

  Met de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven de elektriciteit die zij zelf opwekken met zonnepanelen verrekenen met hun eigen energieverbruik. Hierdoor hoeven zij geen belasting te betalen over de teruggeleverde energie en kunnen zij eventueel overschot aan opgewekte energie tegen een redelijke vergoeding aan het net leveren.

  Voorbeeld: Stel dat je in de zomer meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt en deze aan het net teruglevert, dan mag je in de winter diezelfde hoeveelheid elektriciteit weer kosteloos gebruiken. Dit wordt met elkaar verrekend, zodat je uiteindelijk geen extra kosten hebt voor de geleverde energie.

  • Btw

  Vanaf 1 januari 2023 geldt er een btw-tarief van 0% voor zonnepanelen die geleverd en geïnstalleerd worden. Dit betekent dat je geen btw hoeft te betalen voor zonnepanelen die op je huis geplaatst worden. Deze regeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen financieel aantrekkelijker voor huiseigenaren.

  Er zijn echter omstandigheden waarbij er wel 21% btw betaald moet worden bij de aankoop van zonnepanelen:

  • Als je vóór 1 januari 2023 een factuur hebt ontvangen voor de aanschaf van zonnepanelen
  • Bij de aankoop van geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning
  • Voor zonnepanelen met meerdere functies zoals PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen
  • Als de zonnepanelen niet op of bij een woning geïnstalleerd worden, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand
  • Als je zonnepanelen laat plaatsen door een niet-erkende bedrijf


  • Energiebespaarlening

  Het Nationaal Warmtefonds biedt de Energiebespaarlening aan voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals voor zonnepanelen. De lening varieert van € 25.000 tot maximaal € 71.000 voor, met looptijden van 7, 10, 15 of 20 jaar. De rente hangt af van de duur van de lening.

  • Lokale subsidies 

  Verschillende gemeenten en provincies bieden lokale voordelen en subsidies aan voor zonnepanelen, zoals de Duurzaamheidslening die vergelijkbaar is met de Energiebespaarlening. Deze leningen stellen bewoners in staat om goedkoop geld te lenen voor zonnepanelen en andere duurzame maatregelen. Daarnaast zijn er stimuleringsregelingen beschikbaar voor onderhoud, renovatie en restauratie van woningen, die soms ook van toepassing zijn op zonnepanelen. Het is belangrijk op te merken dat deze subsidies per gemeente kunnen verschillen, dus het is verstandig om bij je eigen gemeente te informeren over de mogelijkheden voordat je zonnepanelen laat installeren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Verschillende soorten zonnepanelen

  • Monokristallijn

  Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart van kleur, maar kunnen ook een donkerblauwe tint hebben. Ze hebben cellen met afgeronde hoeken, waardoor kleine witte of zwarte ruitjes zichtbaar zijn tussen de cellen.

  • Polykristallijn

  Polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne zonnepanelen zijn twee verschillende typen zonnepanelen. Het kleurverschil tussen deze panelen, vaak zwart of blauw, komt voort uit het productieproces. Polykristallijne zonnepanelen hebben cellen die bestaan uit meerdere, onregelmatig gevormde siliciumkristallen, terwijl monokristallijne panelen zijn opgebouwd uit één enkel siliciumkristal per zonnecel. 

  Een siliciumkristal is een vast materiaal dat bestaat uit siliconenatomen gerangschikt in een regelmatig patroon. In zonnepanelen wordt siliciumkristal gebruikt om zonnecellen te maken, die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit.

  • Dunne film

  Dunne film zonnepanelen zijn dunner en flexibeler dan traditionele zonnepanelen, waardoor ze er slanker uitzien en nauwelijks opvallen op het dakoppervlak. Door hun buigzaamheid kunnen dunne film zonnepanelen zelfs op gebogen oppervlaktes worden geplaatst, waardoor ze erg veelzijdig en flexibel zijn.

  • Glas-glas 

  Glas-glas zonnepanelen hebben zonnecellen die worden beschermd door twee lagen glas, terwijl andere zonnepanelen een glazen voorkant en kunststof achterkant hebben. De dubbele glazen laag van glas-glas zonnepanelen biedt diverse voordelen, zoals een hogere energieopbrengst, betere kwaliteit en garantie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Plaatsing van zonnepanelen

  De plaatsing van zonnepanelen is een belangrijk aspect voor het behalen van een optimale energieopbrengst. Hier zijn een paar belangrijke overwegingen bij de plaatsing van zonnepanelen: 

  • Dakoriëntatie

  Zonnepanelen presteren het beste op een dak dat richting het zuiden gericht is. Dit zorgt voor maximale blootstelling aan zonlicht gedurende de dag. Zonlicht vanuit het zuiden heeft namelijk de hoogste intensiteit.

  • Hellingshoek

  De ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 30 en 35 graden. Dit zorgt ervoor dat de panelen het zonlicht optimaal kunnen opvangen.

  • Obstakels

  Het is belangrijk om te controleren of er geen obstakels in de buurt zijn die de zonlichtinval op de zonnepanelen kunnen belemmeren. Dit kunnen bijvoorbeeld bomen, gebouwen of andere objecten zijn die schaduw werpen op de panelen.

  Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij de installatie van zonnepanelen, zodat de panelen op de meest efficiënte manier geplaatst kunnen worden en zo het maximale rendement behaald kan worden. 

  Advies bij de keuze van zonnepanelen

  Naast de juiste plaatsing van zonnepanelen, zijn er diverse aspecten om in gedachten te houden bij de aanschaf van ervan:

  • Energiebehoefte

  Het is belangrijk om te bepalen hoeveel energie je wilt opwekken met zonnepanelen, zodat je het juiste aantal panelen kunt kiezen. De energiebehoefte hangt af van het stroomverbruik van je huishouden. 

  • Beschikbare ruimte 

  De beschikbare ruimte op je dak bepaalt mede hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen. De dakoriëntatie en hellingshoek spelen ook een rol in het bepalen van de geschiktheid van je dak voor zonnepanelen. Onze zonnepanelen experts helpen jou graag verder met een dakscan!

  • Kwaliteit en garantie van de panelen

  Let bij de keuze van zonnepanelen op de kwaliteit en garantie van de panelen. Glas-glas zonnepanelen, zoals eerder besproken, bieden bijvoorbeeld voordelen ten opzichte van andere typen panelen. Check ook de garantievoorwaarden op de panelen.

  • Installateur kiezen 

  Kies een betrouwbare en ervaren installateur om zonnepanelen te plaatsen. Een goede installateur kan je adviseren over de juiste keuze van zonnepanelen en zorgt voor een professionele installatie, waardoor je zeker bent van een optimaal rendement van je zonnepanelen.

  Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen, advies in te winnen bij verschillende installateurs en goed te onderzoeken welke zonnepanelen het beste passen bij jouw specifieke situatie en behoeften. Op die manier maak je een weloverwogen keuze voor de aanschaf van zonnepanelen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  De toekomst van zonnepanelen

  De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan snel. Binnen 10 jaar zullen er meer mogelijkheden zijn om zonnestroom op te wekken, waaronder onzichtbare zonnecellen die geïntegreerd kunnen worden in de gevel van je huis. Deze nieuwe technologie biedt niet alleen een esthetisch voordeel, maar heeft ook als voordeel dat ze van Nederlandse makelij zijn. Dit betekent dat Nederlandse fabrikanten een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van innovatieve zonne-energieoplossingen. Het gebruik van deze geïntegreerde zonnecellen biedt huiseigenaren de mogelijkheid om op een efficiënte en duurzame manier energie op te wekken, terwijl het esthetische aspect van het huis behouden blijft.

  Vorig jaar heeft het kabinet aangekondigd dat er 312 miljoen euro wordt geïnvesteerd in een nationaal programma genaamd ‘SolarNL’ voor grootschalige productie van zonnecellen en zonnepanelen in Nederland. Door samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstituten wordt er gestreefd naar een vermindering van de afhankelijkheid van de buitenwereld voor onze energievoorziening. Het doel is om Nederland tegen 2030 grotendeels zelfvoorzienend te maken op het gebied van duurzame energie door middel van zonne-energie. Deze investering en samenwerking zullen naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling en grootschalige productie van zonnepanelen en zonnecellen in Nederland.

  Tips voor onderhoud en monitoring van zonnepanelen

  Bij het onderhoud en monitoren van zonnepanelen zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • Reiniging

  Zorg ervoor dat de zonnepanelen regelmatig worden gereinigd, vooral bij ophoping van vuil, stof of vogelpoep. Schoonmaken kan de prestaties van de panelen verbeteren en de levensduur verlengen. Gebruik bij voorkeur geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar gewoon water en een zachte borstel. 

  • Controle van de prestaties

  Monitor regelmatig de prestaties van de zonnepanelen om te controleren of ze optimaal functioneren. Dit kan bijvoorbeeld door het uitlezen van de opbrengstgegevens via een monitoringssysteem of door een professional te laten controleren.

  • Eventuele reparaties 

  Als er merkbare schade of verminderde prestaties worden waargenomen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en eventuele reparaties uit te laten voeren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij beschadigde panelen, losse bekabeling of defecte omvormers.

  Door regelmatig onderhoud en monitoring uit te voeren, kunnen zonnepanelen optimaal blijven presteren en bijdragen aan een duurzame en betrouwbare energievoorziening.

  Advies van experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van de micro-omvormers, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen omvormer bij jou installeren!

  Formulier >