Glas-glas zonnepanelen: wat is het, voordelen, nadelen en meer

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Glas-glas zonnepanelen: wat is het, voordelen, nadelen en meer
5 mins leestijd

Glas-glas panelen zijn de nieuwste zonnepanelen op de markt en volledig opgebouwd uit glas. De panelen hebben een hogere opbrengst, een langere levensduur, degraderen minder snel en zijn brandveiliger dan andere soorten zonnepanelen. Glas-glas panelen kosten gemiddeld rond de €850 euro per paneel inclusief installatie.

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen op de markt. Ze zijn ontworpen om de problemen van traditionele zonnepanelen weg te nemen. Waarin glas-glas panelen precies van andere soorten zonnepanelen verschillen en wat de voordelen zijn leggen we je in dit artikel uit!

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste soort zonnepanelen ontworpen om de problemen van traditionele zonnepanelen tegen te gaan. Traditionele zonnepanelen, zoals de kristallijne en dunne film zonnepanelen, zijn opgebouwd uit een voorzijde van glas en een achterzijde van kunststof. Bij glas-glas panelen zijn zowel de voor- als achterkant van glas. Hierdoor gaan deze panelen langer mee en verliezen ze minder snel hun rendement.

  Glas-glas zonnepanelen
Voordelen + Meer opbrengst per jaar
+ Tragere degradatie
+ Langste levensduur
+ Brandveilig
Nadelen – Hogere aanschafprijs
– Zwaar

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 

Offertes vergelijken >

Verschil tussen glas-glas en glas-folie panelen

las-folie zonnepanelen zijn de meest voorkomende panelen op de markt. Zo vallen kristallijne en dunne film zonnepanelen allemaal onder glas-folie panelen. Glas-glas panelen verschillen van deze panelen op een aantal gebieden, namelijk: materiaal, opbrengst, degradatie en prijs. Hieronder lichten we deze verschillen aan je toe.

Materiaal

Kristallijne en dunne film panelen bestaan uit een laag glas, opgevolgd door een laag zonnecellen en vervolgens een achterkant van kunststoffen folie. 
Een glas-glas paneel daarentegen bestaat uit een laag glas, opgevolgd door een laag met zonnecellen en vervolgens een achterkant van nog een laag met glas. Deze panelen bestaan dus volledig uit glas.

 

Opbrengst

Fabrikanten beweren dat panelen van glas gemiddeld 5% tot 25% meer energie produceren dan traditionele zonnepanelen. Glazen zonnepanelen leveren daarmee vergeleken met andere soorten zonnepanelen de meeste energie op per m2.

 

Degradatie

Degradatie is het proces waarbij zonnepanelen naarmate de jaren door veroudering of beschadigingen elk jaar iets minder vermogen kunnen produceren. Glas-folie zonnepanelen raken door het kunststoffen folie aan de achterzijde sneller beschadigd dan glas-glas panelen. Zo treden er bij glas-folie zonnepanelen sneller lucht- of vochtproblemen op. Dit soort schades zorgen ervoor dat een zonnepaneel sneller degradeert.

Glas-glas panelen hebben door hun tweede laag glas minder last van deze kwetsbaarheden en leveren daardoor per jaar ook minder vermogen in. De panelen degraderen een stuk trager en kunnen hierdoor ook een hogere opbrengst garanderen.

 

Prijs

Vergeleken met andere soorten zonnepanelen ligt de prijs van glas-glas panelen een stuk hoger. De aanschafkosten van glas-glas panelen liggen gemiddeld tussen de 20% en 50% hoger dan glas-folie zonnepanelen.

 

Soorten glas-glas panelen

Glas-glas zonnepanelen zijn er in 2 vormen, namelijk: glas panelen met frame en glas panelen zonder frame. Het verschil tussen deze twee zit hem voornamelijk in hun uiterlijk:

Glas-glas panelen met frame, deze panelen beschikken over een aluminium frame en lijken qua uiterlijk erg op andere soorten zonnepanelen. Wel is de achterzijde van glas in plaats van kunststof.
Glas-glas panelen zonder frame, deze panelen zien eruit als één groot paneel van glas. Dit strakke uiterlijk wordt over het algemeen mooier gevonden door mensen en valt minder op op donkere daken.

Voordelen en Nadelen

Net als elk ander product hebben ook glas-glas zonnepanelen zowel hun voor- als nadelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

Voordelen

 

Meer opbrengst per jaar, glazen panelen brengen jaarlijks zo’n 5% tot 25% meer energie op dan andere soorten zonnepanelen op de markt.

Tragere degradatie, glazen panelen degraderen aanzienlijk trager dan andere soorten zonnepanelen. Waar glas-glas panelen na 30 jaar gemiddeld nog op 87% van hun originele vermogen zitten, zitten traditionele zonnepanelen na 25 jaar al op 80%.

Langste levensduur, glazen panelen hebben de langste levensduur vergeleken met andere soorten zonnepanelen. Waar andere soorten zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan, gaan glas-glas panelen minimaal 40 jaar mee.

Brandveilig, omdat glas niet brandt zijn glas-glas panelen de beste optie op gebied van brandveiligheid.

 

Nadelen

 

Hogere aanschafprijs, door de dubbele glazen zijden zijn de productiekosten van deze zonnepanelen duurder dan die van zonnepanelen met een achterkant van kunststof. De prijs van glas-glas panelen ligt gemiddeld zo’n 20% tot 50% hoger dan glas-folie panelen.

Zwaar, door de zowel glazen voor- als achterkant zijn glazen zonnepanelen een stuk zwaarder als kristallijne of dunne film panelen. Ze kunnen daardoor alleen geplaatst worden op gebouwen die dit kunnen dragen.

 

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 

Offertes vergelijken >

 

 

Kosten glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn op het moment de duurste soort binnen de zonnepanelen. Hun hogere prijs hebben zij voornamelijk te danken aan het duurdere productieproces. Voor de panelen is meer glas nodig, waardoor de kosten stijgen.

Soort Gemiddelde kosten
Met frame

+- €850

Zonder frame

+- €950

De aanschafkosten voor een glas-glas zonnepaneel met frame liggen gemiddeld rond de €850 euro per paneel inclusief installatie. De aanschafkosten voor een glas-glas zonnepaneel zonder frame liggen gemiddeld rond de €950 euro per paneel inclusief installatie.

Ondanks de hogere aanschafkosten per paneel, zijn de glas-glas panelen wel een goede investering binnen de zonnepanelen. De meerprijs verdien je ruimschoots terug met de hogere opbrengst en langere levensduur van de panelen.

Glas-glas zonnepanelen kopen?

Op zoek naar geschikte glas-glas zonnepanelen? Dan kan het interessant zijn een aantal offertes van deze soort zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Wij kunnen je daarbij helpen!
Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte glas-glas zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen op jouw dak krijgt!

Meer over boekhouding?

Zonnepanelen vergelijken
Zonnepannen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen?

Bij glas-folie panelen is de voorzijde van het zonnepaneel van glas en de achterzijde van kunststof. Bij glas-glas panelen zijn zowel de voor- als achterkant van glas.

Hoe duur zijn glas-glas zonnepanelen?

De kosten voor een glas-glas zonnepaneel met frame liggen gemiddeld rond de €850 euro per paneel inclusief installatie. De kosten voor een glas-glas zonnepaneel zonder frame liggen gemiddeld rond de €950 euro per paneel inclusief installatie.

Wat is de meeropbrengst van glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas panelen produceren zo’n 5% tot 25% meer energie per m2 dan andere soorten zonnepanelen.