Hybride zonnepanelen: Info, soorten en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Hybride zonnepanelen: Info, soorten en kosten
6 mins leestijd

Hybride zonnepanelen zijn een combinatie van zonnepanelen en zonnecollectoren waardoor ze  zowel stroom als warmte leveren. De panelen zijn vooral geschikt voor kleinere dakoppervlakken. De kosten voor hybride zonnepanelen liggen gemiddeld tussen de €8.000 en €16.000.

Een vrij nieuw soort van zonnepanelen zijn de hybride zonnepanelen. Bij deze soort zijn twee systemen samengevoegd wat maakt dat ze zowel warm water als elektriciteit kunnen opwekken. Maar hoe doen ze dit nu precies? En wat kosten deze zonnepanelen? In dit artikel bespreken we alle ins en outs over het hybride zonnepaneel!

Hybride zonnepanelen

Opbrengst

Elektriciteit én warmte

Voordeel

Zowel ‘s zomers als ‘s winters een optimale
elektriciteitsopbrengst

Nadeel

Groter probleem bij defect onderdeel

Kosten

Gemiddeld tussen de 8.000 en 16.000 euro

Wat zijn hybride zonnepanelen?

Hybride zonnepanelen, ook wel PVT paneel genoemd, zijn een aanvulling op de traditionele zonnepanelen. Waar een normaal zonnepaneel alleen elektriciteit produceert, levert een hybride zonnepaneel je óók warm water op. Dit maakt maakt dat je dubbel op energiekosten bespaart, je gebruikt met hybride zonnepanelen namelijk én minder elektriciteit én minder gas van je energieleverancier.

De voorkant van een hybride paneel bestaat uit dezelfde zonnecellen als die van een zonnepaneel. Hiermee wordt middels zonlicht elektriciteit opgewekt. Aan de achterkant van het paneel bevindt zich een thermische zonnecollector dat zorgt voor warmte. Deze wordt wordt gebruikt voor o.a. het warme water voor de verwarming en uit de kraan.

Weten wat hybride zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van aanbieders bij jou uit de regio!

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 

Offertes vergelijken >

 

Hoe werken hybride zonnepanelen?

Hybride zonnepanelen bestaan uit twee verschillende systemen, één waarmee elektriciteit opgewekt wordt, en één waarmee warmte opgewekt wordt. Beide processen leggen we hieronder uit:

Elektriciteit opwekken

Stroom wordt opgewekt zodra er zonlicht op het paneel schijnt. Er ontstaat dan spanning in de zonnecellen wat vervolgens via een omvormer om wordt gezet tot bruikbare stroom. Deze stroom wordt vervolgens naar de meterkast gestuurd en kan dan in huis gebruikt worden.

 

Warmte opwekken

Achter het zonnepaneel zit een zonnecollector. Hierdoor stroomt koelvloeistof die de collector opwarmt met de warmte van de zon. De opgewarmde vloeistof wordt vervolgens via een warmtepomp naar een boilervat geleidt. Vanuit hier geeft een warmtewisselaar deze warmte af aan het water dat uit de kraan of door de verwarming stroomt.
 

Soorten hybride zonnepanelen

Er zijn 2 soorten hybride zonnepanelen te onderscheiden, namelijk: PVT panelen en PVT collectoren.

PVT panelen

Het hoofddoel van deze PVT panelen is het opwekken van stroom. Dit zijn hybride panelen met aan de achterkant een buizenstelsel van koperen leidingen. Hiermee kunnen de panelen naast elektriciteit ook een beetje warmte produceren.

+  elektrische opbrengst is hoger dan bij PVT collectoren
–  thermische opbrengst is wat lager dan bij PVT collectoren

PVT panelen zijn geschikt wanneer er een hogere elektriciteitsvraag is.

PVT collectoren

Het hoofddoel van deze PVT collectoren is het verkrijgen van warmte. Dit systeem heeft een geïsoleerde omkasting en een glasplaat waardoor het collectorgedeelte efficiënt zijn werk kan doen.

+  thermische opbrengst is hoger dan bij PVT-panelen
–  elektrische opbrengst is wat lager dan bij PVT-panelen

PVT collectoren zijn geschikt wanneer er een hogere warmtevraag is.

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 

Offertes vergelijken >

 

Hybride zonnepanelen – Opbrengst

PVT-panelen wekken zowel stroom én warmte op. De opbrengst van beide wordt hieronder besproken:

Opbrengst elektriciteit

Hybride zonnepanelen wekken het hele jaar door stroom op. De combinatie van de systemen zorgen voor een 5% tot 10% hogere elektriciteitsopbrengst dan bij normale zonnepanelen.

Hoe doen ze dat?
Tijdens warme zomerse dagen wordt een zonnepaneel erg heet. Dit heeft een negatieve impact op het rendement van de zonnepanelen. Hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder elektriciteit hij op zal brengen. Bij hybride zonnepanelen worden de panelen gekoeld door het collector gedeelte. Door deze betere koeling blijven de zonnepanelen óók op zonnige dagen uiterst presteren.

Aan de andere kant zorgt de warmte van de zonnepanelen er tijdens koude winterse dagen voor dat vorst en sneeuw van de zonnepanelen smelt. Hierdoor krijgen de panelen meer lichtinval en is opwekking van stroom óók in de winter mogelijk.

Opbrengst warmte

De opbrengst van warm water ligt bij de hybride panelen echter wel lager dan bij een losstaande collector. Een traditionele collector heeft op zichzelf een hogere opbrengst dan de collector inbegrepen in een hybride zonnepaneel. De winst zit hem dus voornamelijk in de combinatie in opbrengst van elektriciteit en warmte.

Meer over boekhouding?

Zonnepanelen
Glas-glas panelen
Duitse zonnepanelen
Oost West zonnepanelen

Voordelen en nadelen van Hybride zonnepanelen

Net als elk ander product hebben ook de hybride zonnepanelen zowel hun voor- als nadelen. Hieronder benoemen we de belangrijkste:

Voordelen

 

Brengen naast elektriciteit ook warmte op

Hogere elektriciteitsopbrengst vergeleken met andere zonnepanelen

Zowel ‘s zomers als ‘s winters een optimale elektriciteitsopbrengst

Een lange levensduur van zo’n 25 tot 30 jaar

 

Nadelen

 

Hoge aanschafkosten, gemiddeld tussen de 8.000 en 16.000 euro

Lagere opbrengst van warmte dan met een losstaande zonnecollector

Groter probleem bij defect onderdeel, één kapot onderdeel heeft namelijk invloed op zowel de elektriciteits- als warmte opbrengsten

 

Kosten

De kosten voor hybride zonnepanelen liggen gemiddeld rond de €500 tot €900 per vierkante meter. De kosten voor een geheel systeem aan hybride zonnepanelen ligt daarmee voor een gemiddeld gezin tussen de €8.000 en €16.000. De terugverdientijd van de zonnepanelen varieert tussen de 10 tot 25 jaar.

Bespaartips

Momenteel zijn de hybride zonnepanelen het duurste soort binnen de zonnepanelen, ze zijn zo’n 1,5 keer duurder als normale zonnepanelen. Onderstaande tips helpen je niet onnodig veel uit te geven aan de zonnepanelen:

Huren of leasen – Ben je van plan binnen een aantal jaar te verhuizen? Dan kan het op de korte termijn verstandiger zijn de zonnepanelen te huren of leasen. Je betaalt dan een vast maandelijks bedrag in plaats van de volledige aanschafkosten in één keer.

BTW – zodra je jouw eigen zonne-energie op gaat wekken, mag je de BTW over de aanschafkosten terugvragen bij de belastingdienst. De belastingdienst ziet jou dan namelijk als kleine ondernemer van eigen stroom. Hierdoor hoef je geen BTW over de dakpannen te betalen.

Subsidie – vaak zijn er gemeentelijke of provinciale subsidies beschikbaar wanneer je jouw eigen stroom gaat produceren. Dit is de moeite waard je van te voren in te verdiepen!

 

Wanneer hybride zonnepanelen?

PVT panelen zijn vooral geschikt wanneer er een beperkt dakoppervlakte beschikbaar is. Het voordeel van deze zonnepanelen is namelijk dat je geen twee gescheiden systemen (zonnepaneel en collector apart) op je dak hoeft te hebben, maar alles verwerkt zit in één paneel.

 

Hybride zonnepanelen offertes

Op zoek naar geschikte hybride zonnepanelen? Dan kan het interessant zijn een aantal offertes van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Wij kunnen je daarbij helpen!

Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte offertes door aanbieders van hybride zonnepanelen bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens een aantal vrijblijvende offertes waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen op jouw dak krijgt!

Offertes vergelijken >

Veelgestelde vragen

Kan ik BTW over de zonnepanelen terug vragen?

Ja, zodra je jouw eigen zonne-energie op gaat wekken, mag je de BTW over de aanschafkosten terugvragen bij de belastingdienst.

Wat is het verschil tussen een PV-paneel en een PVT-paneel?

PV staat voor zonnestroom. Met deze zonnepanelen kun je alleen elektriciteit opwekken. PVT staat voor zonnestroom + warmte. Met deze zonnepanelen kun je naast elektriciteit, ook warmte opwekken.

Waarom PVT panelen?

Met PVT zonnepanelen produceer je zowel elektriciteit als warm water. Daarnaast is ook de elektriciteitsopbrengst het hoogst vergeleken met andere zonnepanelen en heb je zowel ‘s zomers als ‘s winters een optimale elektriciteitsopbrengst.