Kosten zonnepanelen in 2024

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Kosten zonnepanelen in 2024
  7 mins leestijd

  In 2024 is de prijs van zonnepanelen flink gedaald, waardoor ze nu veel toegankelijker zijn geworden voor consumenten. Deze afname in kosten heeft zonnepanelen getransformeerd tot een aantrekkelijke investering voor huishoudens die willen besparen op hun energierekening en tegelijkertijd willen bijdragen aan duurzame energieopwekking. Hoewel de investering in zonnepanelen nog steeds een slimme keuze is, blijkt uit recente bevindingen dat consumenten nog niet zo snel overgaan tot deze investering als verwacht. Wat maakt de aanschaf van zonnepanelen in 2024 zo aantrekkelijk en wat zijn de mogelijke redenen waarom huishoudens nog terughoudend zijn? Dit artikel verkent de opkomst van zonne-energie als een betaalbaar alternatief en belicht de diverse factoren die een rol spelen bij het overwegen van zonnepanelen als duurzame energieoplossing.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Kostprijs van zonnepanelen in 2024

  De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden ligt nu tussen de €3.000 en €5.000. Dit is aanzienlijk minder dan een jaar geleden (toen was het nog €7.000!). Deze prijs is inclusief de kosten voor een omvormer en de installatie van de panelen, en levert een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp) op. De terugverdientijd van deze investering is gemiddeld 5 tot 8 jaar, berekend met een stroomprijs van €0,35 per kWh. Dit geeft aan dat zonnepanelen steeds rendabeler worden en een goede optie zijn voor huishoudens die willen besparen op hun energierekening en bijdragen aan duurzame energieopwekking.

  Opbrengst van zonnepanelen

  De opbrengst van zonnepanelen hangt van verschillende factoren af. Een standaard zonnepaneel van gemiddeld formaat met een vermogen van 250 Wp kan op jaarbasis ongeveer 225 kWh stroom opwekken. De werkelijke opbrengst kan echter variëren, afhankelijk van de plaatsing, het type panelen, de hoeveelheid zonuren en andere specifieke omstandigheden. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel van je eigen energieverbruik je wilt dekken met zonnepanelen. Op basis van je verbruik, de gewenste zelfopgewekte energie en de verwachte opbrengst van de panelen, kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

  De tabel hieronder toont de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen en de snelheid waarmee je de investering terugverdient:

  Aantal panelenKostenOpbrengst per jaar
  6 Panelen€3.200€750
  10 Panelen€5.000€1.200
  14 Panelen€6.500€ 1.800
  18 Panelen€8.000€2.000
  20 Panelen€10.000€ 2.200

  Terugverdientijd

  Uit recent onderzoek van TNO en de Consumentenbond blijkt dat zonnepanelen gemiddeld binnen 7 jaar worden terugverdiend. Echter, in 2023 is de prijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald, waardoor de terugverdientijd tegen het einde van dat jaar ongeveer 6 jaar bedraagt. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de terugverdientijd, omdat de investering in zonnepanelen ook direct de waarde van je woning verhoogt. Dit betekent dat je het geïnvesteerde bedrag niet per se hoeft terug te verdienen, aangezien het al in de waarde van je huis zit. Bovendien gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee. Dit betekent dat je nog 18 jaar kunt profiteren van gratis stroom nadat de installatie is terugverdiend.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Factoren die van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen

  De genoemde prijs voor zonnepanelen is een indicatie en de exacte kosten kunnen per situatie verschillen. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • Het energieverbruik van het huishouden (het vereiste aantal zonnepanelen)
  • Het merk en het vermogen van de panelen (inclusief de afmetingen). 
  • Bovendien kunnen er bijkomende kosten zijn, zoals de installatiekosten, die kunnen variëren per zonnepanelenbedrijf. 


  Het is daarom belangrijk om een offerte op maat aan te vragen en te laten kijken naar je specifieke situatie om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van zonnepanelen voor jouw woning.

  Waarom zijn zonnepanelen nu goedkoper?

  De reden waarom zonnepanelen nu een stuk goedkoper zijn, komt doordat de vraag naar zonnepanelen flink is gezakt. De zonnepanelen installateurs hadden een overschot aan zonnepanelen ingekocht. Hierdoor zijn zij genoodzaakt om hun prijzen te verlagen. Ongeveer de helft van de verkopers bood zonnepanelen aan voor minder dan één euro per wattpiek. Het gemiddelde lag op €0,96 per wattpiek. Voor 10 panelen met een totaal vermogen van 400 wattpiek zou je dan ongeveer €3.840 betalen.

  De prijs per wattpiek voor zonnepanelen wordt hieronder weergegeven. Dit geeft het maximale vermogen aan dat een paneel kan opwekken onder optimale omstandigheden. Deze prijs is inclusief de kosten voor installatie en de benodigde omvormer.

  JaarPrijs per Wp
  2008€3,80
  2010€2,60
  2012€1,70
  2014€1,55
  2016€1,45
  2018€1,30
  2020€1,25
  2022€1,80
  2023€1,20
  2024€0,95


  Zoals je kunt zien, was in 2023 de prijs per wattpiek 1,20. Als we uitgaan van het installeren van 10 panelen (4.000 wattpiek), komen we op een totaalprijs van €4.800 excl. btw. In 2024 zijn de kosten voor 10 zonnepanelen €3.800 excl. btw. Dit is een verschil van maar liefst €1.000! 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Subsidies en financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen in 2024

  Vanaf 2023 kunnen particulieren geen landelijke subsidie meer ontvangen bij de aanschaf van zonnepanelen. Gelukkig zijn er nog steeds enkele lokale subsidies beschikbaar. Daarnaast moedigt de overheid het gebruik van zonnepanelen aan door het verlaagde btw-tarief en diverse financiële opties om de kosten van zonnepanelen te betalen. Hieronder leggen we de lokale subsidies uit.

  Financiële ondersteuning op lokaal niveau

  In gebieden waar gemeenten weinig/geen subsidies verstrekken, zijn er vaak wel mogelijkheden voor goedkope leningen om duurzame verbeteringen aan je huis te financieren. Bijvoorbeeld, met de SVn Duurzaamheidslening kun je tegen een rentepercentage van ongeveer 1,6% lenen voor dit doel, met een looptijd van 10 of 15 jaar. Je hebt ook de mogelijkheid om de lening zonder boete eerder af te lossen.

  Als jouw gemeente de Duurzaamheidslening niet aanbiedt, zijn er nog altijd alternatieven beschikbaar, zoals de Energiebespaarlening of het opnemen van de kosten voor zonnepanelen in je hypotheek.


  Salderingsregeling

  Op dinsdag 13 februari heeft de Eerste Kamer besloten om de afbouw van de salderingsregeling af te wijzen, waardoor de regeling voorlopig van kracht blijft.

  Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, lever je de overtollige stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ‘terugleveren’ genoemd. Je energieleverancier verrekent de teruggeleverde energie met de energie die je hebt afgenomen. De prijs die je ontvangt voor teruggeleverde energie is gelijk aan de prijs die je betaalt voor afgenomen energie, inclusief energiebelasting en btw. Deze verrekening, beter bekend als salderen, vindt jaarlijks plaats.

  Als je zonnepanelen hebt en gebruik wilt maken van salderen, moet je je aanmelden bij je netbeheerder via de website www.energieleveren.nl. Je kunt ook je installateur vragen dit voor je te regelen. Het is verplicht om je aan te melden als je stroom gaat terugleveren aan het net. De netbeheerder controleert of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en kan indien nodig kosteloos een nieuwe meter installeren. De netbeheerder regelt ook de verrekening van het salderen met je energieleverancier in je afrekening.

  Geen btw

  Naast de subsidies van de gemeente, is er ook een belastingvoordeel vanuit de overheid voor de aanschaf van zonnepanelen. Sinds 2023 is het btw-tarief voor zonnepaneleninstallaties verlaagd naar 0%. Vóór 2023 moest je 21% btw betalen, maar in veel gevallen was het mogelijk om deze btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Met het huidige belastingtarief van 0% is het proces van btw-teruggave via de btw-teruggaveservice niet meer nodig.

  Toekomstige ontwikkelingen van zonnepanelen

  • Toename zonnepaneleninstallatie: Het Internationaal Energie Agentschap voorspelt dat er de komende 5 jaar wereldwijd 2 miljard zonnepanelen zullen worden geïnstalleerd. Maar is de productie van zonnepanelen eigenlijk duurzaam? Volgens Milieu Centraal is de energie die nodig is voor de productie van zonnepanelen binnen 2 jaar gecompenseerd door de energie die ze opwekken. 
  • Duurzame zonnepanelen: Zonnepanelen worden steeds duurzamer en gaan na 25 jaar nog steeds mee. Hierdoor kunnen ze vaak nog een tweede leven krijgen. 
  • Recyclen zonnepanelen: Het recyclen van zonnepanelen is echter nog een uitdaging. Hoewel 85% van een zonnepaneel bestaat uit recyclebare materialen zoals koper, glas en aluminium, is er nog geen oplossing voor de overige 15% van chemische stoffen. In Nederland wordt al bij 20% van de zonnepanelen rekening gehouden met recycling, maar er is nog progressie nodig om het volledige recyclingproces te optimaliseren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Heb je behoefte aan gepersonaliseerd advies? 

  Heb je nog geen zonnepanelen? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan je altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >