Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
  3 mins leestijd

  De terugverdientijd is een belangrijk onderwerp binnen de zonnepanelenmarkt. Dit concept verwijst naar de periode die nodig is om de initiële investering in zonnepanelen terug te verdienen. De investering verdien je terug door besparingen op je energiekosten en eventuele inkomsten uit teruglevering aan het net. In dit artikel leggen we je uit wat de terugverdientijd inhoudt, welke factoren deze beïnvloeden en hoe je de termijn kunt berekenen.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Wat is de terugverdientijd?

  De terugverdientijd is de periode waarin je de investering in zonnepanelen geheel hebt terugverdient. Dit is de periode waarin de besparing op energiekosten en eventuele subsidies of inkomsten van teruggeleverde stroom gelijk zijn aan de initiële kosten van het zonnepanelensysteem. Na deze periode begint de installatie jou daadwerkelijk winst op te leveren!

  Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

  De terugverdientijd van zonnepanelen varieert op basis van verschillende factoren, waaronder:

  • Kosten van de installatie: Dit omvat de totaalprijs van de zonnepanelen, de omvormer(s), de installatiekosten en eventuele extra kosten zoals montagebeugels of aanpassingen aan het dak.
  • Subsidies en belastingvoordelen: Subsidies andere financiële voordelen zorgen ervoor dat je investering lager uitvalt. Hierdoor verkort je de terugverdientijd aanzienlijk!
  • Energieprijs: De prijs van elektriciteit heeft direct invloed op de terugverdientijd. Hoe hoger de energieprijs, hoe sneller de investering wordt terugverdiend als gevolg van besparingen op de elektriciteitsrekening.
  • Opbrengst van zonnepanelen: De hoeveelheid elektriciteit die zonnepanelen genereren hangt af van factoren zoals de locatie, de oriëntatie en hellingshoek van de panelen en het weer. Hoe meer elektriciteit je panelen opwekken, des te sneller je je investering terugverdient.
  • Terugleververgoeding: Dit is de vergoeding die je ontvangt voor de elektriciteit die je bij een overschot aan opgewekte energie terug levert aan het net. De hoogte van de vergoeding varieert afhankelijk van de energieleverancier en de lokale regelgeving.
  • Ligging van de panelen: De specifieke plaatsing van de panelen op het dak beïnvloed de opbrengst. Panelen die volledig in de zon liggen, leveren de hoogste opbrengst. Panelen die schaduw van bomen of gebouwen vangen, leveren je minder op
  • Levensduur: Moderne zonnepanelen gaan doorgaans 25 tot 30 jaar mee. Hoe langer de panelen meegaan, des te langer je van de voordelen kunt profiteren. Dit beïnvloed de terugverdientijd positief.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Berekening van de terugverdientijd

  Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, kan je een eenvoudige formule gebruiken:


  Voorbeeldberekening
  Stel, je investeert € 6.000 in een zonnepanelensysteem met alles erop en eraan. Je jaarlijkse besparing op energiekosten is gemiddeld € 600 en je ontvangt jaarlijks gemiddeld € 200 aan terugleververgoeding. De berekening zou er als volgt uitzien:

  In dit geval zal de terugverdientijd 7,5 jaar zijn. Na deze periode beginnen de zonnepanelen je netto winst op te leveren.

  Gemiddelde terugverdientijd

  De terugverdientijd kan sterk variëren afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Ook is de salderingsregeling van grote invloed op de terugverdienperiode. In Nederland ligt de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen doorgaans tussen de 5 en 8 jaar. 
  Het begrijpen en berekenen van deze terugverdientijd helpt huiseigenaren om weloverwogen beslissingen te nemen over de investering in duurzame energie.
  Met de voortdurende daling van de kosten van zonnepanelen en de stijgende energieprijzen, wordt de investering in zonne-energie steeds aantrekkelijker. Bovendien draagt het niet alleen bij aan kostenbesparingen, maar ook aan een duurzame toekomst.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Advies van experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >