Prijsdaling zonnepanelen uitgelegd [2024]

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Prijsdaling zonnepanelen uitgelegd [2024]
  2 mins leestijd

  Verschillende bronnen melden dat de prijzen van zonnepanelen wereldwijd zijn gekelderd in de afgelopen maanden. De marktprijs bedraagt nu ongeveer evenveel als de prijzen van vóór de corona pandemie. De kans bestaat zelfs dat de prijzen nog verder zullen dalen. In dit artikel leggen we je uit hoe groot het prijsverschil is, hoe de prijsdaling tot stand kan komen en hoe jij het beste op deze situatie kunt handelen.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Hoeveel zijn de zonnepanelen in prijs gedaald?

  Een veelgebruikte maatstaf voor de prijs van zonnepanelen is de prijs per wattpiek.
  In februari 2024 lag de gemiddelde waarde van een zonnepaneel op zo’n 23 dollarcent per wattpiek. In juli 2024 is deze prijs per wattpiek gedaald naar ongeveer 16 dollarcent. Volgens OPIS, een Amerikaans onderzoeksbureau, is in de maand juli de marktprijs wekelijks met maar liefst 11% gedaald. Maar hoe kan dit?

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Grote voorraden

  Als gevolg van extreem hoge voorraden van zonnepanelen in Europa is de prijs enorm gedaald. Grote voorraden duiden op een lage consumentenvraag naar zonnepanelen, wat resulteert in een lagere prijs. De Europese partijen willen namelijk zoveel mogelijk voorraad kwijt, waardoor producenten noodgedwongen de prijs moeten verlagen. De grote Europese voorraad wordt gezien als de voornaamste reden van de prijsdaling.

  Tip: Haal meer uit je hybride panelen met een Oost-west opstelling. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Klik dan hier

  China

  Ondanks dat veel mensen denken dat zonnepanelen in Europa worden vervaardigd, worden vrijwel alle zonnepanelen in China geproduceerd. Klik hier hoe dat zit.
  Ook in China spelen twee belangrijke factoren mee die leiden tot lagere prijzen van zonnepanelen:

  1. De prijs van polysilicium, een belangrijke grondstof van zonnepanelen, is enorm gedaald;
  2. De Chinese economie draait minder dan verwacht, met als gevolg dat ook de vraag in China voor zonnepanelen laag is.

  Goed nieuws voor de consument!

  De daling in de prijs van zonnepanelen lijkt zelfs zo ver te gaan dat de prijzen van zonnepanelen bijna de productiekosten evenaren. Zoals eerder benoemd ligt de prijs per wattpiek nu ongeveer op 16 dollarcent. Sommige fabrikanten tekenen contracten voor 18 dollarcent per wattpiek om een eventuele verdere daling te vermijden. Chinese producenten hebben het momenteel dus enorm lastig.

  Voor jou is dit uiteraard wel goed nieuws! Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit waardoor je terugverdientijd aanzienlijk korter is. Profiteer daarom nu van deze tijdelijk gunstige prijzen en laat je informeren door onze specialisten bij jou uit de regio.

  Vrijblijvende offertes opvragen

  Misschien vind je dit ook interessant: