Zit er verschil tussen zonnepanelen uit de EU en uit China?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zit er verschil tussen zonnepanelen uit de EU en uit China?
  5 mins leestijd

  De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat zonnepanelen grote financiële voordelen bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Er zijn daarom steeds meer producenten in de markt actief, met name uit China. Er wordt vaak gedacht dat er een groot kwaliteitsverschil bestaat tussen panelen uit Europa en die vanuit China, ze hebben geen goede reputatie. Zo wordt beweerd dat Chinese zonnepanelen minder efficiënt, van mindere kwaliteit en minder duurzaam zijn. Maar klopt dit wel? In dit artikel wordt ingegaan op de verschillen tussen Europese zonnepanelen en Chinese zonnepanelen, en wordt uitgelegd waar de eventuele verschillen vandaan kunnen komen.

  Wil je direct offertes ontvangen van zonnepanelen specialisten? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  De verschillen uitgelegd

  China staat bekend om zijn efficiënte productieprocessen, vooral als het gaat om kosten. China is immers in termen van handel en productie de grootste economie ter wereld. Het land is de thuisbasis van ‘s werelds grootste productiefaciliteiten. Deze productiekracht is te danken aan verschillende factoren, waaronder lage arbeidskosten, populatiegrootte, schaalvoordelen en een stimulerend klimaat voor investeringen en export. Als gevolg hiervan is China een grote leverancier van een breed scala aan producten: van elektronica tot textiel en van auto’s tot aan zonne energie. Ze hebben wat dat betreft een goede reputatie.

  Dat zonnepanelen uit China van aanzienlijk lagere kwaliteit zijn en slechter presteren dan Europese panelen, is dan ook een misperceptie. 
  Ten eerste moeten we begrijpen dat zonnepanelen die wereldwijd worden verkocht, ongeacht de plek van productie, moeten voldoen aan strenge internationale normen en certificeringen. Hiermee wordt gegarandeerd dat ook zonnepanelen uit China veilig en efficiënt zijn. Dit betekent dat alle fabrikanten zich aan dezelfde normen en certificeringen moeten houden.
  Daarnaast hebben alle fabrikanten dezelfde kwaliteitscontrolesystemen om ervoor te zorgen dat hun producten aan deze normen voldoen. Ze stellen dezelfde kwaliteitseisen aan hun producten en gebruiken dezelfde technologieën om de meeste zonnepanelen te kunnen produceren. Chinese zonnepanelen hebben dus zeker geen slecht rendement.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Het proces is dus voor alle fabrikanten hetzelfde. Daar kan het verschil niet in zitten, maar waar dan wel in?
  Over het algemeen is een Chinees zonnepaneel merk goedkoper dan een Europese merk. Dit komt voornamelijk doordat China lage productiekosten heeft. Daarnaast zijn er grote schaalvoordelen door de grote productiecapaciteit van de Chinese zonnepanelen industrie. Dit betekent dat de productiekosten per paneel dalen naarmate er meer panelen worden geproduceerd. Ook heeft de Chinese overheid de productie van zonnepanelen uit China gesubsidieerd om export te bevorderen, waardoor de ontwikkeling van de Chinese zonnepanelen industrie in stroomversnelling geraakt. Dit heeft ook bijgedragen aan de lagere prijzen van Chinese zonnepanelen. In combinatie met de strenge vereisten van het productieproces, is de prijs/kwaliteitverhouding van de Chinese zonnepanelen zeer goed, al dan niet beter. 

  De grootste misperceptie is zelfs dat Europese producenten de panelen in Europa produceren. Het overgrote deel van de zonnepanelen wordt namelijk geproduceerd in China en vervolgens geëxporteerd naar bijvoorbeeld Europa. Een Europese ‘producent’ hoeft slechts het laatste schroefje aan te draaien om het als een Europees paneel te kunnen bestempelen.

  Maar zitten er dan helemaal geen voordelen aan Europese panelen? Wel degelijk!
  Dit voordeel zit hem in de garantie. Over het algemeen bieden veel Chinese producenten garanties die vergelijkbaar zijn met die van Europese producenten, zoals 10 jaar garantie op het product en 25 jaar garantie op het vermogen. Echter, het probleem met de garanties van Chinese zonnepanelen is dat het vaak moeilijk is om er aanspraak op te maken. Het is namelijk in Europa makkelijker om je recht te halen dan bij een fabrikant in China. Dit komt doordat Chinese merken niet altijd even transparant zijn over hun garantievoorwaarden en klantenservice. Daarnaast zijn de transportkosten vaak voor rekening van de consument als het paneel vervangen of gerepareerd moet worden. Bij Europese producenten worden de transportkosten over het algemeen wél vergoed.

  Tip: Kies voor de beste zonnepanelen installatie ook voor een geschikte omvormer. Klik hier om er achter te komen welke het beste bij jou past!


  We kunnen concluderen dat er geen aanzienlijk verschil zit in de kwaliteit en de prestaties van de standaard zonnepanelen die ‘geproduceerd’ worden in Europa en zonnepanelen uit China. Beide regio’s hebben strenge normen en certificeringen die moeten worden nageleefd en de fabrikanten hanteren vergelijkbare kwaliteitscontrolesystemen bij het produceren van hun zonnepanelen. Chinese panelen zijn goedkoper, maar wel onderhevig aan onduidelijke voorwaarden en garanties. 
  Het is daarom belangrijk om de garantievoorwaarden van verschillende fabrikanten te vergelijken en te controleren op eventuele extra kosten en beperkingen, voordat je de eventuele beslissing maakt welke zonnepanelen je aanschaft.

  Waarom je juist nu het beste zonnepanelen kunt aanschaffen

  Als gevolg van onder andere de salderingsregeling en een korte terugverdientijd, is het juist nu het moment om zonnepanelen aan te schaffen. Klik hier en we leggen het je uit!

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Benieuwd naar wat Chinese zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende leveranciers. Zeker de moeite waard!

  Formulier >