Zonnepanelen afmetingen: zo zit het

Start vergelijken
 1. Home
 2. Zonnepanelen
 3. Zonnepanelen afmetingen: deze formaten zijn er en heb jij nodig
5 mins leestijd

Wil je investeren in zonnepanelen? Om te weten wat het kost en hoeveel je er kwijt kan dien je eerst de afmetingen te weten. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende afmetingen van zonnepanelen.

Direct weten hoeveel zonnepanelen jij kwijt kan in jouw situatie? Weten hoeveel het gaat kosten en hoeveel het oplevert? Offerte.nl helpt je daarbij. Vul het formulier in en ontvang direct 4 offertes van zonnepanalen leveranciers.

Hoe groot is een zonnepaneel?

Er zijn standaard afmetingen van zonnepanelen. De grote zonnepanelen zijn ruwweg in deze zonnepanelen maten onder te verdelen:

 • Grote zonnepanelen (195x 100cm)
 • Standaard afmeting zonnepanelen (165x 100cm)
 • Kleine zonnepanelen (150x 100cm)
 • CIS zonnepanelen (dunne film) (125x 110cm)
verschillende afmetingen

Jouw dak bepaalt welke grootte zonnepanelen je het beste kan gebruiken. In het legplan wordt berekend welke afmetingen het meest geschikt zijn. De installateur stelt het legplan voor de zonnepanelen op. Hij geeft een advies over welke afmetingen zonnepanelen het meest opleveren in jouw situatie. De installateur berekent direct jouw energiebesparing per jaar. Zo weet je precies wat het kost en wat je bespaart. Hiermee weet je direct de terugverdientijd.

Groter is niet altijd beter

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is groter niet altijd beter. Het is waar dat de afmetingen van een zonnepaneel van invloed is op het aantal Wattpiek dat het paneel oplevert. Echter zijn er nog een aantal factoren van invloed. Denk hierbij aan het merk, het soort paneel (dunne film), en of je een schuin dak hebt of een plat dak.

Wil je de meest efficiente oplossing voor jouw dak? Vul het formulier in. Onze specialisten doen je een vrijblijvend aanbod en geven hierin precies aan hoeveel jij gaat besparen tegen welke kosten.

Formaat zonnepanelen en het vermogen

Over het algemeen geldt: hoe groter het formaat zonnepanelen, des te hoger het vermogen. Je rendement is dus vaak afhankelijk van de maten zonnepanelen.

 • Standaard afmeting zonnepaneel (165x 100) leveren gemiddeld 245 tot 285 WP op
 • Grote zonnepanelen zijn (195×100) leveren gemiddeld 300 WP op

Maar, hoe kleiner de afmetingen, hoe meer je er op het dak kunt plaatsen. Ook de dikte van het zonnepaneel kan van invloed zijn. Deze zijn gemiddeld tussen de 3,5 en 5 cm.

Je kunt je namelijk afvragen: hoe groot is een zonnepaneel? Wat zijn de standaard afmetingen en hoeveel kan ik er plaatsen? Dit wordt allemaal duidelijk in een legplan. Benieuwd naar de ideale zonnepaneel oppervlakte voor jouw situatie? Vul nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende leveranciers.

Tip: Het hebben van zonnepanelen is niet alleen duurzaam en verantwoord, je verhoogt er ook de waarde van je huis mee.

Schuin of plat dak?

De installateurs bespreken samen met jouw de juiste afmetingen zonnepanelen. Ze vragen of je een schuin of plat dak hebt. Dat maakt niet uit voor de grootte zonnepanelen. Het geeft wel inzicht in welk formaat zonnepanelen het best geplaatst kunnen worden.

Schuin dak?

Schoorsteen of dakkapel? De schaduw van de schoorsteen of dakkapel zorgt dat de zonnepanelen minder licht krijgen.

Dakrand, dakgoot en nok De invloed van wind is hier groter dan op de rest van het dak. De oppervlakte van een zonnepaneel levert op deze plekken minder energie op.

Verticaal of horizontaal plaatsen Dat maakt meestal niet uit. De ideale opstelling wordt duidelijk in het legplan.

Plat dak?

Afstand tussen zonnepanelen Bij een plat dak is het belangrijk dat er afstand zit tussen de panelen. De installateur berekend de afstand op basis van de standaard afmetingen.

De richting van de zonnepanelen Je kunt de zonnepanelen naar het zuiden, westen of oosten richten. De specialist adviseert hier in.

De hellingshoek De installateur kantelt de zonnepaneel iets naar boven. Zo benut hij het maximale van de afmetingen van het zonnepaneel.

Wist je dit?
Als je als ondernemer aanmeldt krijgt je ook nog je btw terug. In de meeste gevallen bespaar je daarmee €1.000,-. Je ontvangt ook subsidie van de overheid. Dat hangt wel van jouw gemeente af. Er zijn ook andere overheidsregelingen. Vul ons formulier en ontvang 4 gratis zonnepaneel offertes.

Meer over boekhouding?

Zonnepanelen
Glas-glas panelen
Zonnepanelen Google maps
Svea solar zonnepanelen

Hoe gaat het in zijn werk?

 1. Je kiest jouw installateur
 2. De installateur doet een offerte op basis van een persoonlijk legplan
 3. Maak een afspraak wanneer het jouw uitkomt
 4. Installateur komt langs en plaatst de zonnepanelen
 5. Direct je eigen zonne-energie

Check of alles goed werkt. Je hebt namelijk garantie!

Hoe kan offerte.nl je helpen?

Begin eerst met vergelijken op Offerte.nl. Zo weet je direct of je de juiste partij kiest. Je ontvangt na het invullen van het formulier tot 4 offertes. Daar kies je de beste uit. Wacht niet langer en begin met vergelijken!

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van zonnepanelen?
165cm x 100cm is de meest voorkomende afmetingen. Daarnaast heb je nog grotere zonnepanelen van 195cm bij 100cm en zijn er ook kleinere varianten. Onze specialisten kunnen je gratis adviseren over de mogelijkheden.

2. Is groter altijd beter?
Nee, enkel de grootte van een zonnepaneel zegt niets over de opbrengst of het rendement. Wil je weten welke afmetingen jij het best kan gebruiken? Aan de hand van jouw situatie kunnen onze specialisten een vrijblijvende offerte opmaken. Dit kost je helemaal niks.

3. Wat leveren zonnepanelen in mijn situatie op?
Dit hangt af van een aantal factoren. Heb je een schuin dak of een plat dak? Hoe zit het et de schaduw op het dak? Hoe groot is de oppervlakte van het dak? Aan de hand van deze gegevens kan een specifieke berekening worden gemaakt. Weten wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Begin direct!