Haal het maximale uit zonnepanelen op een plat dak: Handige tips voor installatie en onderhoud

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Haal het maximale uit zonnepanelen op een plat dak: Handige tips voor installatie en onderhoud
  4 mins leestijd

  Het installeren van zonnepanelen op een plat dak vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Er zijn namelijk veel aspecten waar je rekening mee moet houden, om ervoor te zorgen dat je rendement zo hoog mogelijk is. In dit artikel zullen we handige tips met je bespreken voor het installeren en onderhouden van zonnepanelen op een plat dak.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  1. Kies de juiste hellingshoek 

  Het bepalen van de juiste hellingshoek van de zonnepanelen op een plat dak is belangrijk om je energie opbrengst te maximaliseren. Een hoek van 15-20 graden ten opzichte van het dakoppervlak werkt goed, maar over het algemeen is een hellingshoek van 35 graden het beste. Natuurlijk kan dit variëren, afhankelijk van je locatie en specifieke omstandigheden. Daarom raden we je aan om contact op te nemen met onze specialisten, zodat de partij waar je een goed gevoel bij hebt jou hierover advies kan geven.

  Hellingshoek in gradenVerlies in rendement
  35Hoogste rendement
  301% lager
  252% lager
  203% lager
  155% lager

  2. Vermijd schaduw

  Zorg ervoor dat er weinig tot geen obstakels zijn die schaduw op de zonnepanelen kunnen werpen. Denk hierbij aan bomen, gebouwen of schoorstenen. Zelfs kleine stukken schaduw kunnen de energieopbrengst van de panelen aanzienlijk verminderen. Daarbij is het ook belangrijk dat je de panelen op het zuiden richt voor optimale blootstelling aan zonlicht. Hieronder vind je een overzicht van het rendement per zonrichting:

  RichtingVerlies
  ZuidHoogste rendement
  Zuidoosten5% minder rendement
  Zuidwesten5% minder rendement
  Westen20% minder rendement
  Oosten20% minder rendement


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  3. Gebruik ballast of montageframes

  Op een plat dak kun je ballast gebruiken om de zonnepanelen op hun plaats te houden. Ballast zijn gewichten die gebruikt worden bij de installatie om ervoor te zorgen dat de panelen niet wegwaaien of verschuiven. Het juiste gewicht aan ballast is afhankelijk van de locatie van je dak en het formaat van de zonnepanelen. Betonnen blokken zijn een populaire keuze voor ballast, maar er zijn ook andere opties beschikbaar. In sommige gevallen worden er ook montageframes gemonteerd,

  4. Let op de afstand tot de rand van het dak

  Zorg ervoor dat je zonnepanelen niet te dicht bij de rand van je dak plaatst. Hierdoor voorkom je dat ze worden blootgesteld aan sterke windbelastingen. Daarom is het verplicht om een veiligheidsmarge aan te houden, ook wel de No-Go zone genoemd.

  Hoe dichter je de panelen bij je dakrand plaatst, hoe meer ballast er nodig is. Bovendien moet je rekening houden met lokale voorschriften voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Een vuistregel is dat je de afstand tot de dakrand moet aanhouden die gelijk is aan de hoogte van de geïnstalleerde zonnepanelen.

  5. Maak bij een klein dak gebruik van de oost-west opstelling

  De Oost-West opstelling is een manier waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden op een plat dak. Bij een Oost-West systeem wordt een deel van de panelen richting het Oosten geplaatst en het andere deel richting het Westen. Samen vormen ze een lage opstelling waardoor je geniet van de meeste zonuren op het dak. Je bespaart daardoor jaarlijks meer op je energie rekening.

  6. Kies het juist montagemateriaal voor je gewenste opstelling

  In praktijk kun je kiezen uit 2 soorten materialen:

  • Gebruik een aluminium frame voor een open opstelling
  • Gebruik plastic bakken voor onder je schuine panelen bij een gesloten opstelling .


  Open opstellingen zijn vaak goedkoper. Hier is echter weer meer ballast voor nodig. Laat je daarom adviseren door onze specialisten welke opstelling het beste bij jouw situatie past.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  7. Onderhoud en reiniging

  Laat regelmatig inspecties uitvoeren door een specialistische partij om eventuele schade aan je zonnepanelen of ophoping van vuil te identificeren. Vuil en stof kunnen het rendement van de panelen verslechteren, dus zorg ervoor dat ze regelmatig worden schoongemaakt en gereinigd.

  8. Professionele installatie

  Laat de installatie van zonnepanelen op een plat dak over aan onze specialisten. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de beste opstelling en zorgen voor een veilige en efficiënte installatie.

  Al met al zijn zonnepanelen op een plat dak een uitstekende manier om duurzame energie op te wekken. Door deze handige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen optimaal presteren zodat jij aan het eind van de streep meer over houdt.
  Heb je nog geen zonnepanelen? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van een platdak installatie, dan kan je altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >