Zonnepanelen op schuur of garage plaatsen: kan dat?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen op schuur of garage plaatsen: kan dat?
  5 mins leestijd

  Het installeren van zonnepanelen op het dak van je schuur is in de meeste gevallen een goede keuze. Je maakt namelijk efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte op je dak, waar je normaal gesproken niks mee zou doen. Panelen op je schuurdak is ook een goede oplossing wanneer het dak van je woning te veel in de schaduw staat. Je kunt op deze manier toch efficiënt zonne-energie opwekken.

  De meeste schuren/garages hebben een plat dak. Dit is ideaal voor het installeren van zonnepanelen. Bovendien zijn de meest voorkomende dakbedekkingen van schuren geschikt om te combineren met zonnepanelen. Op deze manier kunnen de zonnepanelen prima worden geplaatst op golfplaten, dakpannen, dakpanplaten en sandwichpanelen.

  Kunnen zonnepanelen op mijn garage of schuur?

  Je kunt zonnepanelen op twee manieren plaatsen op je dak, namelijk:

  1. Zonnepanelen worden gemonteerd op het bestaande dak. De panelen worden aangebracht op het dak zelf of een paar centimeter erboven. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je schuur of garage een plat dak heeft, de zonnepanelen niet hoger dan 1 meter boven het dak mogen uitkomen.
  1. Je dak wordt volledig vervangen door zonnepanelen. Dit betekent dat de zonnepanelen niet alleen dienen om zonne-energie op te vangen, maar ook als een nieuwe dakconstructie. Het resultaat is een duurzame en efficiënte manier om zonne-energie te produceren en het dak van je schuur of garage te isoleren.


  Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen correct worden geïnstalleerd op jouw dak, is het een goed idee om een erkende installateur in te schakelen. Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij ervaren professionals bij jou uit de buurt. Zo weet je zeker dat jouw zonnepanelen veilig en efficiënt worden geïnstalleerd.

  Kosten

  Energieverbruik (jaarlijks)Vermogen (Wp)Aantal zonnepanelenPrijsBesparing (jaarlijks)
  3.000 kWh3.500 Wp9 panelen€ 5.000 – € 8.000€ 620
  4.000 kWh4.700 Wp12 panelen € 6.000 – € 12.000€ 1.000
  5.000 kWh5.900 Wp15 panelen€ 8.000 – € 14.000€ 1.300
  6.000 kWh7.100 Wp 18 panelen€ 14.000 – € 20.000€ 1.600

  Waar moet ik op letten bij het plaatsen van zonnepanelen op mijn garage/schuur?

  Of het mogelijk is om zonnepanelen op het schuurdak of garage dak te plaatsen, hangt af van of het gebouw stevig genoeg is. Niet elke schuur of garage heeft namelijk voldoende draagkracht om een set panelen te ondersteunen. Daarnaast kan het dakoppervlak van het gebouw relatief klein zijn, waardoor je alleen voor een kleine installatie kunt kiezen. Hieronder lichten we de belangrijkste factoren toe:


  Ruimte op je dak

  Je hoeft niet altijd een groot dakoppervlak te hebben om zonnepanelen te plaatsen. Een kleine set zonnepanelen kan al een waardevolle investering zijn, zelfs met beperkt dakoppervlak. Hoewel een grotere set panelen sneller terugverdient, is dat niet altijd mogelijk. Je moet ook rekening houden met de draagkracht van het dak en je budget. Een kleine set zonnepanelen kan dus een goede optie zijn.
  Een set van 6 zonnepanelen kan al veel energie opbrengen en je hebt maar 11,58 m² oppervlakte nodig. Een gemiddeld huishouden kan voldoende worden voorzien door 10 zonnepanelen. Dus zelfs een kleine set van 6 panelen kan al veel helpen bij het reduceren van je energieverbruik. 


  Plat dak

  Een platte dak is de ideale plek voor het installeren van zonnepanelen. Je kunt zelf de ideale hellingshoek en richting van de panelen bepalen. Dit geeft je de mogelijkheid om de panelen op de beste manier te plaatsen om maximale opbrengst te bereiken.
  De meest geschikte hellingshoek voor zonnepanelen ligt tussen de 15 en 35 graden. Als een schuur een schuiner dak heeft, kan het zijn dat de panelen minder zon opvangen en daardoor een lagere opbrengst hebben.

  Wanneer je een plat dak hebt, kan je ook de richting van de panelen ten opzichte van de zon bepalen. Een zuidelijke richting is gewoonlijk de beste optie, maar een flauwe hoek op het oosten of westen kan ook werken. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het plaatsen van zonnepanelen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Schaduw

  Als je zonnepanelen wilt plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Dit betekent dat je moet controleren of er geen omliggende gebouwen of bomen zijn die schaduw kunnen vormen. Schaduw kan namelijk een aanzienlijke invloed hebben op het rendement van zonnepanelen. 

  Op plekken met veel schaduw zal het rendement lager zijn dan op plekken waar er geen schaduw is. Zonnepanelen werken het meest efficiënt wanneer ze de hele dag door direct zonlicht ontvangen. Als er te veel schaduw valt op het schuurdak, is het beter om geen zonnepanelen op te plaatsen. In dat geval kun je beter kiezen voor een andere locatie waar meer licht valt.
  Als er een boom in de weg staat, kun je overwegen deze te kappen, zodat je de zonnepanelen efficiënt kunt gebruiken. Let er wel op dat je niet zomaar een boom mag kappen en je hiervoor een vergunning nodig hebt. Door strategisch te kiezen voor een locatie zonder schaduw, zorg je ervoor dat je zonnepanelen optimaal presteren en je het hoogste rendement behaalt.

  Voordelen en nadelen

  Voordelen

  Je maakt optimaal en efficiënt gebruik van de ruimte in je tuin waar je normaal nooit gebruik van zou maken. Je maakt de panelen op de schuur eenvoudig schoon en is makkelijk in onderhoud, omdat ze een grote openbare ruimte hebben.

  Het is mogelijk om de panelen te installeren op de meeste daken, waardoor je een breed scala aan opties hebt voor het plaatsen van je zonnepanelen.  Nadelen

  De kans op diefstal is groter omdat het dak van je schuur/garage makkelijker te bereiken is.

  Het dakoppervlak van je schuur/garage is veel kleiner dan dat van je woning, waardoor je minder zonnepanelen kunt installeren.

  Zonnepanelen op je schuur/garage kunnen de esthetische waarde van je tuin negatief beïnvloeden.

  Krijg advies van onze experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >