Zonnepanelen op het balkon: kan dat?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Zonnepanelen
    3. Zonnepanelen op het balkon: kan dat?
    7 mins leestijd

    Je balkon biedt meer dan alleen een zonnige plek om te ontspannen. Het kan ook functioneren als een bron van groene energie. Als je in een appartement woont en geen toegang hebt tot het dak zijn zonnepanelen op het balkon misschien wel de optie voor jou! Zo kun je toch bijdragen aan de energietransitie en besparen op je energie rekening. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een dergelijke installatie, zodat jij zo goed als mogelijk geinformeerd bent!

    Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

    Formulier >

    Hoeveel kosten zonnepanelen op het balkon?

    Meestal gaat het om twee zonnepanelen met een individueel vermogen tussen de 300 en 330 Wattpiek, inclusief aparte micro-omvormers. De geschatte prijs varieert tussen €300 en €700 (inclusief btw, exclusief plaatsing).
    Let op: dit is slechts een indicatie. De prijzen kunnen verschillen per situatie en eventuele plaatsingskosten zijn niet inbegrepen.

    Voor- en nadelen van zonnepanelen op je balkon

    Zonnepanelen op je balkon wordt ook wel een “balkoncentrale” genoemd. Dit is een systeem dat zo compact is dat je het zelfs op je balkon kunt plaatsen. Het idee hierbij is eigenlijk dat je net voldoende stroom opwekt om het verbruik van je huishoudelijke apparaten mee te kunnen dekken. Dat maakt het systeem aantrekkelijk in eenvoud en betaalbaarheid.

    Hieronder is een overzicht te vinden van de voor en nadelen die een balkoncentrale voor jou kan hebben. 

    Voordelen

    Kostenbesparing: omdat je minder panelen plaatst, is de initiële investering veel kleiner en beter betaalbaar dan bij een dak installatie. Je kunt de panelen ook nog eens meenemen als je verhuist.

    makkelijke installatie: in sommige landen kunnen balkon zonnepanelen gewoon op het stopcontact worden aangesloten. In België moet je ze echter via vaste bedrading verbinden met je meterkast. Toch blijft de installatie over het algemeen eenvoudiger dan bij traditionele zonnepanelen.

    Snelle terugverdientijd: gemiddeld verdien je de investering in twee balkon zonnepanelen snel terug

    Slim ruimte inzetten: balkon zonnepanelen nemen weinig ruimte in beslag, maar je balkon moet wel groot en stevig genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen.



    Nadelen

    Toestemming: als huurder of bewoner van een appartementencomplex mag je niet zomaar panelen aan je balkon bevestigen. Vraag altijd toestemming voordat je de installatie plaatst.

    Geen teruglevering: met balkon zonnepanelen kun je niet profiteren van een eventuele terugleververgoeding.

    Ligging van het balkon: als je balkon niet op het zuiden gericht is, zijn zonnepanelen misschien niet de beste optie.

    Is een balkoncentrale toegestaan?

    Een balkoncentrale vereist geen vergunning, tenzij je in een monumentaal pand woont. Dat betekent echter niet dat het voor iedereen mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege beperkingen in het huurcontract of de regels van de Vereniging van Eigenaren.

    In veel gevallen is er geen omgevingsvergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Maar het is altijd verstandig om dit te controleren bij het lokale bestemmingsplan, vooral bij monumentale panden.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Ruststroom

    Een balkoncentrale genereert voldoende stroom om de basisbehoefte van je woning te dekken, zoals het gebruik van de televisie, de koelkast, de internetrouter en de lichtnetadapters. Zodra de balkoncentrale meer stroom opwekt dan je eigen woning nodig heeft, wordt het overschot teruggeleverd aan het netwerk. Dit maakt de centrale eenvoudig en efficiënt, en zorgt er tevens voor dat de omvang van de centrale beperkt kan blijven.

    Het installeren van een balkoncentrale

    Het is in Nederland toegestaan om de output van een balkoncentrale in een standaard stopcontact te steken. Hierdoor is het risico op een elektrische schok minimaal, aangezien de omvormer direct wordt uitschakelt bij het loskoppelen van de stekker. Je kunt de installatie ook aansluiten op een groepenkast met een eigen zekering. Als je voor de eerste optie kiest, kan het nodig zijn om de zekering van de groep te verlagen. Overweeg je om zelf een balkoncentrale te installeren? Dan is het altijd verstandig om een erkende installateur te raadplegen.

    Ga voor een duurzame samenleving

    Door te kiezen voor zonnepanelen op je balkon, draag je ook direct bij aan een meer duurzame samenleving. Het installeren van zonnepanelen op je eigen balkon is daarom een verstandige keuze, vooral gezien de toekomstige doelstellingen van Nederland om volledig over te stappen op duurzame energie. Door zonnepanelen op je balkon te plaatsen, bereid je jezelf goed voor op deze ontwikkelingen en ben je klaar voor de toekomst.

    Aandachtspunten voor zonnepanelen op het balkon

    Als je zonnepanelen op je balkon wilt plaatsen, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden:

    Vermogen: aangezien de opbrengst van zonnepanelen op een balkon relatief laag is, hoef je meestal geen extra elektriciteitsgroep te laten installeren. 

    Montage en oriëntatie: de installatie van je panelen verloopt meestal eenvoudig. Zorg er wel voor dat je balkon voldoende zonlicht heeften plaats de zonnepanelen bij voorkeur onder een hoek van ongeveer 30 graden.

    Netbeheerder: ook bij zonnepanelen op je balkon moet je je installatie aanmelden bij je netbeheerder. Als je voorheen een analoge meter met een terugdraaiende teller had, zal je netbeheerder deze waarschijnlijk vervangen door een digitale meter.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Zelf zonnepanelen op je balkon plaatsen of een professional inschakelen?

    Overweeg je om zelf panelen op je balkon te plaatsen of laat je dit liever over aan een professional? Hier zijn beide opties kort besproken:

    Zelf plaatsen:

    Hoewel het niet verboden is om zelf zonnepanelen te plaatsen, wordt het over het algemeen niet aangeraden. Een kleine fout kan al snel gevolgen hebben voor de prestaties van je installatie. Bovendien moet je na installatie alsnog een keuringsinstantie inschakelen en je installatie aanmelden bij je netbeheerder. Een veilige en correcte installatie houdt rekening met de draagkracht van het balkon en eventuele schaduwvorming.

    Laten plaatsen door specialist:

    Het is altijd verstandig om zonnepanelen te laten plaatsen door een erkende installateur. Op die manier ben je verzekerd van een goede werking en profiteer je van verschillende voordelen:

    Gericht advies: professionals kunnen al je vragen over zonnepanelen beantwoorden en adviseren over de beste panelen voor je balkon, de montage ervan, en of je balkon überhaupt geschikt is.

    Correcte montage: een erkende installateur zal je panelen volgens de regels van de kunst installeren, rekening houdend met technische aspecten en wettelijke eisen.

    Kwalitatieve materialen: Installateurs maken gebruik van hoogwaardige materialen die aansluiten bij jouw wensen en budget.

    Je zonnepanelen aanmelden

    Voor elke installatie van een balkoncentrale moet je de netbeheerder informeren. Zo kan de netbeheerder controleren of de huidige elektriciteitsmeter geschikt is. Daarnaast dien je elke vorm van energieopwekking aan te melden. Op deze manier zijn zowel je energieleverancier als jouw netbeheerder op de hoogte van je eigen stroomproductie.

    Factoren die de opbrengst van een balkoncentrale beïnvloeden

    Er zijn verschillende factoren die de opbrengst van een balkoncentrale kunnen beïnvloeden:.

    Seizoenen en stand van de panelen

    Het seizoen heeft invloed op de opbrengst van een balkoncentrale. In de zomer is er meer zonlicht dan in de winter, waardoor je in de zomer een hogere opbrengst kunt verwachten. Daarnaast heeft de stand van de zonnepanelen een groot effect op de opbrengst. Panelen die naar het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden zullen een hogere opbrengst hebben. Over het algemeen geldt: hoe hoger de panelen zijn geplaatst, hoe hoger de opbrengst zal zijn.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >


    Kwaliteit en levensduur

    Tot slot is ook de kwaliteit en levensduur van de zonnepanelen van invloed op de opbrengst. Oudere panelen zullen minder stroom opwekken. Daarnaast leveren panelen van hogere kwaliteit over het algemeen een hogere jaarlijkse opbrengst.


    Al met al zijn zonnepanelen op je balkon mogelijk, maar er zijn enkele uitdagingen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de kosten, opbrengsten en de geschiktheid van je balkon voor een dergelijke installatie voordat je een beslissing neemt. Als zonnepanelen op je balkon niet haalbaar zijn, zijn er nog steeds alternatieven om bij te dragen aan duurzame energieopwekking.

    Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op je balkon? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met onze deskundige adviseurs. We helpen je graag bij het verkennen van de beste opties voor jouw specifieke situatie.

    Formulier >