Zonnepanelen op tuinhuis: Een slimme energiestrategie

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen op tuinhuis: Een slimme energiestrategie
  3 mins leestijd

  Zonnepanelen op een tuinhuis installeren is een goede optie voor huishoudens die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, maar toch op zoek zijn naar duurzame energieopwekking en kostenbesparingen. In dit artikel zullen we verkennen of zonnepanelen op je tuinhuis haalbaar zijn, welke voordelen ze bieden en welke overwegingen je moet maken voor installatie.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Geschiktheid van het tuinhuis

  Het eerste wat je moet overwegen is of je tuinhuis überhaupt geschikt is voor deze installatie. Het dak van je tuinhuis moet bijvoorbeeld genoeg ruimte hebben voor de panelen en in een geschikte hoek staan ten opzichte van de zon. Daarnaast moeten eventuele schaduwplekken worden vermeden, aangezien schaduw de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen. Verder spelen factoren zoals de locatie, ondergrond en structuur van je tuinhuis spelen allemaal een rol in deze overweging.

  Technische aspecten van de installatie

  Zodra je hebt vastgesteld dat je tuinhuis geschikt is voor zonnepanelen, zijn er verschillende technische aspecten waar je rekening mee moet houden. Dit omvat de beoordeling van de structuur van het dak en de benodigde aanpassingen om de panelen veilig te monteren. Daarnaast moeten de panelen worden aangesloten op een omvormer, die de gelijkstroom (DC) van de panelen omzet in wisselstroom (AC), wat gebruikt kan worden in huis.
  Natuurlijk kunnen onze partners je helpen bij de technische aspecten van de installatie. Vraag daarom vrijblijvende offertes op en kom in contact met onze vakspecialisten!

  Regelgeving en vergunningen

  Voordat een vakspecialist begint met het installeren van zonnepanelen op je tuinhuis, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van lokale regelgeving en vergunningen die eventueel vereist zijn. In sommige gebieden is een vergunning vereist voor het plaatsen van zonnepanelen, vooral als het tuinhuis zich in een beschermd gebied bevindt. Ook hier kunnen onze partners je bij helpen!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Prijs en opbrengst van zonnepanelen op een tuinhuis

  Omdat het dakoppervlak van je tuinhuis vaak aanzienlijk kleiner is dan die van je woning, zal je logischerwijs minder zonnepanelen kunnen plaatsen. Dit betekent een lagere investering, maar ook minder opbrengst en een langere terugverdientijd.

  Hieronder vind je een tabel met de benodigde hoeveelheid zonnepanelen per gezinsgrootte, evenals de geschatte kosten en opbrengsten van de installatie. We snappen natuurlijk als je niet de hoeveelheid zonnepanelen kunt installeren, omdat je dak hiervoor te klein is. Toch adviseren we je om nog steeds de investering te doen, want het is het meer dan waard!

  Aantal personenJaarlijks elektriciteitsverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelen (400 Wp)Adviesprijs (excl. btw, incl. installatie, omvormer)Besparing/jaar (elektriciteitsprijs €0,25/kWh)
  12.500 kWh3.000 Wp8€ 4.100 à 7.300€ 625
  23.000 kWh3.500 Wp9€ 5.000 à 8.800€ 750
  33.500 kWh4.100 Wp10€ 5.600 à 10.200€ 875
  44.000 kWh4.700 Wp12€ 6.600 à 11.700€ 1.000
  54.500 kWh5.300 Wp13€ 7.500 à 13.000€ 1.125


  Hoewel het installeren van zonnepanelen op een tuinhuis enkele uitdagingen met zich meebrengt, is het een slimme en duurzame keuze voor huiseigenaren die geen geschikt dak hebben voor installatie. 

  Advies van experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen op je tuinhuis, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >