Zonnepanelen op dakkapel: wel of niet doen?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen op dakkapel: wel of niet doen?
  7 mins leestijd

  Als je geïnteresseerd bent in zonnepanelen en een dakkapel hebt, vraag je je waarschijnlijk af of het verstandig is om zonnepanelen op je dakkapel te installeren. Is het slim, en waar moet je rekening mee houden? Hieronder vind je alle informatie.

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dakkapel? Vraag hier vrijblijvend prijzen en voorstellen aan.

  Formulier >

  Is het mogelijk om zonnepanelen op mijn dakkapel te plaatsen?

  Het idee om zonnepanelen op een dakkapel te installeren lijkt aantrekkelijk. De dakkapel heeft vaak een plat of schuin dak, staat vol in de zon en biedt ruimte voor meerdere panelen. Toch raden onze experts het in veel gevallen af omdat de meeste dakkapellen niet ontworpen zijn om het extra gewicht te kunnen dragen. Zo word je niet onverwacht geconfronteerd met lekkages of structurele schade..

  Wat zijn de risico’s van zonnepanelen op een dakkapel?

  Het grootste risico is het extra gewicht dat zonnepanelen met zich meebrengen. Een enkel zonnepaneel weegt al snel 20 kilogram. De onderconstructie van een dakkapel is vaak niet berekend op dit extra gewicht en kan alleen het eigen gewicht dragen. Als je bijvoorbeeld twee zonnepanelen op je dakkapel plaatst, komt er direct 40 kilogram aan extra gewicht op de dakkapel te liggen. Bovendien worden zonnepanelen vaak extra verzwaard om te voorkomen dat ze bij harde wind van het dak waaien. Dit kan leiden tot wel 100 kilogram extra gewicht op de dakkapel. Ook plaatsen we de zonnepanelen altijd minimaal 30 cm van de dakrand om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan sterke windkrachten. De meeste dakkapellen zijn niet groot genoeg om deze veiligheidsmarge te hanteren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Kunnen zonnepanelen wel op een dakkapel geplaatst worden?

  Het is mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen, maar de constructie moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hier zijn twee mogelijke opties:

  Optie 1: Zonnepanelen rond je dakkapel: Dit is de beste keuze als je dakkapel verouderd is en niet stevig genoeg om zonnepanelen te dragen. Laat je dakkapel eerst controleren door een vakman voordat je panelen rond de dakkapel plaatst. Hiermee kun je doorgaans je stroomverbruik al dekken.

  Optie 2: Zonnepanelen op je dakkapel: Dit is alleen mogelijk als je dakkapel het extra gewicht kan dragen. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe (prefab) dakkapel zijn die inclusief zonnepanelen wordt geïnstalleerd. Maar ook op een bestaande dakkapel kunnen in sommige gevallen extra panelen worden geplaatst.

  Als je overweegt zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen, laat je dan adviseren door een installateur. Deze kan je dakconstructie inspecteren en een grondige analyse maken, zodat je verzekerd bent van een installatie met een hoog rendement. Interesse? Vul dan het offerteformulier in en ontvang offertes op maat voor je project.

  Zonnepanelen op of rond je dakkapel?

  Als je zonnepanelen wilt plaatsen en een dakkapel hebt, vraag je je waarschijnlijk af of je zonnepanelen bovenop de dakopbouw kunt plaatsen. Hieronder bespreken we wanneer het een goed idee is en wanneer niet:

  OPTIE 1: Zonnepanelen rond je dakkapel

  Als je dakkapel niet geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen, kun je ervoor kiezen om zonnepanelen rond je dakkapel te plaatsen. Waar moet je op letten bij deze optie?

  1. Dakconstructie & hellingsgraad: Een ongeschikte dakkapel hoeft geen probleem te zijn voor het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie. Een installateur kan op basis van de (rest van de) dakconstructie, het type dak (plat of hellend), de hellingsgraad, de dakoriëntatie, enzovoort, berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat het rendement van je installatie zal zijn. Zo ben je verzekerd van een installatie op maat.

  2. Schaduw van de dakkapel: Als je het aantal zonnepanelen laat berekenen door een installateur, zal hij ook een legplan opstellen op basis van alle gegevens uit de dakinspectie, inclusief mogelijke schaduwzones. Bij het plaatsen van zonnepanelen rond de dakkapel kan het zijn dat deze op bepaalde momenten in de schaduw liggen. In dat geval zal een vakman zonnepanelen met optimizers kiezen om rendementsverlies te minimaliseren.

  TIP: Wil je weten hoe je het beste rendement kunt behalen? Ontvang een gratis berekening. Wil je liever de mogelijkheden bespreken met een professional? Vul dan het aanvraagformulier in en wij brengen je in contact met zonnepanelenexperts actief in je regio. Start hier je aanvraag.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  OPTIE 2: Zonnepanelen op je dakkapel

  Als je alleen zonnepanelen op de dakkapel wilt installeren of je bestaande installatie wilt uitbreiden, moet je eerst controleren of je dakkapel stevig genoeg is. Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen op de dakkapel?

  1. Staat van de dakkapel: De staat van je bestaande dakkapel is cruciaal. Als de constructie instabiel is of niet berekend is op extra gewicht, kun je beter geen zonnepanelen installeren. Als je kiest voor een nieuwe (prefab) dakkapel, moet je de fabrikant laten weten dat je zonnepanelen op de dakkapel wilt installeren. Deze zal dan volledig berekend zijn op het gewicht van de zonnepanelen.

  2. Gewicht & ballast: Als je dakkapel een plat dak heeft, brengt dit aanzienlijk extra gewicht met zich mee. De zonnepanelen worden versterkt zodat ze niet omvallen bij harde wind. Dit kan in totaal zo’n 200 kg extra gewicht zijn. Bij een dakkapel met een hellend dak is deze ballast niet nodig. In dat geval moet je rekenen op gemiddeld 20 kg per paneel, wat je dakconstructie misschien beter aankan.

  3. Oriëntatie van de dakkapel: Naast het extra gewicht hebben de zonnepanelen op je dakkapel natuurlijk voldoende zonlicht nodig om stroom op te wekken. De dakoriëntatie en -helling zijn dus cruciale factoren. Een noordoostelijk georiënteerd dak met een helling van 15° heeft een lagere opbrengst, terwijl zonnepanelen die naar het zuiden zijn gericht en een helling van 45° hebben, de hoogste opbrengst hebben.

  4. Afmetingen van de dakkapel: Je kunt nooit genoeg zonnepanelen op een dakkapel plaatsen om je hele huishouden van elektriciteit te voorzien. Daarvoor moet je ook panelen rond de dakkapel plaatsen. Voordat je begint, moet je jezelf dus afvragen hoeveel stroom je wilt opwekken, zodat een vakman kan berekenen hoeveel zonnepanelen je op je dakkapel nodig hebt.

  Bespaar op de kosten met financiële voordelen

  Zonnepanelen blijven een aanzienlijke investering, maar gelukkig zijn er diverse premies en subsidies beschikbaar. In Nederland kun je bijvoorbeeld profiteren van de salderingsregeling of de aankoop van je zonnepanelen financieren met de Energiebespaarlening. Ontdek meer over de subsidies voor zonnepanelen in Nederland & België!

  Veelgestelde vragen over zonnepanelen op een dakkapel

  Als je nog geen zonnepanelen hebt, wil je misschien weten hoeveel je kunt besparen. Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, maar bespaar je ook op je energiekosten. De exacte besparing hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik en de ligging van je dak. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Laat je dan adviseren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Zonnepanelen op een nieuwe dakkapel

  In veel gevallen is dit de beste optie. De dakkapel wordt namelijk in de fabriek volledig op maat gemaakt en de zonnepanelen kunnen op de meest ideale manier worden bevestigd, zelfs op platte daken. De dakkapel is volledig berekend op het gewicht van de zonnepanelen en deze kunnen stormbestendig worden bevestigd. Aangezien de zonnepanelen eenvoudig in de fabriek kunnen worden gemonteerd, bespaar je ook op arbeidskosten.

  Zijn zonnepanelen op een dakkapel rendabel?

  Dit is moeilijk te zeggen. Het rendement hangt voornamelijk af van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen en het aantal wattpiek per paneel, de oriëntatie van het dak, de grootte van de dakkapel, en de aanwezigheid van licht belemmerende objecten zoals bomen of een schoorsteen. Het is het beste om het rendement van zonnepanelen op een dakkapel te laten berekenen door een aannemer of de fabrikant van de dakkapel. Je kunt echter zelf een ruwe schatting maken van de opbrengst. Stel dat je drie panelen van 420Wp op de dakkapel kunt plaatsen, dan levert dit na een jaar gemiddeld zo’n € 222,- aan energiebesparing op (3x 420 x 0.80 = 1008kWh x € 0,22 = € 221,76). Na tien jaar heb je dan toch mooi € 2218,- op je elektriciteitsrekening kunnen besparen.

  Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op je dakkapel? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met onze deskundige adviseurs. We helpen je graag bij het verkennen van de beste opties voor jouw specifieke situatie.

  Formulier >