Zonnepanelen schoonmaken: wanneer, hoe en waarom?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen schoonmaken: wanneer, hoe en waarom?
  5 mins leestijd

  Om je zonnepanelen optimaal te benutten en de investering zo snel mogelijk terug te verdienen, is het belangrijk om zonnepanelen periodiek schoon te maken. In dit artikel bespreken we wanneer, hoe en waarom dit belangrijk is.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom zonnepanelen schoonmaken?

  Zonnepanelen worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden zoals regen, hagel, stof, pollen en zelfs uitwerpselen van dieren. Na verloop van tijd kan dit zich ophopen op het oppervlak van de panelen waardoor de prestaties beïnvloed worden. Vuil en stof verminderen de hoeveelheid zonlicht die de panelen kunnen absorberen. De cellen werken minder efficiënt en er wordt minder zonlicht omgezet in elektriciteit. Door ze regelmatig schoon te maken voorkom je dit en kunnen zonnepanelen hun maximale rendement behalen. Dit is goed voor de portemonnee en ook verleng je hierdoor de levensduur.

  Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

  De frequentie waarmee zonnepanelen schoongemaakt moeten worden, is afhankelijk van jouw woonomgeving. Als je in de buurt van een bos woont, zul je sneller last hebben van pollen, terwijl je bij de duinen eerder te maken krijgt met zandophoping. Over het algemeen wordt aanbevolen om zonnepanelen minstens één of twee keer per jaar schoon te maken, bij voorkeur aan het begin van de lente en het einde van de herfst. Echter, in gebieden waar sneller vervuiling kan optreden, adviseren we je elke drie tot zes maanden schoon te maken!

  Daarnaast is het verstandig om je zonnepanelen na een periode van zware regenval of stofstormen te controleren op vuilophoping en indien nodig schoon te maken. Als je merkt dat de energieopbrengst van de panelen afneemt, kan dit ook een teken zijn dat ze moeten worden schoongemaakt.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe zonnepanelen schoonmaken?

  Het schoonmaken van zonnepanelen is een relatief eenvoudig proces, maar het moet met zorg worden uitgevoerd om schade te voorkomen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Schakel de zonne-energiesystemen uit om het risico op elektrische schokken te verminderen.
  2. Spuit de zonnepanelen voorzichtig af met een tuinslang om los vuil en stof te verwijderen.
  3. Gebruik een zachte borstel of spons en een mild schoonmaakmiddel vermengd met water om vuil en hardnekkig vuil te verwijderen.
  4. Spoel de panelen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
  5. Laat de zonnepanelen aan de lucht drogen voordat je de stroom weer inschakelt.


  Hoewel je de bovenstaande stappen zelf zou kunnen uitvoeren, adviseren wij toch om het schoonmaken van je panelen door een specialistische partij uit te laten voeren. Onze specialisten kunnen dit snel en juist uitvoeren, waardoor je kans op krassen op het oppervlak van de panelen vermijdt.

  Wat je écht niet moet doen

  Mocht je je zonnepanelen toch zelf willen schoonmaken, dan zijn er enkele dingen die je absoluut moet vermijden om schade te voorkomen:

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
   Middelen zoals bleekmiddel of ammoniak kunnen de beschermlaag van je panelen beschadigen en de werking ervan verminderen.
  • Gebruik geen schurende materialen
   Vermijd het gebruik van schurende materialen zoals staalwol, borstels met harde haren of schurende sponzen. Hiermee voorkom je dat er krassen op je panelen komen.
  • Gebruik niet te veel waterdruk 
   Hoewel water een goede manier is om stof en vuil van je zonnepanelen te verwijderen, moet je vermijden om water onder hoge druk te gebruiken. Een te hoge waterdruk kan de panelen beschadigen of zelfs water onder de randen duwen, wat leidt tot vochtproblemen.
  • Reinig de panelen niet bij direct zonlicht
   We raden je aan om te wachten met het reinigen van je panelen tijdens de heetste uren van de dag of wanneer de panelen warm zijn door direct zonlicht. Het schoonmaakwater kan snel verdampen en strepen achterlaten op het oppervlak.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Algemene onderhoudstips

  • Controleer regelmatig zelf je zonnepanelen
   Zorg ervoor dat je panelen recht liggen en vermijd losse bedrading of andere onderdelen, vooral na een storm. 
  • Houd de opbrengst van je zonnepanelen in de gaten
   Als je onverklaarbare dalingen in je opbrengst opmerkt, dan adviseren we je om een van onze specialisten in te schakelen om je panelen te controleren. Let wel op seizoensgebonden afwijkingen. In de winter is de opbrengst natuurlijk lager dan in de lente
  • Laat je zonnepaneleninstallatie om de 3 jaar controleren door een vakspecialist
   Tijdens deze controle worden de panelen, de bedrading, de omvormer en andere onderdelen gecontroleerd. 

  Kosten voor zonnepanelen schoonmaken

  De kosten voor het reinigen van je zonnepanelen door een externe partij kunnen sterk variëren. De prijs wordt beïnvloed door de omvang van je zonnepaneelsysteem en de staat waarin het verkeerd. Over het algemeen ligt de gemiddelde prijs voor een schoonmaakbeurt rond de €100.

  Offerte vergelijken

  Heb je nog geen zonnepanelen? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan je altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >