Wattpiek zonnepanelen (WP): hoeveel heb je nodig?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Zonnepanelen
    3. Wattpiek zonnepanelen (WP): hoeveel heb je nodig?
    5 mins leestijd

    Zonnepanelen worden beschouwd als een van de meest effectieve manieren om duurzame energie op te wekken. Bij een zonne-energiesysteem moet er rekening worden gehouden met een belangrijke specificatie: het aantal Wattpiek dat de zonnepanelen produceren. In dit artikel leggen we je uit wat het is, waarom het belangrijk is en hoe het van invloed is op de prestaties van je zonne-energiesysteem.

    Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

    Formulier >

    Wat is Wattpiek (WP)?

    Voordat we dieper ingaan op de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om te begrijpen wat Wattpiek eigenlijk betekent. Wattpiek is een maatstaf voor het vermogen van een zonnepaneel onder standaard testomstandigheden. WP geeft aan hoeveel elektrisch vermogen een zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden, namelijk bij een constante zon instraling van 1000 watt per vierkante meter, een temperatuur van 25°C en een luchtmassa van 1,5.

    Wat is de opbrengst in kWh van 1 Wp?

    Hoeveel elektriciteit levert een zonnepaneel eigenlijk op? In Nederland genereert 1 Wp gemiddeld 0,88 kWh per jaar, mits het zonnepaneel onder ideale omstandigheden gepositioneerd is. Als we bijvoorbeeld kijken naar de zonnepanelen van onze partners, kunnen we het volgende berekenen:

    0,88 kWh * 410 Wp = 360,8 kWh per jaar

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Aanbod zonnepanelen per Wp

    Vandaag de dag bieden producenten een scala aan piekvermogens aan waaruit je kunt kiezen. Er is een breed assortiment beschikbaar om aan verschillende energiebehoeften te voldoen, van de gangbare 350 Wp panelen tot de toekomstige 1.000 Wp panelen. 

    • Zonnepanelen 350 Wp

    Panelen met een vermogen van 350 Wp worden steeds populairder. Dit type is licht van gewicht en heeft gunstige afmetingen, wat ze geschikt maakt voor kleinere daken. Bovendien bieden ze een goede prijs-kwaliteitverhouding ten opzichte van panelen met een hoger vermogen.

    • Zonnepanelen 360 Wp

    Panelen met een vermogen van 360 Wp behoren samen met die van 350 Wp tot de meest populaire keuzes. Ze vertonen veel overeenkomsten, dus als je bereid bent een klein beetje meer te betalen voor panelen met een iets hoger rendement, zijn panelen van 360 Wp een goede optie.

    • Zonnepanelen 400 Wp

    Met een relatief hoog piekvermogen heb je met zonnepanelen van 400 Wp minder panelen nodig op je dak om in je jaarlijkse stroombehoefte te voorzien. Veel betrouwbare merken focussen momenteel op dit type zonnepanelen, waardoor ze betrouwbaar, van hoge kwaliteit en duurzaam zijn. 

    • Zonnepanelen 450 Wp

    Als je beperkte ruimte hebt op je dak maar toch zonnepanelen wilt installeren, zijn zonnepanelen met een vermogen van 450 Wp een optie. Dankzij hun hoge piekvermogen heb je minder panelen nodig om het totale vereiste vermogen van je installatie te dekken. Houd er wel rekening mee dat ze niet alleen duurder zijn, maar ook groter en zwaarder dan panelen met een lager piekvermogen.


    • Zonnepanelen 500 Wp

    Deze zonnepanelen hebben momenteel het hoogste Wattpiekvermogen dat beschikbaar is. In vergelijking met andere types zijn ze groter en zwaarder. Dit grotere formaat is nodig om het hoge piekvermogen in Wp te bereiken. Hierdoor hoef je over het algemeen minder panelen op je dak te plaatsen, maar zullen de kosten ook hoger zijn.

    • Zonnepanelen 600 Wp

    Sommige fabrikanten werken hard aan het ontwikkelen van zonnepanelen met een vermogen van 600 Wp. Deze panelen zullen voldoen aan alle toekomstige eisen op het gebied van rendement, opbrengst en vermogensgarantie. Tegelijkertijd zullen ze ook groter en zwaarder zijn dan andere soorten, waardoor ze in eerste instantie minder geschikt zullen zijn voor particulier gebruik.

    • Zonnepanelen 1.000 Wp

    De ontwikkeling van zonnepanelen met een vermogen van 1.000 Wp is in volle gang. Zodra deze op de markt worden gebracht, zullen de  1.000 Wp panelen de grootste en zwaarste exemplaren zijn. Hierdoor zul je ze voornamelijk zien op grote bedrijfsdaken en in grote zonneparken.

    Hoeveel Wattpiek heb je nodig?

    Het bepalen van de benodigde hoeveelheid Wattpiek voor je zonnepanelen installatie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

    • Energieverbruik: Hoeveel kilowattuur (kWh) verbruikt je huishouden gemiddeld per jaar? Dit geeft je een idee van de hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen moeten opwekken om in je energiebehoeften te voorzien.
    • Beschikbare dakruimte: De beschikbare ruimte op je dak bepaalt hoeveel zonnepanelen je kunt installeren. Zorg ervoor dat je dak voldoende ruimte heeft om het gewenste aantal panelen te kunnen plaatsen.
    • Dakoriëntatie en hellingshoek: De efficiëntie van zonnepanelen wordt beïnvloed door de oriëntatie van het dak (zuiden is ideaal) en de hellingshoek. Met een dak dat naar het zuiden gericht is en een hellingshoek heeft tussen 30 en 45 graden, geniet je van maximaal rendement.


    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Berekening van het benodigde vermogen

    Een veelgebruikte formule om het benodigde vermogen van je installatie te berekenen is:

    Benodigd vermogen (kWp) =
    Jaarlijks energieverbruik (kWh) / Gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel (kWh/kWp)

    *De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel wordt meestal vermeld door de fabrikant

    Door rekening te houden met factoren zoals energieverbruik, beschikbare dakruimte, dakoriëntatie en hellingshoek, kun je een weloverwogen beslissing nemen over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Een grondige analyse en eventueel advies van onze partners kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze!

    Advies van experts

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


    Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

    Formulier >