Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
  7 mins leestijd

  Ben je je aan het oriënteren op zonnepanelen? Vaak begint dat bij de vraag hoeveel je er eigenlijk nodig hebt. In dit artikel duiken we dieper in op wat jouw huishouden nodig heeft om het energieverbruik op te kunnen vangen. Zo kun jij de kosten die je kwijt bent aan energie, voor een groot gedeelte dekken. 

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Het is het meest voordelig als je exact voldoende panelen hebt liggen om te voorzien in je jaarlijkse stroombehoefte. Indien je binnenkort overgaat op een warmtepomp, elektrisch rijden of koken op inductie is het verstandig om een extra paneel (of twee extra panelen) mee te tellen in de berekening.

  Om het ideale aantal zonnepanelen voor jouw situatie te bepalen, heb je het volgende nodig:

  • Een schatting van de opbrengst (het vermogen) van de zonnepanelen.
  • Een overzicht van je eigen energierekening om je jaarlijkse stroomverbruik te achterhalen.
  • De afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van je dak.

  Hoeveel zonnepanelen mogelijk?

  Niet alleen is het belangrijk om na te gaan met hoeveel zonnepanelen je jouw energiekosten dekt, ook moet je natuurlijk rekening houden met de hoeveelheid zonnepanelen die op jouw dak past. De afmetingen van een standaard zonnepaneel zijn ongeveer 120 bij 180 centimeter.

  Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet het dak vrij zijn van obstakels zoals ramen, pijpen of andere objecten. Daarnaast is het goed om te controleren of de panelen vrij zijn van eventuele schaduwvorming. Als er een deel van de dag schaduw valt op de panelen, kan dit worden opgevangen door gebruik te maken van de juiste omvormer.

  Op een schuin dak worden de panelen doorgaans zo geplaatst, dat ze aansluiten bij de hellingshoek van het dak. Op platte daken worden de panelen met behulp van een frame schuin geplaatst. Bij een oriëntatie op het zuiden worden de panelen in rijen achter elkaar geplaatst, met een tussenruimte om schaduw tussen de panelen te minimaliseren. Ook kunnen ze in paren worden geplaatst, gericht op het oosten en/of westen. Een oost-west-opstelling maakt efficiënter gebruik van het beschikbare dakoppervlak. Jouw leverancier kan je adviseren over de meest geschikte opstelling voor jouw situatie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Aantal panelen berekenen

  Een deskundige installateur kan vrij nauwkeurig de verwachte opbrengst van de zonnepanelen op je dak berekenen. Voor een eerste schatting van het benodigde aantal panelen kun je de volgende formule gebruiken:

  (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van één paneel in wattpiek).

  Bijvoorbeeld: je jaarlijkse stroomverbruik is 3.000 kWh en de leverancier biedt zonnepanelen aan met een vermogen van 420 Wp, dan heb je:

  (3.000 x 1,1) / 420 = afgerond 8 panelen nodig. Aangezien de opbrengst van zonnepanelen jaarlijks varieert en geleidelijk afneemt in de loop der jaren, kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld voor 10 panelen te kiezen indien dit op je dak past.


  Aantal benodigde zonnepanelen:

  Gewenste opbrengst (kWh) | Aantal panelen nodig

  2.000                                     | 7

  3.000                                     | 10

  4.000                                     | 13

  5.000                                     | 16


  Het benodigde aantal panelen is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek (Wp). Deze tabel gaat uit van panelen met een vermogen van 420 Wp en hierin ronden we naar beneden af.

  Door de formule (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) te delen door (het vermogen per paneel in wattpiek), kun je het aantal panelen berekenen voor panelen met een hoger of lager vermogen dan 420 Wp.

  Let op: Deze berekening gaat uit van een situatie zonder of met minimale schaduw op de zonnepanelen. Als de ligging minder ideaal is, zal de opbrengst lager zijn. Voor situaties waarin er schaduw valt op (een gedeelte van) de zonnepanelen, zijn er oplossingen beschikbaar.

  Vermogen van PV-Panelen

  Het vermogen van PV-panelen wordt uitgedrukt in Wp. Dit is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder optimale omstandigheden. Dat wil zeggen: met ideale instraling van zonlicht en een temperatuur van 25 graden Celsius. Dit piekvermogen is van cruciaal belang voor het berekenen van de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen, evenals voor het bepalen van de benodigde capaciteit van de omvormer voor een bepaald aantal panelen. Een slimme strategie is vaak om een omvormer te kiezen met een capaciteit die iets lager is dan de totale capaciteit van het zonnesysteem; bijvoorbeeld met een marge van 10%. Op die manier kan de omvormer efficiënter werken en is het verlies aan onbenut vermogen minimaal.

  Standaard zonnepanelen hebben doorgaans een piekvermogen tot ongeveer 370 Wp, met afmetingen van ongeveer 1×1,65 meter en een configuratie van 6 bij 10 zonnecellen. Panelen met hogere vermogens zijn beschikbaar, maar kunnen prijziger zijn en deze zijn dus vooral interessant wanneer er beperkte ruimte beschikbaar is. Hoewel deze panelen mogelijk meer energie per vierkante meter opwekken, leveren deze je onderaan de streep niet altijd het meeste op.

  Op de markt zijn steeds meer zonnepanelen met grotere afmetingen verkrijgbaar, zoals panelen van 110 bij 185 centimeter met een vermogen tot ruim boven de 400 wattpiek. Belangrijk om rekening mee te houden is echter dat er minder van deze panelen op een dak passen. De afweging of je gaat voor zonnepanelen van een groter formaat, hangt dus af van de beschikbare ruimte op het dak.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Berekenen van de jaaropbrengst

  Bij het berekenen van de jaaropbrengst van zonnepanelen geldt in Nederland de vuistregel dat deze gemiddeld 90% bedraagt van de totale capaciteit van het systeem in wattpiek. Ter voorbeeld: 10 panelen met een vermogen van 350 Wp, zouden dus ongeveer 0,9 x 10 x 350 = 3150 kWh per jaar kunnen opwekken.

  Het is echter belangrijk om op te merken dat deze opbrengst kan variëren, vooral in kustgebieden waar de instraling van de zon hoger is. Daarnaast spelen lage temperaturen een rol en zorgt ook dit ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen hoger kan zijn. Zonnepanelen presteren namelijk beter bij lagere temperaturen; zelfs bij dezelfde hoeveelheid zonlicht.


  Hellingshoek

  De hellingshoek van zonnepanelen heeft een sterke invloed op de opbrengst ervan. Het hoogste rendement wordt behaald wanneer de zon gedurende de hele dag loodrecht op het zonnepaneel schijnt. In de praktijk is dit echter niet altijd haalbaar. De positie van de zon verandert gedurende de dag immers van oost naar west en gedurende het jaar van hoog in de lucht naar laag in de lucht.

  Voor zonnepanelen met een oostelijke en een westelijke oriëntatie ligt de ideale hellingshoek rond de 13 graden. Hierbij profiteer je van een rendement van tussen de 80 en 90 procent.
  Voor zonnepanelen met een oost-west-oriëntatie ligt de ideale hellingshoek tussen de 10 en 13 graden. Het rendement dat je hiermee haalt ligt tussen de 93 en 95 procent.
  Bij zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie ligt de ideale hellingshoek tussen de 34 en 38 graden. Dit resulteert in een rendement van maar liefst 100%.


  Correctie bij schaduw

  Schaduw heeft natuurlijk een negatieve invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Om toch van het gewenste rendement te profiteren, is het met een schaduwrijk dak daarom vaak nodig om extra panelen te plaatsen. 

  Stel, je hebt een dak op het zuiden en wilt 3.100 kWh per jaar opwekken, dan heb je met een omvormer:
  3.100 kWh gedeeld door (1,18 x 0,777) kWh/Wp/jaar = 3381 Wp aan zonnepanelen nodig. 

  In veel gevallen komt dit neer op twee extra panelen met een installatiewaarde van ongeveer 299,- euro.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Verbruik

  Het is belangrijk om je jaarlijkse stroomverbruik goed te controleren en rekening te houden met mogelijke veranderingen in je levensstijl. Denk aan het overschakelen op elektrisch koken of elektrisch rijden. Hiermee kun je bepalen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om van het gewenste rendement te profiteren.

  Bedenk je dat het later toevoegen van panelen mogelijk duurder is vanwege installatiekosten. Daarom kan het financieel voordeliger zijn om direct het dak vol te leggen met zonnepanelen.

  Enthousiast geworden?

  Heb je nog geen zonnepanelen? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan je altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >