Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Wanneer zonlicht op het paneel valt, creëren zonnecellen gelijkstroom. Deze gelijkstroom (DC) wordt vervolgens omgezet in wisselstroom (AC) door middel van een omvormer. Hierdoor kan de opgewekte stroom gebruikt worden in huis. Daarbij is het juist aansluiten van zonnepanelen op de meterkast een belangrijke stap. In dit artikel bespreken we waarom het veilig en correct aansluiten van zonnepanelen op de meterkast zo belangrijk is, wat de technische vereisten zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat het proces soepel verloopt.
Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!
De omvormer wordt verbonden met de meterkast door middel van een kabel. Hierdoor kunnen alle elektrische apparaten gebruik maken van de opgewekte zonnestroom. Deze kabel wordt aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Een aparte groep is nodig omdat er geen elektrische apparaten mogen worden aangesloten tussen de omvormer en de meterkast. Als een wasmachine en droger tussen de omvormer en de meterkast zijn aangesloten, kan dit leiden tot overbelasting van de kabel en daarmee brandgevaar veroorzaken.
Technische vereisten voor het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast
A. Omvormer
Een omvormer zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om naar wisselstroom die bruikbaar is voor huishoudelijke apparaten. De keuze van de omvormer moet worden afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen en de elektrische belasting van je huishouden. Onze partners kunnen je hierbij helpen!
B. Aarding
Een goede aarding is belangrijk voor de veiligheid van het zonnepaneelsysteem. Een aarding is de verbinding van de omvormer met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. De zonnepanelen moeten op een correct geaard zonnepaneelsysteem worden geïnstalleerd voor veiligheid en optimaal rendement.
C. Stroomonderbrekers en beveiligingen
Het installeren van stroomonderbrekers en beveiligingen beschermt het systeem tegen overbelasting en kortsluiting. Deze componenten moeten voldoen aan de geldende elektrische veiligheidsnormen.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Stappen voor het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast
A. Ontwerp en planning
Voordat de installatie begint, moet er een gedetailleerd ontwerp worden gemaakt dat de locatie van de zonnepanelen, de bekabeling, de omvormer, de hoeveelheid zonnepanelen en andere componenten visualiseert. Dit ontwerp moet voldoen aan de lokale regelgeving en bouwvoorschriften.
B. Installatie van zonnepanelen en omvormer
De zonnepanelen worden op het dak gemonteerd volgens het ontwerp. De omvormer wordt meestal binnen geïnstalleerd, dicht bij de meterkast. De bekabeling tussen de zonnepanelen, de omvormer en de meterkast wordt zorgvuldig geïnstalleerd volgens de specificaties van het ontwerp.
C. Aansluiting op de meterkast
De omvormer wordt verbonden met de meterkast via een aparte stroomkring, die vervolgens wordt aangesloten op de groepenkast. Deze verbinding moet worden uitgevoerd door een erkende zonnepanelen specialist om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de geldende normen en veiligheidsvoorschriften.
Een PV-verdeler biedt een oplossing als er geen extra leidingen beschikbaar zijn. Deze verdeler splitst een bestaande groep in tweeën, meestal die van de wasmachine. Hierdoor hoeft er geen kabel via de buitenmuur aangelegd te worden, waardoor extra kosten worden voorkomen. De capaciteit van een PV-verdeler is echter beperkt tot maximaal 3500 Watt, waardoor het alleen geschikt is voor kleinere systemen tot zo’n 12 panelen.
Leestip: ISDE: Wat wijzigt er vanaf 2024?
Aardlekschakelaar
In een standaard meterkast is er doorgaans één aardlekschakelaar per 4 groepen aanwezig. We raden je af om de zonnepanelen op een van deze vier groepen aan te sluiten. Als er namelijk een ander apparaat kortsluiting veroorzaakt, worden gelijk alle vier de groepen uitgeschakeld, inclusief de zonnepanelen. Daarom plaatsen onze erkende partners altijd een aparte aardlekautomaat op de vrije groep van de omvormer/zonnepanelen.
Onderhoud en monitoring
Na de installatie is regelmatig onderhoud en monitoring van het zonnesysteem belangrijk om maximale prestaties te waarborgen. Dit omvat het reinigen van de zonnepanelen, het controleren van de bekabeling en het regelmatig controleren van de werking van de omvormer. Daarbij zijn veel systemen ook uitgerust met monitoring apparatuur waarmee huiseigenaren de prestaties van hun systeem real-time kunnen volgen via hun telefoon!
Het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast is een complex proces dat zorgvuldige planning, ontwerp en installatie vereist. Door te voldoen aan de technische vereisten en wet- en regelgeving, kan je als huiseigenaar profiteren van de vele voordelen van zonne-energie, wat leidt tot lagere energiekosten en verminderde milieu-impact. Het is echter verstandig om dit proces uit te laten voeren door gekwalificeerde professionals om de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem te waarborgen.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Advies van experts
Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in
Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!
Misschien vind je dit ook interessant:
- Wattpiek zonnepanelen (WP): hoeveel heb je nodig?
- Zelf zonnepanelen plaatsen? 8 Installatietips
- Haal het maximale uit je zonne-energie: zorg dat je zonnepanelen geregistreerd zijn
- Zonnepanelen zakelijk aanschaffen
- Oost-west opstelling: Hoe zit het en wat zijn de voordelen?
- Afmeting zonnepanelen: formaten en vermogen