Wil je zonnepanelen zakelijk aanschaffen? Voor ondernemers biedt investeren in zonnepanelen vaak een rendement van meer dan 15%. Dit maakt het een verstandige investering, aangezien je niet alleen bespaart op energiekosten, maar ook direct bijdraagt aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Waarom zakelijke zonnepanelen?
Als ondernemer resulteert het automatisch in verschillende (fiscale) voordelen:
- Zonnestroom is doorgaans goedkoper dan traditionele grijze stroom.
- Mogelijkheid tot subsidie voor de investering.
- Bevordering van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onze experts staan klaar om je te adviseren over subsidiemogelijkheden en financiering. Voor kleine zonne-installaties kunnen onze specialisten op een locatiebezoek vaak direct advies uitbrengen. Vul je wensen in en wij koppelen je aan partijen die het beste bij jou passen.
Kom ik in aanmerking voor subsidies?
De zakelijke aanschaf van zonnepanelen is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden, aangezien bedrijven alle mogelijke wegen bewandelen om de duurzame transitie te bevorderen. Door zakelijk te investeren in zonnepanelen kunnen de kosten als zodanig worden opgenomen, waardoor bedrijven minder belasting hoeven te betalen. Bovendien komen ondernemingen in aanmerking voor diverse stimuleringsregelingen.
Soorten stimuleringsregelingen
- Stimuleringsregeling Duurzame energietransitie (SDE++)
Geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen. - Milieu-investeringsaftrek (MIA)
De percentages van de MIA stegen naar 27%, 36% of 45%. Het percentage is afhankelijk van het investeringsbedrag, de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. - Energie-investeringsaftrek (EIA)
De aftrek van de EIA bedraagt momenteel 40% van de investeringskosten. Dit komt nogmaals bovenop de gebruikelijke afschrijving. Het gevolg? Je betaalt minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. - Kleinschaligheids- investeringsaftrek (KIA)
Je mag tot maximaal 28% van de investering in zonnepanelen extra aftrekken van de (over)winst, afhankelijk van andere investeringen in dat fiscale jaar. - Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)
Deze regeling wordt vaak gecombineerd met de MIA. Deze is beperkt tot 75% van het investeringsbedrag. Door sneller af te schrijven verminder je de fiscale winst en betaal je gedurende dat jaar minder belasting.
Tip: Profiteer zo lang mogelijk van je investering door te vertrouwen op een van onze ervaren installateurs. Kom vrijblijvend in contact met erkende specialisten bij jou in de regio.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.
Offertes vergelijken voor zakelijke zonnepanelen
Het vergelijken van offertes is een cruciale stap voor bedrijven die overwegen om in zonne-energie te investeren. Hierbij is het belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar factoren zoals de kwaliteit van de panelen, de garanties die worden geboden, de installatiekosten en de verwachte opbrengst van het systeem. Het is verstandig om offertes van verschillende leveranciers te verzamelen en ze grondig te analyseren voordat een beslissing wordt genomen. Zo garandeer je de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw onderneming.
Bij Offerte.nl heb je altijd overzicht op het beste aanbod. Zo bouw je aan een duurzaam imago en verbeter je tegelijkertijd het energielabel van jouw onderneming.
Salderingsregeling
Als je meer zonne-energie produceert dan je zelf verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling ontvang je voor deze teruggeleverde stroom een vergoeding die gelijk is aan de prijs die je betaalt voor de elektriciteit die je van het net afneemt.
Eerste kamer besluit tot instandhouding salderingsregeling
In de komende jaren zal de salderingsregeling voor zonnepanelen niet worden verminderd, aangezien GroenLinks-PvdA, die een cruciale stem had, het plan van het demissionaire kabinet niet steunt.
De salderingsregeling, die sinds 2004 van kracht is, heeft als doel de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Eigenaren van zonnepanelen kunnen de energie die ze opwekken volledig verrekenen met hun verbruik, zonder dat ze belasting hoeven te betalen over dit deel. Het besluit om de regeling af te schaffen werd al in 2017 genomen, maar is sindsdien herhaaldelijk uitgesteld, waaronder nu. Dit betekent dat de terugverdientijd zeer gunstig blijft voor bezitters van een zonnepaneel installatie.
Leestip: Omvormers: Alles wat je moet weten
Geschikte dakconstructie zonnepanelen
Niet alle dakconstructies zijn robuust genoeg om zonnepanelen te ondersteunen. Het is daarom verstandig om eerst de geschiktheid van de locatie te controleren voordat je ze installeert. Gelukkig zijn er diverse tools beschikbaar om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, en professioneel advies kan ook van pas komen. Als jouw eigen dak niet geschikt blijkt te zijn, is het mogelijk om samen met andere bedrijven of buurtbewoners zonnepanelen aan te schaffen en te installeren op een nabijgelegen terrein of dak. Dit kan worden gerealiseerd met behulp van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).
Wat is de terugverdientijd van zakelijke zonnepanelen?
De terugverdientijd van zakelijke zonnepanelen varieert natuurlijk per bedrijf en situatie. Over het algemeen wordt aangenomen dat zakelijke zonnepanelen zichzelf binnen ongeveer 3 tot 4 jaar terugverdienen. Dit is relatief kort, vooral gezien het feit dat zonnepanelen een levensduur hebben van 20 tot 25 jaar.
Wat hier aan bijdraagt is dat, in tegenstelling tot een particuliere aanschaf, je het photovoltaische systeem over een periode van 20 jaar mag afschrijven. Dit betekent dat je dus 20 jaar lang de kosten kunt opvoeren, wat de (toekomstige) winst lager uit laat komen. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. Laat je hierdoor informeren bij je boekhouder, die kan je daar meer over vertellen.
Naast het bovenstaande kun je via de VAMIL regeling een investering in milieuvriendelijke apparatuur tot 75% op een willekeurig moment afschrijven. Deze afschrijven beperken de fiscale winst waardoor je minder belasting betaalt in een jaar. Hiervoor geldt wel dat het betreffende product op de Milieulijst moet staan.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.
Kun je zonnepanelen zakelijk aanschaffen voor je privé-woning?
Of je zonnepanelen fiscaal aftrekbaar zijn, hangt van verschillende factoren af. Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘roerend’ en ‘onroerend’ goed. Zonnepanelen worden beschouwd als roerend goed wanneer ze niet geïntegreerd zijn in het dak, terwijl ze als onroerend goed worden beschouwd wanneer ze wel geïntegreerd zijn. Alleen roerend goed kan fiscaal aftrekbaar zijn. In dit artikel concentreren we ons dus op roerend goed.
Daarnaast speelt ook de locatie van de zonnepanelen een rol: zijn ze geïnstalleerd op je woning of op je kantoor? Als je een ondernemer bent en zonnepanelen op je woning hebt geplaatst, kunnen deze als zakelijk vermogen worden beschouwd als je 10% of meer van de opgewekte energie voor zakelijke doeleinden gebruikt. Gebruik je minder dan 10% van de opgewekte energie zakelijk, dan worden de zonnepanelen altijd beschouwd als privévermogen. Belangrijk hierbij is ook om te weten dat als je zonnepanelen op een pand zonder woonfunctie plaatst (bedrijfspand), je 21% btw rekent. Indien je echter zonnepanelen plaatst op een pand met beide functies kun je 0% btw verrekenen. Dit is inclusief de kosten voor de installatie.
Informeer naar de mogelijkheden en laat je helpen om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen
Toekomstbestendig
Tegen 2050 zal Nederland uitsluitend duurzame energie mogen gebruiken, waarbij zonnepanelen een cruciale rol kunnen spelen. Bovendien hechten klanten steeds meer waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen van bedrijven. Een groen imago kan helpen om je te onderscheiden van concurrenten.
Ook interessant: Prijsdaling zonnepanelen uitgelegd [2024]
Aanschaffen, leasen of huren van zonnepanelen?
Bij het investeren in zakelijke zonnepanelen sta je voor een keuze die drie smaken telt. Het belangrijkste onderscheid betreft de financieringskosten. Bij leasing of verhuur betaal je rente, wat resulteert in een hogere totale kostprijs. Hierdoor zal de terugverdientijd van de panelen, die gemiddeld 4 jaar bedraagt bij aanschaf, langer zijn bij leasing of verhuur.
Hoewel het op lange termijn voordeliger is om zonnepanelen aan te schaffen, vereist dit een aanzienlijke initiële investering die financieel haalbaar moet zijn. Leasing en verhuur daarentegen zijn op korte termijn aantrekkelijker vanwege de lagere initiële kosten, maar leiden op lange termijn tot hogere totale kosten.
Ik heb geen eigen pand, kan ik zonnepanelen plaatsen?
Indien je toestemming verkrijgt van de verhuurder van je bedrijfspand, is het mogelijk om als huurder zonnepanelen te laten installeren. In dit geval is het verstandig om met de verhuurder afspraken te maken over zaken als verzekering en de mogelijke overname van de zonnepanelen bij een eventuele verhuizing.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.
Moet ik alle zonnepanelen in één keer plaatsen?
Het is relatief kostbaarder om op een later moment extra zonnepanelen toe te voegen. Daarom is het essentieel om zorgvuldig te kijken naar je huidige energieverbruik, maar ook om in te schatten of dit in de toekomst zal veranderen. Indien je verwacht dat je meer energie nodig zult hebben, bijvoorbeeld voor het opladen van een elektrische auto of het gebruik van een warmtepomp, is het verstandiger om van tevoren een aantal zonnepanelen te kiezen dat voldoet aan je toekomstige energiebehoeften.
Doe mee met de rest van zakelijk Nederland en wek net als andere maatschappelijk verantwoorde ondernemers je eigen stroom op.
Vergelijk nu en ontvang direct meerdere vrijblijvende offertes op maat van specialisten bij jou in de buurt.