PV panelen; prijs, advies en info

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. PV panelen; prijs, advies en info
  5 mins leestijd

  PV panelen zijn precies hetzelfde product als zonnepanelen. De kosten van PV panelen zijn van meerdere factoren afhankelijk, namelijk: het aantal, het soort en het vermogen van de zonnepanelen. Gemiddeld kost een PV systeem tussen de 4.000 en 6.000 euro incl. installatie.

  Besparen op energiekosten én bijdragen aan het milieu? Dan zijn PV panelen de geschikte keuze. Met een PV systeem produceer je zelf opgewekte stroom. In dit artikel bespreken we de werking, soorten en kosten van de zonnepanelen.

  Wat zijn PV panelen?

  PV panelen zijn precies hetzelfde product als zonnepanelen maar dan onder een andere benaming. ‘PV paneel’ is een meer technische benaming en ‘zonnepaneel’ is een meer door de volksmond gebruikte benaming.

  PV staat voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ staat voor licht en ‘Voltaic’ voor stroom. ‘Photo Voltaic’ staat dus letterlijk vertaald voor lichtstroom, stroom die opgewekt wordt middels licht. Er zit dus geen verschil tussen pv panelen en zonnepanelen, ze hebben alleen een andere benaming.

  Zonnepanelen zijn panelen voor op het dak die met zonlicht stroom opwekken. Doordat voor deze opwekking van elektriciteit alleen de zon wordt gebruikt, is dit een duurzame vorm van energieproductie.

   

  Gratis zonnepanelen advies?

   

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

   

  Offertes vergelijken >

   

  Hoe werken PV panelen?

  PV panelen zetten via zonnecellen in het paneel, zonlicht om in zonne-energie. De zonnecellen in PV panelen zijn niet anders als die in ‘normale’ zonnepanelen.
  PV panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die zonlicht opvangen. Zodra er zonlicht op de zonnecellen schijnt kunnen ze stroom opwekken. De opgewekte elektriciteit in de zonnecellen, noemen we gelijkstroom. Deze elektriciteit stroomt naar de omvormer, waar deze opgewekte stroom omgezet wordt in wisselstroom. De wisselstroom kan vervolgens jouw elektriciteitsnet op, waarvandaan het gebruikt kan worden.

  Waarom PV panelen?

  De aanschaf van een PV systeem is verstandig omdat je met zonnepanelen flink op de energierekening kan besparen. Daarnaast is het zelf groene stroom opwekken ook nog eens goed voor het milieu. Andere redenen waarom particulieren of bedrijven ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen zijn onder andere:

  • Je krijgt een vergoeding voor de overige stroom die je levert aan het elektriciteitsnet
  • Na de terugverdientijd produceer je zo’n 20 jaar gratis stroom
  • Je bent minder afhankelijk van schommelende energieprijzen
  • Zonnepanelen werken geluidloos en zijn vrijwel onderhoudsvrij
  • Panelen verhogen de waarde van je woning

  Soorten PV panelen

  Er zijn 4 soorten PV panelen, namelijk: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Hieronder lichten we ze aan je toe.

  Monokristallijne panelen

  In een monokristallijn zonnepaneel beschikken de zonnecellen allemaal over één kristal. Alle kristallen liggen in dezelfde richting, waardoor het belangrijk is dat het zonlicht direct op de cellen schijnt.
  + Deze zonnepanelen leveren de hoogste opbrengst per m2
  + Deze zonnepanelen zijn geschikt voor kleinere daken
  + Strak, effen zonnepaneel
  – De zonnepanelen zijn duurder

  Polykristallijne panelen

  In een polykristallijn zonnepaneel beschikken de zonnecellen over meerdere kristallen. Een polykristallijne zonnepaneel vertoont daardoor een soort gevlekt patroon.
  + Deze zonnepanelen zijn geschikt voor daken met weinig zonlicht
  + Deze zonnepanelen zijn een stuk goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen
  – Minder strak, effen zonnepaneel
  – De opbrengst is lager dan bij monokristallijne zonnepanelen

  Dunne film panelen

  Deze zonnepanelen bestaan niet uit kristallen, maar uit een dunne film van amorf silicium.
  + Deze zonnepanelen zijn buigzaam en daarmee te gebruiken voor bijvoorbeeld: voer- en vaartuigen zoals auto’s en boten
  + De prijs voor deze zonnepanelen ligt een stuk lager dan de prijs voor de andere soorten
  – De opbrengst van deze zonnepanelen is het laagst van alle soorten

  Glas-glas panelen

  Deze panelen bestaan volledig uit glas, de achterkant bestaat dus ook uit glas in plaats van kunststof.
  + Deze zonnepanelen hebben de langste levensduur vergeleken met alle andere soorten panelen, namelijk wel 40 jaar
  + Deze zonnepanelen degraderen het minst snel waardoor de opbrengst het langst optimaal blijft
  – Deze zonnepanelen zijn duurder dan andere soorten

  Benieuwd naar welk soort zonnepanelen voor jou het meest geschikt is? Vul dan ons formulier in op basis van jouw wensen en situatie en wij sturen je een aantal geschikte zonnepaneel offertes.

   

  Gratis zonnepanelen advies?

   

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

   

  Offertes vergelijken >

   

  Kosten PV panelen

  De kosten van een PV systeem is van meerdere factoren afhankelijk, namelijk: het aantal, het soort en het vermogen van de zonnepanelen.

  Aantal panelen

  Hoe meer zonnepanelen je nodig hebt, hoe hoger de aanschafkosten van de zonnepanelen zullen worden. Dit omdat je voor meer zonnepanelen ook meer materiaal aan moet schaffen. Hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid energie dat je wil gaan opwekken. Hoe meer energie je op wil wekken, hoe meer zonnepanelen je nodig zal hebben.
  Voor het aanschaffen van 10 zonnepanelen kan je uitgaan van een investering tussen de €3800 en €5000 euro.

  Het soort PV paneel

  Er zijn verschillende soorten PV panelen. De meest voorkomende zonnepaneel soorten zijn: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Deze soorten verschillen van elkaar in prijs. In onderstaande tabel tonen we de gemiddelde kosten per soort zonnepaneel:

  Soort zonnepaneel Gemiddelde aanschafskosten
  Monokristallijne zonnepanelen

  €700 per paneel

  Polykristallijne zonnepanelen

  €600 per paneel

  Dunne film zonnepanelen

  €400 per paneel

  Glas-glas zonnepanelen

  €900 per paneel

  Vermogen PV paneel

  Elk zonnepaneel beschikt over een bepaalde capaciteit. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De capaciteit bepaalt hoeveel energie het zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. Over het algemeen geldt: hoe hoger de capaciteit is, hoe hoger de kosten van PV panelen zijn. 

  PV installatie aanschaffen?

  Op zoek naar geschikte zonnepanelen? Dan kan het interessant zijn een aantal offertes van verschillende soorten PV systemen met elkaar te vergelijken. Wij kunnen je daarbij helpen!

  Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

  Vul nu ons formulier in en zorg dat jij het perfecte PV systeem op jouw dak krijgt!

   

  Meer over boekhouding?

  Zonnepanelen
  Glas-glas panelen
  Ikea zonnepanelen
  Beste zonnepanelen

   

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen zonnepanelen en PV panelen?

  Tussen zonnepanelen en PV panelen is er dus geen verschil behalve de naam. De term ‘PV panelen’ wordt vaak door kenners en specialisten gebruikt. De term ‘zonnepanelen’ wordt vaker in de volksmond gebruikt.

  Hoe werken PV panelen?

  PV panelen werken net als zonnepanelen. PV panelen zetten via zonnecellen in het paneel, zonlicht om in zonne-energie.

  Waar staat PV voor in PV panelen?

  PV staat voor ‘PhotoVoltaic’. ‘Photo’ staat voor licht en ‘Voltaic’ voor stroom. Pv panelen is een meer technische term voor ‘zonnepanelen’.