Wat zijn PV panelen? Een compleet overzicht

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Wat zijn PV panelen? Een compleet overzicht
  9 mins leestijd

  Een PV paneel is eigenlijk gewoon een andere naam voor een zonnepaneel. Het komt uit het Engels en staat voor photovoltaïsch. Maar hoe werkt het nu precies? En wat kost een PV-paneel? In dit artikel bespreken we alle ins en outs!

  Wil je direct offertes ontvangen voor PV-panelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Hoe werken PV panelen?

  Wanneer PV-cellen in de panelen daglicht opvangen, beginnen ze stroom te genereren. Deze stroom is gelijkstroom, wat de apparaten in je huis niet direct gebruiken. Daarom is een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Dit is nodig om de opgewekte zonne-energie direct te kunnen gebruiken.

  Het proces werkt als volgt:

  1. Zonlicht schijnt op de zonnecellen van de panelen;
  2. Tussen de twee laagjes silicium ontstaat elektriciteit;
  3. Elektriciteit wordt naar de omvormer gestuurd;
  4. De omvormer zet de elektriciteit om in wisselstroom;
  5. De wisselstroom gaat naar je meterkast, die het vervolgens naar jouw stopcontacten en apparaten stuurt. 
  6. Overbodige opgewekte zonne-energie wordt aan het elektriciteitsnet geleverd en wordt aan het eind van het jaar van jouw energierekening afgetrokken.

  Welk type zonnepanelen zijn er?

  SoortVermogenGemiddelde aanschafkostenVoor -en nadelen
  Monokristallijne zonnepanelenZeer hoog€700 per paneel+ Hoogste opbrengst per m2– Duurder soort zonnepaneel
  Polykristallijne zonnepanelenHoog€600 per paneel+ Geschikt voor daken met weinig zonlicht– Lagere opbrengst als monokristallijne panelen
  Dunne film zonnepanelenLaag€400 per paneel+ Buigzaam– Laagste opbrengst
  Glas-glas zonnepanelenZeer hoog€900 per paneel+ Langste levensduur– Duurste soort zonnepaneel


  Er zijn meerdere soorten en type panelen, namelijk: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Alle soorten beschikken over hun eigen specifieke eigenschappen. Hieronder leggen we je deze uit:

  Monokristallijne PV-panelen

  De zonnecellen in een monokristallijne zonnepaneel beschikken allemaal over één kristal. Alle kristallen liggen in dezelfde richting waardoor het belangrijk is dat het zonlicht direct in de cellen schijnt.

  Polykristallijne PV-panelen

  In een polykristallijn zonnepaneel beschikken de zonnecellen over meerdere kristallen. Polykristallijne panelen vertonen daardoor een soort gevlekt patroon.


  Dunne film PV-panelen

  Deze panelen hebben geen kristalstructuur, maar bestaan uit een dunne film van amorf silicium.

  Glas-glas PV-panelen

  Deze panelen bestaan geheel uit glas. De achterkant bestaat dus ook uit glas in plaats van kunststof. De andere soorten panelen hebben allemaal wél een achterkant van kunststof

  Opbrengst PV systeem 

  De opbrengst van jouw zonnepanelen geeft aan hoeveel energie de zonnepanelen kunnen opwekken. De opbrengst van jouw zonnepanelen wordt beïnvloed door twee factoren, namelijk: het vermogen van de panelen en de degradatie van de panelen.

  Het vermogen

  Voor zonnepanelen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer energie een zonnepaneel kan opwekken. Hoe meer energie je zelf opwekt met zonnepanelen, hoe meer je kunt besparen op jouw energiekosten. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). 

  Degradatie

  De zon schijnt in Nederland niet het gehele jaar. Nu is het zo dat zonnepanelen ook stroom leveren bij bewolking. Wel moet je rekening houden met het feit dat de opbrengst van de zonnepanelen niet het gehele jaar door optimaal is. Daarom wordt bij het berekenen van de verwachte opbrengst een factor van 0,85 gehanteerd. Deze factor is bepaald omdat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit daadwerkelijk benutten. Het verlies zit hem in de temperatuur van de panelen. Zodra zonnepanelen warmer worden dan 25 graden, verliezen ze per extra graad Celcius 0,5% vermogen. In de zomer kunnen zonnepanelen zelfs warmer worden dan 60 graden. Het vermogensverlies kan dan oplopen tot maar liefst 20%.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Verwachte opbrengst berekenen

  Je kunt de verwachte opbrengst per paneel, per jaar berekenen. Dit doe je door het totale vermogen van je zonnepaneelsysteem in Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85.
  Een voorbeeld: stel je hebt 2 zonnepanelen van 360 Wp, dan bereken je 720 Wp x 0,85 = 612 KWh per jaar. Hoe hoger het totale vermogen van jouw systeem aan zonnepanelen, hoe hoger de verwachte opbrengsten. Het is hierbij natuurlijk wel van belang dat je panelen aan voldoende zonuren worden blootgesteld. Een ander leuk feitje: de optimale temperatuur voor panelen om stroom op te wekken is 25 graden Celcius. Het zal geen verrassing zijn dat de opwek in de zomer een stuk hoger is dan in de winter.

  Van opbrengst naar verbruik

  Een beperkt deel van alle energie die je panelen opwekken, verbruik je daadwerkelijk direct zelf: slechts 30% De overige 70% kun je óf opslaan in een batterij, óf terugleveren aan het energienet. Op dit moment is het nog heel voordelig om alle overtollige stroom aan het net terug te leveren. Dit komt doordat de salderingsregeling van kracht is.

  Een voorbeeld

  Voor een eenmalige investering van 6,000 euro kun je 10 zonnepanelen aanschaffen die jaarlijks 3,500 kWh opwekken. Met de salderingsregeling kun je hiermee 1,500 euro op jaarbasis besparen!

  Terugverdientijd PV-panelen

  De belangrijkste vraag voor velen is natuurlijk hoelang het duurt voordat je je investering er weer uit hebt. Dit hangt af van hoeveel jij maandelijks bespaart met jouw opgewekte stroom. Je maandelijkse besparing hangt weer af van de huidige energieprijzen en hoeveel je kunt salderen. 

  Het mag geen verrassing zijn dat de terugverdientijd heel goed is op dit moment. Dit komt doordat de elektriciteitsprijzen historisch hoog zijn geweest het afgelopen jaar en omdat er volop gesaldeerd kan worden. Daarnaast is het zo dat de aanschafprijzen voor zonnepanelen aan het dalen zijn.

  Voor een gemiddeld huishouden is de terugverdientijd op dit moment ongeveer 5 jaar. Met een levensduur van 25 jaar betekent dit dat je na 5 jaar nog 20 jaar gratis van je zonnepanelen kunt genieten. Dit is goed voor het milieu en voor jouw portemonnee!

  Kleuren zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn in twee kleuren te verkrijgen, namelijk zwart en blauw. We leggen je het verschil voor je uit:

  Zwarte zonnepanelen (monokristallijn)

  + deze panelen zien er strak en elegant uit
  + deze zonnepanelen hebben een hoog piekvermogen waardoor de opbrengst ook hoger is dan die van blauwe zonnepanelen

  – de zonnepanelen hebben direct zonlicht nodig

  Zwarte zonnepanelen zijn een geschikte keuze wanneer je een klein dakoppervlak hebt, maar wel gericht is op het zuid.

  Blauwe zonnepanelen (polykristallijn)

  + functioneren het best bij indirect zonlicht
  + goedkoper dan zwarte panelen

  – deze blauwe panelen hebben gemiddeld een lager piekvermogen waardoor de opbrengst lager is dan bij zwarte zonnepanelen

  Blauwe panelen zijn een geschikte keuze wanneer je een groot dakoppervlak hebt, maar deze niet helemaal zuidelijk georiënteerd is

  Afmetingen

  Wist je dat zonnepanelen ook verschillende afmetingen kunnen hebben? De oppervlakte van jouw dak bepaalt wat de ideale paneel afmeting is. Om dit te berekenen hebben onze partners iets meer informatie van je nodig. Vul daarom ons formulier in zodat je precies kunt zien wat de kosten zijn en hoe lang het duurt voor je de panelen hebt terugverdiend.

  Schuin dak of plat dak

  Heb jij een schuin dak? Dan moeten de panelen op een andere manier gelegd worden dan wanneer je een plat dak hebt. Daarnaast kijkt de installateur ook naar het aantal zonuren en de ligging van de panelen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Waar moet ik verder nog op letten bij PV-panelen offerte vergelijken?

  Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om op een aantal punten te letten om teleurstellingen te voorkomen. Hieronder bespreken we de punten waar je extra op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen:

  1. De totaalprijs: is alles in de offerte meegenomen? Denk hierbij aan de installatiekosten en de kosten per paneel.
  2. De betalingsvoorwaarden: moet je een aanbetaling doen? En is het eventueel mogelijk om in termijnen te betalen?
  3. De levertijd: hoe snel kunnen de zonnepanelen daadwerkelijk op je dak liggen?
  4. Services die bij de prijs inbegrepen zijn: sommige leveranciers bieden extra services aan zoals tips voor energiebesparing.

  PV-Paneel offerte vergelijken

  Zonnepanelen offerte aanvragen? Het is interessant om een aantal zonnepaneel offertes te vergelijken van verschillende installateurs en specialisten. Wij kunnen je daarbij helpen! Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens vrijblijvende offerte zonnepanelen online toe, waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

  Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen op jouw dak krijgt! Hieronder kan je de zonnepanelen offerte aanvragen!

  Voor- en nadelen PV zonnepanelen

  Voordelen:

  Je energierekening wordt aanzienlijk lager

  Nadat je de panelen hebt terugverdiend, produceer je minimaal 20 jaar gratis stroom

  Je bent minder afhankelijk van schommelende energieprijzen

  Je draagt bij aan een beter milieu.  Met zonnepanelen produceer je namelijk energie op een schone en groene manier

  Door je eigen energie op te wekken ben je minder afhankelijk van energieleveranciers 

  De panelen functioneren geluidloos en zijn vrijwel geheel onderhoudsvrij

  Op dit moment kun je nog gebruik maken van de salderingsregeling. 

  GEEN BTW IN 2024  Nadelen:

  Weergerelateerde fluctuaties: De opwekking van energie kan schommelen afhankelijk van het weer, bijvoorbeeld op bewolkte dagen of gedurende de winterperiode.

  Hoge aanschafkosten: De aanvankelijke kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen aanzienlijk zijn, hoewel deze op lange termijn kunnen worden terugverdiend door besparingen en subsidies.

  Kosten

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Benieuwd naar wat PVT zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende leveranciers.

  Formulier >

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen PV en zonnepanelen?

  PV staat voor “Photovoltaic”, wat verwijst naar de technologie die zonlicht omzet in elektriciteit. Zonnepanelen zijn de fysieke panelen die deze PV-technologie gebruiken. Dus, terwijl “PV” verwijst naar het proces, zijn “zonnepanelen” de apparaten die dit proces uitvoeren.

  Wat is de PV capaciteit?

  De PV capaciteit verwijst naar het maximale vermogen dat een PV-paneel kan produceren onder ideale zonlichtomstandigheden. Het wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of kilowattuur (kWh) en geeft aan hoeveel elektriciteit het paneel kan genereren wanneer het volledig wordt blootgesteld aan zonlicht.