Waarom je het beste juist nu zonnepanelen kunt aanschaffen!

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Waarom je het beste juist nu zonnepanelen kunt aanschaffen!
  4 mins leestijd

  Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op dinsdag 7 februari ingestemd om het salderen van je opgewekte energie binnen een paar jaar volledig af te bouwen. Salderen betekent dat je de opgewekte stroom die je terugleverd aan het net kan wegstrepen met de stroom die je inkoopt.

  Daarnaast heeft de overheid het prijsplafond aangekondigd voor 2023, zodat huishoudens met hoge energierekeningen gecompenseerd worden. 

  Van beide ontwikkelingen zou je zeggen dat het een aanschaf van zonnepanelen ontmoedigt, maar niks is minder waar. Juist nu is het interessant, omdat je nu nog 2 jaar volledig van de salderingsregeling kunt profiteren, terwijl de prijzen (inclusief prijsplafond) nog steeds historisch hoog zijn!

  Wij hebben onderzoek gedaan en vertellen je graag over onze uitkomsten, zodat ook jij weet of zonnepanelen kopen interessant voor jou kan zijn. 

  Liever direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  De terugverdientijd op de meeste zonnepanelen is nu gemiddeld minder dan 5 jaar!

  Je elektriciteitsmeter houdt bij met hoeveel panelen je groene stroom je opwekt, afneemt en vervolgens teruglevert. Met de huidige salderingsregeling kun je nog in 2023 en 2024 teruggeleverde stroom volledig wegstrepen tegen de stroom die je inkoopt. Vanaf 2025 verwacht men dat de salderingsregeling per jaar wordt afgebouwd tot en met 2030, wat ervoor zorgt dat we voor een veel lager tarief stroom terugleveren ten opzichte van wanneer je stroom inkoopt. 

  Het is belangrijk om je te realiseren dat een gemiddeld huishouden maar 30% van de opgewekte duurzame stroom uit zonnepanelen zelf direct verbruikt en de overige 70% aan het net teruglevert. De salderingsregeling heeft dus betrekking op een aanzienlijk deel van je opgewekte stroom. En ook op je portemonnee: de prijzen voor het inkopen van stroom ligt ongeveer 5x zo hoog als de verwachte terugleververgoeding die geldt voor overtollig eigen stroom die je teruglevert maar niet mag salderen!

  Daarom loont het juist nu om pv panelen aan te schaffen: je kunt nog 2 jaar volledig van de salderingsregeling profiteren, in een periode dat de energieprijzen historisch laag staan. Dit betekent dat je met een aanschaf vandaag nog binnen 5 jaar je volledige investering eruit kunt halen!  Tip: Bespaar nog meer door Chinese zonnepanelen aan te schaffen in plaats van Europese zonnepanelen We leggen het je hier uit!

  Rekenvoorbeeld voor een terugverdientijd van minder dan 5 jaar

  Kosten zonnepanelen plaatsen

  Laten we uitgaan van een aanschaf van 10 zonnepanelen voor een jaarlijks verbruik van 3.500 KWh. Voor een merk van goede kwaliteit investeer je eenmalig ongeveer 6.000 euro.

  Zoals in onderstaande grafiek te zien realiseer je de meeste besparingen wanneer je vandaag nog zonnepanelen laat installeren. Het mag geen verrassing zijn dat de blauwe lijnen een voorsprong pakt in jaar 1 en jaar 2. De zonnepanelen opbrengst is momenteel uitstekend.

  • Zowel in 2023 en 2024 kun je voor 2.450 KWh salderen (70%). Je besparing voor het salderen is c. 1.085 euro per jaar, en met je eigen verbruikte energie kom je tot 1.550 euro totale jaarlijkse besparing. Met zonnepanelen wek je dus zoveel stroom op dat je besparingen aanzienlijk zien!

  • Per 2025 mag je nog maximaal 64% salderen. Van de 2.450 kWh aan teruggeleverde stroom kun je nog 549 euro besparen uit salderen. Van de overige stroom die je teruglevert krijg je maar 115 euro besparing terugleververgoeding. Met je aantal zonnepanelen bespaar je 1.031 euro.

  • Per 2031 is de salderingsregeling ten einde. Van de 2.450 kWh aan opgewekte elektriciteit krijg je enkel nog maar 318 euro besparing uit terugleververgoeding. Met je aantal panelen bespaar je in dit geval 686 euro.


  Zoals je merkt neemt je besparing op je energierekening aanzienlijk af wanneer het salderen stopt. Dit neemt echter niet weg dat de besparingen ook dan nog steeds acceptabel zijn. Als we op dit moment zonnepanelen aanschaffen met een lange levensduur van 20 jaar dan verwachten wij een totale besparing van 17.058 euro voor het huishouden uit het rekenvoorbeeld! Toch een grote som geld voor een slimme investering van 6.000 euro die je binnen 5 jaar al hebt terugverdiend.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  En oja, er was nog iets

  Zonnepanelen zijn de meest duurzame manier om zonne energie op te wekken voor huishoudens. Dus naast dat het de beste keuze is voor je portemonnee is ook onze planeet er het meeste bij gebaat. Experts stellen dat in zonnepanelen financieren een integraal onderdeel zullen blijven uitmaken van onze toekomstige energiehuishouding. Verwacht wordt dat hierbij met name de combinatie met thuisbatterijen centraal zullen staan. 

  De beste zonnepanelen kopen

  Er zijn altijd wel erkende installateurs bij jou in de buurt. Maar hoe maak je hierin nu de beste keuze? De prijs van een aanbieder van zonnepanelen verschilt tot wel 40% in prijs! Wij adviseren iedereen om meerdere offertes op te vragen, zodat je goed geïnformeerd bent en de juiste vergelijking kunt maken voor deze duurzame investering. 

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Start vergelijken

  Misschien vind je dit ook interessant: