Warmtepomp kosten: Prijzen van alle soorten warmtepompen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Warmtepomp kosten: Prijzen van alle soorten warmtepompen
  0 mins leestijd

  Wat kost een warmtepomp?

  Wat kost een warmtepomp inclusief installatie in 2023? De kosten van een warmtepomp hangen grotendeels af van het type warmtepomp dat je aan wil schaffen. De aanschafkosten voor warmtepompen lopen uiteen tussen de € 4.000 en € 20.000. Er is een subsidie beschikbaar voor degene die een warmtepomp aanschaffen, dit maakt de investering een stuk kleiner.

  Een warmtepomp is een verwarmingssysteem wat net al net als zonnepanelen en isolatie zeer duurzaam is. Maar wat kost zo’n warmtepomp in 2023 nu precies? Welke extra kosten komen er nog meer bij kijken? En doet een goedkope warmtepomp onder aan een dure warmtepomp? In dit artikel lichten we alle kosten rondom de warmtepomp aan je toe!

  Wat kost een warmtepomp?

  De kosten voor een warmtepomp hangen af van een aantal factoren, namelijk het soort warmtepomp en de huidige isolatie van het huis. Hieronder lichten we beide onderdelen aan je toe.


  Soort / Type

  Er zijn verschillende soorten warmtepompen, namelijk: de lucht-water warmtepomp, de lucht-lucht warmtepomp, de water-water warmtepomp, de grond-water warmtepomp en de hybride warmtepomp. Per type warmtepomp verschillen de aanschafkosten. Hieronder benoemen we de richtprijzen per type warmtepomp inclusief installatiekosten:

  Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?
  Lucht-lucht

  Tussen 4.000,- en 8.000,-

  Lucht-water

  Tussen 7.000,- en 10.000,-

  Hybride

  Tussen 7.000,- en 11.000,-

  Grond-water

  Tussen 6.000,- en 20.000,-

  Water-water

  Vanaf 15.000,-

  Gratis warmtepomp advies?

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Warmtepomp kosten Lucht-water – € 7.000 – € 10.000

  Een lucht-water warmtepomp haalt zijn energie om het huis mee te verwarmen uit de buitenlucht. De installatie van de lucht-water warmtepomp is minder complex dan die van andere soorten warmtepompen. Om deze reden is de lucht-water warmtepomp ook de goedkoopste optie binnen de warmtepompen. Voor een lucht-water warmtepomp moet je rekening houden met een totaalprijs tussen de € 7.000 en € 10.000.

  Warmtepomp kosten water-water – > € 15.000

  Een water-water warmtepomp haalt zijn energie om het huis mee te verwarmen uit grondwater. Voor de installatie van een water-water warmtepomp is een grondboring nodig om putten aan te leggen. De prijzen voor een water-water warmtepomp liggen daarom ook een stuk hoger. Voor een water-water warmtepomp moet je rekening houden met een totaalprijs vanaf € 15.000. Tegenover deze hogere kosten staat echter wel een hoger rendement van de warmtepomp. Hierdoor is de terugverdientijd van de warmtepomp ook weer korter.

  Warmtepomp kosten lucht-lucht – € 4.000 – € 8.000

  Een lucht-lucht warmtepomp haalt zijn energie om het huis mee te verwarmen uit de buitenlucht. Dit type warmtepomp wordt ook wel gebruikt als airco. Een voordeel aan deze warmtepomp is dat er geen ingrijpende installatie voor nodig is. Voor een lucht-lucht warmtepomp moet je rekening houden met een totaalprijs tussen de € 4.000 en € 8.000. Als je dus opzoek bent naar een goedkope warmtepomp, dan is de lucht-lucht warmtepomp zeker aan te raden!

  LET OP! Met een lucht-lucht warmtepomp kom je niet in aanmerking voor een subsidie.

  Warmtepomp kosten grond-water – € 6.000 – € 20.000

  Een grond-water warmtepomp haalt zijn energie om het huis mee te verwarmen uit de grond. Ook bij een grondwater warmtepomp moet je rekening houden met hogere installatiekosten, er dienen namelijk ondergrondse buizen geplaatst te worden. De kosten voor alleen de grondboring liggen tussen de € 5.000 en € 6.500. In totaal moet je voor een grond-water warmtepomp daarom rekening houden met een totaalprijs tussen de € 6.000 en € 20.000.

  Kosten hybride warmtepomp  –  € 7.000 – € 11.000

  Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met je CV ketel. Om je huis te verwarmen maakt de hybride warmtepomp gebruik van de warmte van de buitenlucht. Wanneer dit alleen niet genoeg is, springt je CV ketel bij. Ook zal de CV ketel ervoor blijven zorgen dat je warm water behoudt. Voor de kosten hybride warmtepomp moet je rekening houden met een totaalprijs tussen de € 7.000 en € 11.000. Kijk ook eens naar hybride zonnepanelen! Zonnepanelen zijn namelijk enorm in prijs gedaald. Prijsdaling zonnepanelen uitgelegd.

  Isolatie

  Wat de totale kosten van een warmtepomp gaan zijn hangt naast het type warmtepomp ook grotendeels af van in hoeverre jouw huis goed geïsoleerd is. Om gebruik te kunnen maken van een warmtepomp dien je een goed geïsoleerd huis te hebben. Is jouw huis of zijn onderdeel hiervan niet goed geïsoleerd? Dan staan onderstaand de kosten voor het laten isoleren van de belangrijkste onderdelen:

  Gemiddelde isolatiekosten

  Spouwmuurisolatie Tussen 2.000,- en 2.500,-
  Vloerisolatie Tussen 1.500,- en 2.000,-
  Dakisolatie Tussen 4.500,- en 5.000,-
  HR++ glas Tussen 3.000,- en 5.000,-

  Spouwmuurisolatie (€ 2.000 – € 2.500)

  Door een niet-geïsoleerde buitenmuur kan veel warmte verloren gaan. Een spouwmuurisolatie is in dat geval de beste keuze. Door de open ruimte tussen de twee muren te laten isoleren, gaat er minder warmte verloren.

  Vloerisolatie (€ 1.500 – € 2.000)

  Is jouw vloer niet of slecht geïsoleerd? Grote kans dat de vloer dan kou uit de kruipruimte of de grond onder het huis doorlaat. Een vloerisolatie is in dit geval de beste keuze.

  Dakisolatie (€ 4.500 – € 5.000)

  Warmte stijgt op, dus een goede isolatie van het dak is erg belangrijk om de warmte binnen te houden. Een goede dakisolatie zorgt voor een beter rendement en het verbruik van de warmtepomp verminderd.

  HR++-glas (€ 3.000 – € 4.000)

  Ook ramen kunnen een grote bron van kou zijn wanneer ze kou doorlaten. Laten jouw ramen veel kou door? Dan is HR++-glas een geschikte keuze. HR++-glas houdt in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.

  Besparen op de warmtepomp prijzen dankzij subsidie

  Voor de aanschaf van een warmtepomp kan je via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een ISDE-subsidie (Inversteringssubsidie duurzame energie) ontvangen. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp en het vermogen. De subsidie kan oplopen tot wel 40% van de aanschafkosten. Door middel van deze beschikbare subsidie wordt de investering in een warmtepomp een stuk lager.

  Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een warmtepomp subsidie:

  • De warmtepomp is deel van een verwarmingstoestel;
  • Je beschikt over een lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp, water-water warmtepomp of een hybride warmtepomp;
  • De warmtepomp is GEEN lucht-lucht warmtepomp;
  • De warmtepomp heeft een vermogen van maximaal 70 kW;
  • De warmtepomp is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie;
  • De warmtepomp is geïnstalleerd door een deskundige installateur.

  Voldoet jouw warmtepomp aan alle bovenstaande eisen? Dan kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie! De investering in jouw warmtepomp wordt hiermee een stuk lager.

  Warmtepomp kosten vergelijken

  Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste warmtepomp!

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. 

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!
  Vul nu je gegevens in en zorg dat ook jij je woning op een duurzame manier kan gaan verwarmen!

  Vergelijk offertes >

  Veelgestelde vragen

  Terugverdientijd warmtepomp?

  De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt voor een warmtepomp tussen de 7 á 15 jaar (afhankelijk van het soort warmtepomp).

  Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

  Met een warmtepomp ga je stroom verbruiken in plaats van gas. Stroom is goedkoper als gas, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit zal zijn!

  Hoeveel subsidie ontvang je voor een warmtepomp?

  De subsidie voor een warmtepomp installatie varieert gemiddeld tussen de € 1.700 tot € 5.300,-.

  Gemiddeld verbruik warmtepomp?

  Een warmtepomp verbruikt gemiddeld tussen de 2000 tot 3000 kWh per jaar. 

  Misschien vind je dit ook interessant: