Spouwmuurisolatie nodig? Kom in contact met onze vakspecialisten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Spouwmuurisolatie kosten 2023
  5 mins leestijd

  Nederlanders maken steeds meer gebruik van spouwmuurisolatie. Door je spouwmuur te isoleren geniet je jaarlijks van grote besparingen op je energiekosten, al helemaal in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen. Afhankelijk van de grootte van het huis levert dit jaarlijks gemiddeld zo’n €550 op! In dit artikel beantwoorden we alle vragen die je hebt over spouwmuurisolatie.

  Direct een aantal spouwmuur isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Wat is spouwmuurisolatie?

  Spouwmuurisolatie is het isoleren van een gebouw die voorzien is van een spouwmuur. De spouwmuur bestaat uit 3 belangrijke onderdelen; een binnenmuur, buitenmuur en de ruimte hiertussen. Deze tussenruimte wordt de spouw genoemd. Deze ruimte is vaak 5 tot 6 centimeter breed. Bij spouw isolatie wordt deze ruimte opgevuld met hoogwaardig isolatie materiaal. De binnenmuur kan ook geïsoleerd worden. Dit noemen we binnenmuurisolatie.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Wanneer is spouwmuurisolatie nodig?

  Om te bepalen of jouw huis spouwisolatie nodig heeft, kijken we naar een aantal aspecten. Allereerst kijken we naar het bouwjaar van je woning.

  • Bouwjaar woning voor 1925 > Hebben vaak geen spouwmuur
  • Bouwjaar woning tussen 1925 – 1991 > Hebben hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur, maar deze is nog niet geïsoleerd.
  • Bouwjaar woning vanaf 1991 > Hebben vaak al een geïsoleerde spouwmuur

  Voordelen van spouwmuurisolatie?

  Geldbesparing
  Door een betere isolatie van je woning hoef je minder hard en minder lang te stoken. Dit komt omdat warmte veel beter blijft hangen in je woning. Een besparing van € 600 is mogelijk. De investering is dan ook relatief snel terugverdiend.

  Stijging woningwaarde
  Goede isolatie van de spouwmuren zorgt voor een beter energielabel. Een beter energielabel heeft weer invloed op de waarde van een woning. Deze wordt namelijk hoger. Naast dat de investering zich vanzelf terugverdient profiteer je hier nogmaals van bij een eventuele verkoop van je huis.

  Duurzaam
  Door in spouwmuurisolatie te investeren ga je minder energie verbruiken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu. Spouwisolatie is naast een omvormer met de beste zonnepanelen een zeer effectieve manier om duurzamer door het leven te gaan en jouw steentje bij te dragen aan het milieu.

  Wooncomfort
  Een veelgehoorde opmerking is dat het wooncomfort sterk toeneemt. Dat heeft ermee te maken dat de warmte langer blijft hangen in de woning.

  Geen last van schimmels
  Veel oude huizen hebben last van schimmelvorming. Dat heeft te maken met het vocht dat van buiten naar binnen komt bij slechte isolatie. Schimmel is slecht voor de gezondheid en kan klachten veroorzaken, zeker bij mensen met astma. Een goede isolatie voorkomt dit.


  Leestip: ‘Slimme huiseigenaren isoleren in de zomer’. Klik hier voor het artikel.

  Soorten spouwmuur isolatie

  De smalle spouw (de ruimte tussen de muren) kan met verschillende isolatiematerialen opgevuld worden. De spouwmuur wordt gevuld met de drie meest gebruikte materialen, namelijk EPS parels, PUR schuim of glaswol. Dit zijn de materialen met het grootste isolerend vermogen. De prijzen van deze hoogwaardige isolatiematerialen variëren tussen de 10 en 30 euro per m2. Nadat wordt gecheckt of de spouw schoon is, wordt de gekozen isolatiemateriaal in de dunne spouw gespoten. Een schone spouw verlengd de levensduur van de isolatie.

  Al deze materialen zijn efficiënt en werken goed. Afhankelijk van de situatie zal een specialist kunnen vertellen welk spouwmuurisolatie materiaal het best geschikt is voor jouw woning.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe werkt het?

  We horen je denken: “het laten plaatsen van spouwmuurisolatie zal wel een heel groot project zijn?”. Gelukkig valt dit erg mee. De bij ons aangesloten spouwmuur isolatie bedrijven hebben jarenlang ervaring en hebben deze klus vaak in een dag af. Hoe werkt dat?

  In de buitenmuur van de woning wordt een klein gaatje geboord. Via de vulgaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen, waardoor de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur vanzelf word opgevuld. Geen gaten of andere werkzaamheden aan de binnenkant van jouw huis dus!
  Mocht je al je spouwmuur in het verleden geïsoleerd hebben, kan je er altijd voor kiezen om te na isoleren. Na isolatie verhoogt ook de waarde van je woning.

  Leestip: ‘Kruipruimte laten isoleren’. Klik hier voor het artikel.

  Spouwmuurisolatie kosten

  Wat zijn de kosten isolatie spouwmuur aanbrengen? Bij het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie zijn er een aantal belangrijke vragen die je jezelf stelt;

  • Is mijn woning geschikt?
  • Wanneer heb ik de investering terugverdiend?
  • Wat bespaar ik aan energiekosten per jaar?

  De eerste vraag hebben we al eerder in dit stuk behandeld. Om de andere vragen te beantwoorden moeten we weten wat spouwisolatie precies kost. De precieze spouwmuurisolatie prijs zijn uiteraard afhankelijk van het te isoleren oppervlak.
  In de vergelijking hieronder gaan we uit van gemiddelden.

  Toch precies weten wat het voor jouw huis gaat kosten? Vraag dan vrijblijvend en gratis tot 3 spouwmuur isolatie offertes op.

  Appartement isoleren+- €300 – €500
  Kleine woning isoleren+- €725 – €1200
  2 onder 1 kap isoleren+- €1000 – €1600
  Vrijstaand huis isoleren+- €1300 – €2300
  Deze prijzen zijn inclusief de spouwmuurisolatie kosten voor het materiaal, het aanbrengen van het materiaal en de arbeidskosten.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Subsidie spouwmuur isolatie

  Voor veel duurzame maatregelen is het mogelijk om subsidie spouwmuur isolatie te ontvangen. Goed nieuws, want ook op spouwisolatie zit een subsidie. Dit is is ISDE-subsidie. Deze geldt ook voor een warmtepomp, waardoor je investeringskosten lager worden.
  Wel zitten hier een aantal voorwaarden aan verbonden. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je zo’n 30% van je investering terug en wordt je terugverdientijd korter. Wij adviseren je dan ook zeker om je spouwmuur te isoleren!

  Spouwmuur isolatie offerte

  Beste spouwmuurisolatie nodig? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van spouwmuur isolatie bedrijven bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Wat kost spouwmuurisolatie?

  Tussen de 20-35 euro per vierkante meter

  Wat is de beste spouwmuurisolatie?

  PUR-schuim wordt beschouwd als het materiaal met de hoogste isolatiewaarde. Dit betekent dat je er relatief veel minder van hoeft te gebruiken om hetzelfde resultaat te krijgen als een materiaal met een lage isolatiewaarde.

  Hoelang duurt spouwmuurisolatie?

  De tijdsduur is afhankelijk van het project, maar in de meeste gevallen is je woning binnen een halve dag geïsoleerd