In het kort

Overweeg je om spouwmuurisolatiue te laten plaatsen maar wil je eerst inzicht krijgen in de kosten of heb je advies nodig? Vraag nu gratis en vrijblijvend tot 3 verschillende spouwisolatie offertes op.

Nederlanders maken steeds meer gebruik van spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie, ook wel spouwisolatie genoemd, kan een levert jaarlijks een grote besparing op de energiekosten op. Afhankelijk van de grootte van het huis levert dit jaarlijks tot wel 550€ op. In dit artikel beantwoorden we alle vragen die je hebt over spouwmuurisolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het isoleren van een gebouw of huis met een spouwmuur. Een spouwmuur is een constructie die bestaat uit 3 belangrijke onderdelen; een binnenmuur, buitenmuur en de ruimte hiertussen. Deze ruimte wordt de spouw genoemd. Deze ruimte is vaak 5 tot 6 centimeter. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld met isolerend materiaal.

Wanneer is spouwmuurisolatie nodig?

Om te bepalen of jouw huis spouwisolatie nodig heeft kijken we naar een aantal aspecten. Allereerst kijken we naar het bouwjaar van je woning.

Bouwjaar woning voor 1925

Je woning beschikt niet over een spouwmuur en is dus ook niet geschikt voor deze vorm van isolatie.

Bouwjaar woning tussen 1925 - 1974

Vanaf 1925 tot 1974 werd bijna iedere woning in Nederland gebouwd met een spouwmuur. Deze werden echter niet geisoleerd. Tenzij er de afgelopen jaren isolatie is aangebracht, kan je er vanuit gaan dat deze in jouw geval dus ook niet (goed) geisoleerd zijn.

Bouwjaar woning tussen 1975 - 1990

Vanaf 1975 tot 1990 werd bij woningen wel spouwmuurisolatie aangebracht. Echter met de kennis en techniek van nu weten we dat de isolatiewaarden niet meer goed genoeg zijn. Zo kan het gebruikte isolatiemateriaal zijn ingezakt of niet goed genoeg isoleren. Is jouw woning wel of niet goed geisoleerd? Bedrijven gespecialiseerd in spouwmuurisolatie kunnen je hier een eerlijk advies over geven.

Bouwjaar woning vanaf 1991

Is jouw woning gebouwd in 1991 of later? Dan is spouwmuurisolatie niet nodig. Vanaf dit jaar werd bij het bouwen van woningen gelet op de meest recente isolatie eisen.

Voordelen van spouwmuurisolatie?

Geldbesparing
Er zitten verschillende voordelen aan spouwisolatie. We beginnen met de belangrijkste en dat is een forse besparing op je energiekosten. Door een betere isolatie van je woning hoef je minder hard en minder lang te stoken. Dit komt omdat warmte veel beter blijft hangen. Een besparing van € 600 is mogelijk. De kosten zijn dan ook relatief snel terugverdiend.

Stijging woningwaarde
Een goede isolatie van de spouwmuren zorgt voor een beter energielabel. Een beter energielabel heeft weer invloed op de waarde van een woning. Deze wordt namelijk hoger. Naast dat de investering zich vanzelf terugverdient profiteer je hier nogmaals van bij een eventuele verkoop van je huis.

Duurzaam
Door in spouwmuurisolatie te investeren ga je minder energie verbruiken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu. Spouwisolatie is een zeer effectieve manier om duurzamer door het leven te gaan en jouw steentje bij te dragen.

Wooncomfort
De ervaringen van anderen die spouwisolatie hebben laten plaatsen zijn zeer positief. Een veelgehoorde opmerking is dat het wooncomfort sterk is toegenomen. Dat heeft ermee te maken dat de warmte langer blijft hangen in de woning.

Geen last van schimmels
Sommige oude huizen hebben last van schimmelvorming. Dat heeft te maken met het vocht dat van buiten naar binnen komt bij slechte isolatie. Schimmel is slecht voor de gezondheid en kan klachten veroorzaken, zeker bij mensen met astma. Een goede isolatie voorkomt schimmelvorming.

Soorten spouwisolatie

De spouw (de ruimte tussen de muren) kan met verschillende isolatiematerialen opgevuld worden. De drie meest gebruikte materialen zijn EPS parels, PUR schuim en glaswol. De prijzen van deze isolatiematerialen variëren tussen de 10 en 30 euro per m2.

Al deze materialen zijn efficiënt en werken goed. Afhankelijk van de situatie zal een specialist kunnen vertellen welk materiaal het best geschikt is voor jouw woning.

Tip: als extra isolatie kun je ook gebruik maken van radiatorfolie!

Hoe werkt het?

We horen je denken: “het laten plaatsen van spouwmuurisolatie zal wel een heel groot project zijn?”. Gelukkig valt dit erg mee. De bij ons aangesloten specialisten hebben jarenlang ervaring en hebben deze klus vaak in een dag af. Hoe werkt dat?

In de buitenmuur van de woning wordt een klein gaatje geboord. In dit gat wordt het isolatiemateriaal geblazen waardoor het vanzelf de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opvult.

Geen gaten of andere werkzaamheden aan de binnenkant van jouw huis dus!

Prijzen

Bij het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie zijn er een aantal belangrijke vragen die je jezelf stelt;

  • is mijn woning geschikt?
  • wanneer heb ik de investering terugverdiend?
  • wat bespaar ik aan energiekosten per jaar?

De eerste vraag hebben we al eerder in dit stuk behandeld. Om de andere vragen te beantwoorden moeten we weten wat spouwisolatie precies kost. De precieze kosten zijn uiteraard afhankelijk van hoe groot je woning is. in de vergelijking hieronder gaan we uit van gemiddelden.

Toch precies weten wat het voor jouw huis gaat kosten? Vraag dan vrijblijvend en gratis tot 3 offertes op. Spouwmuurisolatie kosten
 

Appartement: +- 300 / 500 €
Kleine woning: +- 725 / 1200 €
2 onder 1 kap: +- 1000 / 1600 €
Vrijstaand huis: +- 1300 / 2300 €
 

Deze prijzen zijn inclusief de kosten voor het materiaal, het aanbrengen van het materiaal en de arbeidskosten.

Subsidie?

Op veel duurzame initiatieven is het mogelijk om subsidie te krijgen. En goed nieuws, want ook op spouwisolatie zit een subsidie. Wel zitten hier een aantal voorwaarden aan vast. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je 30% van het bedrag terug. Zo wordt spouwmuurisolatie nog rendabeler!

Spouwisolatie offertes vergelijken?

Er zijn tientallen bedrijven door het hele land die zich bezighouden met spouwisolatie plaatsen bij burgers. Hier zitten hele goede partijen tussen, maar helaas ook wat minderen. Wij vinden het belangrijk dat bij het verduurzamen van je huis, je goed geholpen wordt.

Dit betekent dat je niet teveel betaalt en dat de klus tijdig wordt afgerond en ook op een nette manier wordt achtergelaten. Om jou te helpen in jouw zoektocht doe je bij ons vrijblijvend een aanvraag. Hierdoor ontvang je tot 3 gratis en vrijblijvende offertes van spouwmuurisolatie bedrijven.