Hoeveel subsidie voor isolatie in '23 & '24?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Hoeveel subsidie voor isolatie in ’23 & ’24?
  6 mins leestijd

  Hoewel isolatie op de lange termijn financiële voordelen oplevert, vereist het vaak een grote investering. Gelukkig is er een subsidie (financiële regeling) beschikbaar die je helpt deze investering te verlagen. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, ook wel de ISDE-subsidie genoemd. Dit dient als een soort korting op je aanschafprijs, in plaats van dat het een lening is. In dit artikel zullen we deze subsidie uitgebreid bespreken, zodat je weet welke financiële ondersteuning jij kan krijgen!

  Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

  De ISDE-subsidies zijn landelijke financiële regelingen voor duurzame investeringen. Met deze subsidieregeling kun je tot wel 30% van de isolatiekosten vergoed krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is belangrijk dat je de subsidieaanvraag tijdig indient, ruim voordat je met de isolatiewerkzaamheden begint. Het duurt namelijk enkele maanden voordat je verzoek gecontroleerd wordt door de RVO. Het is verder belangrijk om te weten dat je geen aanspraak maakt op de subsidie regeling wanneer je besluit om de isolatie zelf te verrichten. Je bent daardoor verplicht om de isolatiewerkzaamheden door een erkend installatiebedrijf te laten uitvoeren.

  Voorwaarden isolatiesubsidie

  Om aanspraak te maken op de ISDE-subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder zetten we de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij. Alle voorwaarden kun je nalezen op RVO – ISDE Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

  • Je bent eigenaar van de woning 
  • Je laat de isolatiemaatregelen uitvoeren door een erkend bedrijf. Als je het zelf doet, kom je niet in aanmerking voor de subsidie 
  • Het materiaal wat wordt gebruikt heeft een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde)
  • Zorg ervoor dat er genoeg vierkante meters isolatie wordt aangebracht.


  Subsidie aanvragen isolatie woning

  Subsidie aanvragen voor isoleren woning, hoe doe je dat? Na afronding van de werkzaamheden dien je een bewijs van uitvoering in bij de RVO. De RVO regelt dit in opdracht van de Europese Unie. Bij goedkeuring ontvang je de subsidie. De hoogte van de subsidie regeling is afhankelijk van de grootte van de oppervlakte die je laat isoleren. Hoe meer je isoleert, hoe hoger het subsidiebedrag is. Verder is het goed om te weten dat je meerdere keren subsidie mag aanvragen voor dezelfde woning. Echter moet het wel om andere ‘hoofdmaatregelen’ gaan. Als je bijvoorbeeld de eerste keer subsidies hebt aangevraagd voor spouwmuur en vloerisolatie, dan kun je de tweede keer subsidies aanvragen voor dakisolatie of voor een warmtepomp!


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >  De subsidie ‘isolatie 2023′ is gebaseerd op een vast bedrag per vierkante meter en is onderverdeeld in een hoog en een laag tarief. Vóór 2021 was de SEEH-subsidie van kracht. Je kon hier destijds alleen aanspraak op maken als je twee of meer isolatiemaatregelen ging uitvoeren. Bij de huidige ISDE-subsidie is slechts één isolatiemaatregel vereist. Hieronder zie je hoe het hoge en het lage tarief is ingedeeld.

  TariefGemiddelde subsidieEisen
  Laag tarief15%Eén isolatiemaatregel uitvoeren (bijv. dakisolatie)
  Hoog tarief30%Minimaal twee isolatiemaatregelen uitvoeren of één isolatiemaatregel uitvoeren in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
  Bij het hoge tarief dien je binnen twee jaar minimaal twee isolatiemaatregelen te laten uitvoeren.


  De gemiddelde subsidiepercentages kunnen in werkelijkheid anders uitvallen. Verschillende factoren, zoals de vraag naar isolatie en specifieke woning vereisten, dragen hieraan bij. Omdat je met één isolatiemaatregel alleen in aanmerking komt voor het lage tarief, is het verstandig om direct twee isolatiemaatregelen te laten uitvoeren. Hierdoor zijn je financiële voordelen het grootst! 
  Het volledige stappenplan van de RVO geeft je nog meer duidelijkheid! Ook staat er op de website van de RVO hoe en waar je de subsidie kan aanvragen.  Om voor jou een betere kosteninschatting te kunnen maken, wordt hieronder de subsidie ‘isolatie 2023’ per vierkante meter vermeld. Toch adviseren we je om een aantal offertes op te vragen van betrouwbare partijen uit de regio. Zo krijg je een nauwkeuriger beeld van de werkelijke kosten en vergroot je de kans dat je een partij vindt waar je een goed gevoel bij hebt.

  Soort isolatieSubsidie per m2 Min. oppervlakteRd-waarde
  Spouwmuurisolatie€ 810 m21,1
  Dakisolatie€ 3020 m23,5
  Subsidie kruipruimte isolatie€ 1120 m23,5
  Zoldervloerisolatie€ 820 m23,5
  Binnenmuurisolatie (voorzetwand of buitenkant)€ 3810 m23,5
  Bodemisolatie€ 620 m23,5
  HR++€468 m21,2 (U-waarde)
  Triple glas of vacuümglas €468 m21,2 (U-waarde)

  De RD-waarde is een maatstaf voor het isolerend vermogen van het materiaal. Een hoge RD-waarde wil zeggen dat het isolatiemateriaal beter in staat is om warmte vast te houden, waardoor er minder warmteverlies optreedt. 

  De U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, duidt aan hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil, per seconde, per m² wordt doorgelaten tussen een constructie. 


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Voorbeeld kosten en subsidie bij 2 maatregelen

  IsolatieHoekwoning

  Kosten


  Subsidie
  Tussen-woning

  Kosten


  Subsidie
  2 onder 1 kap

  Kosten


  Subsidie
  Vrijstaand

  Kosten


  Subsidie
  Schuindak€5.700€1.700€5.400€1.600€6.000€1.800€9.200€2.700
  Vloer€2.050€550€1.950€530€2.600€700€3.800€1.000
  Spouwmuur€2.400€700€1.100€310€2.400€720€3.500€1.000
  HR++ glas€4.000€1.000€3800€950€4.600€1.100€5.800€1.400
  Bron: MilieuCentraal


  De bovenstaande kosten per isolatiesoort en type woning zijn op basis van gemiddelde afmetingen

  Gemeentelijke subsidies

  Naast de landelijke subsidie regeling stellen sommige gemeenten ook een subsidie beschikbaar. De hoogte en de vereisten van deze financiële regelingen verschillen per gemeente en kunnen betrekking hebben op verschillende vormen van isolatie. Informeer daarom bij jouw gemeente of er een subsidie beschikbaar is of doe een aanvraag bij ons en laat onze partners je adviseren.

  TIP: Kijk ook eens naar zonnepanelen! Door de salderingsregeling en het prijsplafond is het juist nu interessant om de panelen aan te schaffen.

  De ISDE-subsidie speelt een cruciale rol bij het stimuleren van woningeigenaren om energiezuinige maatregelen te nemen. Deze subsidie regeling biedt woningeigenaren financiële ondersteuning waardoor de drempel om te isoleren lager wordt, zowel landelijk als per gemeente. Het benutten van deze financiële regelingen is een win-win situatie, waarbij zowel huishoudens als het milieu profiteren van verminderde CO2-uitstoot. Dit is dan ook een reden dat de Europese Unie deze financiële regelingen heeft ingevoerd. Wil je vrijblijvende offertes voor isolatie ontvangen? Klik dan op onderstaand formulier.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van specialisten in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg


  Benieuwd hoeveel jij kan besparen door te isoleren? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Welke subsidies zijn er in 2023?

  Bij het uitvoeren van één isolatiemaatregel (bijv. dakisolatie) wordt 15% van je investering vergoed. Om 30% vergoed te krijgen moet je minimaal twee isolatiemaatregelen uitvoeren of één isolatiemaatregel in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

  Hoeveel subsidie op dakisolatie is er in 2023?

  Bij het uitvoeren van alleen dakisolatie krijg je zo’n 15% van je investering vergoed. Mocht je ook binnen twee jaar bijvoorbeeld je vloer of spouwmuur isoleren, dan heb je recht op 30% subsidie van je investering. Subsidie aanvragen isolatie is zo gedaan!
  Ook is er een subsidie beschikbaar voor een warmtepomp. Raadpleeg nu een warmtepomp installateur!

  Misschien vind je dit ook interessant: