In het kort

Weten wat een brine-water warmtepomp jou gaat kosten en opleveren? Vergelijk gratis en vrijblijvend via ons formulier.

Er zijn diverse redenen om voor een warmtepomp te kiezen voor het verwarmen van je water binnenshuis. Met een warmtepomp kun je eenvoudig gebruik maken van de energie van buitenaf, zoals warmte dat is opgeslagen in de grond, het grondwater of in de lucht. Twee vormen van warmtepompen zijn de brine/waterpomp. Ben je benieuwd wat het zoal inhoudt en wil je graag meer te weten komen over deze interessante vorm van energievoorziening? Lees dan de onderstaande tekst en kijk of een brine warmtepomp iets voor jou zou kunnen zijn.

Wat is een brine-water warmtepomp?

Een brine-water warmtepomp is een warmtepomp waarin warmte kan worden opgeslagen. De warmte wordt in een water mengsel met koelvloeistof of antivries opgeslagen dat de brine wordt genoemd. Warmte uit de omgeving, zoals uit het grondwater, wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Ook kan het juist zorgen voor het verkoelen van het water. Het doel van een brine-water warmtepomp is dat het bronwater dat gewonnen wordt, niet veranderd in ijs. De koelvloeistof, zoals propyleenglycol (MPG) of de biologische koelvloeistof bietensap, zorgt ervoor dat er geen ijs ontstaat.

Een brine-water warmtepomp is in vele opzichten ideaal. Zo pompt de brine-water warmtepomp eenvoudig water af wat te veel verwarmd is. Hierdoor blijft het water circuleren en gaat er geen warmte verloren. Een brine-water warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen en kan voor flinke kostenbesparing zorgen.

Gratis warmtepomp advies?

 

Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

Hoe werkt een Brine warmtepomp systemen?

Het systeem van de warmtepomp wordt al tientallen jaren gebruikt en blijft zich steeds door ontwikkelen. Het is een grote concurrent van de vertrouwde gas cv-ketel en vervangt steeds vaker deze manier van verwarmen. Een brine-water warmtepomp zet warmte om dat is opgeslagen in de omgeving, zoals uit de lucht, aarde of het grondwater. Voor elke energiebron, is een specifieke warmtepomp nodig. Een warmtepomp onttrekt deze warmte en zet deze warmte om in de juiste temperatuur voor in huis. Het systeem haalt dus de warmte van buiten naar binnen. Dit is ideaal voor in de winter, wanneer er warmte is opgeslagen onder de grond en je graag jouw water wilt verwarmen.

Wanneer de pomp water oppompt dat te warm is, wordt het water afgevoerd doormiddel van een koudemiddelcircuit. Dit proces bestaat uit een compressor, een condensor en een expansieventiel. Hierdoor kan samengeperst gas worden afgegeven waarbij energie ontstaat. In de zomer kan het systeem gebruikt worden om juist voor verkoeling te zorgen. Hierdoor is het systeem multifunctioneel en draagt het bij aan een constante gewenste temperatuur het gehele jaar door.

Er zijn twee soorten systemen waarmee de pomp water kan verwarmen, namelijk met een gesloten en een open systeem. Een open systeem is een systeem van leidingen. Dit wordt gebruikt wanneer je open water gebruikt, zoals uit het grondwater of uit een meer. In geval van een open systeem wordt er gebruik gemaakt van een brine-water warmtepomp. Voor een gesloten systeem worden slangen gebruikt waarbij brine wordt gebruikt, de water met koelvloeistof mix.

De mix neemt de temperatuur van het water aan wat vervolgens via een compressor en condensator weer wordt afgegeven. Voor een gesloten systeem is geen filter nodig en blijft zichzelf rondpompen. Dit maakt een gesloten brine systeem energiezuinig en efficiënt.

Hoe efficiënt is het?

Een warmtepomp is in vele opzichte ideaal. Zo kun je met een brine-water warmtepomp flink op je energierekening besparen. Door je water te verwarmen door een natuurlijke warmtebron, gebruik je geen fossiele brandstoffen en verwarm je op een duurzame manier. Van het systeem wordt vaak gezegd dat het niet dezelfde efficiëntie biedt als de vertrouwde CV-ketel, echter is dit meestal niet het geval. Met een goede pomp zorg je eenvoudig voor de gewenste water temperatuur het gehele jaar door. Uiteraard heb je hiervoor wel een geschikte pomp nodig en een geschikte warmtebron tot je beschikking nodig.

In welke situaties zijn warmtepompten het meest geschikt?

Wanneer je beschikt over voldoende woonruimte, en mogelijkheden, is het aan te raden om een warmtepomp aan te schaffen. Een brine-water warmtepomp is niet voor elk huishouden geschikt. Zo mag er niet altijd in elke bodem geboord worden voor een warmtepomp, zoals bijvoorbeeld in een waterwingebied. Ook moet de bodem geschikt zijn voor een installatie en beschikken over voldoende warmte. Welk systeem het meest voor jouw situatie geschikt is hangt dus sterk af van omgevingsfactoren.

Gratis warmtepomp advies?

 

Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

Brine warmtepomp voordelen en nadelen?

Een brine-water warmtepomp heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen

Een voordeel van het gebruik van omgevingswarmte, zoals grondwater, het hele jaar stabiel is. De bron die gebruikt wordt is schoon, duurzaam en uiteraard gratis. Het is voor vele huishoudens beschikbaar en vormt een ecologische oplossing van warmtevoorziening. Het systeem is volledig vrij van fossiele brandstoffen en levert op de duur grote kostenbesparing op.

 

Nadelen

Het nadeel van deze warmtepomp systemen is echter dat ze duur in aanschaf zijn. Het vergt installatie en vakmanschap om het systeem zorgvuldig aan te brengen. Zo moet er geboord worden en dien je van tevoren te controleren of jouw situatie überhaupt in aanmerking kan komen voor een warmtepomp.

De meeste pompen zorgen voor redelijk wat geluidsoverlast. Het is dan ook aan te raden de pomp te installeren in een ruimte waar je er zo min mogelijk last van hebt. Echter zijn de meeste brine-water warmtepompen tegenwoordig redelijk geluidloos en maken ze maar licht geluid.

Wat kost een brine/water warmtepomp?

Warmtepompen verschillen onderling sterk in prijs en in rendement. Ook hangt het van je persoonlijke situatie af hoeveel je ongeveer kwijt bent aan een brine-water warmtepomp. Echter ga je na de aanschaf wel flink vooruit op je energiebesparing. Controleer daarnaast of je wellicht in aanmerking komt voor speciale duurzame energiesubsidie. In sommige gevallen verleent de overheid- of gemeentesubsidies voor de financiering en installatie van een warmtepomp.

Over het algemeen heeft een brine-water warmtepomp het hoogste rendement vanwege de circulaire waterafvoer en het onttrekken van water uit grondwater. De meeste brine-water warmtepompen liggen zo rond de 7.000 en 20.000 euro. Uiteraard verschilt dit per huishouden en kun je het best een specifieke offerte aanvragen om jouw situatie het beste in te schatten.

Vergelijk offertes

Ben je overtuigd van het nut van een brine-water warmtepomp en ben je benieuwd hoeveel installatie in jouw situatie kost? Vraag dan een vrijblijvende en gratis offerte op. Waterpompen verschillen onderling sterk in prijs. Vraag daarom een aantal offertes op en bekijk welke voor jou het meest geschikt is. Brine-water warmtepomp vergelijken? Dat doe je via Offerte.nl

Vergelijk offertes >