Brine-Water Warmtepomp: kosten, opbrengst en informatie

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Brine-Water Warmtepomp: kosten, opbrengst en informatie
  5 mins leestijd

  Een brine-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zijn energie uit de bodem of uit oppervlakte water haalt. In plaats van water zijn de leidingen gevuld met brine, een soort antivriesmiddel. De kosten voor een brine-water warmtepomp variëren tussen de € 13.500 en € 20.500 inclusief installatie.

  Op zoek naar een duurzame oplossing voor het verwarmen van jouw woning en tapwater? Dan is naast isolatie en zonnepanelen de brine-water warmtepomp één van de opties waar je uit kan kiezen. In dit artikel bespreken we alles over de brine-water warmtepompen: de werking, kosten en voor- en nadelen!

  Wat is een brine-water warmtepomp?

  Een brine-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zijn energie uit een bron in de bodem of uit oppervlakte water haalt. Met deze energie zorgt het systeem voor een duurzame verwarming en koeling van jouw woning en warm tapwater. Een brine-water warmtepomp is een gesloten leidingensysteem wat in de grond zit ingegraven.

  Een gesloten bron houdt in dat het mengsel wat door de leidingen vloeit er niet uit kan. Door de leidingen van een brine-water warmtepomp stroomt brine. Dit is een behoorlijk giftig antivriesmiddel. Om te voorkomen dat deze vloeistof in aanraking komt met de natuur, wordt voor deze warmtepomp gebruik gemaakt van een gesloten bron.

  Voor de installatie van een brine water warmtepomp worden er via geboorde gaten kunststoffen leidingen in de bodem geplaatst. Door deze buizen stroomt brinewater, het antivriesmiddel. Aangezien de grond doorgaans warmer is dan de buitenomgeving, wordt het brinewater opgewarmd door de warmere aarde. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om jouw woning en tapwater mee te verwarmen.

  Gratis warmtepomp advies?

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Soorten brine-water warmtepompen

  Het leidingensysteem kunnen op meerdere manieren gelegd worden, horizontaal en verticaal. Daarom zijn deze warmtepompen er in twee soorten, namelijk: met horizontale collectoren en met verticale collectoren.

  Horizontale collectoren

  Een brine water warmtepomp die een gesloten horizontale bodemcollector als bron gebruikt, bestaat uit kunststof buizen die op ongeveer één tot twee meter diep horizontaal onder de grond liggen. Een voordeel van horizontale collectoren is dat de buizen in het tussenseizoen snel de warmte van de bodem overnemen.
  Horizontale collectoren zijn een verstandige keuze wanneer je veel ruimte hebt, zoals een grote tuin of veel eigen grond. Omdat de leidingen dicht onder de grond liggen, is de installatie van dit systeem relatief eenvoudig.

  Verticale collectoren

  Een brine water warmtepomp die een gesloten verticale bodemcollector als bron gebruikt, bestaat uit kunststof buizen die tussen de 25 en 110 meter diep verticaal worden ingegraven. Een voordeel van verticale collectoren is dat de invloeden van het weer kleiner zijn. De bron in daardoor stabieler in warmteafgifte.

  Verticale collectoren zijn een verstandige keuze als je over een kleiner grondoppervlak beschikt. Omdat de leidingen diep in de grond liggen is er minder oppervlakte nodig. Wel is de installatie van dit systeem ingewikkelder en daardoor ook duurder.

  Wat kost een brine-water warmtepomp?

  De prijzen voor een brine warmtepomp liggen hoog vergeleken met andere soorten warmtepompen, de kosten voor een dergelijk systeem variëren tussen de € 13.500 en € 20.500 inclusief installatie. Ook is er een subsidie beschikbaar, waardoor je investering lager wordt.
  De hogere kosten voor de brine warmtepomp zijn te wijten aan de arbeidsintensieve installatie. Voor het aanleggen van zowel het horizontale als het verticale systeem zijn diepteboringen nodig om de buizen te kunnen plaatsen. Voor het verticale systeem hoeft minder grond opengebroken te worden, de kosten voor dit systeem liggen dan ook iets lager dan voor het horizontale systeem:

  Gemiddelde prijzen brine-water warmtepompen (inclusief installatie)

  Horizontale collectoren

  +- € 13.500 / 15.000

  Verticale collectoren

  +- € 17.000 / 20.500

  Voordelen en nadelen Brine-water warmtepomp

  Net als elk ander product, heeft ook de brine-water warmtepomp zo zijn voor- en nadelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

  Voordelen

  Het rendement van de installatie is het gehele jaar door zeer stabiel

  Geen buitenunit, ze maken gebruik van een bron in de grond

  Geluidloos, de brine-water warmtepomp is nauwelijks hoorbaar

  Kan naast verwarmen ook passief koelen

  Nadelen

  Duur in aanschaf door de arbeidsintensieve installatie

  Veel ruimte nodig voor het horizontale collector systeem

  Voor het aanbrengen van een bron in de grond geldt een vergunningsplicht

  Wanneer brine-water warmtepomp?

  Ben je opzoek naar een duurzame oplossing voor de verwarming van jouw woning en tapwater? Dan kan een brine-water warmtepomp een interessante optie zijn! Echter, een brine warmtepomp is niet voor elk huishouden geschikt.

  • Er mag niet zomaar in elke bodem geboord worden, hiervoor moet eerst een vergunning verkregen worden.
  • De bodem moet geschikt zijn (niet te hard) voor de installatie van een brine  warmtepomp
  • De bodem moet beschikken over voldoende warmte

  Of de brine water warmtepomp voor jou geschikt is, hangt dus sterk af van de omgevingsfactoren. Vul ons formulier in en laat je adviseren door een van onze brine water warmtepomp specialisten.

  Brine-water warmtepomp offertes

  Overtuigd van de vele voordelen van de brine-water warmtepompen maar benieuwd of het systeem voor jouw woning mogelijk is? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij brengen je in contact met de beste brine warmtepomp specialisten.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg. 

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal brine-water warmtepomp offertes met elkaar vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

  Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de beste brine-water warmtepomp in huis krijgt!

  Vergelijk offertes >

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een brine-water warmtepomp en een water-water warmtepomp?
  Het verschil tussen een brine-water en een water-water warmtepomp zit hem in de inhoud van de bron. De water-water warmtepomp gebruikt water, de brine-water warmtepomp gebruikt brine (een soort antivriesmiddel). Een hybride warmtepomp maakt gebruik van zowel stroom als gas

  Wat is het verschil tussen een open bron en een gesloten bron?
  Een gesloten bron houdt in dat hetgeen wat door de leidingen stroomt er niet uit kan. Bij een open bron kan dit wel, hier kan de vloeistof (vaak water) de leidingen uitstromen.

  Kan ik voor een brine-water warmtepomp subsidie aanvragen?
  Ja, de brine-water warmtepomp valt onder de ISDE-regeling. Voor dit type warmtepomp kan je dus subsidie aanvragen. Ook kan je voor isolatie subsidie aanvragen. Als je twee isolatiemaatregelen uitvoert, zoals dakisolatie en bodemisolatie, kan je zelfs dubbel zoveel ontvangen!

  Misschien vind je dit ook interessant: