Lucht-water warmtepomp; kosten, voordelen, nadelen en meer

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Lucht-water warmtepomp; kosten, voordelen, nadelen en meer
  6 mins leestijd

  Lucht/water warmtepomp van werking tot prijs

  Een lucht-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte onttrekt uit de buitenlucht. Met deze warmte kan de warmtepomp boiler op een duurzame manier jouw woning én tapwater verwarmen. De kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen gemiddeld tussen de € 7.000 – € 10.000 inclusief installatie.

  Groene stroom opwekken uit de buitenlucht om jouw woning te verwarmen en van warm water te voorzien? Dat is mogelijk met een lucht-water warmtepomp! Benieuwd naar dit type warmtepomp? In dit artikel geven we je een compleet overzicht van de werking, soorten, kosten en voor- en nadelen van de lucht-water warmtepomp!

  Wat is een lucht-water warmtepomp?

  Een warmtepomp lucht-water is een verwarmingssysteem dat volledig of voor een groot deel op elektriciteit werkt. Normaal gesproken werkt een verwarmingssysteem alleen op aardgas. Gas wordt echter schaarser én zorgt voor extra uitstoot van broeikasgassen. Met een lucht-water warmtepomp ben je dus minder afhankelijk van aardgas én draag je bij aan een beter milieu!

  De warmtepomp lucht-water bestaat uit twee onderdelen, namelijk: een buitenunit en een binnenunit. Het buitendeel onttrekt warmte uit de buitenlucht. Het binnendeel gebruikt die warmte vervolgens om het sanitair water of jouw woning via radiatoren of vloerverwarming te verwarmen.

  De warmtepomp lucht-water werkt erg energiezuinig. 3/4 van de benodigde energie kan gratis uit de buitenlucht worden behaald, alleen voor het laatste kwart is elektriciteit nodig om bij te springen. De warmtepomp is daarmee een duurzaam alternatief voor de verwarming of verkoeling van jouw huis!

  Lucht-water warmtepomp

  Voordelen + eenvoudig te installeren
  + besparing op energiekosten
  + milieuvriendelijk
  + kan zowel verwarmen als koelen
  + combinatie met zonnepanelen mogelijk voor 100% groene stroom
  Nadelen – rendement afhankelijk van buitentemperatuur
  – geluidsoverlast

  Gratis warmtepomp advies?

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Soorten lucht-water warmtepompen

  Onder de lucht-water warmtepompen zijn er grofweg twee typen warmtepompen te onderscheiden, namelijk: de hybride en all-electric warmtepomp.

  Hybride warmtepomp lucht-water

  De hybride lucht-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met jouw cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van de ruimte en de cv-ketel zorgt voor warm water of  springt de warmtepomp bij op koude dagen. Met een hybride warmtepomp kan je dus voor een groot deel al elektrisch verwarmen, alleen voor de cv-ketel is nog een gasaansluiting nodig.

  All Electric warmtepomp

  Een all electric warmtepomp werkt ten opzichte van de hybride lucht-water warmtepomp wél volledig gasvrij. Dit type warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming van de woning als de verwarming van tapwater. Met een all electric warmtepomp heb je dus geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig!

  TIP: kijk ook eens naar zonnepanelen. Nu kan je nog salderen waardoor het juist nu interessant om panelen aan te schaffen!

  Wat kost een lucht/water warmtepomp?

  De lucht/water warmtepomp is in vergelijking tot andere typen warmtepompen, zoals een warmtepomp boiler, het voordeligste soort. Een aanleiding hiervoor is dat voor de installatie van een warmtepomp lucht/water geen grote breekwerken nodig zijn. Dit scheelt een hoop installatiekosten. Voor een lucht-water warmtepomp kan je rekening houden met een totaalprijs tussen de € 7.000 – € 10.000 inclusief installatie.

  Daarnaast is voor een warmtepomp lucht-water een subsidie beschikbaar, namelijk de ISDE-subsidie. De subsidie voor een lucht-water warmtepomp bedraagt gemiddeld rond de € 1.500 euro. Hoe hoog het subsidiebedrag daadwerkelijk uitvalt hangt af van het soort en het vermogen van jouw lucht-water warmtepomp. De subsidie doet het investeringsbedrag flink dalen. Ook kan je voor isolatie subsidie aanvragen. Als je twee isolatiemaatregelen uitvoert, zoals dakisolatie en bodemisolatie, kan je zelfs dubbel zoveel ontvangen!

  Voordelen en nadelen lucht-water warmtepompen

  Een lucht-water warmtepomp brengt vele voordelen met zich mee. Hieronder zetten we de voordelen van een lucht-water warmtepompinstallatie voor je op een rij:

  Voordelen lucht-water warmtepomp

  Eenvoudig te installeren: voor een lucht-water warmtepomp kunnen bestaande leidingen gebruikt worden. Er zijn dus geen grote breekwerken nodig voor de installatie van deze warmtepomp.

  Je bespaart op energiekosten: de lucht-water warmtepomp haalt tot wel drie kwart van de benodigde energie uit de natuur. Dit zie je terug op de energierekening!

  Milieuvriendelijk: met een all-electric warmtepomp verbruik je helemaal geen gas meer. Hiermee voorkom je extra fossiele brandstoffen in het milieu!

  Zowel verwarmen als koelen: warmtepompen zijn in staat ruimtes zowel te verwarmen als te koelen. Zo is de ruimte altijd op een comfortabele temperatuur!

  Combinatie met zonnepanelen om extra te besparen, met zonnepanelen kan je de benodigde energie voor de warmtepomp opwekken waardoor je volledig energie onafhankelijk raakt en 100% groene stroom kan gebruiken.

  Ook brengt een lucht-water warmtepomp, net als elk andere producten, enkele nadelen met zich mee. Hieronder zetten we de nadelen van een lucht-water warmtepompinstallatie voor je op een rij:

  Nadelen lucht-water warmtepomp

  Rendement afhankelijk van buitentemperatuur: bij lagere temperaturen, zal de pomp vaker bij moeten springen om het water te verwarmen. Bij temperaturen onder de 3°C zal het rendement van een lucht-water warmtepomp een stuk lager liggen in vergelijking met andere soorten warmtepompen.

  Geluidsoverlast, de compressor en ventilator uit de buitenunit kunnen voor wat lawaai zorgen. Wel worden er steeds meer mogelijkheden gevonden om deze overlast te verminderen. Zo kan je tegenwoordig een omkasting om de buitenunit laten plaatsen die het geluid dempt.

  Is een lucht-water warmtepomp voor jou geschikt?

  Zoals je hierboven kan lezen brengt een lucht-water warmtepomp vele voordelen met zich mee. Maar wanneer kies je nu precies uit alle soorten warmtepompen voor een lucht-water warmtepomp? Een lucht-water warmtepomp is het meest geschikt in de volgende situaties:

  Je wil alleen jouw verwarmingsketel vervangen: de lucht-water warmtepomp kan gemakkelijk aangesloten worden op een bestaand verwarmingstoestel. Daarmee is de lucht-water warmtepomp een geschikte keuze wanneer je jouw bestaande verwarmingsketel wil vervangen voor een energiezuiniger alternatief.

  Je wil een compleet nieuwe cv-installatie:Ook voor het installeren van een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie is de lucht-water warmtepomp een interessante optie! De installatie van een lucht-water warmtepomp vergt weinig tot geen breekwerk waardoor meteen het maximale rendement met de warmtepomp bereikt kan worden.

  Je wil jouw zwembadwater of sanitair water verwarmen: De lucht-water warmtepomp is een geschikte keuze voor het verwarmen van zwembad- en sanitair water. Deze warmtepomp kan geheel zelfstandig het zwembad- en sanitair water verwarmen tot een comfortabele watertemperatuur. Ook is het mogelijk meerdere waterleidingen aan te sluiten op de warmtepomp.

  Lucht-water warmtepompen offertes

  Overtuigd van de vele voordelen van de lucht-water warmtepomp en ben je benieuwd hoeveel het jou precies zal kosten? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van verschillende warmtepomp aanbieders.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg. 

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal lucht-water warmtepomp aanbieders. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal offertes vergelijken en zelf beslissen welke warmtepomp er het beste in jouw situatie past.

  Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de beste all electric warmtepomp in huis krijgt!

  Offertes vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?
  Een lucht/water warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te onttrekken en deze via een compressor en een warmtewisselaar over te dragen aan water, dat vervolgens wordt gebruikt voor verwarming van je woning.

  Wat is het verschil tussen een lucht/water en andere type warmtepomp?
  Een eerste verschil tussen de lucht/water warmtepomp en andere soorten warmtepompen is hun warmtebron. Waar de lucht/water warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht haalt, halen andere warmtepompen hun warmte via andere wegen. Een tweede verschil zit hem in de prijs, een lucht/water warmtepomp is het goedkoopste onder de verschillende soorten warmtepompen.

  Wat is de prijs van een lucht/water warmtepomp?
  De prijs van een lucht/water warmtepomp varieert. De prijs is afhankelijk van het merk, vermogen en installatiekosten, maar kan doorgaans variëren tussen € 7.000 en € 10.000 inclusief installatie.

  Hoeveel subsidie kan je krijgen voor een lucht-water warmtepomp?
  Voor een lucht-water warmtepomp ontvang je gemiddeld € 1.500 subsidie. Hoe hoog dit subsidiebedrag daadwerkelijk uitvalt, is afhankelijk van het merk en vermogen van jouw warmtepomp.

  Wat is de terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp?
  De terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp ligt rond de 10 jaar.