Wil jij je vrijblijvend laten adviseren en offertes vergelijken voor een lucht-water warmtepomp? Bespaar tijd en kosten, vul nu je aanvraag in!

Inhoudsopgave

Wanneer je erover nadenkt om je huis ‘groener’ te maken of je energierekening kleiner, denk je al gauw aan een lucht-water warmtepomp. Een warmtepomp die je huis en water verwarmd zonder gebruik van gas en met vaak minimale elektrische voeding. Het apparaat onttrekt simpelweg warmte uit de lucht of grond. Zo help je niet alleen het milieu maar ook je portemonnee.

Een gasrekening loopt makkelijk op, zeker in een huishouden met kinderen. Iedereen wil een warme douche en een prettig verwarmde kamer plus woonkamer. Een cv-ketel kan deze verwarming allemaal voor u regelen. Dit gaat alleen wel ten kosten van het milieu en uw rekening. Daarnaast is het de bedoeling dat we in 2050 met zijn allen gasvrij wonen.

Een warmtepomp op lucht-water regelt de warmte even goed maar voordeliger en zonder gas. Mocht je twijfelen of een warmtepomp ook iets is voor jouw huis? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen onder elkaar gezet.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Er wordt vaak gezegd dat een lucht-water warmtepomp een omgekeerde koelkast is. In de kern klopt dat ook. Een koelkast onttrekt koele lucht van buiten en haalt daar de overtollige warmte uit, waarna de koude lucht in de koelkast geblazen wordt. Een warmtepomp neemt de warme lucht van buiten en zorgt ervoor dat de temperatuur verder zal stijgen.

Dit gebeurt doordat de warmtepomp een vloeistof bevat die al bij -20 graden kan verdampen. Door de warme lucht die naar binnen gezogen is, zal de vloeistof verdampen tot een gas. Vervolgens wordt de verdampte vloeistof door een compressor samengeperst. De compressor zorgt dat de temperatuur van het gas verder zal stijgen.

Na dit proces verplaatst het gas naar de binnenunit, waar het door een warmtewisselaar gaat. In de warmtewisselaar geeft het gas zijn warmte aan het koude water af. Door de afkoeling wordt het gas weer de vloeistof van het begin van het proces. Het koude water van de warmtewisselaar is nu warm en klaar om je huis te verwarmen.

Welke typen pompen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar welke lucht-water warmtepomp is er nu het beste om je huis te verwarmen?

Zo zijn er volledig elektrische lucht-water warmtepompen. Elke pomp is in dit geval volledig elektrisch, waardoor je geen gas verbruikt met het verwarmen van je huis. Hierdoor wordt je CO2 uitstoot ook aanzienlijk minder. Één van deze toestellen zorgen ervoor dat je huis toekomstbestendig is en maak je kans op een subsidie. Het verschil zit vooral in de constructie. Het kan zijn dat de warmtepomp een buiten en binnen deel heeft of dat hij in zijn geheel binnen staat met een pijp naar buiten. Dan is er ook nog een hybride lucht-water warmtepomp. Die maakt naast het gewoon elektriciteitsnet, ook gebruik van ‘groene’ stroom opwekkers.

Naast de volledig elektrische warmtepompen heb je ook nog een warmtepomp die aan je cv-ketel gekoppeld kan worden. Dit heeft als voordeel dat er weinig aanpassingen van je huis nodig zijn. Je sluit hem namelijk direct aan op je cv-ketel. De cv-ketel ondersteunt de warmtepomp in de momenten wanneer er het meeste gevraagd wordt om verwarming. Hij is vaak goedkoper dan een geheel elektrische lucht-water warmtepomp. Wel is hij minder duurzaam en verbruik je nog steeds gas, ook heb je geen recht op subsidies.

De warmtepomp die wel weer subsidie kan genereren is de waterpomp die zijn warmte uit de grond haalt. Deze grondwarmtepompen zijn veel duurder en de installatie is vaak een grotere uitdaging. Het voordeel van een grondwarmtepomp is dat de opgepompte water al warm genoeg is voor gebruik en dus niet verder verwarmt hoeft te worden. Daar moet de pomp wel diep voor geplaatst zijn, deze warmte wordt namelijk gehaald op 150 meter diepte.

Is een lucht-water warmtepomp voor elk huis geschikt?

Een warmtepomp op lucht-water is geschikt voor elk huis dat voorzien is van een goede isolatie. Denk hierbij aan de huizen met energielabel AA+, dat zijn vooral nieuwbouwhuizen. Deze huizen zijn voorzien van uitstekende isolatie waardoor er weinig warmteverlies is. Wanneer je een lucht-water warmtepomp in een huis installeert wat te weinig isolatie heeft, zal de woning niet goed warm worden en behaalt je warmtepomp dus ook niet zijn rendement.

Waar een cv-ketel 85 graden gebruikt om te verwarmen, levert de warmtepomp maximaal 55 graden. Daarnaast kan de cv-ketel snel het water op temperatuur krijgen en een warmtepomp heeft hier tijd voor nodig. Dat zorgt er wel voor dat een warmtepomp zeer geschikt is voor vloerverwarming, maar minder geschikt voor huizen met de ouderwetse radiator installatie. Kortom huizen met een goede installatie en de juiste vorm van verwarmen zijn perfect voor een lucht-water warmtepomp. Voor huizen waar dit niet geval is, zal er eerst gekeken worden of het opnieuw isoleren een optie is.

Wat is het rendement van een Lucht-water warmtepomp

Het rendement van wordt ook wel de COP waarde genoemd. COP is het afgegeven vermogen in kilowat gedeelt door het toegevoegd vermogen in kilowatt. Hoe hoger de COP, hoe hoger je rendement is. Het rendement is per pomp en per huis verschillend. Denk aan het isolatie verhaal, maar ook het aantal kubieke meters om te verwarmen.

Omdat een volledig elektrische lucht-water warmtepomp maar een beetje elektriciteit verbruikt, is het een voordelig apparaat in gebruik. De grootste kosten die je zal maken zijn bij de aanschaf en installatie van het apparaat. Soms komen er bij de installatie extra kosten doordat er bijvoorbeeld een extra 3 fase aansluiting geplaatst moet worden. Die heb je wel nodig, wil je andere apparaten ook tegelijk gebruiken zonder dat de stoppen doorslaan.

De COP van een warmtepomp lucht-water zijn altijd vele malen voordeliger dan een standaard cv-ketel. In eerste plaats omdat het verbruik van je gas een groot deel weg valt. De jaarlijkse gasrekening zal dus ook veel vriendelijker worden. Volgens de berekening van Milieu Centraal kan een huishouden €405 per jaar besparen op hun energieverbruik. Daarnaast kan je een subsidie aanvragen die de totale startkosten zullen verlagen.

Ook niet geheel onbelangrijk is, dat jouw huis met een lucht-water warmtepomp klaar is voor de toekomst. Dat betekent dat een huis met een warmtepomp voordeliger in de huizenmarkt ligt, dan een huis met een ouderwetse cv-ketel.

Wat kost een lucht-water warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp op lucht-water verschillen met het type en de benodigde capaciteit. In het rijtje warmtepompen is de lucht- water warmtepomp de meest voordelige. Bij de aanschaf en installatie moet je rekening houden met een bedrag tussen de €4000 en €10000. Wat een voordeel is van een warmtepomp op lucht-water is dat deze helpen aan de verduurzaming van Nederland. Daardoor heeft de overheid besloten subsidie vrij te maken voor iedereen die de moeite en kosten maakt om bij te dragen aan het gasvrij plan.

De subsidie varieert tussen de €500 en €2500. Om recht op deze subsidie te hebben moet jouw warmtepomp wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Op de website van Milieu Centraal vind je hier meer concrete informatie over.

Een warmtepomp is dus prijzig in de aanschaf, zeker als je bedenkt dat je al een nieuwe cv-ketel voor €700 kan hebben. Het nadeel van een cv-ketel is dat het kosten blijft maken. Je hebt kosten voor het verbruikte gas en de jaarlijkse onderhoud. Daarnaast wordt een cv-ketel in de loop van de jaren steeds minder zuinig in gebruik en lopen de kosten verderop. Daar en tegen is de warmtepomp hoog in kosten bij aanschaf, maar daarna levert het meer op en zijn de kosten lager. Zowel een lucht-water warmtepomp als een cv-ketel kunnen tussen de 7 en 15 jaar oud worden. Het onderhoud van een warmtepomp is vaak gelijk aan die van de cv-ketel.

Om de kosten helemaal duidelijk in kaart te krijgen, hebben wij de berekening van Milieu centraal overgenomen. Een hr-ketel, wat een verbeterde variant van de cv-ketel is, verbruikt gemiddeld per jaar 1050 m3 gas en kost daarmee €870 plus €200 voor je gasaansluiting. De warmtepomp verbruikt na installatie ongeveer 3000 kWH waardoor je gemiddeld €670 per jaar betaald aan elektra en je dus €200 bespaart. Reken je daar ook de niet meer benodigde aansluitkosten van het gas bij en je komt uit op een totale besparing van €450.

Niet mis dus, het gebruik en daarmee de besparing van een lucht-water warmtepomp.

Milieu en CO2 vermindering

De lucht-water warmtepomp werking zorgt ervoor dat er minder gasverbruik is in een huishouden. Nu is het algemeen bekend dat het gasverbruik schadelijk is voor het milieu. Doordat wij onze huizen en water dus met onze cv-ketels, die op gas werken, verwarmen, delen wij mee in de vervuiling. Het betekent dat een groot deel van de verbruikte energie die bijdraagt aan de CO2 uitstoot in Nederland door de huishoudens veroorzaakt wordt. Het gebruik van een lucht-water warmtepomp zal dus onze footprint verkleinen.

Onze energierekening bestaat voor 50% uit de kosten voor verwarming en voor 13% uit de kosten van het verwarmen van het water. Met een warmtepomp kun je op een duurzame manier je huis verwarmen en je CO2 verbruik flink verlagen.

Om maar weer terug te komen op de berekening van Milieu Centraal; een hr-ketel in een gemiddeld huishouden stoot 2.000 kilo CO2 uit per jaar. Een lucht-water warmtepomp stoot gemiddeld 1400 kilo CO2 uit per jaar. Daarnaast worden de warmtepompen elk jaar slimmer en voordeliger in verbruik, waarbij de cv-ketel altijd op gas zal moeten draaien.

Lucht-water warmtepomp offertes vergelijken

Zijn al jouw vragen nu beantwoord, en is het nu alleen nog een kwestie van welke lucht-water warmtepomp je nodig hebt? Vraag dan vrijblijvend drie offertes aan bij. Wij leveren snel en betrouwbare installateurs bij jouw in de buurt. Vul het formulier in, en zie wie er bij jouw vakkundig een warmtepomp kan plaatsen. Dit is volledig vrijblijvend en gratis. Ook als er nog onduidelijkheden zijn kunnen de leveranciers je vriendelijk verder adviseren.

Een lucht-water warmtepomp zorgt niet alleen voor de verwarming van je huis en water, maar ook voor een minder hoge energie rekening. Help ook mee met het redden van de aarde en ga voor duurzame verwarming van je huis met een lucht-water warmtepomp.