Lucht-water warmtepompen: kosten, mogelijkheden en werking

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Lucht-water warmtepompen: kosten, mogelijkheden en werking
  6 mins leestijd

  Een lucht-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte onttrekt uit de buitenlucht. Met deze warmte kan de warmtepompboiler op een duurzame manier jouw woning én tapwater verwarmen. De kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen gemiddeld tussen de € 7.000 – € 10.000 inclusief installatie.
  Groene stroom opwekken uit de buitenlucht om jouw woning te verwarmen en van warm water te voorzien? Dat is mogelijk met een lucht-water warmtepomp! Benieuwd naar dit type warmtepomp? In dit artikel geven we je een compleet overzicht van de werking, soorten, kosten en voor- en nadelen.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een lucht-water warmtepomp?

  Een warmtepomp lucht-water is een verwarmingssysteem dat volledig of voor een groot deel op elektriciteit werkt. Normaal gesproken werkt een verwarmingssysteem alleen op aardgas. Gas wordt echter schaarser en zorgt voor extra uitstoot van broeikasgassen. Met een lucht-water warmtepomp ben je dus minder afhankelijk van aardgas én draag je bij aan een beter milieu!

  De warmtepomp lucht-water bestaat uit twee onderdelen, namelijk: een buitenunit en een binnenunit. Het buitendeel onttrekt warmte uit de buitenlucht. Het binnendeel gebruikt die warmte vervolgens om het sanitair water of jouw woning via radiatoren of vloerverwarming te verwarmen.
  De warmtepomp lucht-water werkt erg energiezuinig. Sterker nog: drie vierde van de benodigde energie kan gratis uit de buitenlucht worden behaald. Slechts voor een klein deel is elektriciteit nodig om bij te springen. De warmtepomp is daarmee een duurzaam alternatief voor de verwarming of verkoeling van jouw huis!

  Lucht-water warmtepomp
  Voordelen+ Eenvoudig te installeren
  + Besparing op energiekosten
  + Milieuvriendelijk
  + Kan zowel verwarmen als koelen
  + Combinatie met zonnepanelen mogelijk voor 100% groene stroom
  Nadelen– Rendement afhankelijk van buitentemperatuur
  – Geluidsoverlast  Gratis warmtepomp advies? Geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Soorten lucht-water warmtepompen

  Onder de lucht-water warmtepompen zijn er grofweg twee typen warmtepompen te onderscheiden, namelijk: de hybride en all-electric warmtepomp.

  Hybride warmtepomp lucht-water

  De hybride lucht-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met jouw cv-ketel. Waar de warmtepomp zorgt voor de verwarming van de ruimte, zorgt de cv-ketel juist voor warm water én ondersteunt het de warmtepomp op koude dagen. Met een hybride warmtepomp kun je dus al voor een groot deel elektrisch verwarmen. Alleen voor de cv-ketel is nog een gasaansluiting nodig.

  All Electric warmtepomp

  Een all-electric warmtepomp werkt – ten opzichte van de hybride warmtepomp – wél volledig gasvrij. Dit type warmtepomp zorgt zowel voor de verwarming van de woning als van het tapwater. Met een all-electric warmtepomp heb je dus geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig!

  Tip: kijk ook eens naar zonnepanelen in combinatie met de all-electric warmtepomp. Op dit moment kun je nog gebruik maken van de salderingsregeling, waardoor het nóg interessanter is om panelen aan te schaffen.

  Verschil tussen lucht-lucht warmtepomp en lucht-water warmtepomp

  Het belangrijkste verschil tussen een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp zit ‘m in de manier waarop de pomp warmte afgeeft in een woning. Een lucht-lucht warmtepomp geeft warmte door middel van een ventilator in de woning, terwijl bij een lucht-water warmtepomp de warmte via de centrale verwarmingselementen wordt verspreid. Bovendien is een groot voordeel van een lucht-lucht systeem dat het ook als airconditioning kan worden gebruikt in de zomer. Dit is niet mogelijk is bij een lucht-water warmtepomp. 

  Een systeem kiezen? Bepaal dan vooral of je de voorkeur geeft aan luchtverwarming of vloerverwarming. Qua prijsklasse liggen beide systemen namelijk ongeveer in dezelfde prijsklasse.

  Wat kost een lucht-water warmtepomp?

  De lucht-water warmtepomp is in vergelijking tot andere typen warmtepompen, zoals een warmtepompboiler, de meest voordelige optie. Dit komt omdat er voor de installatie van een warmtepomp lucht-water niet veel breekwerk nodig is. Dit scheelt veel in installatiekosten. Voor een lucht-water warmtepomp kun je rekening houden met een totaalprijs tussen de € 7.000 – € 10.000 inclusief installatie.

  Daarnaast is er voor een warmtepomp lucht-water een subsidie beschikbaar, namelijk de ISDE-subsidie. De subsidie voor een lucht-water warmtepomp bedraagt gemiddeld zo’n € 1.500, waardoor het investeringsbedrag flink daalt. Hoe hoog het subsidiebedrag daadwerkelijk uitvalt, hangt af van het type en het vermogen van jouw lucht-water warmtepomp. Daarnaast kun je een extra subsidie aanvragen voor isolatie. En daarbij komt: als je twee isolatiemaatregelen uitvoert, zoals dakisolatie en bodemisolatie, kun je zelfs twee keer zoveel ontvangen!

  Gratis warmtepomp advies? Geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Voordelen en nadelen lucht-water warmtepompen

  Een lucht-water warmtepomp brengt veel voordelen met zich mee. Hieronder zetten we de voordelen van een lucht-water warmtepompinstallatie voor je op een rij:

  Voordelen lucht-water warmtepomp

  Eenvoudig te installeren: voor een lucht-water warmtepomp kunnen bestaande leidingen gebruikt worden. Er is dus niet veel breekwerk nodig voor de installatie van deze warmtepomp.

  Je bespaart op energiekosten: de lucht-water warmtepomp haalt tot wel drie kwart van de benodigde energie uit de natuur. Dit zie je terug op de energierekening!

  Milieuvriendelijk: met een all-electric warmtepomp verbruik je helemaal geen gas meer. Hiermee voorkom je extra uitstoot van fossiele brandstoffen in het milieu!

  Zowel verwarmen als koelen: warmtepompen zijn in staat om te verwarmen én te koelen. Zo is de ruimte altijd op een comfortabele temperatuur!

  Combinatie met zonnepanelen: extra besparen? Met zonnepanelen kun je de benodigde energie voor de warmtepomp opwekken, waardoor je volledig energieonafhankelijk raakt en 100% gebruik maakt van groene stroom.   Ook brengt een lucht-water warmtepomp, net als ieder ander product, enkele nadelen met zich mee. Hieronder brengen we de nadelen van een lucht-water warmtepompinstallatie voor je in kaart: 

  Nadelen lucht-water warmtepomp

  Rendement afhankelijk van buitentemperatuur: bij lagere temperaturen zal de pomp vaker bij moeten springen om het water te verwarmen. Bij temperaturen onder de 3°C zal het rendement van een lucht-water warmtepomp een stuk lager liggen in vergelijking met andere soorten warmtepompen.

  Geluidsoverlast: de compressor en ventilator uit de buitenunit kunnen voor wat lawaai zorgen. Wel worden er steeds meer mogelijkheden gevonden om deze overlast te verminderen. Zo kun je tegenwoordig een omkasting om de buitenunit laten plaatsen die het geluid dempt.

  Is een lucht-water warmtepomp voor jou geschikt?

  Zoals je hierboven leest, brengt een lucht-water warmtepomp veel voordelen met zich mee ten opzichte van andere waterpompen. Maar wanneer kies je dan voor een lucht-water warmtepomp? Een lucht-water warmtepomp is het meest geschikt in de volgende situaties:

  Je wilt alleen jouw verwarmingsketel vervangen: De lucht-water warmtepomp kan gemakkelijk aangesloten worden op een bestaand verwarmingstoestel. Daarmee is de lucht-water warmtepomp een geschikte keuze als je jouw bestaande verwarmingsketel wil vervangen door een energiezuiniger alternatief.

  Je wil een compleet nieuwe cv-installatie: Ook voor het installeren van een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie is de lucht-water warmtepomp een interessante optie! De installatie van een lucht-water warmtepomp vergt weinig tot geen breekwerk, waardoor meteen het maximale rendement met de warmtepomp bereikt kan worden.

  Je wil jouw zwembadwater of sanitair water verwarmen: De lucht-water warmtepomp is een geschikte keuze voor het verwarmen van zwembad- en sanitairwater. De warmtepomp kan dit water geheel zelfstandig verwarmen tot een comfortabele watertemperatuur. Ook is het mogelijk om meerdere waterleidingen aan te sluiten op de warmtepomp.

  Lucht-water warmtepompen offertes

  Overtuigd van de vele voordelen van de lucht-water warmtepomp en ben je benieuwd wat de verwachte kosten zijn in jouw situatie? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van diverse warmtepomp-aanbieders.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp-installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt. Zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in de regio’s Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal lucht-water warmtepomp-aanbieders. Zij sturen je een vrijblijvende offerte, gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal offertes vergelijken en beslis je zelf welke warmtepomp het beste in jouw situatie past. Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de beste all-electric warmtepomp in huis krijgt!

  Offertes vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?
  Een lucht-water warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te onttrekken en deze via een compressor en een warmtewisselaar over te dragen aan water. Dit wordt vervolgens gebruikt voor verwarming van je woning.

  Wat is het verschil tussen een lucht/water en andere type warmtepomp?
  Een eerste verschil tussen de lucht-water warmtepomp en andere typen warmtepompen is de warmtebron. Waar de lucht-water warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht haalt, verkrijgen andere warmtepompen hun warmte op andere manieren. Een tweede verschil zit ‘m in de prijs: een lucht-water warmtepomp is namelijk de meest goedkope optie onder de warmtepompen.

  Wat is de prijs van een lucht/water warmtepomp?
  De prijs van een lucht-water warmtepomp varieert. De prijs is afhankelijk van het merk, het vermogen en de installatiekosten, maar kan doorgaans variëren van € 7.000 tot € 10.000 inclusief installatie.

  Hoeveel subsidie krijg je voor een lucht-water warmtepomp?
  Voor een lucht-water warmtepomp ontvang je gemiddeld € 1.500 subsidie. Hoe hoog dit subsidiebedrag daadwerkelijk uitvalt, is afhankelijk van het merk en vermogen van jouw warmtepomp.

  Wat is de terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp?
  De terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp ligt rond de 10 jaar.

  Misschien vind je dit ook interessant: