Monoblock warmtepomp: soorten, werking en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Monoblock warmtepomp: soorten, werking en kosten
  5 mins leestijd

  Een monoblock warmtepomp is een type warmtepomp dat kan worden gebruikt voor het verwarmen van een woning door gebruik te maken van energie uit de buitenlucht. In dit artikel zullen we verschillende soorten monoblock warmtepompen bespreken, hoe ze werken en wat de kosten zijn voor de aanschaf en installatie van zo’n systeem.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een monoblock warmtepomp en hoe werkt het?

  Met een monoblock warmtepomp kun je op een energiezuinige manier warmte uit de buitenlucht halen om je woning te verwarmen. Dit geavanceerde systeem heeft alle noodzakelijke onderdelen, zoals de compressor, condensor, expansieventiel en verdamper, geïntegreerd in de buitenunit. Hierdoor is er geen aparte binnenunit nodig en bevindt het volledige warmtepompsysteem zich buiten de woning. Het unieke aan een monoblock warmtepomp is dat er geen koudemiddel nodig is om de warmte vanuit de buitenunit naar binnen te brengen. In plaats daarvan wordt water gebruikt. Dit maakt het niet alleen milieuvriendelijker, maar ook gemakkelijker in onderhoud en installatie. Met een monoblock warmtepomp kun je niet alleen je woning verwarmen, maar ook water opwarmen om bijvoorbeeld mee te douchen.

  Verschillende soorten monoblock warmtepompen

  Monoblock lucht-lucht warmtepomp 

  Dit type monoblock warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de lucht binnen in je huis. Het bestaat uit één grote binnenunit die warme lucht afgeeft, dus je hebt geen aparte buitenunit nodig. Je hebt alleen een aan- en afvoerkanaal nodig door je buitenmuur voor de luchtstroom. Bovendien kan deze warmtepomp op warme dagen ook als airconditioning dienen door de werking om te draaien.

  Monoblock lucht-water warmtepomp 

  Een monoblock lucht-water warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het cv-water, en soms ook aan het sanitair water in je woning. Dit systeem bestaat meestal uit één grote buitenunit. In plaats van koudemiddel bevindt zich water in de leidingen die naar binnen lopen. Dit komt doordat de condensor van de warmtepomp ook in de buitenunit is ingebouwd.

  Monoblock hybride warmtepomp

  Dit systeem combineert een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel in dezelfde behuizing. De warmtepomp wordt voornamelijk gebruikt om te verwarmen, maar de ketel neemt het over als het goedkoper is om met gas te verwarmen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld extreem koude temperaturen. Het is belangrijk om te weten dat de compressor van de warmtepomp geluid maakt, dus het is alleen geschikt als je de unit ver genoeg van de woonruimtes kunt plaatsen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Verschil monoblock warmtepomp en split warmtepomp

  De keuze tussen een split-uitvoering en een monoblock-uitvoering van een lucht/water warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Hieronder leggen we ze één voor één uit: 

  1. Prijs: Een split-systeem is over het algemeen goedkoper vanwege het gebruik van onderdelen die ook in airco’s worden geproduceerd. Echter kan een monoblock-systeem goedkoper zijn in het installatieproces. 
  1. Beschikbare ruimte: Als je beperkte ruimte beschikbaar hebt, adviseren we je om een split-systeem te kiezen vanwege de compacte afmetingen. Een split-systeem kan bijvoorbeeld aan een gevel worden opgehangen en is daarom geschikt voor situaties waarbij weinig ruimte beschikbaar is. Een monoblock warmtepomp van NEFIT is bijvoorbeeld groter en hoger dan een split-systeem, met afmetingen van 135 centimeter hoog ten opzichte van 83 centimeter. Het is belangrijk om deze specifieke wensen te bespreken met een specialist bij het kiezen van het juiste systeem.
  1. Installatie: Niet iedereen mag zomaar een split-warmtepomp systeem installeren, omdat hiervoor specifieke certificaten nodig zijn vanwege het gebruik van F-Gassen in de leidingen. Echter, iedere ervaren warmtepomp-installateur mag wel een monoblock warmtepomp plaatsen. Een monoblock systeem vereist wel meer isolatie vanwege de gevoeligheid voor vorst. Toch is het over het algemeen eenvoudiger te installeren en er zijn meer installateurs beschikbaar die hier ervaring mee hebben. 

  Voordelen en nadelen van een monoblock warmtepomp

  Voordelen

  Betere prestaties: Een monoblock warmtepomp biedt betere prestaties doordat het een hoger rendement heeft. Dit komt voornamelijk doordat het een groter oppervlak heeft voor het overdragen van warmte uit de buitenlucht. Hierdoor kan de warmtepomp efficiënter energie uit de buitenlucht halen en heeft het een groter bereik wat betreft temperaturen.

  Ruimtebesparing: Een monoblock warmtepomp bestaat uit slechts één unit die ofwel binnen of buiten wordt geplaatst, afhankelijk van het type. Hierdoor kun je gemakkelijk ruimte besparen in zowel je huis als buiten op je terrein.

  Eenvoudige installatie: Een monoblock warmtepomp is eenvoudiger te installeren omdat het uit slechts één unit bestaat. Er zijn geen koeltechnische leidingen nodig tussen een binnen- en buitenunit voor de installatie. Dit zorgt voor een vlotte en kostenefficiënte montage.

  Minder geluid: Monoblock warmtepompen hebben een grotere ventilator die op een lager toerental draait. Hierdoor werken ze stiller dan split-warmtepompen met twee units.


  Nadelen 

  Grote units: Ondanks dat een monoblock warmtepomp uit 1 unit bestaat, is deze wel groter dan 2 afzonderlijke units van een split-variant. Als je niet genoeg ruimte hebt voor een monoblock warmtepomp is het beter om te kiezen voor de compactere split-variant.

  Hoge kosten: Doordat monoblock-warmtepompen een complexer ontwerp hebben dan split-systemen, zijn ze duurder in aanschaf. Daarnaast wordt de productiemethode beïnvloed door het feit dat onderdelen van split-warmtepompen op grotere schaal worden geproduceerd en dus goedkoper zijn. 

  Enkele voorwaarden bij plaatsing: Een installateur kan een monoblock warmtepomp sneller installeren dan een split-systeem. Toch zijn er bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan. De unit moet bijvoorbeeld op maximaal 1 à 2 meter van de buitenmuur worden geplaatst en zo dicht mogelijk bij de cv-installatie (binnen een straal van minder dan 4 meter). 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Kosten van een monoblock warmtepomp

  Hieronder geven we een indicatie van de kosten per type warmtepomp:

  Soort warmtepompPrijs
  Monoblock lucht-lucht warmtepomp €2.700 tot €8.000
  Monoblock lucht-water warmtepomp €8.500 tot €14.500 
  Monoblock hybride warmtepomp€5.000 tot €12.000

  Subsidies en financiële ondersteuning voor monoblock warmtepompen

  Vanaf 2024 kun je de ISDE krijgen voor elke warmtepomp met minimaal energielabel A++ of hoger, Deze subsidie kan gebruikt worden voor isolatiemaatregelen en warmtepompen. De hoogte van de subsidie verschilt per type warmtepomp. Voor monoblock warmtepompen kan de subsidie gemiddeld tussen de €2.500 en €3.700 liggen, afhankelijk van het specifieke systeem.