Elektrische warmtepomp: alles wat je moet weten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Elektrische warmtepomp: alles wat je moet weten
  7 mins leestijd

  De elektrische warmtepomp speelt een steeds belangrijkere rol. Met de opkomst van elektrische verwarmingssystemen worden traditionele cv-ketels steeds vaker vervangen door efficiënte en milieuvriendelijke alternatieven. In dit artikel gaan we dieper in op wat een elektrische warmtepomp precies is, hoe het werkt, de voordelen ervan en waarom het een slimme keuze kan zijn voor de verwarming van je huis.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

  Een volledig elektrische warmtepomp, of te wel een all-electric warmtepomp, werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Het wordt omgezet in bruikbare warmte voor bijvoorbeeld de verwarming van je huis en warm water. Deze warmtepomp heeft een opslagtank voor warm water en is te vergelijken met een koelkast. In sommige modellen kan de opslagtank ook los geplaatst worden. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor een redelijk tot goed geïsoleerd huis. Dit type warmtepomp wordt vaak gecombineerd met vloer- of wandverwarming, of radiatoren die genoeg warmte kunnen afgeven bij een lagere watertemperatuur.

  De verschillende soorten elektrische warmtepompen

  Je kunt een elektrische warmtepomp verdelen in verschillende soorten. Hieronder lichten we ze toe: 


  PVT-warmtepomp

  De PVT-warmtepomp is een brine-water warmtepomp die kan verwarmen, warm tapwater produceren en koelen. Het grootste verschil met een lucht-water warmtepomp is de warmtebron. Waar een lucht-water warmtepomp buitenlucht gebruikt en een buitenunit met een draaiende ventilator heeft, maakt de PVT-warmtepomp gebruik van stille PVT-panelen op het dak. Deze panelen halen via natuurlijke luchtstromen warmte uit de buitenlucht, zonder dat er een buitenunit met bewegende onderdelen nodig is.
  Daarnaast wekken PVT-panelen elektriciteit op, die direct door de warmtepomp zelf wordt gebruikt. Hierdoor is het jaarlijkse stroomverbruik van de PVT-warmtepomp lager dan bij een lucht/water warmtepomp.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Lucht-water warmtepomp

  De lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen. Het water kan vervolgens worden gebruikt om ruimtes te verwarmen met radiatoren of vloerverwarming. Ook kun je hiermee tapwater opwarmen voor bijvoorbeeld de keuken en badkamer.
  De lucht-water warmtepomp is populair omdat de investering relatief laag is. Vroeger hadden lucht warmtepompen moeite om voldoende warmte te genereren bij zeer lage buitentemperaturen. Tegenwoordig werken moderne lucht warmtepompen modulerend en presteren ze goed, zelfs bij buitentemperaturen van -15 ̊C. Deze systemen zijn voorzien van elektronische expansieventielen, waardoor het systeem continu wordt aangepast op veranderende omstandigheden.


  Bodemwarmtepomp 

  Een bodemwarmtepomp werkt op dezelfde manier als andere warmtepompen door thermische energie uit de omgeving te halen. In dit geval wordt de energie uit de bodem gehaald. Deze energie wordt overgedragen op een koelvloeistof die warmte kan vasthouden en afgeven. De vloeistof verdampt en wordt samengeperst door een compressor, waardoor zowel de druk als de temperatuur stijgen. Een warmtewisselaar neemt deze warmte op en geeft het door aan het verwarmingssysteem. Op deze manier wordt de warmte uit de bodem gebruikt om je woning mee te verwarmen.

  De voordelen van een elektrische warmtepomp

  Subsidie: In veel gevallen kom je in aanmerking voor subsidies of belastingvoordelen als je een elektrische warmtepomp laat installeren. Dit kan de kosten van de investering aanzienlijk verlagen.

  Milieuvriendelijk: Elektrische warmtepompen zijn een duurzame manier om je huis te verwarmen, omdat ze gebruikmaken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen zoals gas of olie.

  Energiezuinig: Warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht, grondwater of bodem en gebruiken deze om je huis mee te verwarmen. Hierdoor verbruiken ze veel minder energie dan traditionele verwarmingssystemen, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

  Koelfunctie: Naast verwarmen kunnen warmtepompen ook gebruikt worden om je huis te koelen in de zomer. Dit maakt het een veelzijdige en flexibele oplossing voor het regelen van de temperatuur in huis.

  Het onderhoud van een elektrische warmtepomp

  Voor sommige typen warmtepompen, zoals de lucht-water warmtepomp, is er een buitenunit nodig die warmte uit de buitenlucht haalt. Deze buitenunit kan vuil en bladeren aantrekken, waardoor de ventilator verstopt kan raken. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig te controleren en schoon te maken. Een bodemwarmtepomp daarentegen haalt warmte uit de bodem en heeft geen buitenunit met ventilator die verstopt kan raken.Hierdoor is er minder kans op vervuiling en onderhoud.

  Toch zijn er een aantal belangrijke onderhoudstips:

  • Onderhoud aan een warmtepomp is eigenlijk meer ter controle dan onderhoud. Fabrikanten raden meestal aan om dit jaarlijks te laten doen.
  • Sommige fabrikanten eisen een jaarlijkse controle, zodat je het recht houdt om aanspraak te maken op garantie.
  • Installateurs bieden vaak onderhoudscontracten aan, die gemiddeld tussen de € 10 en € 20 per maand kosten.
  • Tijdens de controle kijkt de installateur onder andere naar het stroomverbruik om te controleren of de warmtepomp efficiënt werkt en of er eventuele storingen zijn.
  • Bij een lucht-water warmtepomp controleert de installateur ook of de buitenunit niet vervuild is.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  De kosten en besparingen van een elektrische warmtepomp

  Kosten
  Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost ongeveer €12.000 inclusief btw en installatiekosten. Hier gaat de subsidie nog van de prijs af. Het benodigde vermogen hangt af van de grootte van je huis en hoe goed het geïsoleerd is. Voor een tussenwoning, hoekwoning of kleinere 2-onder-1-kap wordt meestal een vermogen van 8 kW geadviseerd.

  Besparing
  Met een volledig elektrische warmtepomp bespaar je altijd op je energiekosten, ongeacht het type woning waarin je woont. In een goed geïsoleerd hoekhuis met 2 personen waar jaarlijks ongeveer 1.000 m3 gas wordt verbruikt, kan dit gasverbruik vervangen worden door stroom met de warmtepomp. Dit resulteert in lagere kosten en is ook beter voor het klimaat.

  Welke subsidies en leningen zijn er voor elektrische warmtepompen?

  ISDE

  Je kunt subsidie ontvangen voor de aanschaf van een warmtepomp via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet de warmtepomp aan bepaalde criteria voldoen, zoals het feit dat deze gebruikt moet worden om een woning te verwarmen. Daarnaast is het vereist dat een erkende installateur de warmtepomp plaatst. 

  De subsidie voor een (hybride) warmtepomp dekt doorgaans ongeveer 30% van de kosten voor zowel de warmtepomp zelf als de installatie ervan. Als de specifieke warmtepomp die je wilt aanschaffen op de meldcodelijst staat, ontvang je minimaal €500 aan subsidie. Op deze lijst staat het exacte subsidiebedrag vermeld per type en merk van de warmtepomp. Op deze manier wordt het aanschaffen van een duurzame warmtepomp gestimuleerd en ondersteund door financiële tegemoetkomingen van de overheid.


  Energiebespaarlening

  De Energiebespaarlening is een lening die specifiek bedoeld is voor het financieren van energiebesparende maatregelen in een woning. Met deze lening kunnen huiseigenaren tegen gunstige voorwaarden geld lenen om hun woning te verduurzamen en energie te besparen. De Energiebespaarlening biedt bijvoorbeeld een lage rente en er zijn mogelijkheden voor een looptijd tot wel 15 jaar. 

  Veelgestelde vragen over de elektrische warmtepomp

  1. Wat is een elektrische warmtepomp?

  Een elektrische warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving (zoals de buitenlucht, de grond of het grondwater) onttrekt en deze warmte gebruikt om een huis of gebouw te verwarmen. Dit proces kan ook worden omgedraaid om te koelen.

  1. Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

  Een elektrische warmtepomp werkt door het principe van warmteoverdracht. Via een speciaal koelvloeistofcirculatiesysteem wordt warmte uit de omgeving opgenomen en naar binnen gebracht. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water of lucht te verwarmen, waardoor een ruimte comfortabel kan worden verwarmd.

  1. Welke voordelen heeft een elektrische warmtepomp?

  Enkele voordelen van een elektrische warmtepomp zijn een hoog rendement, milieuvriendelijkheid, lagere energiekosten op de lange termijn, comfortabele warmte en de mogelijkheid om zowel te verwarmen als te koelen.

  1. Wat zijn de verschillende soorten elektrische warmtepompen?

  Er zijn verschillende soorten elektrische warmtepompen, zoals lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen, water-water warmtepompen en hybride warmtepompen. Elk type warmtepomp heeft zijn eigen toepassingsmogelijkheden en rendementen.

  1. Komt een elektrische warmtepomp in aanmerking voor subsidie?

  Ja, voor de aanschaf en installatie van een elektrische warmtepomp kan vaak subsidie worden verkregen vanuit de overheid. Deze subsidie kan de investering in een warmtepomp aantrekkelijker maken en helpen bij het verduurzamen van een woning.