Warmtepomp de nieuwe standaard voor verwarming van je woning

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Warmtepomp verplicht vanaf 2026
  3 mins leestijd

  De overheid heeft aangekondigd dat per 2026 een warmtepomp verplicht de standaard wordt. Dit bepaalt hoe we onze huizen in de toekomst moeten verwarmen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.

  2026 warmtepomp verplicht

  Momenteel wordt het gros van de woningen in Nederland verwarmd met een klassieke CV-ketel. In zo’n CV-ketel ontstaat warmte door verbranding van gas, wat slecht is voor het milieu. Door de toenemende vraag naar duurzaamheid, heeft het kabinet besloten om maatregelen te nemen. Daarom wordt vanaf 2026 een warmtepomp verplicht om je woning mee te verwarmen. Zodra je vanaf 2026 je CV-ketel gaat vervangen, dan moet daar een warmtepomp voor in de plaats komen. Het kabinet wil hiermee de technische ontwikkeling van de warmtepomp stimuleren, het landelijke gasverbruik drastisch te verlagen en steeds meer woningen te verduurzamen. In combinatie met zonnepanelen en het aanbrengen van verschillende soorten isolatie ben je nog duurzamer bezig!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Hoeveel bespaar ik met een warmtepomp?

  Als gevolg van een flinke verlaging van je gasverbruik, bespaar je jaarlijks gemiddeld zo’n €1000. Door de nieuwe regelgeving is het voor jou juist nu interessant om een warmtepomp aan te schaffen. Er zijn namelijk momenteel korte wachttijden en de prijzen van warmtepompen zijn relatief laag. Ook zijn er in 2023 interessante subsidies beschikbaar, wat ervoor zorgt dat je terugverdientijd met 1 jaar korter wordt! Als je er toch voor kiest om je cv-ketel pas in 2026 te vervangen, dan is de kans groot dat deze voordelen niet meer relevant zijn.

  SoortSubsidie
  lucht/water-warmtepomp t/m 16 kWtot € 3.900
  water/water warmtepomp t/m 25 kWtot € 12.750
  ventilatie lucht/water warmtepomp t/m 6.5 kWtot € 2.850
  All-Electric Ready (hybride) warmtepomptot € 3.900


  Je kan ervoor kiezen om een hybride warmtepomp verplicht te laten installeren, maar ook geeft het kabinet je de mogelijkheid om voor een volledig elektrische warmtepomp of voor stadsverwarming te kiezen. Aan de laatste optie zitten alleen nog wel wat gebreken.

  Zo zijn slechts enkele grote steden voorzien van stadsverwarming. Mocht je buiten deze gebieden wonen, dan is deze optie pas over enkele jaren voor jou van toepassing. Daarnaast  is stadsverwarming niet de meest duurzame optie en is ook het gebruik van stadswarmte relatief veel duurder dan een warmtepomp. Dit komt doordat er per net maar één aanbieder is. Daarom raden we je aan om voor een warmtepomp te kiezen! 

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met Warmtepomp specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag
  Laat je daarom adviseren en ontvang vrijblijvende offertes van de door ons geselecteerde vakmensen bij jou uit de regio, geheel gratis en vrijblijvend!

  Start vergelijken

  Veelgestelde vragen

  Wanneer is warmtepomp verplicht?

  Zodra je vanaf 2026 je CV-ketel gaat vervangen, dan moet daar een warmtepomp voor in de plaats komen.

  Hybride warmtepomp 2026 verplicht?

  Ja, dit is door het kabinet bepaald in de nieuwe verduurzamingsplannen.