Isolatie: Welke soorten heb je?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Isolatie: Welke soorten heb je?
  7 mins leestijd

  Bij het isoleren van je woning komt heel wat kijken. De soorten isolatie: Spouwmuur-, dak-, vloer- en glasisolatie zijn vier belangrijke ingrepen voor verbetering van de energie-efficiëntie van je woning. Door je huis isoleren, kun je warmteverlies verminderen, je hebt minder energie nodig, je bespaart geld en het comfort in huis verhoogt. In dit artikel bespreken we uitgebreid wat de vele soorten isolatie inhouden.

  Direct een aantal offertes voor verschillende soorten isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Spouwmuurisolatie

  Spouwmuurisolatie is een vorm van thermische isolatie die wordt toegepast in de holle ruimte (spouw) tussen de binnenmuur en de buitenmuur van een woning. Het doel van deze soort isolatie is om warmteverlies door de muren te verminderen en geluid van buitenaf te dempen.

  Of je spouwmuurisolatie kunt uitvoeren, hangt af van de leeftijd van je woning. We leggen het je uit:

  • Nieuwbouw
   Over het algemeen zijn nieuwbouwwoningen van origine al goed geïsoleerd. Toch is het altijd de moeite waard om te kijken of er nog verbeteringen mogelijk zijn. 
  • Woningen tussen 1975 en 1991
   Woningen die zijn gebouwd tussen 1975 en 1991 zijn wel geïsoleerd, maar vaak niet goed. Er zijn voor deze woningen dus genoeg isolatiemogelijkheden!
  • Woningen voor 1975
   Heb jij een woning van vóór 1975 en heb je deze niet laten isoleren? Dan kan je heel veel geld besparen door ecologische isolatie te laten aanbrengen. Houd er wel rekening mee dat als je woning vóór 1920 gebouwd is, er vaak geen spouwmuur aanwezig is. Deze vorm van ecologische isolatie (cellulose isolatie) kan ook niet achteraf aangebracht worden. Er is dus geen na isolatie mogelijk. Vloer- en dakisolatie is voor dit type woning wel mogelijk.


  Het installatieproces van spouwmuurisolatie omvat het inspecteren van de spouwmuren, het boren van kleine gaten in de voegen, het inblazen van de beste spouwmuur isolatie materiaal zoals glaswolvlokken, EPS-parels of minerale materialen, zoals minerale wol en het afdichten van de boorgaten. Deze isolatie materialen zijn hiervoor uitermate geschikt en zijn niet zeer schadelijke stoffen. Glaswol heeft ook nog eens een goede brandwerendheid en is relatief goedkoop isolatie materiaal.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Dakisolatie

  Door dakisolatie aan te brengen, vermindert het warmteverlies door het dak en verbetert de energie-efficiëntie. Er wordt hier gebruik gemaakt isolatie materiaal voor daken zoals minerale wol, PIR/PUR-isolatieplaten of EPS . Er zijn verschillende methoden voor dakisolatie, afhankelijk van het type dakconstructie en de specifieke behoeften van je woning. Enkele van de meest voorkomende vormen van dakisolatie zijn:

  • Hellend dakisolatie
   Isolatie materiaal voor hellend dak wordt aangebracht aan de binnen -en buitenzijde van het dak. Aan de binnenmuur wordt isolatie materiaal tussen de dakspanten geplaatst, terwijl aan de buitenzijde isolerende platen op het dak worden gelegd.
  • Plat dakisolatie
   Bij platte daken wordt isolatie materiaal boven op het dakoppervlak geplaatst. Dit kan worden gedaan door middel van isolatieplaten, geblazen isolatie of isolerende dekens. Daarbovenop wordt meestal nog een waterdicht membraan aangebracht om het plat dak extra te beschermen.
  • Zoldervloerisolatie
   Indien de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt, kan goede thermische isolatie ook worden aangebracht op de vloer van de zolder. Dit voorkomt dat warmte naar de niet-geïsoleerde zolderruimte stijgt en zorgt ervoor dat je een betere thermische efficiëntie in de rest van je woning krijgt.


  Vloerisolatie

  Vloerisolatie betreft het isoleren van de vloer van een woning. Vloerisolatie zorgt ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat via je vloer.Enkele van de meest voorkomende vormen van vloerisolatie zijn:

  • Isolatie van de begane grondvloer
   Bij een begane grondvloer wordt isolatie materiaal aangebracht aan de onderzijde van de vloer, direct boven de kruipruimte. Isolerende platen, glaswol dekens of isolerende schuimen worden hiervoor aangebracht. Een ongelijke ondergrond is in dit geval niet wenselijk.
  • Isolatie van een zwevende vloer
   Bij een zwevende vloer wordt de beste isolatie materiaal aangebracht tussen de draagvloer en de afwerkingsvloer. Een draagvloer is de basis van een vloer, net zoals het fundament van een huis. Het is een stevige laag, meestal van beton, die ervoor zorgt dat de vloer stevig en stabiel is. Een afwerkingsvloer is juist de mooie laag die je ziet en waar je overheen loopt. Het wordt ook wel de ‘jas’ van de vloer genoemd. Bij deze vorm worden isolatieplaten of -dekens tussen de vloerbalken geplaatst, voordat de afwerkingsvloer wordt gelegd.
  • Isolatie van een betonnen vloer
   Bij deze vloer wordt isolatie toegepast door isolerende platen op de vloer te plaatsen voordat de afwerkvloer wordt gestort. Een andere optie is het aanbrengen van isolerende schuimen die op het beton worden gespoten die vervolgens worden uitgehard tot een isolerende laag.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Glasisolatie

  Glasisolatie, ook wel bekend als dubbel glas, betreft een type beglazing dat speciaal is ontworpen om warmteverlies te verminderen. Het bestaat uit twee of meer glasplaten die worden gescheiden door een (koude) lucht- of gasgevulde ruimte die hermetisch is afgesloten.
  Verschillende soorten isolatie bestaan er omtrent glas. Dit zijn bijvoorbeeld standaard dubbel glas, hoogrendementsglas (HR-glas), HR+-glas, HR++-glas en triple glas. Deze verschillende soorten glas hebben ieder verschillende isolerende specifieke eigenschappen en energie-efficiëntie niveaus.  Het kan er in iedergeval voor zorgen dat geluid binnen of juist buiten een woning blijft.
  Bij het nemen van  glasisolatie omvat vervang je enkelglas door isolatieglas, waarbij het nieuwe glas in de bestaande raamkozijnen wordt geplaatst. Het is raadzaam om een professionele glaszetter in te schakelen zodat het isolatieglas correct wordt geïnstalleerd en het kozijn niet beschadigd raakt.

  Kosten en terugverdientijd

  De kosten van spouwmuur-, dak-, vloer- en glasisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van het te isoleren oppervlak, de gekozen natuurlijke isolatie materialen, de installatiekosten en de complexiteit van het project. Doe bij ons een aanvraag zodat je precies weet wat voor soorten isolatie het beste is voor jouw woning, en wat het kostenplaatje is dat daarbij hoort. Dat is natuurlijk erg belangrijk

  Hoewel de initiële investering voor goede isolatie fors kan zijn, kan deze op de lange termijn makkelijk worden terugverdiend door de energiebesparingen. Het is een redelijk snelle manier om de energierekening te verlagen. Daarnaast kun je een flink deel van je investering terugkrijgen vanuit de ISDE subsidie. Over het algemeen rekenen we met een terugverdientijd van drie tot zeven jaar voor isolatieprojecten. De subsidie verkort je terugverdientijd!
  Spouwmuur-, dak-, vloer- en glasisolatie zijn allemaal essentiële stappen om je woning te verduurzamen. Door deze gebieden goed te isoleren, kun je warmteverlies verminderen, energie besparen en genieten van een comfortabelere leefomgeving. 

  In combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp bespaar je zelfs nog meer! Vanaf 2026 wordt een warmtepomp verplicht, dus geniet nu nog van lagere kosten en een korte wachtrij bij onze installateurs.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van specialisten in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

  Woning isoleren? Welke soort isolatie? Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van de beste vakman bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Wat is de meest effectieve isolatie?

  De beste isolatie hangt af van verschillende factoren, zoals budget en specifieke behoeften. Toch worden materialen zoals PIR-schuim, EPS-korrels en XPS-schuim vaak als effectieve keuzes beschouwd.

  Wat isoleert beter EPS of PIR?

  Over het algemeen is PIR-isolatie beter in het isoleren dan EPS. Dit komt doordat PIR een hogere thermische weerstand (R-waarde) biedt voor een gegeven dikte, wat betekent dat het beter isoleert en dunner kan zijn dan EPS met dezelfde isolatiewaarde.

  Welke soort isolatie zijn er?

  Spouwmuur-, vloer-, dak- en glasisolatie zijn de meest voorkomende vormen van isolatie.
  Glaswol, rotswol, cellulose, luchtruimte, reflecterende folie, PUR, EPS en XPS zijn de meest voorkomende isolatie materiaal.

  Misschien vind je dit ook interessant: