Bij het isoleren van je woning komt heel wat kijken. De soorten isolatie: Spouwmuur-, dak-, vloer- en glasisolatie zijn vier belangrijke ingrepen voor verbetering van de energie-efficiëntie van je woning. Door je huis isoleren, kun je warmteverlies verminderen, je hebt minder energie nodig, je bespaart geld en het comfort in huis verhoogt. In dit artikel bespreken we uitgebreid wat de vele soorten isolatie inhouden.
Direct een aantal offertes voor verschillende soorten isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een vorm van thermische isolatie die wordt toegepast in de holle ruimte (spouw) tussen de binnen- en de buitenmuur van een woning. Het doel van deze soort isolatie is om warmteverlies door de muren te verminderen en geluid van buitenaf te dempen.
Of je spouwmuurisolatie kunt uitvoeren, hangt af van de leeftijd van je woning. We leggen het je uit:
- Nieuwbouw
Over het algemeen zijn nieuwbouwwoningen van origine al goed geïsoleerd. Toch is het altijd de moeite waard om te kijken of er nog verbeteringen mogelijk zijn. - Woningen tussen 1975 en 1991
Woningen die zijn gebouwd tussen 1975 en 1991 zijn wel geïsoleerd, maar vaak niet goed. Er zijn voor deze woningen dus genoeg isolatiemogelijkheden! - Woningen voor 1975
Heb jij een woning van vóór 1975 en heb je deze niet laten isoleren? Dan kan je heel veel geld besparen door ecologische isolatie te laten aanbrengen. Houd er wel rekening mee dat als je woning vóór 1920 gebouwd is, er vaak geen spouwmuur aanwezig is. Deze vorm van ecologische isolatie (cellulose isolatie) kan ook niet achteraf aangebracht worden. Er is dus geen na isolatie mogelijk. Vloer- en dakisolatie is voor dit type woning wel mogelijk.
Het installatieproces van spouwmuurisolatie omvat het inspecteren van de spouwmuren, het boren van kleine gaten in de voegen, het inblazen van isolatiemateriaal zoals glaswolvlokken, EPS-parels of minerale materialen, zoals minerale wol en het afdichten van de boorgaten. Deze materialen zijn hiervoor uitermate geschikt en zijn niet zeer schadelijke stoffen. Glaswol heeft ook nog eens een goede brandwerendheid en is relatief goedkoop.

Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Dakisolatie
Door dakisolatie aan te brengen, vermindert het warmteverlies door het dak en verbetert de energie-efficiëntie. Er wordt hier gebruik gemaakt van de volgende isolatiematerialen zoals minerale wol, PIR/PUR-isolatieplaten of EPS . Er zijn verschillende methoden voor dakisolatie, afhankelijk van het type dakconstructie en de specifieke behoeften van je woning. Enkele van de meest voorkomende vormen van dakisolatie zijn:
- Hellend dakisolatie
Bij hellende daken wordt isolatiemateriaal aangebracht aan de binnen -en buitenzijde van het dak. Aan de binnenzijde wordt isolatiemateriaal tussen de dakspanten geplaatst, terwijl aan de buitenzijde isolerende platen op het dak worden gelegd. - Plat dakisolatie
Bij platte daken wordt isolatiemateriaal boven op het dakoppervlak geplaatst. Dit kan worden gedaan door middel van isolatieplaten, geblazen isolatie of isolerende dekens. Daarbovenop wordt meestal nog een waterdicht membraan aangebracht om het plat dak extra te beschermen. - Zoldervloerisolatie
Indien de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt, kan goede thermische isolatie ook worden aangebracht op de vloer van de zolder. Dit voorkomt dat warmte naar de niet-geïsoleerde zolderruimte stijgt en zorgt ervoor dat je een betere thermische efficiëntie in de rest van je woning krijgt.
Leestip: ‘Wel of niet isoleren met het prijsplafond?’. Klik hier voor het artikel.
Vloerisolatie
Vloerisolatie betreft het isoleren van de vloer van een woning. Vloerisolatie zorgt ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat via je vloer.Enkele van de meest voorkomende vormen van vloerisolatie zijn:
- Isolatie van de begane grondvloer
Bij een begane grondvloer wordt isolatiemateriaal aangebracht aan de onderzijde van de vloer, direct boven de kruipruimte. Isolerende platen, glaswol dekens of isolerende schuimen worden hiervoor aangebracht. Een ongelijke ondergrond is in dit geval niet wenselijk. - Isolatie van een zwevende vloer
Bij een zwevende vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht tussen de draagvloer en de afwerkingsvloer. Een draagvloer is de basis van een vloer, net zoals het fundament van een huis. Het is een stevige laag, meestal van beton, die ervoor zorgt dat de vloer stevig en stabiel is. Een afwerkingsvloer is juist de mooie laag die je ziet en waar je overheen loopt. Het wordt ook wel de ‘jas’ van de vloer genoemd. Bij deze vorm worden isolatieplaten of -dekens tussen de vloerbalken geplaatst, voordat de afwerkingsvloer wordt gelegd. - Isolatie van een betonnen vloer
Bij deze vloer wordt isolatie toegepast door isolerende platen op de vloer te plaatsen voordat de afwerkvloer wordt gestort. Een andere optie is het aanbrengen van isolerende schuimen die op het beton worden gespoten die vervolgens worden uitgehard tot een isolerende laag.

Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Glasisolatie
Glasisolatie, ook wel bekend als dubbel glas, betreft een type beglazing dat speciaal is ontworpen om warmteverlies te verminderen. Het bestaat uit twee of meer glasplaten die worden gescheiden door een (koude) lucht- of gasgevulde ruimte die hermetisch is afgesloten.
Verschillende soorten isolatie bestaan er omtrent glas. Dit zijn bijvoorbeeld standaard dubbel glas, hoogrendementsglas (HR-glas), HR+-glas, HR++-glas en triple glas. Deze verschillende soorten glas hebben ieder verschillende isolerende specifieke eigenschappen en energie-efficiëntie niveaus. Het kan er in iedergeval voor zorgen dat geluid binnen of juist buiten een woning blijft.
Bij het nemen van glasisolatie omvat vervang je enkelglas door isolatieglas, waarbij het nieuwe glas in de bestaande raamkozijnen wordt geplaatst. Het is raadzaam om een professionele glaszetter in te schakelen zodat het isolatieglas correct wordt geïnstalleerd en het kozijn niet beschadigd raakt.
Leestip: ‘Slimme huiseigenaren isoleren in de zomer’. Klik hier voor het artikel.
Kosten en terugverdientijd
De kosten van spouwmuur-, dak-, vloer- en glasisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van het te isoleren oppervlak, de gekozen natuurlijke isolatiematerialen, de installatiekosten en de complexiteit van het project. Doe bij ons een aanvraag zodat je precies weet wat voor soorten isolatie het beste is voor jouw woning, en wat het kostenplaatje is dat daarbij hoort. Dat is natuurlijk erg belangrijk
Hoewel de initiële investering voor goede isolatie fors kan zijn, kan deze op de lange termijn makkelijk worden terugverdiend door de energiebesparingen. Het is een redelijk snelle manier om de energierekening te verlagen. Daarnaast kun je een flink deel van je investering terugkrijgen vanuit de ISDE subsidie. Over het algemeen rekenen we met een terugverdientijd van drie tot zeven jaar voor isolatieprojecten.
Spouwmuur-, dak-, vloer- en glasisolatie zijn allemaal essentiële stappen om je woning te verduurzamen. Door deze gebieden goed te isoleren, kun je warmteverlies verminderen, energie besparen en genieten van een comfortabelere leefomgeving.
Woning isoleren? Welke soort isolatie? Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van de beste vakman bij jou uit de regio.