Hoe verduurzaam ik mijn woning?

 1. Home
 2. Ondernemersgids
 3. Financieel
 4. Hoe verduurzaam ik mijn woning?
3 mins leestijd

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer zichtbaar wordt en de roep om duurzame oplossingen luider klinkt, is het verduurzamen van je woning een cruciale stap in de juiste richting. Hierdoor verkleint je ecologische voetafdruk en bespaar je energie. Een win-win situatie dus! Hieronder staan enkele verduurzaam tips om je op weg te helpen:

 1. Isoleer je woning

Isolatie vermindert het warmteverlies van je woning. Goede isolatie houdt warmte binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer. Energiebesparing leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen en draagt zo bij aan het verminderen van klimaatverandering. Klik hier voor het formulier.

 1. Vervang oude ramen

Het vervangen van oude ramen is een slimme zet om zowel het comfort van je woning te verbeteren als energie te besparen. Enkel glas of slecht isolerende ramen kunnen vaak leiden tot warmteverlies, tocht en ongewenst geluid van buitenaf. Overweeg om ze te vervangen door energiezuinige ramen, zoals dubbel glas, HR ++ glas of zelfs triple glas. Klik hier voor het formulier.

3. Gebruik energiezuinige apparaten 

Vervang oude apparaten zoals koelkasten, wasmachines, drogers en vaatwassers door energiezuinige modellen met een hoog energielabel. Energiezuinige apparaten zijn speciaal ontworpen om minder energie te verbruiken zonder in te leveren op prestaties. Deze apparaten kunnen je aanzienlijke besparingen opleveren.

4. Plaats zonnepanelen op je dak

Een geweldige manier om je woning te verduurzamen, is door zonnepanelen te installeren. Momenteel wordt het overgrote deel van de energie die via het net wordt aangeboden, opgewekt door brandstoffen zoals steenkool, olie of gas te verbranden. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je je eigen stroom kunt opwekken en onafhankelijker van het net wordt. Ze voorzien je van schone, hernieuwbare energie en helpen je energierekening te verlagen. Klik hier voor het formulier.


5. Installeer energiezuinige verwarmingssystemen

Door het installeren van een energiezuinig verwarmingssysteem vermindert je energieverbruik. Een verwarmingssysteem is namelijk een van de grootste energieverbruikers in huis. Kies bijvoorbeeld voor een warmtepomp. Door een warmtepomp creëer je een comfortabele, warme en energiezuinige leefomgeving. Klik hier voor het formulier.

 1. Vervang oude verlichting

Ook verlichting speelt een belangrijke rol in verduurzaming. Oude lampen, zoals de traditionele gloeilampen, verbruiken veel energie en hebben over het algemeen een korte levensduur. Ze hebben een lager rendement en zetten een groot deel van de energie om in warmte in plaats van licht. Vervang daarom de oude verlichting door bijvoorbeeld energiezuinige LED-lampen. 

 1. Ga bewust om met je watergebruik

Waterbesparing is essentieel voor het behoud van onze kostbare watervoorraden en het verminderen van de impact op het milieu. Repareer lekkende kranen, installeer waterbesparende apparaten en neem kortere douches. Door bewust om te gaan met watergebruik in het dagelijks leven kunnen we gezamenlijk aanzienlijke hoeveelheden water besparen en een positieve bijdrage leveren aan duurzaam waterbeheer. 

 1. Installeer een groen dak

Een groen dak is niet alleen mooi, maar biedt ook tal van voordelen. Het vermindert de warmte in je woning, verbetert de luchtkwaliteit, verlengt de levensduur van je dak, bevordert de biodiversiteit en helpt regenwater op te vangen. Overweeg de installatie van een groen dak om jouw bijdrage te leveren aan een groenere leefomgeving. Klik hier voor het formulier.

 1. Word bewuster van energieverbruik

Enkele tips om bewust energie te besparen zijn: Sluit deuren, douche korter, schakel lampen uit, regulier de thermostaat en zet apparaten niet op stand-by. Verander je oude gewoontes en zorg voor bewust energieverbruik.

 1. Laat energie-audits uitvoeren

Een energie-audit is een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in je energiegebruik en besparingsmogelijkheden te identificeren. Door de audit krijg je inzicht in inefficiënte apparaten, isolatieproblemen, lekkages en andere energieverspillende aspecten van je woning. Met deze kennis kun je gerichte maatregelen nemen om je energieverbruik te verminderen.Onthoud dat elke verduurzamingsstap, hoe klein die ook is, een positieve impact heeft op het milieu. Kies de maatregelen die het beste passen bij jouw situatie, budget en/of prioriteiten. Wij kunnen je daarbij helpen! 

Klik op het formulier van de maatregel waar je in geïnteresseerd bent en ontvang meerdere vrijblijvende offertes van betrouwbare partijen uit de regio. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt en vergroot je de kans dat je een erkende partij vindt waar je een goed gevoel bij hebt.

Populaire artikelen