De verschillende methodes van gevelisolatie

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Gevelisolatie: zo werkt het
  10 mins leestijd

  Bij gevelisolatie wordt de binnenmuur en/of buitenmuur van je woning geïsoleerd. Dit betekent dat er een bepaald isolatiemateriaal wordt aangebracht op de muur om te voorkomen dat warmte of koelte snel verloren gaat. Daardoor is het eenvoudiger om je woning op een juiste temperatuur te houden in de koude of hete dagen. Ook heeft dit invloed op de geluidsoverlast, wat verminderd wordt. Het isolatiemateriaal wordt meestal gemaakt van glaswol of piepschuim, omdat er lucht in zit en het daardoor goed isoleert.

  Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Welke mogelijkheden van isoleren zijn er?

  Gevelisolatie kan op twee manieren, namelijk aan de binnen- en buitenkant:

  Binnenkant isolatie 

  Het is mogelijk om je woning vanuit de binnenkant te isoleren door een voorzetwand te plaatsen. Een voorzetwand kan handig zijn als je muren hebt die uit slechts één laag bestaan (enkelsteens muren) of als je spouwmuurisolatie verder wilt verbeteren. 
  Het nadeel hiervan is dat de woonruimte iets kleiner wordt. Echter is het isoleren aan de binnenkant is een minder ingrijpende manier dan isoleren aan de buitenkant van de gevel. 

  Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het plaatsen van voorzetwanden:

  1. Houtskelet of metal studwand

  Een houtskeletwand wordt gemaakt van houten stijlen en regels die worden opgevuld met isolatiemateriaal en vervolgens bekleed met gipsplaten. Het is een lichte en goed geïsoleerde wandconstructie.

  Een metal studwand is een wand gemaakt van metalen profielen waar isolatiemateriaal tussen wordt geplaatst en bedekt met gipsplaten. Het is een sterke en dunne wand die snel kan worden geplaatst.

  Je kunt de stijlen en regels direct aan de muur vastmaken. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze los van de muur te plaatsen door ze op de vloer en het plafond te monteren. Dit laatste kan handig zijn als de muur vocht doorlaat of niet helemaal recht is. In dat geval is het belangrijk om vochtbestendige houten regels te gebruiken, bijvoorbeeld van wol, om de duurzaamheid van de wandconstructie te garanderen. 

  1. Kant-en-klare voorzetwandsystemen

  Kant-en-klare voorzetwandsystemen bestaan uit isolatieplaten met plaatmateriaal erop, zodat je ze direct kunt gebruiken en afwerken met gipsplaten. Deze platen hebben al een dampremmende laag tussen het isolatiemateriaal en het afwerkingsmateriaal. Je kunt deze platen eenvoudig op de muur bevestigen met lijm, houten latten of bevestigingsstroken van isolatiemateriaal. Dit maakt het installatieproces snel en gemakkelijk, omdat je geen aparte stappen hoeft te nemen om isolatie en afwerkingsmaterialen aan te brengen. Het is een handige oplossing voor het creëren van een geïsoleerde en afgewerkte wand.

  1. Gasbeton

  Je kunt ook een voorzetwand maken met gasbetonblokken, ook wel bekend als cellenbeton. Deze blokken hebben redelijke isolatie-eigenschappen. Er zijn speciale isolatieblokken beschikbaar die dezelfde isolatiewaarde hebben als minerale wol. De blokken kunnen eenvoudig worden bevestigd, zowel aan elkaar als aan de muur met speciale lijm. Daarna kun je de wanden verder afwerken. Een voordeel van gasbeton is dat het bestand is tegen vocht, wat het een geschikte keuze maakt voor vochtige ruimtes. Het gebruik van gasbetonblokken biedt een efficiënte manier om een geïsoleerde wand te creëren die ook vochtbestendig is.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Buitenkant isolatie 

  Het isoleren van de buitenmuur vanaf de buitenkant is een ingrijpende klus, aangezien het uiterlijk van je woning hierdoor verandert. Voor deze werkzaamheden heb je een vergunning nodig van de gemeente en is duurder dan muurisolatie met voorzetwanden. Het isoleren aan de buitenzijde zorgt ervoor dat de gevel meer naar buiten komt, wat mogelijk aanpassingen vereist aan bijvoorbeeld de aansluitingen met het dak en de dakgoot.  

  Ook hier heb je verschillende methodes voor het isoleren van de buitenmuur vanaf de buitenkant:

  1. Diverse houtsoorten

  Bij gevelisolatie door middel van voorzetgevel met houten regelwerk en isolatiemateriaal wordt een extra buitenmuur tegen de bestaande gevel geplaatst. Hierdoor ontstaat een luchtspouw waarin isolatiemateriaal wordt aangebracht. Deze opbouw lijkt op houtskeletbouw. Vervolgens wordt de voorzetgevel afgewerkt met houten gevelbekleding, bijvoorbeeld tropisch hardhout. Een alternatief is folie-isolatie waarbij de folie tussen twee latten wordt gespannen. Het is belangrijk om voldoende ventilatieruimte achter de gevelbekleding te behouden en bij folie-isolatie is een goede luchtdichtheid essentieel.

  1. Kant-en-klare isolatieplaten

  Isolatieplaten met beugels worden gebruikt om verticale en horizontale latten te bevestigen waarop gevelbekleding gemonteerd kan worden. Gevelpanelen van materialen zoals pvc, hout of metaal kunnen horizontaal of verticaal geplaatst worden. De isolatieplaten worden met pluggen aan de bestaande muur bevestigd. Deze methode wordt ook toegepast bij nieuwbouwprojecten.

  1. Buitengevel isolatiesysteem

  Bij dit systeem wordt isolatiemateriaal op de bestaande gevel gelijmd en extra bevestigd met pluggen. Daarna worden verschillende lagen stucwerk over het isolatiemateriaal aangebracht. Deze methode wordt ook vaak gebruikt bij nieuwbouwprojecten.

  1. Steenstrips

  Steenstrips zijn erg populair als bekleding voor de buitenkant van een gevel. Het is een aantrekkelijk alternatief voor bijvoorbeeld metselwerk en stucwerk. Het voordeel van steenstrips voor buiten is dat ze beschikbaar zijn in verschillende materialen. Dit systeem zorgt ervoor dat het uiterlijk van de gevel niet drastisch verandert, afhankelijk van de gekozen steenstrips. Deze methode wordt overigens ook steeds vaker gebruikt in nieuwbouwprojecten.

  1. Nieuwe buitenmuur

  Als alternatief voor steenstrips kun je ervoor kiezen om een compleet nieuwe buitenmuur te laten plaatsen. Hierbij wordt de oude buitenmuur eerst verwijderd en wordt er extra fundering aangebracht voordat de vakman de nieuwe muur plaatst. Na de afwerking moeten er ook nieuwe ramen en deuren worden geplaatst. Deze vorm van gevelbekleding is erg arbeidsintensief en duur vanwege het intensieve proces dat ermee gemoeid is.

  Welke soorten gevelisolatie bestaan er?

  Er bestaan een tiental soorten van gevelisolatie. Hieronder volgen enkele soorten materialen die worden ingezet voor het isoleren van je gevel:

  1. EPS isolatieplaten

  EPS (geëxpandeerd polystyreen) isolatie wordt veel gebruikt voor buitengevelisolatie wegens de eenvoudige installatie en betaalbaarheid. Men noemt dit ook wel tempex of piepschuim isolatie.
  Het isolatiemateriaal bestaat uit belletjes met stilstaande lucht, wat bijdraagt aan de uitstekende isolerende eigenschappen ervan. Er zijn verschillende vormen van EPS, namelijk isolatieparels (kleine bolletjes) en isolatieplaten. EPS isolatieplaten zijn schimmelvrij, 100% recyclebaar en milieuvriendelijk.

  1. Steenwol

  Steenwol en glaswol zijn erg populair wegens hun goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Steenwol isolatie wordt geproduceerd vanuit basalt, een vulkanisch gesteente. Dit isolatiemateriaal wordt beschouwd als duurzaam, vanwege de lange levensduur, de goede isolatiewaarde voor geluid en het feit dat het recyclebaar is. Daarnaast is het brandveilig, geluidsabsorberend en waterafstotend waardoor het een populair isolatiemateriaal is van zowel woningen als gebouwen. 

  1. Glaswol 

  Glaswol zorgt ervoor dat de lucht niet kan bewegen en de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het binnen warm blijft. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Dit isolatiemateriaal is veerkrachtig en licht van gewicht, terwijl steenwol juist iets stugger is. Net als steenwol is ook glaswol brandveilig en geluiddempend. 

  Voor gevelisolatie lopen de kosten doorgaans tussen de €50 en €160 per vierkante meter. Deze investering kan wel resulteren in een gemiddelde jaarlijkse besparing van €950 op je energiekosten!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Kosten gevelisolatie

  Volgens Milieucentraal zijn dit de gemiddelde kosten van gevelisolatie per type woning:

  Type woningPrijs
  Vrijstaande woning€32.000
  2 onder 1 kap€22.500
  Hoekwoning€21.500
  Tussenwoning €10.000


  Wanneer je erover nadenkt om je woning te isoleren, kun je ook gebruikmaken van de subsidieregeling. Kijk op onze website om te ontdekken welke subsidies er beschikbaar zijn.

  Het isoleren van je woning biedt verschillende voordelen, waaronder het verminderen van energieverbruik en lagere stookkosten.

  Voordelen gevelisolatie

  Duurzaamheid: Door je woning goed te isoleren met het juiste isolatiemateriaal houd je de warmte beter vast. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning te verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten en een duurzamer energieverbruik. Woningisolatie is een effectieve manier om de impact op het klimaat te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

  Kostenbesparing: Hoewel het aanbrengen van isolatie een initiële investering vereist, zie je de besparingen jaarlijks terug op je energierekening. Op de korte termijn klinkt het duur, maar als je kijkt naar de lange termijn kan het een waardevolle investering zijn. De terugverdientijd ligt tussen de 8 en de 14 jaar. Daarnaast verhoogt het de waarde van je woning, omdat het energiezuiniger is en meer comfort biedt. 
  De investering en terugverdientijd van spouwmuurisolatie is een stuk lager, de gemiddelde kosten zijn namelijk rond de €4.000 en hebben een terugverdientijd van minder dan 5 jaar.

  Lange levensduur: Gevelisolatie kan helpen om eventuele slijtage en schade te verminderen. Dit kan uiteindelijk resulteren in minder onderhoudskosten op de lange termijn en een langere levensduur van de gevel van je woning. Gevelisolatie kan dus niet alleen bijdragen aan een energie-efficiënte woning, maar ook aan het behoud van de kwaliteit en uitstraling van je gevel op de lange termijn.


  Enkele nadelen van gevelisolatie zijn:

  Nadelen gevelisolatie 

  Kosten: Gevelisolatie kan een flinke investering zijn, vooral als het gaat om het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel. Dan is ook de terugverdientijd langer. 

  Arbeidsintensief: Het proces van gevelisolatie kan arbeidsintensief zijn, vooral als er een nieuwe buitenmuur moet worden geplaatst of als er veel voorbereidend werk nodig is.

  Vergunningsvereisten: In sommige gevallen kunnen vergunningen en regelgeving vereist zijn voor het aanbrengen van gevelisolatie, wat extra tijd en kosten met zich mee kan brengen.  

  Esthetische impact: Het aanbrengen van gevelisolatie kan de uitstraling van een gebouw veranderen. Dit kan voor sommige mensen als een nadeel worden gezien, vooral als de esthetiek van het gebouw belangrijk is.

  Onderhoud: Gevelisolatie kan onderhoud nodig hebben in de loop van de tijd, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal goed blijft functioneren en er geen vochtproblemen ontstaan. 


  Het aanbrengen van gevelisolatie kan een complex proces zijn dat niet eenvoudig zelf te doen is. Het is daarom verstandig om dit over te laten aan professionals om er zeker van te zijn dat het op een correcte wijze wordt uitgevoerd. Aarzel niet om een offerte aan te vragen om te ontdekken welke professional het meest geschikt is voor het uitvoeren van de klus!

  Veelvoorkomende problemen en oplossingen voor gevelisolatie

  Koudebruggen

  Koudebruggen houdt in dat er een lek/onderbreking zit in de isolatielaag van de woning. Hierdoor kan koude lucht van buiten gemakkelijk naar binnen komen, maar ook kan de warmte van binnen naar buiten gaan. 

  Een koudebrug kan op verschillende manieren ontstaan. Dit kan komen door de overgang van een goed geïsoleerd stuk naar een slecht geïsoleerd stuk. Maar ook op de plekken waar geen isolatie in zit, kan een koudebrug ontstaan. Dit zie je vaak terug bij oudere woningen rondom de rolluiken. Een koudebrug kan leiden tot condensatie en vochtproblemen, wat uiteindelijk resulteert in schimmelvorming in huis. Het is daarom essentieel om een koudebrug snel aan te pakken om deze problemen te voorkomen. 

  Je kunt een koudebrug voorkomen door tijdig al bij de plaatsing te controleren of de isolatie op de goede manier is aangebracht. Het is belangrijk dat de isolatie goed op elkaar aansluit zodat er geen gaten ontstaan.


  Condensatie

  Condensatie bij gevelisolatie kan ontstaan wanneer vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken. Vaak is het de oorzaak van een koudebrug. Een voorbeeld hiervan zijn isolatiematerialen in de gevel. Naarmate de vochtige lucht afkoelt, kan deze niet meer zoveel waterdamp vasthouden en deze condenseert tot waterdruppels op koude oppervlakken. Deze condensatie kan schimmelgroei en vochtproblemen veroorzaken. Het is daarom dan ook belangrijk om dit tijdig aan te pakken. 

  Om condensatie te voorkomen kan je verschillende maatregelen nemen. Zorg ervoor dat de ruimte achter de gevelisolatie goed ventileren. Zo kan vochtige lucht makkelijk worden afgevoerd en voorkom je dus condensatie. Daarnaast moet de gevelisolatie zo goed mogelijk en luchtdicht worden afgewerkt. Wanneer er toch nog condensatie ontstaat, zorg dan voor extra ventilatie of breng extra ventilatie aan om de temperatuur van de gevel te verhogen. 

  Slechte installatie door onervaren bedrijven

  Onervaren bedrijven kunnen grove fouten maken bij het aanbrengen van isolatie. Denk bijvoorbeeld aan het isolatiemateriaal niet op de goede manier aanbrengen, het niet goed afdichten van naden en kieren of het niet juist bevestigen van de isolatieplaten. Dit kan leiden tot warmteverlies, vochtproblemen en een verminderde isolatiewaarde. Neem dus geen risico’s en zorg ervoor dat je in zee gaat met een betrouwbaar bedrijf voor je gevelisolatie.


  Vraag hier gemakkelijk meerdere en vrijblijvende offertes aan, zodat je de beste deal voor jouw gevelisolatie kunt vinden!

  Start vergelijken >