Alles wat je moet weten over PIR isolatie

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Alles wat je moet weten over PIR isolatie
  5 mins leestijd

  Bij isolatie is het belangrijk om efficiënte materialen te gebruiken. Een van de isolatiematerialen die steeds populairder wordt, is polyisocyanuraat, ook wel PIR genoemd. Het is een materiaal dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft en je veel voordelen biedt. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op PIR isolatie, inclusief de werking, de voordelen en de toepassing ervan.

  Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Wat is PIR isolatie?

  PIR isolatie is een type isolatiemateriaal dat gemaakt is van hardschuim kunststof. De structuur van PIR isolatie bestaat uit gesloten cellenstructuur, wat betekent dat er geen vocht en lucht doorheen kan bewegen. Hierdoor kennen PIR platen een zeer hoog isolerend vermogen, ook wel RD-waarde genoemd. De RD-waarde is een maatstaf voor het isolerend vermogen van het materiaal. Een hoge RD-waarde wil zeggen dat warmte het lastig vindt om door het isolatiemateriaal heen te gaan, waardoor er minder warmteverlies optreedt. 

  Soorten PIR-platen

  Er zijn verschillende soorten PIR-platen om muur, vloer of dak mee te isoleren. Hieronder leggen we je ze uit:

  • PIR-platen met gipsafwerking:
   De eerste soort zijn PIR-platen die zijn afgewerkt met een laag gips. Het voordeel van deze soort is dat ze eenvoudig en snel te plaatsen zijn. Bovendien bieden de platen met gipsafwerking uitstekende thermische en akoestische isolatie, zelfs bij een beperkte dikte van de plaat.
  • Combinatieplaten:
   De tweede soort zijn PIR-platen die gecombineerd zijn met andere isolatiematerialen, zoals glaswol. Deze platen hebben aan één zijde een dunne laag van glaswol, met als doel om oneffenheden in het muuroppervlak op te vangen. Combinatieplaten worden vaak toegepast in spouwmuren, vanwege hun ruwe afwerking.
  • Platen met dampdichte coating:
   PIR-platen met dampdichte coating zijn het meest voorkomend. Dit soort plaat is aan beide zijden voorzien van een dampdichte coating. Dit maakt een snelle installatie mogelijk, waarbij het wel uiterst belangrijk is  dat de naden tussen de platen goed worden afgedicht. Dit zorgt voor optimale efficiëntie! 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Voordelen van PIR isolatie

  Uitstekende isolatiewaarde: PIR platen hebben een van de hoogste RD-waardes van alle isolatiematerialen op de markt. Dit betekent dat je je woning ermee efficiënt kan isoleren en energieverlies kan verminderen.

  Dun en lichtgewicht: PIR platen zijn relatief dun en licht van gewicht in vergelijking met andere isolatiematerialen met vergelijkbare thermische eigenschappen. Hierdoor zijn de platen gemakkelijk te plaatsen. 

  Brandwerend: PIR platen hebben van nature een hoge weerstand tegen brand, wat betekent dat het bijdraagt aan de brandveiligheid van je woning.

  Waterbestendig: PIR isolatie is bestand tegen hoge mate van vocht, waardoor het geschikt is in vochtige omgevingen zoals kelders of daken.

  Lange levensduur: PIR isolatie is duurzaam en heeft een lange levensduur, wat betekent dat het langdurige energiebesparingen oplevert zonder dat het materiaal vaak vervangen hoeft te worden.


  Nadelen van PIR isolatie

  Prijs: PIR isolatie kan duurder zijn in vergelijking met andere isolatiematerialen. Hoewel het op lange termijn kostenbesparend is, kan de initiële investering een drempel vormen voor sommige huishoudens.

  Niet milieuvriendelijk: bij de productie van een PIR isolatieplaat worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu.

  Toepassingen van PIR isolatie

  PIR isolatie wordt veel gebruikt voor:

  • Dakisolatie: PIR isolatie wordt vaak gebruikt als dakisolatiemateriaal, vanwege het lage gewicht, hoge RD-waarde en waterbestendigheid.
  • Spouwmuurisolatie: PIR isolatie kan worden gebruikt om de spouwmuur van je woning te isoleren. Hierdoor verminder je het warmteverlies van je muren.
  • Vloerisolatie: PIR isolatie kan worden geplaatst onder de vloer van je woning om warmteverlies naar de kruipruimte te verminderen.
  • Gevelisolatie: PIR isolatie kan worden gebruikt als onderdeel van een gevelisolatiesysteem om de efficiëntie van je woning te verbeteren.

  PIR in vergelijking met andere isolatiematerialen

  RD-waarde

  De RD-waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde van een isolatiemateriaal. Dit is een coëfficiënt voor de mate van warmte geleiding.

  SoortGemiddelde Lambda waarde (W/mK)Dikte in mmRD-waarde (m2 K/W)
  PIR platen0,022803,6
  XPS platen0,0321153,6
  Glaswol0,0351253,6
  EPS platen0,0401453,6
  Steenwol0,038 1353,6


  Hierboven zie je dat de dikte per isolatiemateriaal moet verschillen om dezelfde RD-waarde te verkrijgen. Dit is belangrijk, want om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie, moet je minimaal een Rd-waarde van 3,5 halen

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Prijs per m2

  De prijs per m2 hangt af van de dikte van de verschillende isolatiematerialen. Gemiddeld kosten deze materialen:

  SoortPrijs (excl btw, incl plaatsing)
  PIR platen€25 – €45
  XPS platen€30 – €35
  Glaswol€15 – €20
  EPS platen€20 – €25
  Steenwol€10 – €15


  De prijzen voor de plaatsing van PIR isolatie kunnen variëren per specialist. Daarom adviseren we je om meerdere vrijblijvende offertes bij ons aan te vragen, zodat je goed geïnformeerd bent en de juiste vergelijking kunt maken voor deze duurzame investering. 

  Al met al kunnen we stellen dat PIR isolatie een waardevolle investering is. Ondanks enkele nadelen, wegen de voordelen van PIR, waaronder uitstekende thermische weerstand, brandwerendheid, een lange levensduur en duurzaamheid, zwaarder. Met deze eigenschappen draagt PIR bij de energie-efficiëntie van je woning en een duurzaame toekomst.

  Zoek je nog iemand die woning kan isoleren? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan:  


  Benieuwd naar wat een isolatie partij voor jou kan betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat! Zo kan jij een partij kiezen waar je een fijn gevoel bij hebt.

  Start vergelijken >