Woning isoleren: zo realiseer je dat

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Woning isoleren: zo realiseer je dat
  10 mins leestijd

  Een goede woningisolatie is van belang voor zowel de winter als de zomer. Het zorgt ervoor dat je de temperatuur op een aangenaam niveau kan houden en voorkomt hoge energierekeningen, tocht en warmtelekken. In de winter houdt isolatie de warmte binnen, terwijl het in de zomer juist zorgt voor verkoeling. Je woning isoleren is dus essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis, onder andere door lagere stookkosten en minder CO2-uitstoot. In dit artikel leggen we je alles uit!

  Liever direct offertes ontvangen van isolatiespecialisten? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Waarom je woning isoleren?

  Er zijn verschillende mogelijkheden om je woning te isoleren. De meest effectieve methode hangt af van het type woning en bouwjaar. Het is dus essentieel om te onderzoeken welke soorten woningisolatie het beste passen bij jouw specifieke situatie. 
  Woningisolatie brengt veel klimaat- en kostenvoordelen met zich mee. Door je woning goed te isoleren, verlaag je hiermee de elektriciteitskosten, omdat je minder warmte nodig hebt om je huis op een comfortabele temperatuur te houden. 
  Daarnaast komen huiseigenaren en bedrijven in 2024 opnieuw in aanmerking voor subsidies voor het verduurzamen van hun woning of kantoorpand. Op 1 januari 2024 werd de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar gesteld voor isolerende maatregelen en (hybride) warmtepompen. Het budget ging van 40 miljoen euro naar 600 miljoen euro. Klik hier voor meer informatie.

  Het grootste financiële voordeel ontstaat bij isoleren op grotere schaal. Denk hierbij aan dak-, vloer- of spouwmuurisolatie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Verschillende isolatiemogelijkheden voor jouw woning

  Er zijn veel mogelijkheden voor het isoleren van je woning of om je huidige isolatie te verbeteren. Zo kan je je woning van buitenaf isoleren, maar ook van binnenaf. Hieronder bespreken we de verschillende isolatiemogelijkheden en de voordelen die ze bieden voor een comfortabel en energiezuinig huis.

  Spouwmuurisolatie 

  Bij spouwisolatie gaat het vaak om de buitenmuren van je woning. Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt. Bij woningen met een brede spouw wordt vaak gekozen voor glaswolvlokken. Om de glaswolvlokken in de spouwmuur aan te brengen, worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord. Nadat de hele spouwmuur is geïsoleerd met glaswol, worden de gaatjes in de voegen weer keurig dichtgemaakt.
  Bij muren met een smalle spouw wordt vaak gekozen voor EPS parels als isolatiemateriaal. EPS parels zijn kleine balletjes gemaakt van piepschuim. Deze parels worden op dezelfde manier als glaswol aangebracht in de spouwmuur. 

  Gevelisolatie 

  Gevelisolatie is een duurdere vorm dan spouwmuurisolatie, maar biedt de mogelijkheid een dikkere isolatielaag aan te brengen. Het is aan te raden om een gespecialiseerd isolatiebedrijf in te schakelen voor deze klus. Gevelisolatie is vooral geschikt als je je huis energieneutraal wilt maken.

  Veel mensen denken dat gevelisolatie hetzelfde is als spouwmuurisolatie, maar er zit wel degelijk verschil tussen. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de spouwmuur geplaatst, terwijl bij gevelisolatie het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel wordt aangebracht. Dit komt doordat er bij gevelisolatie vaak geen spouw aanwezig is om het isolatiemateriaal in te plaatsen. Men noemt dit ook wel buitenisolatie. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht tussen de bestaande muur en afwerkingslaag, zoals bijvoorbeeld houten panelen of steenstrips. 

  Dakisolatie

  Voor dakisolatie zijn er verschillende soorten isolatieplaten beschikbaar. Een veel voorkomende soort zijn glasvezelmatten. Deze zijn gemaakt van glaswol en hebben een flexibele vorm, waardoor ze goed geschikt zijn voor hellende daken en onregelmatige oppervlakken.
  Voor dakisolatie op platte daken worden vaak kant-en-klare isolatieplaten gebruikt. Deze platen zijn steviger dan de glaswol-variant en hebben het voordeel dat er geen extra afwerking nodig is.

  Vloerisolatie

  Voor vloerisolatie moet er een kruipruimte zijn van minstens 50 centimeter hoog. Bij vloerisolatie wordt er met een spuitinstallatie een isolatielaag aangebracht tegen de onderkant van de vloer in de kruipruimte. Deze isolatielaag zorgt ervoor dat warmte minder snel via de vloer kan ontsnappen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Bodemisolatie 

  Vochtproblemen komen vaak voor bij Nederlandse woningen. Een te vochtige kruipruimte kan vooral problemen veroorzaken voor mensen met astma en reuma. Als jouw woning vochtproblemen heeft, kan bodemisolatie een goede oplossing zijn. Hierbij wordt er isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Zilverparels zijn een goede keuze, omdat ze op de bodem drijven als er vocht aanwezig is. 
  Om bodemisolatie toe te passen, moet de kruipruimte minstens 35 centimeter hoog zijn, vanaf het laagste punt van de vloer. Er worden dan in de kruipruimte bolletjes of piepschuim gespoten met een slang. Dit gaat via een kruipluik of door tijdelijk een gat in de muur te boren. Door gebruik te maken van een opzetstuk op de slang, kun je dieper in de kruipruimte komen en het materiaal gelijkmatig op de bodem verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de isolatie op alle plekken goed wordt aangebracht en optimaal functioneert om vochtproblemen te voorkomen en de isolatiewaarde te verbeteren. 

  Dubbel glas

  Het is ook mogelijk om je ramen beter te isoleren met behulp van dubbele beglazing. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen die gevuld is met stilstaande lucht of gas. Ramen met enkel glas laten veel warmte door, waardoor ze vaak een zwakke plek vormen. Daarom is het belangrijk om ook ramen goed te isoleren met dubbel glas.
  Naast dubbel glas bestaat er ook HR ++ glas. Dit is een speciaal type hoogrendementsglas, bestaande uit twee glasplaten met daartussen een spouw die is gevuld met edelglas, zoals argon. Daarnaast is één van de glasplaten voorzien van een speciale coating die warmte reflecteert waardoor de isolatiewaarde toeneemt. Hierdoor heeft HR++ glas hogere isolatiewaarden dan standaard dubbel glas en gaat er minder warmte verloren via het raam. HR++ glas wordt daarom ook vaker gebruikt bij het verbeteren van woningisolatie.  

  Schoorsteenisolatie 

  Schoorsteenisolatie is een isolatiemethode waarbij de schoorsteen van een woning wordt geïsoleerd om te voorkomen dat warmte via de schoorsteen naar buiten lekt. Door je schoorsteen te isoleren, kunnen ook de rook en gassen gemakkelijker worden afgevoerd. Hierdoor vindt er een betere verbranding plaats en zijn er minder rook lekkages. Schoorsteenisolatie kan worden uitgevoerd door isolatiemateriaal aan te brengen rondom de schoorsteen of door het installeren van een speciale kap op de schoorsteen die gemaakt is van isolerend materiaal. 


  Er zijn ook mogelijkheden om je woning vanuit de binnenkant te isoleren. Dit kan op verschillende manieren, namelijk door de naden en kieren te dichten en het aanbrengen van gordijnen en schuimhoesjes. 

  Naden en kieren dichten

  Je kunt de naden en kieren binnen de woning dichten met tochtstrips of kit. Daarnaast is het wel belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in de ramen. Zo zorg je voor gezonde lucht in de woning.  
  Naden en kieren zijn vaak te vinden bij ramen en deuren die open kunnen, tussen kozijnen en muren, rondom brievenbussen, onder of rondom buitendeuren, bij gaten in muren of vloeren waar leidingen doorheen lopen, en waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren. Je kunt het beste op zoek gaan naar naden en kieren op een koude dag met veel wind. Zo vind je de vochtplekken het makkelijkst. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Schuimhoesjes

  Een andere optie om je woning vanuit de binnenkant te isoleren, is door de leidingen te isoleren met schuimhoesjes. Deze hoesjes zorgen ervoor dat het water in de leidingen minder snel afkoelt, waardoor er minder energie verloren gaat. 
  Het is gemakkelijk om bij het isoleren van leidingen de juiste maat en dikte van schuimhoesjes te kiezen, zodat ze goed passen en optimaal isoleren. Deze maatregel kan relatief goedkoop en makkelijk worden uitgevoerd en kan op de lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

  Gordijnen

  Raambekleding zoals gordijnen en luiken helpt om warmteverlies via ramen te verminderen. Door de gordijnen als het donker wordt dicht te doen, kan je tot wel 210 m3 gas per jaar besparen in een vrijstaand huis! 
  Daarnaast kan je er ook voor kiezen om reflecterende folie achter de radiatoren te plaatsen. Deze folie weerkaatst de warmte, die normaal gesproken in de muur zou verdwijnen, terug de woning in. 

  Kosten per type woning

  TNO en CPB hebben de gemiddelde kosten per type woning op een rijtje gezet. Voor een twee-onder-een-kap woning zijn de kosten bijna 22.000 euro, met uitschieters tot 40.000 euro. Voor een appartement zijn de gemiddelde kosten ruim 11.000 euro. Een hoekwoning kost gemiddeld zo’n 17.000 euro om te isoleren, terwijl een tussenwoning rond de 16.500 euro kost. Huiseigenaren van vrijstaande huizen betalen het meest, met bijna 33.000 euro aan isolatiekosten, maar dit kan oplopen tot ruim 70.000 euro in extreme gevallen. 
  Woningisolatie kan duur zijn, maar het is belangrijk om te weten dat deze investering op de lange termijn terugverdiend kan worden. Door je woning goed te isoleren kan je veel besparen op de energiekosten. 

  Uit de steekproef van ESB is gebleken dat de gemiddelde jaarlijkse besparing voor alle woningen 300 euro is ten opzichte van de controlegroep, bij een gemiddelde investering van 1.640 euro. Dat is een rendement van 18,3 procent per jaar met een terugverdientijd van 5,5 jaar. Het rendement van muurisolatie is het hoogst en het rendement op vloerisolatie het laagst.

  Welk type isolatie levert het meeste rendement op?

  1. Spouwmuurisolatie

  Spouwmuurisolatie is een van de meest rendabele vormen van isolatie, omdat het een aanzienlijke besparing op het gasverbruik oplevert en een lage investering betreft. Met goed geïsoleerde spouwmuren kan het gasverbruik per jaar met 10m3 per geïsoleerde m2 verminderd worden. De kosten voor het isoleren van je spouwmuur zijn vaak lager dan 4000 euro. Dit betekent dat de investering in spouwmuurisolatie meestal binnen 3 tot 5 jaar wordt terugverdiend!

  1. Dakisolatie

  Na spouwmuurisolatie is dakisolatie de op één na meest rendabele vorm van isolatie, met een besparing van ongeveer 9m3 gas per geïsoleerde m2. Dakisolatie is een stuk duurder dan spouwmuurisolatie en staat daarom ook op de tweede plek. De terugverdientijd is gemiddeld 10 jaar. 

  1. Kruipruimte isolatie 

  Het isoleren van de kruipruimte door middel van vloer- of bodemisolatie resulteert in een besparing van ongeveer 5m3 per m2. Hierdoor duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat de investering in kruipruimte-isolatie is terugverdiend. Hoewel de terugverdientijd langer is dan bij spouwmuur- en dakisolatie, is het laten plaatsen van kruipruimte-isolatie over het algemeen goedkoper dan dakisolatie. 

  Offertes vergelijken voor je woningisolatie 

  Investeer nu in woningisolatie en bespaar op je energierekening! Vergelijk offertes van verschillende isolatiebedrijven en kies voor de beste deal die past bij jouw wensen en budget. Vraag vandaag nog een offerte aan en geniet van alle voordelen van een goed geïsoleerde woning!

  Formulier >

  Veelgestelde vragen

  Wat is de beste manier om je huis te isoleren?

  Met een goede dakisolatie bespaar je gemiddeld 20 tot 30% energie. Op de tweede plek staat spouwmuur isolatie met een energiebesparing van rond de 15 a 20%.

  Waar gaat de meeste warmte verloren in een huis?

  Veel warmte in een huis ontsnapt via de ramen, zelfs als deze dubbel glas zijn. Door ramen en kozijnen te vervangen door materialen met een hoge isolatiewaarde, kan er flink bespaard worden op energiegebruik en stookkosten.

  Is het verstandig om je huis te isoleren?

  Ja, zeker! Isolatie zorgt ervoor dat warmte beter in je huis blijft, wat ervoor zorgt dat je minder energie nodig hebt om je huis warm te houden. Hierdoor bespaar je geld op je energierekening en verminder je je uitstoot van CO2. Daarnaast zorgt isolatie ervoor dat je huis comfortabeler aanvoelt. Het is dus een waardevolle investering die op de lange termijn veel voordelen oplevert.