Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Dakisolatie binnenzijde: mogelijkheden en kosten
  7 mins leestijd

  Bij het isoleren van een dak zijn er verschillende isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. De keuze voor het juiste isolatiemateriaal hangt voornamelijk af van factoren zoals het beschikbare budget, de isolatiewaarde van het materiaal, de manier van isoleren en het type dak dat je hebt. In dit artikel geven we een overzicht van de meest gebruikte materialen voor dakisolatie aan de binnenzijde, hun eigenschappen en de gemiddelde kosten.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Verschillende methoden dakisolatie 

  Dakisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht; zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het dak. Deze methoden zijn geschikt voor zowel schuine als voor platte daken. Een alternatieve aanpak is het isoleren van de zoldervloer. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van verschillende manieren waarop dakisolatie kan worden uitgevoerd.

  Type dakIsolatiemethode (binnen/buiten)Gemiddelde kosten per m2.
  Plat dakBinnenzijde€ 30 tot € 60 
  Plat dakBuitenzijde€ 70 tot € 100
  Schuin dakBinnenzijde€ 25 tot € 55
  Schuin dakBuitenzijde€ 45 tot € 65
  Zoldervloer € 20 tot € 30


  Een dak dat aan de binnenkant is geïsoleerd noemen we een koud dak. Hieronder leggen we per type dak uit hoe het isoleren in zijn werk gaat.


  Plat dak isoleren (koud dak)

  Bij een koud plat dak wordt de isolatie onder de dakbedekking en dakconstructie geplaatst, wat betekent dat het dak zelf niet wordt opgewarmd. Hierdoor kan het dak gemakkelijker krimpen en uitzetten bij temperatuurveranderingen. Dit vergroot de kans op schade. In vergelijking met een warm dak, waarbij de isolatie boven op de dakconstructie wordt geplaatst, is het warme dak daarom vaak een betere keuze om schade te voorkomen.

  Een dampscherm is essentieel bij het isoleren van platte daken, net zoals bij hellende daken. Dit beschermt de isolatie tegen vocht. Het dampscherm wordt altijd geplaatst aan de warme zijde van de dakconstructie. Voor een koud dak is de opbouw: plafond – dampscherm – isolatie – dakconstructie – dakbedekking. Bij een warm dak is de opbouw van onder naar boven: plafond – dakconstructie – dampscherm – isolatie – dakbedekking. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Schuin dak isoleren

  In de meeste gevallen wordt de isolatie bij een schuin dak aan de binnenkant geplaatst. Het isoleren van een dak aan de binnenzijde is over het algemeen de goedkoopste optie. De manier waarop het isolatiemateriaal geplaatst wordt en de precieze locatie hiervan, hangt af van de dakconstructie. Bij de meeste schuine daken die een houten keper- of spantenstructuur als ondersteuning hebben, wordt het isolatiemateriaal tussen deze houten balken geplaatst. 

  Als het isolatiemateriaal nog geen dampscherm heeft, is het raadzaam er een te plaatsen als luchtdichte beschermingslaag voor de dakisolatie. Materialen zoals gipsplaten of kunststof panelen worden vaak gebruikt voor dit soort isolaties.

  Zoldervloerisolatie 

  Als de ruimte onder het dak niet verwarmd is of als het niet wordt gebruikt als leefruimte, kan het isoleren van de zoldervloer een interessant alternatief zijn. Op die manier verklein je het volume in je huis dat je moet verkoelen of verwarmen.

  Het isolatiemateriaal dat je gebruikt voor het isoleren van zoldervloeren hangt af van het type vloer. Bij massieve vloeren probeert men de isolatiedikte te beperken en kiest men vaak voor gespoten PUR of isolatieplaten. Voor holle vloeren worden dekens van minerale wol gebruikt.

  Net als bij dakisolatie, is een dampscherm ook nodig bij zoldervloerisolatie. Als de vloer beloopbaar moet blijven, is het raadzaam om te kiezen voor een stevige afwerking zoals houten platen.

  Isolatiematerialen dakisolatie binnenzijde

  Purschuim

  Een belangrijk pluspunt van het gebruiken van purschuim voor isolatie, is dat het alle kieren effectief opvult. Hierdoor ontstaat er een naadloos afgewerkte isolatielaag, wat zorgt voor een uitstekende isolatie.

  Daarnaast is purschuim snel te plaatsen, omdat er geen isolatieplaten op maat gesneden hoeven te worden. Deze efficiënte manier van plaatsen resulteert in lagere kosten voor de isolatiewerkzaamheden. Bovendien heeft purschuim een snelle droogtijd, waardoor de afwerkingslaag snel aangebracht kan worden.

  Gemiddelde kosten: € 25 per m2.

  Isolatieplaten

  Voor de productie van isolatieplaten worden diverse materialen materialen gebruikt, waaronder PIR, PUR, XPS en EPS. Deze platen zijn vaak verkrijgbaar in grote afmetingen, waardoor ze ideaal zijn voor het efficiënt isoleren van grote oppervlakken zoals daken. Door de uitstekende isolatiewaarde van isolatieplaten is er vaak minder materiaal nodig voor een goede isolatie, waardoor er minder ruimte verloren gaat.

  Gemiddelde kosten: € 20 per m2.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Minerale wol

  Minerale wol, zoals glaswol en rotswol, is een voordelig isolatiemateriaal dat gemakkelijk te plaatsen is vanwege de samendrukbaarheid. Het kan eenvoudig tussen de kepers van daken worden geplaatst, waardoor er weinig ruimteverlies is aan de binnenzijde van het dak. Naast thermische isolatie, biedt minerale wol ook goede geluidsisolatie.

  Gemiddelde kosten: € 15 tot € 20 per m2.

  Ecologisch materiaal 

  Tegenwoordig zijn er veel milieuvriendelijke isolatiematerialen beschikbaar. Als je een duurzame dakisolatie wilt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor cellulose, houtwol of kurk. Deze materialen bieden goede thermische isolatie en zorgen vaak voor een dampopen constructie, wat essentieel is om vochtproblemen te voorkomen.

  Gemiddelde kosten: € 15 tot € 30 per m2.

  Gemiddelde prijzen en besparingen

  Het isoleren van een schuin dak van binnenuit kost gemiddeld tussen de € 1.400 en € 3.000, terwijl isolatie van buitenaf tussen de € 4.000 en € 5.000 kost. De kosten voor het isoleren van een plat dak bedragen gemiddeld € 3.500 tot € 4.500.

  Voordat je besluit te isoleren, is het ook belangrijk om te weten hoeveel energie je bespaart. De exacte besparing hangt af van verschillende factoren, zoals het type dak en de staat van isolatie. Gemiddeld bespaart dakisolatie bij een hoekwoning € 600 per jaar op de energierekening. Een schuin dak met een onverwarmde zolder levert ongeveer € 330 besparing op en met een verwarmde zolder bespaar je ongeveer € 700 per jaar. Voor platdakisolatie is de jaarlijkse besparing ongeveer € 500.

  Voordelen van goede dakisolatie

  Het isoleren van een schuin dak van binnenuit is makkelijker en goedkoper dan isolatie vanaf de buitenkant. Bij isolatie van buitenaf moeten alle dakpannen, panlatten en folies worden verwijderd voordat de isolatie kan worden aangebracht. Dit maakt het een ingrijpende en arbeidsintensieve klus. Isoleren van binnenuit is daarentegen eenvoudiger en vereist minder aanpassingen aan het dak. Het isolatiemateriaal kan rechtstreeks tegen het beschot aan worden bevestigd.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Tips voordat je dakisolatie uitvoert

  • Voer een inspectie uit aan de buitenzijde van het dak om te controleren of er een dampdichte laag tussen het dakbeschot en de dakpannen aanwezig is.
  • Als er geen dampdichte laag aanwezig is, kun je isoleren van binnenuit in combinatie met een dampremmende folie.
  • Is er wel een dampdichte laag aanwezig? Gebruik dan open isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswol in combinatie met een klimaatfolie voor isolatie van binnenuit.
  • Controleer het dakbeschot aan de binnenzijde op naden, kieren, vochtproblemen en lekkages.
  • Dicht eventuele naden, kieren en vochtproblemen af met dun plaatmateriaal of afdichting om warmteverlies en vochtschade te voorkomen.
  • Los problemen met vocht op om te voorkomen dat de isolatie niet optimaal functioneert.
  • Zodra alles gecontroleerd is en eventuele problemen zijn verholpen, kun je starten met het isoleren van het schuine dak van binnenuit.

  Advies van een dakisolatie expert

  Vind razendsnel de beste isolatie-experts in jouw regio met Offerte.nl! Ontdek de populairste steden waarin we actief zijn en vraag direct offertes aan.


  De beste isolatie nodig? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Misschien vind je dit ook interessant: