Plat dak isoleren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Plat dak isoleren: mogelijkheden en kosten
  8 mins leestijd

  Het isoleren van een plat dak is een effectieve manier om energie te besparen en het comfort in een woning te verhogen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het isoleren van een plat dak, elk met hun eigen kosten en voordelen. In dit artikel zullen we de verschillende isolatiemogelijkheden en de bijbehorende kosten bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor het isoleren van jouw plat dak.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Verschillende isolatiemogelijkheden voor platte daken

  Voor het isoleren van een plat dak zijn er verschillende technieken die kunnen worden toegepast. 

  1. Warm-dak-isolatie: Isolatie aan de buitenkant van het dak.
  2. Koud-dak-isolatie: Isolatie aan de binnenzijde van het dak.
  3. Omgekeerde-dak-isolatie: Isolatie bovenop de dakbedekking. 

  Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en toepassingen, afhankelijk van de specifieke situatie en wensen.

  Warm-dak-isolatie

  Bij een warm-dak-isolatie wordt het isolatiemateriaal aan de bovenkant van het platte dak aangebracht, direct onder de dakbedekking. Onder de isolatie wordt eerst een dampscherm geplaatst om te voorkomen dat vocht uit de lucht in het isolatiemateriaal kan doordringen. Bovenop de isolatie komt een waterdichte afdekking zoals EPDM, PVC of roofing om het dak te beschermen tegen waterinfiltratie en lekkages.

  Welk isolatiemateriaal? 

  • XPS-platen: XPS-platen zijn harde isolatieplaten die gemaakt zijn van geëxtrudeerd polystyreen. Dit is een materiaal dat wordt verkregen uit restproducten van aardolie. Deze platen hebben een gesloten celstructuur en zijn zeer drukbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor het dragen van zwaar gewicht. Ze hebben goede vochtwerende eigenschappen en zijn verkrijgbaar met tand-en-groefverbindingen. Qua isolatiewaarde zitten ze tussen EPS- en PUR-platen.
  • PUR-platen: Polyurethaan-platen (PUR-platen) hebben een isolatiewaarde die iets hoger is dan die van EPS-platen en iets lager dan die van PIR-platen.
  • EPS-platen: Dit zijn isolatieplaten gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Ze isoleren beter dan minerale wol, maar iets minder dan de eerder genoemde isolatieplaten voor platte daken. EPS-platen zijn licht van gewicht en daardoor gemakkelijk te installeren.
  • PIR-platen: Polyisocyanaat-isolatieplaten (PIR-platen) zijn veiliger tegen brand dan PUR-platen en hebben een iets betere isolatiewaarde. Hierdoor kunnen ze dunner worden geplaatst. Deze isolatieplaten zijn meestal al voorzien van een dampdichte laag, waardoor alleen de naden nog hoeven te worden afgesloten.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Koud-dak-isolatie

  Bij een koud-dak-isolatie wordt de isolatie aan de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht, onder het dakbeschot. Als de draagconstructie van hout is, wordt het isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst. Hierbij wordt de draagconstructie met de waterwerende laag, zoals beton, hout, PVC, EPDM of roofing, niet meegenomen in de isolatielaag. Dit betekent dat de isolatie alleen wordt aangebracht op de binnenkant van het dak, waardoor de dragende elementen van het dak niet geïsoleerd worden. Het voordeel hiervan is dat de constructie van het dak niet wordt aangetast en dat het dak aan de buitenkant zijn oorspronkelijke uiterlijk behoudt.

  Welk isolatiemateriaal?

  • Minerale wol: zoals glaswol en rotswol, zijn flexibele isolatiedekens die gemakkelijk tussen de spanten van een plat dak kunnen worden geplaatst. Ze bieden een goede prijs-kwaliteitsverhouding en zorgen voor zowel thermische als akoestische isolatie. Rotswol, een ecologisch alternatief dat uit gesteente wordt gewonnen, wordt vaak gebruikt en staat bekend om zijn gunstige akoestische eigenschappen bij een plat dak.
  • Isolatieplaten: Bij gewelven kunnen isolatieplaten goed worden gebruikt vanwege hun dunne profiel en hoge isolerende eigenschappen. Een gewelf is een gebogen bouwconstructie die wordt gebruikt om een ruimte te overdekken. Het heeft meestal de vorm van een halve cirkel of een segment van een cirkel en wordt vaak gebruikt in kerken, kelders, kasteelzalen en bruggen. De platen kunnen direct op de gewelven worden gelijmd, maar ze kunnen ook worden vastgeschroefd. Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals XPS, EPS, PUR en PIR.

  Omgekeerde-dak-isolatie

  Bij omgekeerde-dak-isolatie wordt er isolatiemateriaal bovenop het bestaande platte dak geplaatst. Deze isolatielaag wordt bedekt met grind of betontegels. Hierdoor vormt de isolatielaag eigenlijk de bovenste laag van het dak. Vandaar de naam ‘omgekeerd dakprincipe’. Deze methode zorgt ervoor dat de bestaande dakbedekking beschermd wordt en verlengt zo de levensduur ervan. Ook zorgt het voor extra isolatie en houdt het de warmte binnen. Het grind of de betontegels fungeren als bescherming van de isolatielaag en voorkomen dat deze beschadigd raakt.

  Welk isolatiemateriaal?

  • XPS platen: Voor een omgekeerd dak is geëxtrudeerd polystyreen (XPS) isolatie de enige geschikte optie vanwege de voldoende hoge sterkte.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Voordelen van het isoleren van een plat dak

  Geen warmteverlies

  Warmte heeft altijd de neiging om op te stijgen. Dit betekent dat warmte in woningen en gebouwen vaak verloren gaat via het dak. Zelfs in panden met meerdere verdiepingen, waarbij de tussenverdiepingen meestal niet geïsoleerd zijn, kan warmte via de vloeren alsnog bij het dak terechtkomen. Het isoleren van zowel het dak als de verdiepingsvloeren kan helpen om de warmte beter binnen te houden.

  Geen vochtproblemen

  Een goed geïsoleerd plat dak kan helpen bij het voorkomen van vochtproblemen in gebouwen. Dit komt niet alleen de gezondheid van bewoners en dieren ten goede, maar ook de bescherming van de dakconstructie. Vochtproblemen kunnen leiden tot schimmelvorming, rot en structurele schade aan het dak, wat de levensduur van het gebouw kan verkorten en gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Door het dak goed te isoleren en te beschermen tegen vocht, kunnen dit soort problemen worden voorkomen en gaat de algehele kwaliteit van het gebouw erop vooruit.

  Besparing op de energierekening

  Hoewel het aanbrengen van isolatie op een plat dak in eerste instantie een grote investering kan lijken, is het belangrijk om te onthouden dat deze investering zich op de lange termijn terugbetaalt door lagere energiekosten. Bovendien kan het isoleren van het platte dak van een woning leiden tot een hoger energielabel, wat de waarde van het pand verhoogt. Kortom, het isoleren van een plat dak heeft vele voordelen, zowel op financieel gebied als voor de waarde en duurzaamheid van de woning.

  Kosten van plat dak isolatie

  De gemiddelde kosten voor het isoleren van een plat dak is ongeveer €35 per vierkante meter. De exacte kosten hangt af van factoren zoals de oppervlakte van het dak, de complexiteit van de werkzaamheden en de gekozen isolatiemethode. De isolatiemethode die je kiest heeft de grootste invloed op de uiteindelijke kosten van het isoleren van je platte dak.

  Hieronder laten we een overzicht zien van de gemiddelde kosten per isolatiemethode.

  IsolatiemethodeGemiddelde kosten
  Warm-dak-isolatie€75 tot €115 per m2
  Koud-dak-isolatie€35 tot €45 per m2
  Omgekeerde-dak-isolatie€40 tot €50 per m2


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Plat dak isoleren: zelf doen of uitbesteden?

  Het isoleren van een plat dak is een complexe klus waarbij fouten snel kunnen worden gemaakt, met serieuze gevolgen. Bij een verkeerde plaatsing van de isolatie bestaat het risico op vochtproblemen, wat schade kan aanrichten aan het isolatiemateriaal en de dakconstructie. Ook kunnen koudebruggen ontstaan door een verkeerde isolatieplaatsing, wat resulteert in warmteverlies. Daarnaast kun je ook geen aanspraak maken op mogelijke subsidies wanneer je de isolatie zelf uitvoert. Om te verzekeren dat je plat dak optimaal geïsoleerd wordt, is het verstandig om een professional in te schakelen. Op die manier kun je rekenen op:

  Juiste uitvoering: Een professionele vakman zorgt voor de juiste uitvoering van de isolatiewerken op je platte dak. Hij weet precies hoe de isolatie moet worden aangebracht en welke zaken daarbij belangrijk zijn. Hierdoor ben je verzekerd van een optimaal resultaat. Dankzij zijn expertise en ervaring kan de vakman efficiënt en snel te werk gaan, waardoor de werktijd en arbeidskosten beperkt blijven.

  Verlaagd btw-tarief: Door het isoleren van je plat dak over te laten aan een vakman, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 2 jaar. Daarnaast zijn er ook diverse subsidies beschikbaar voor dakisolatie, waardoor je financiële voordelen kunt genieten.

  Advies op maat: Een professionele vakman zal advies op maat geven en een specifieke aanpak ontwikkelen voor het isoleren van je platte dak. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals of het om een nieuwbouw of renovatie gaat, de staat van de bestaande dakconstructie, de draagkracht ervan, eventuele aanpassingen aan de dakranden, en de keuze van het meest geschikte isolatiemateriaal. Door een grondige analyse van de situatie zal de vakman de beste methode bepalen om jouw plat dak optimaal te isoleren.

  Schakel experts in

  Overtuigd van de voordelen die isolatie met zich meebrengt? Vraag dan nu een aantal vrijblijvende offertes aan! Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan:  De beste isolatie nodig? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >