Dakisolatie: voordelen, kosten en tips

Start vergelijken
    1. Home
    2. Isolatie
    3. Dakisolatie: voordelen, kosten en tips
    14 mins leestijd

    Goede dakisolatie is altijd de moeite waard. Als het dak niet goed geïsoleerd is, kan wel 20 tot 30% van de warmte in de woning verloren gaan. Daarom is het isoleren van het dak een belangrijk onderdeel van het isoleren van je woning. Door een goede dakisolatie kun je elk jaar aanzienlijk besparen op je energierekening en zal het comfort in je huis merkbaar verbeteren. Bovendien kan een goed geïsoleerd dak ervoor zorgen dat je zolder een extra leefruimte wordt waar je optimaal van kunt genieten. In dit artikel zullen we onder andere de voordelen, materialen, kosten en installatie van dakisolatie bespreken, evenals de redenen waarom het aanbrengen van dakisolatie een verstandige investering is voor zowel je portemonnee als het milieu. 

    We adviseren iedereen een aantal offertes op te vragen van betrouwbare partijen uit de regio. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt en vergroot je de kans dat je een partij vindt waar je een goed gevoel over hebt. Direct een aantal isolatie offertes aanvragen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio!

    Start vergelijken >

    Waarom is dakisolatie belangrijk?

    Dakisolatie is van essentieel belang voor een energiezuinige woning om verschillende redenen. Ten eerste zorgt dakisolatie ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en hitte in de zomer buiten wordt gehouden. Hierdoor hoef je minder te stoken en te koelen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast draagt dakisolatie bij aan een aangenamer en constanter binnenklimaat, vermindert de geluidsoverlast van buitenaf en levert het een positieve bijdrage aan een duurzamere leefomgeving. Door te investeren in dakisolatie, verbeter je niet alleen het comfort in je woning, maar draag je ook bij aan een schonere en energie-efficiëntere wereld.

    Het is echter belangrijk om je woning op de juiste volgorde te isoleren. Begin met vloer- of bodemisolatie om kou en vocht uit de kruipruimte te weren en problemen in huis te voorkomen. Vervolgens is het essentieel om goede spouwmuurisolatie aan te brengen, aangezien bijna een kwart van de warmte in huis via de muren verloren kan gaan als deze niet zijn geïsoleerd.
    Met goede dakisolatie kun je honderden euro’s besparen en zorg je ervoor dat de warmte in huis optimaal behouden blijft. Het isoleren van je woning in de juiste volgorde en het aanbrengen van dakisolatie zijn dus beide van cruciaal belang voor een energiezuinige en comfortabele woning.

    Soorten dakisolatie en materialen

    Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, evenals isolatie van de zoldervloer. De keuze voor het type dakisolatie en het materiaal kan afhangen van de specifieke situatie en de gewenste isolatiewaarde. Meestal wordt aanbevolen om het dak langs de buitenzijde te isoleren, maar er zijn situaties waarin het ook verstandig kan zijn om het dak van binnenuit te isoleren. Hieronder leggen wij uitgebreider uit welke verschillende soorten dakisolatie en materialen er zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor het isoleren van jouw dak.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >


    Dakisolatie binnenzijde

    1. Schuin dak

    Bij schuine daken met een keper- of spantenstructuur worden isolatiematerialen zoals glaswol tussen de houten balken geplaatst. Kepers zijn horizontale balken die loodrecht op de spanten liggen en dienen als ondersteuning voor de dakbedekking. Spanten zijn schuine balken die van de nok tot de goot lopen en zorgen voor de stabiliteit en draagkracht van het dak. Samen vormen kepers en spanten de structuur van een schuin dak. Om de isolatie op zijn plaats te houden en voor een afwerkingslaag kan het nodig zijn om een extra houten raamwerk te installeren. Dit raamwerk dient als ondersteuning voor bijvoorbeeld gipsplaten of kunststof panelen die de isolatielaag bedekken en zorgen voor een nette afwerking.

    Veelgebruikte isolatiematerialen voor het isoleren van een schuin dak zijn onder andere steenwol, glaswol, PIR en minerale wol. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor plaatmateriaal dat aan isolatieplaten is gelijmd, zoals gips of underlayment. Underlayment is een sterk plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen dun houtfineer die samengeperst en verlijmd zijn tot een vlak geheel. 

    Deze isolatiematerialen zorgen voor een betere warmte- en geluidsisolatie van het schuine dak.

    1. Plat dak

    Bij het aanbrengen van dakisolatie aan de binnenkant van een plat dak, wordt dit vaak een “koud dak” genoemd. Dit komt doordat de isolatie onder de dakbedekking en de dakconstructie wordt geplaatst. Deze isolatiemethode wordt niet altijd aangeraden, omdat de constructie dan gevoeliger is voor temperatuurschommelingen, met mogelijke schade tot gevolg.

    Bij het isoleren van een plat dak van binnenuit, wordt de isolatie tussen de balken onder het dakbeschot geplaatst. Soms wordt er een houten frame aangebracht om de isolatie op zijn plaats te houden en voor de afwerking te zorgen. Dit kan met isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of ecologische isolatie om warmte vast te houden. Deze materialen kunnen vocht goed afvoeren, zijn dampdoorlatend en hebben waterafstotende eigenschappen. 

    Het is belangrijk om isolatiemateriaal te gebruiken dat damp-open is, omdat een plat dak aan de buitenzijde lucht- en dampdicht is. Als het buiten kouder wordt, kan vocht en condens zich ophopen in de constructie en isolatie. Wanneer het buiten warmer wordt, kan dit vocht geen weg naar buiten vinden vanwege de dampdichte laag op het platte dak. Hierdoor kan vocht zich ophopen en schimmelvorming ontstaan. Om dit te voorkomen, is het nodig om dampopen isolatie in combinatie met een klimaatfolie te gebruiken. Een klimaatfolie is een speciale folie die reageert op de luchtvochtigheid binnen en buiten de woning en zich hieraan aanpast. Deze combinatie zorgt ervoor dat opgehoopt vocht zich naar binnen kan ventileren en zo problemen met vocht en schimmel voorkomt. 


    Dakisolatie buitenzijde

    1. Schuin dak

    In de meeste gevallen wordt een schuin dak geïsoleerd aan de binnenzijde. Echter, isolatie aan de buitenkant is ook een goede keuze. Een hellend dak dat aan de buitenzijde is geïsoleerd wordt een ‘sarkingdak’ genoemd. 

    Het isoleren van een schuin dak aan de buitenzijde kan op verschillende manieren gebeuren. De meest voorkomende methoden zijn het aanbrengen van isolatieplaten op het bestaande dakbeschot en het inblazen van isolatiemateriaal tussen de dakpannen en het dakbeschot. 

    EPS-parels worden vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor het inblazen tussen het dakbeschot en de dakpannen. Door de parels te combineren met een bindmiddel worden ze samengeperst tot een harde plaat, die zorgt voor isolatie aan de buitenkant van het dak. De isolatiewaarde kan variëren, afhankelijk van de ruimte onder de dakpannen.

    De stappen die een professional zal volgen bij het isoleren van een schuin dak zijn als volgt:

    • Verwijderen van de bestaande dakbedekking om alleen de dakspanten zichtbaar te laten.
    • Aanbrengen van isolatiepanelen van polyurethaan op de dakspanten, en eventueel een draagvloer.
    • Plaatsen van een onderdak boven op de isolatiepanelen voor een wind- en waterdicht dak.
    • Vastmaken van nieuwe tengellatten met schroeven aan de dakspanten, zorgvuldig geplaatst en diep genoeg.
    • Afwerken van het dak door panlatten aan te brengen en de dakbedekking naar wens te plaatsen.
    1. Plat dak 

    Bij platte daken is het aan te raden om isolatie aan de buitenkant aan te brengen, dit wordt ook wel een ‘warm dak’ genoemd. Hierbij wordt de isolatie direct op de draagconstructie van het dak geplaatst, waar vervolgens de dakbedekking bovenop komt. 

    Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal op een plat dak, worden de volgende stappen uitgevoerd:

    • Het aanbrengen van een dampscherm op de dakconstructie bij een warm dak.
    • Vervolgens wordt de isolatielaag geplaatst. Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal direct op de bestaande dakbedekking geplaatst.
    • Boven op de isolatielaag bij een warm dak wordt de dakbedekking (EPDM, bitumen, etc.) aangebracht. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatielaag afgewerkt met grind, hout of tegels.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >


    Zoldervloer isolatie

    Een andere manier van dakisolatie is het isoleren van je zoldervloer. Het isoleren van je zoldervloer is een slimme en kosteneffectieve optie om je huis te isoleren. Zoldervloerisolatie is een manier om een isolatielaag aan te brengen op de vloer van de zolder, dus niet de vloer op de begane grond. Het gaat meestal om de houten vloer die de zolder scheidt van de verdieping eronder.

    Voor dit type isolatie kan er gebruik worden gemaakt van hoogwaardig PUR schuim. Dit schuim staat bekend om zijn isolerende eigenschappen en voorkomt koudebruggen (plekken in je huis waar warmte gemakkelijk ontsnapt). Het vult alle kleine kieren en naden op om warmteverlies te minimaliseren. Na het drogen wordt het polyurethaanschuim solide en stabiel, waardoor de zoldervloer begaanbaar blijft. Door de hoge isolatiewaarde is het isolatiepakket dunner en bespaart het ruimte.

    De keuze voor het type zoldervloerisolatie hangt af van het soort vloer, zoals een houten of betonnen zoldervloer. Of je zoldervloer geschikt is voor isolatie, hangt af van of deze bijvoorbeeld bedekt is met tapijt of laminaat. Een houten zoldervloer met zichtbare planken kan vaak geïsoleerd worden door glaswol onder hoge druk in te blazen. Als de planken niet bereikbaar zijn, bijvoorbeeld door bedekking met tapijt, kan het nodig zijn om het tapijt tijdelijk te verwijderen. Elke woonsituatie is anders en vereist verschillende isolatiematerialen. Door een inspectie uit te voeren, kan een specialist het beste advies geven voor jouw specifieke situatie.

    1. Houten zoldervloer

    Als je zoldervloer van hout is, kan er minerale glaswol als isolatie worden aangebracht. Dit kan in de vorm van wolmatten of door de wol onder hoge druk in de vloer te blazen. Het aanbrengen van de isolatie gebeurt door boorgaten te maken in de vloer of door kleine delen van de vloer los te maken en de glaswol in te spuiten. Eventuele boorgaten worden na het isoleren afgedicht met houten stoppers, waardoor er achteraf weinig zichtbaar is van de isolatiewerkzaamheden.

    Daarnaast is het ook mogelijk om isolatie aan de bovenkant van de vloer aan te brengen, maar dit is afhankelijk van de situatie. Er moet voldoende ruimte zijn om de vloer te verhogen. Als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld als opslagruimte, kan deze methode worden toegepast.


    1. Betonnen zoldervloer 

    Als je zoldervloer een massieve betonvloer is, kan deze zowel vanaf de onderkant als vanaf de bovenkant geïsoleerd worden. Bij isolatie aan de onderkant moet er echter regelwerk worden aangebracht om isolatie tussen te plaatsen. Omdat dit extra werk vereist, kiezen de meeste mensen ervoor om de isolatie vanaf de bovenkant aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door harde platen op de betonnen zoldervloer te leggen, vooral als de zolder niet wordt gebruikt. 

    Als de zolder wel als opslagruimte dient, is het raadzaam om een stevig isolatiemateriaal te gebruiken om beschadiging te voorkomen. Het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw situatie kan worden besproken met een specialist. Vraag hier je offerte aan om snel in contact te komen met onze isolatiespecialisten.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Kosten van dakisolatie

    Binnenzijde

    De kosten voor het isoleren van een dak van binnenuit liggen gemiddeld tussen de €20 en €50 per vierkante meter (exclusief btw en inclusief plaatsing). De totale kosten zijn afhankelijk van factoren zoals de oppervlakte die geïsoleerd moet worden, het type isolatiemateriaal dat je kiest en de complexiteit van het werk. Het is dus belangrijk om deze aspecten in overweging te nemen bij het vaststellen van de kosten voor dakisolatie.

    De prijzen dienen slechts als indicatie. Voor een nauwkeurige prijsopgave op maat kan je kosteloos en zonder verplichting een offerteaanvraag doen via het aanvraagformulier op onze website.

    Buitenzijde

    Het isoleren van de buitenkant van het dak is meestal duurder dan isolatie aan de binnenkant, omdat de bestaande dakbedekking moet worden verwijderd en er een nieuwe afwerking moet worden aangebracht. Deze methode kost gemiddeld tussen de €45 en €120 per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing. Echter, de voordelen zijn dat de binnenkant van het dak onaangetast blijft, het dak er als nieuw uitziet en de levensduur van het dak verlengd wordt tot minstens 50 jaar.

    De kosten voor het isoleren van de buitenkant van een dak zijn ook afhankelijk van het type dak; het isoleren van een plat dak aan de buitenkant is duurder dan bij een schuin dak.

    Zoldervloer

    Voor zoldervloeren met een oppervlakte tussen de 50 en 100 vierkante meter, kan je uitgaan van een richtprijs vanaf 20 euro per vierkante meter, exclusief BTW, voor isolatie. Met deze investering zorg je ervoor dat je zoldervloer goed geïsoleerd is en comfortabeler wordt.


    Gemiddelde kosten isolatiemateriaal:

    Glaswol€ 15 per vierkante meter
    EPS€ 15 per vierkante meter
    Rotswol€ 25 per vierkante meter 
    XPS€ 30 per vierkante meter
    PUR€ 35 per vierkante meter


    Gemiddelde kosten isolatiemethode:

    Schuin dak (binnenkant)€ 15 tot € 45 per vierkante meter
    Schuin dak (buitenkant)€ 35 tot € 55 per vierkante meter 
    Plat dak (binnenkant)€ 25 tot € 45 per vierkante meter
    Plat dak (buitenkant)€ 65 tot € 110 per vierkante meter 
    Zoldervloer€ 20 tot € 40 per vierkante meter 


    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Voordelen van dakisolatie

    Terugverdientijd: de terugverdientijd bij dakisolatie is vaak erg kort vanwege de grote besparingen die je ermee kunt realiseren. Het is mogelijk om je investering al binnen 6 jaar terug te verdienen, puur door de besparingen die je maakt op je energierekening. Uiteraard hangt de daadwerkelijke terugverdientijd af van verschillende factoren zoals je eigen energieverbruik, de specifieke isolatiemethode die is toegepast en hoe goed de rest van je huis geïsoleerd is.

    Betaalbaar: het isoleren van de vloer van de zolder of de binnenzijde van je dak is vrij betaalbaar, met kosten van €15 tot €30 per vierkante meter. 

    Makkelijk: de eenvoudigste manier om je dak te isoleren is door isolatiemateriaal op de vloer van de zolder te leggen. Dit kun je meestal zelf doen, maar alleen als de zolder niet gebruikt wordt of verwarmd is. Het isoleren van de binnenzijde van het dak vergt iets meer moeite, maar is ook goed te doen.

    Milieuvriendelijk: als je dak geïsoleerd is, verbruikt je huis minder energie en stoot het dus minder CO2 uit. Op die manier draag je bij aan een beter milieu door je dak goed te isoleren.

    De waarde van je woning neemt toe: het isoleren van je dak kan de waarde van je woning verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een woning met goede isolatie, omdat dit kan resulteren in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat. Daarnaast kan een goed geïsoleerd dak bijdragen aan een beter energielabel, wat ook de waarde van de woning kan verhogen.


    Als een dakdekker bezig is met het isoleren van je dak, is het slim om ook zonnepanelen te laten installeren. Als particulier hoef je geen BTW te betalen over de aanschaf van de panelen, bekabeling en omvormer. Verder zijn er subsidies beschikbaar voor beide soorten isolatie, die je kunt navragen bij je gemeente. Door zowel dakisolatie als zonnepanelen te laten plaatsen, kun je flink besparen op je energierekening en de kosten snel terugverdienen, vooral met financiële steun van subsidies.

    Nadelen van dakisolatie

    Prijzig: Dakisolatie kan ook prijzig zijn, vooral als je het via de buitenkant moet doen en een volledige dakrenovatie nodig is. De kosten hiervoor kunnen oplopen van €60 tot €100 per vierkante meter. Dit kan een aanzienlijke investering zijn, maar het kan op de lange termijn wel leiden tot energiebesparingen en een verhoogde waarde van je woning.

    Arbeidsintensief: het isoleren van je dak aan de buitenkant kan een zeer arbeidsintensieve klus zijn. Het vereist meerdere dagen werk en constante aanwezigheid van vakmensen op je dak om de bestaande dakbedekking te verwijderen, isolatiemateriaal te plaatsen en nieuwe dakbedekking aan te brengen. Vanwege de complexiteit van de taak en de expertise die nodig is, is het bijna altijd noodzakelijk om deze klus uit te besteden en niet zelf uit te voeren.

    Vervuilde lucht: dakisolatie kan de natuurlijke luchtstroom in huis verstoren door kieren af te sluiten. Hierdoor kan de warme lucht niet meer ontsnappen en kan er minder frisse lucht naar binnen komen. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren door dagelijks de ramen open te zetten of gebruik te maken van ventilatieroosters in de ramen, vooral als je dakisolatie hebt laten plaatsen. Ventilatie blijft essentieel voor een gezond binnenklimaat, zelfs met dakisolatie.


    Kortom, laat je dak niet langer een gat in je portemonnee slaan. Investeer in dakisolatie en bespaar niet alleen op je energierekening, maar verhoog je ook het comfort in je huis. Een goed geïsoleerd dak is de sleutel tot een energiezuinige en duurzame woning. Dus neem nu actie en zet de eerste stap richting het isoleren van jouw huis!

    Formulier >