Als je ervoor kiest om energiebesparende maatregelen te nemen, is het verstandig om onder andere vloerisolatie te nemen. Als jouw woning gebouwd is vanaf 1983, is de kans groot dat deze al voldoende geïsoleerd is. Echter, als jouw woning ouder is dan 1983, is de kans groot dat dit nog niet gebeurt is. In dat geval is het de moeite waard om vloerisolatie te overwegen. Het aanbrengen van vloerisolatie is een relatief kleine ingreep, vooral als jouw woning een kruipruimte heeft!
Vloerisolatie zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van koude voeten en kan helpen om energie te besparen. Daarnaast zorgt vloerisolatie ervoor dat vochtige lucht vanuit de kruipruimte minder makkelijk je woning binnendringt. Het isoleren van je vloer levert dus verschillende voordelen op voor zowel je comfort als je energierekening. In dit artikel zullen we hier ook uitgebreid op ingaan.
Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!
De voordelen van vloerisolatie
De voordelen van vloerisolatie bespreken we hieronder:
Warme vloeren: Met vloerisolatie worden de vloeren in je woning warmer doordat er minder warmte via de vloer verloren gaat. Dit zorgt voor meer comfort, vooral tijdens de koude wintermaanden. Je zult merken dat het aangenamer is om op blote voeten rond te lopen in huis.
Milieuvriendelijk: Door je vloer te isoleren verlaag je het energieverbruik wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en dus een verminderde belasting voor het milieu.
Verbetering van het energielabel: Door vloerisolatie aan te brengen, verbeter je de isolatiewaarde van je woning en verlaag je het energieverbruik. Hierdoor verbetert je energieverbruik.
Energiebesparing: Door het aanbrengen van vloerisolatie hoef je minder te stoken om je huis warm te houden. Op de lange termijn kan dit dus flink wat geld besparen.
Verhoging van de woningwaarde: Verhoging van de woningwaarde: Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers, omdat zij besparen op energiekosten en genieten van meer comfort. Hierdoor kan het aanbrengen van vloerisolatie de waarde van je woning verhogen en de verkoopbaarheid verbeteren.
Voorkomen van vochtproblemen: Vloerisolatie kan helpen bij het verminderen van vochtproblemen in huis. Doordat vochtige lucht uit de kruipruimte minder makkelijk de vloer kan doordringen, wordt de kans op schimmelvorming en vochtproblemen in huis kleiner.
Duurzame investering: Vloerisolatie zorgt voor een efficiënter gebruik van energiebronnen en het verlengt de levensduur van je woning.
Geluidsisolatie: Vloerisolatie kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van bijvoorbeeld de bovenburen of geluid van buitenaf, waardoor je meer rust ervaart in huis.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Op welke manieren kun je je vloer isoleren?
Er zijn diverse mogelijkheden voor het isoleren van je vloer:
Onderzijde vloer
- Hoe aan te brengen?
De meest effectieve manier om je vloer goed te isoleren is door isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloer aan te brengen. Hierbij wordt isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. - Welk type isolatiemateriaal?
Met isolatiefolie, isolatieplaten of isolatieschuim. Je hebt isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten, zoals tempex, folie isolatie of gespoten isolatieschuim. Als je een betonnen of stenen vloer hebt, kun je het isolatiemateriaal vastmaken met behulp van pinnen of door het te plakken.
Bovenkant vloer
- Hoe aan te brengen?
Bij het isoleren van de bovenkant van de vloer wordt isolatiemateriaal direct op de vloer aangebracht, voordat er een nieuwe vloerafwerking wordt gelegd. Hiervoor heb je geen kruipruimte nodig. Het is belangrijk om te beseffen dat als je isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloer aanbrengt, de vloer iets hoger zal komen te liggen vanwege de dikte van de isolatielaag. Dit kan betekenen dat deuren moeten worden aangepast, de eerste traptrede lager wordt en de hoogte van het plafond afneemt. Hierdoor is de ruimte voor isolatiemateriaal vaak beperkt. Daarom kiezen mensen vaak voor isolatie aan de bovenkant in combinatie met vloerverwarming. - Welk type isolatiemateriaal?
Ook dit type isolatie kan aangebracht worden met isolatieplaten, isolatiefolie of isolatieschuim. Meestal wordt er gekozen voor kunststof platen, zoals XPS. Het isolatiemateriaal moet stevig genoeg zijn om het gewicht te dragen van wat er op de vloer wordt geplaatst. Vaak zijn bakstenen of betonnen vloeren aan de bovenkant afgewerkt met een dekvloer. Als je wilt voorkomen dat de hoogte van de vloer te veel toeneemt door isolatie, kun je ervoor kiezen om deze dekvloer eerst te verwijderen voordat je gaat isoleren.
Leestip: ‘Woning isoleren: zo realiseer je dat‘
Bodem kruipruimte
Wanneer je een kruipruimte hebt van minimaal 35 centimeter kan je ervoor kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren.
- Hoe aan te brengen?
Gespoten isolatiematerialen, zoals PUR-schuim en glaswol, kunnen met een spuitpistool onder de vloer worden aangebracht als deze via de kruipruimte wordt geïsoleerd. Dit dient te gebeuren door gespecialiseerde bedrijven vanwege de potentieel schadelijke stoffen in het PUR-schuim.
PIF isolatiefolie bestaat uit meerdere aluminiumfolielagen met luchtkussentjes ertussen. Het wordt aangebracht onder de vloer door het te bevestigen tussen lijnen die in de kruipruimte zijn gespannen.
EPS-korrels worden gebruikt om de bodem van de kruipruimte te isoleren, waardoor kou en vocht niet via de vloer de woning kunnen binnendringen. Dit wordt bodemisolatie genoemd, aangezien het de vloer zelf niet isoleert. De EPS-korrels worden in de kruipruimte geblazen. - Welke type isolatiemateriaal?
Overigens kan dit ook door middel van isolatiechips, isolatieparels of schelpen. Dit kan helpen om vochtproblemen te voorkomen, maar het nadeel is dat er nog steeds warmteverlies kan optreden.
Gehele vloer vervangen
- Hoe aan te brengen?
Als je graag vloerverwarming wilt en het niet mogelijk is om aan de onderkant van de vloer te isoleren of als je een houten vloer hebt met houtrot, wordt er geadviseerd door Milieu Centraal om een volledig nieuwe vloer met isolatie te nemen. Vloerverwarming zonder voldoende isolatie (minimaal Rc-waarde 5) leidt tot aanzienlijk energieverbruik. Aangezien het installeren van vloerverwarming sowieso een verbouwing is, zijn de extra kosten voor een nieuwe vloer doorgaans haalbaar. - Welk type isolatiemateriaal?
Een mogelijke oplossing is om de bestaande vloer te vervangen door een renovatievloer. Deze vloer bestaat uit balken die aan of tegen de dragende muren worden bevestigd, met tempex elementen tussen de balken voor isolatie. Vervolgens wordt er beton gestort over de balken of worden er platen op gemonteerd. Na deze stappen wordt de vloer verder afgewerkt.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Vloerisolatie houten vloer
- Hoe aan te brengen?
Bij het isoleren van een houten vloer kan isolatiemateriaal tussen de houten balken en onder de vloer worden aangebracht. Vaak worden stevige isolatieplaten gebruikt bij houten vloeren, omdat deze minder doorbuigen. De platen worden iets groter op maat gemaakt zodat deze goed vast komen te zitten. Om te voorkomen dat de platen gaan verzakken, worden er latten, spandraden of schroeven gebruikt als ondersteuning. Latten en spandraden worden bevestigd onder de vloerbalken, terwijl schroeven aan de zijkanten worden geplaatst. - Welk type isolatiemateriaal?
Het is belangrijk om vochtbestendige materialen, zoals gewolmaniseerde latten en spandraden en roestvaststalen schroeven te gebruiken voor de bevestiging. Naast isolatieplaten kunnen ook folie isolatie en PUR-schuim gebruikt worden voor het isoleren van houten vloeren.
Vloerisolatie betonvloer
- Hoe aan te brengen?
Bij het isoleren van een betonvloer kan isolatiemateriaal direct op de vloer worden aangebracht voordat er een nieuwe vloerafwerking wordt gelegd, of isolatie kan worden aangebracht onder de betonnen vloer als deze nog niet is gestort. Als je een betonvloer gaat isoleren, kun je het isolatiemateriaal vastmaken met pinnen of lijm. - Welk type isolatiemateriaal?
Belangrijk is dat het bevestigingsmateriaal vochtbestendig is, dus het is aan te raden om gewolmaniseerde latten en roestvrijstalen bevestigingsmateriaal te gebruiken.
Soorten vloerisolatie
Je kunt kiezen uit verschillende soorten vloerisolatiematerialen, afhankelijk van de gekozen methode:
Isolatiekorrels
Isolatiekorrels oftewel EPS-korrels, worden vaak gebruikt om de kruipruimte onder je huis te isoleren, omdat deze ruimte beperkt in hoogte is. De kleine piepschuimkorrels zijn ideaal voor isolatie in deze ruimte vanwege hun luchtige structuur, die zorgt voor het ontstaan van verschillende isolatielagen. De isolatiekorrels vormen luchtige laagjes die warmte vasthouden en kou tegenhouden. Ze zijn vochtafstotend, wat vooral handig is in vochtige kruipruimtes. Doordat de korrels droog blijven, blijven ze effectief isoleren. Het nadeel van de luchtige piepschuimkorrels is dat ze gemakkelijk bewegen en golven alle kanten op tijdens onderhoudswerkzaamheden in de kruipruimte. Dit betekent dat de korrels terugrollen wanneer ze worden verplaatst en dat ze soms zelfs in de gang kunnen belanden. Gelukkig kunnen ze met een stofzuiger snel en gemakkelijk worden opgeruimd.
Kosten:
Tussen de €15 en €30 per vierkante meter (excl. btw).
Voordelen:
- Korrels zijn klein en luchtig
- Vochtafstotend
- Houdt warmte vast/laat geen kou vrij
Nadelen:
- Korrels zijn gemakkelijk beweegbaar en golven alle kanten op tijdens werkzaamheden
EPS platen
EPS wordt vaak gebruikt voor het isoleren van betonvloeren. De EPS platen worden direct op het zand gelegd voordat de betonvloer wordt gestort. Zorg ervoor dat je een EPS-plaat met een hoge druksterkte selecteert voor deze toepassing. EPS biedt vele voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Dit type isolatie bestaat voornamelijk uit lucht, waardoor het licht en gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast is EPS een van de meest betaalbare isolatiematerialen. EPS is niet gevoelig voor schimmel, behoudt zijn isolerende eigenschappen, is volledig recyclebaar en milieuvriendelijk. EPS is niet ideaal voor blootstelling aan (grond)water en waterdamp zonder behandeling. De structuur van de isolatieplaat blijft behouden, maar de isolerende werking kan iets verminderen in deze omstandigheden.
Kosten:
Tussen de €20 en €30 euro per vierkante meter (incl. btw).
Voordelen:
- Licht en makkelijk te bewerken
- Één van de meest betaalbare isolatiematerialen
- Schimmelvrij
- Volledig recyclebaar
Nadelen:
- Niet ideaal voor blootstelling aan (grond)water en waterdamp zonder behandeling
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Glaswol
Glaswol is erg geschikt voor vloerisolatie omdat het gemaakt is van zand en gerecycled glas. Het materiaal is brandwerend en waterbestendig. Daarnaast is glaswol licht van gewicht en heeft een goede isolatiewaarde wanneer het volledig is uitgezet. Door de open structuur van het materiaal wordt lucht tussen de vezels opgesloten, waardoor warmte niet kan ontsnappen en er een isolerende luchtlaag ontstaat. Glaswol isolatie kan vaak worden voorzien van een laagje aluminiumfolie, wat zorgt voor een dampdichte isolatielaag. Dit helpt om vochtproblemen te voorkomen en versterkt de isolatie van de glaswol, waardoor de vloer beter wordt beschermd tegen vocht en warmteverlies.
Kosten:
Tussen de €20 en 40 per vierkante meter (excl. btw).
Voordelen:
- Brandwerend en brandbestendig
- Licht van gewicht
- Goede isolatiewaarde
Nadelen:
- Glaswol bevat minerale vezels. Deze materialen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als ze worden aangeraakt of ingeademd.
Aandachtspunten bij het kiezen van vloerisolatie
Bij het kiezen van welk isolatiemateriaal je het best kunt gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:
- Juiste isolatiemateriaal: Kies je voor isolatie via de kruipruimte of vloerisolatie tegen de bovenkant van de vloer? De antwoorden op deze vragen bepalen welk vloerisolatiemateriaal het meest geschikt is.
- Soort ondervloer: Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met het type ondervloer dat je hebt. Als je een houten ondervloer of draagconstructie hebt, is het slim om een ademend isolatiemateriaal zoals minerale wol of icynene te kiezen. Door voor dit type materiaal te gaan, voorkom je vochtproblemen en schimmelvorming.
- Dikte isolatiemateriaal: Het is belangrijk om te overwegen dat sommige isolatiematerialen een grotere dikte nodig hebben om dezelfde isolerende waarde te bieden als andere materialen. Daarom is het verstandig om rekening te houden met de beschikbare ruimte voor isolatie en op basis daarvan de juiste dikte van het isolatiemateriaal te kiezen.
- Prijsindicatie: Materiaalkeuze speelt een grote rol bij de kosten van vloerisolatie. Over het algemeen zijn isolatieplaten goedkoper dan isolatiedekens en PUR isolatieplaten zijn doorgaans goedkoper dan XPS platen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met je budget bij het kiezen van het isolatiemateriaal voor je vloer.
- Persoonlijke voorkeur: Het is belangrijk om vloerisolatie te kiezen die aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur en behoeften. Als je naast goede thermische isolatie ook geluidsisolatie wilt, is minerale wol een goede keuze. Als milieuvriendelijkheid voor jou belangrijk is, kan je overwegen om met icynene te werken.
Leestip: ‘Alles wat je moet weten over PIR isolatie‘
Vloerisolatie kosten en besparingen
De kosten voor vloerisolatie variëren afhankelijk van het type woning. Gemiddeld liggen de kosten voor het isoleren van de vloer in een tussenwoning rond de €2.500,- inclusief plaatsing. De totale kosten worden beïnvloed door factoren zoals het type woning, het aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden, de keuze van het isolatiemateriaal en de bereikbaarheid van de vloer of kruipruimte. Een deskundige adviseur kan je adviseren over de benodigde maatregelen, het meest geschikte isolatiemateriaal en de bijbehorende kosten. Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk van het type woning en het aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden. Over het algemeen ligt de prijs tussen de €20 en €30 per vierkante meter. De exacte kosten worden beïnvloed door het gekozen isolatiemateriaal, de arbeidsuren, de dikte van de isolatielaag en of de isolatie boven op de bestaande vloer wordt aangebracht. In dat geval wordt de huidige vloer bepalend voor de totale kosten.
Als je weet hoeveel vierkante meter vloer je wilt isoleren, kan je een schatting maken van de kosten. Vermenigvuldig het aantal vierkante meters met de gemiddelde prijs per vierkante meter van €20 tot €30. Op die manier krijg je een idee van de minimale en maximale kosten. In de meeste gevallen zal de daadwerkelijke prijs per vierkante meter tussen dit minimum en maximumbedrag liggen.
Voorbeeld: als je de vloer van een ruimte van 60m2 wilt isoleren, zou dit minimaal (60 m2 x €20) €1.200 en maximaal (60 m2 x €30) €1.800 kosten.
Type woning | Woningoppervlakte | Prijs |
Appartement | 70 m2 | € 1.750 |
Tussenwoning | 120 m2 | € 3.000 |
2-onder-1-kap | 200 m2 | € 5.000 |
Vrijstaande woning | 300 m2 | € 7.500 |
Als de gemiddelde prijs per m2 €25 euro is, is de besparing €0,25 per m2 per maand. Jaarlijks levert vloerisolatie een besparing op van ongeveer €3 per vierkante meter. Hierdoor is de terugverdientijd van de investering in vloerisolatie doorgaans vrij snel, waardoor veel huishoudens ervoor kiezen om vloerisolatie te laten installeren.
Overzicht kosten per type vloerisolatie:
Isolatiemateriaal | Prijs per m2 | Waar? |
Isolatiekorrels/schelpen | € 15 tot € 55 | Bodem kruipruimte |
Isolatieplaten | € 20 tot € 40 | Onderzijde vloer |
Isolatiebeton | € 25 tot € 40 | Bovenzijde vloer |
Isolatiedekens | € 20 tot € 35 | Onderzijde vloer |
Schuimisolatie | € 20 tot € 40 | Onderzijde vloer |
Overzicht besparing vloerisolatie:
Type woning | Gemiddelde besparing per jaar |
Tussenwoning | € 130 |
2-onder-1-kap | € 250 |
Vrijstaande woning | € 270 |
Subsidies en leningen voor (vloer)isolatie
De subsidie wordt toegekend op basis van een vast bedrag per vierkante meter. Als je meerdere isolatiemaatregelen laat uitvoeren, krijg je extra voordeel doordat het bedrag per vierkante meter verdubbeld wordt. Daarnaast is er een extra subsidiebedrag beschikbaar voor isolatie met biobased materialen. Het is belangrijk op te merken dat de subsidie alleen wordt verstrekt als de werkzaamheden worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf en niet wanneer je dat zelf wilt doen. Check daarnaast ook of jouw gemeente/provincie subsidie verleent. Je kunt daarnaast ook extra geld lenen wanneer je een hypotheek afsluit voor energiebesparende maatregelen.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Duurzaamheid en milieuvoordelen
Jaarlijks levert vloerisolatie niet alleen een besparing op van ongeveer €3 per vierkante meter, maar het draagt ook bij aan een verminderde CO2-uitstoot en een lagere belasting van het milieu. Vloerisolatie is een slimme eerste stap om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. Een goed geïsoleerd huis betekent dat je minder energie nodig hebt om het op de juiste temperatuur te houden. Dit is vooral handig als je in de toekomst van plan bent om niet langer op aardgas te verwarmen. Met een goed geïsoleerd huis kun je ook bij lagere temperaturen nog steeds comfortabel wonen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis zo min mogelijk energie verbruikt.
Zo levert vloerisolatie niet alleen financiële voordelen op, maar ook milieuvoordelen. Het is een milieuvriendelijke en duurzame investering voor zowel je portemonnee als onze planeet.
Tips voor onderhoud
- Kies voor het juiste isolatiemateriaal: Schakel een isolatiespecialist in om te bepalen welk type isolatie het meest geschikt is voor jouw huis. Zij hebben de kennis en ervaring om je te adviseren over welk isolatiemateriaal het beste past bij de specifieke kenmerken en behoeften van jouw huis. Het inschakelen van een professional kan ervoor zorgen dat je de juiste isolatie keuze maakt en dat de isolatie optimaal presteert.
- Rc-waarde: Het is essentieel om te letten op de Rc-waarde, dit geeft de isolatiewaarde van de hele constructie weer (vloer plus isolatiemateriaal). Voor een goede isolatie wordt geadviseerd om minimaal een RD-waarde van 3,5 te hanteren volgens Milieu Centraal.
- Regelmatig onderhoud: Het is essentieel om regelmatig onderhoud te plegen aan je vloerisolatie om ervoor te zorgen dat deze goed blijft presteren. Controleer regelmatig op vocht, schade of andere problemen die de isolatie kunnen aantasten. Als je problemen opmerkt, is het verstandig om direct contact op te nemen met een isolatiespecialist om deze te verhelpen. Het regelmatig onderhouden van je vloerisolatie zorgt ervoor dat deze optimaal blijft functioneren.
Het optimaliseren van vloerisolatie in huis is een effectieve manier om energieverlies te beperken en de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Door te zorgen voor een goede isolatie, het dichten van kieren en gaten, en regelmatig onderhoud te plegen, kun je comfortabeler wonen en besparen op energiekosten.
Het inschakelen van een isolatiespecialist voor advies en installatie kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes en ervoor zorgen dat de vloerisolatie optimaal presteert. Hiermee draag je niet alleen bij aan een duurzamer huis, maar ook aan een lagere energierekening en een verhoogd comfortniveau in je woning!