Isolatieplaten: Alles wat je moet weten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Isolatieplaten kosten 2024
  7 mins leestijd

  Wanneer je gaat isoleren, is één van de belangrijkste stappen het vinden van de juiste isolatie platen. Dat is niet altijd een eenvoudige opdracht, want er zijn heel wat verschillende soorten isolatie platen om uit te kiezen. In dit artikel leggen we je alles uit!

  Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Wat zijn isolatieplaten?

  Met isolatie platen kan je zowel je vloer, muur als dak op een eenvoudige manier isoleren. Dat is ook de reden waarom ze zo populair zijn. Er zijn verschillende soorten platen waaruit je kan kiezen en elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ze komen daarnaast voor in verschillende diktes. Dunne isolatie gipsplaten zijn goedkoper dan dikkere, maar isoleren in sommige gevallen niet voldoende. Of je nu dunne isolatie gipsplaten of dikkere kiest, hangt af van wat je isoleert, het materiaal waaruit ze gemaakt zijn en je budget.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Voor- en nadelen isolatieplaten

  Wij adviseren je om te kiezen voor isolatieplaten als je op zoek bent naar een materiaal dat gemakkelijk te monteren en te demonteren is en een hoge isolatiewaarde heeft. Hou er rekening mee dat isolatieplaten vaak prijzig zijn en dat je een kruipruimte nodig hebt als je je vloer met isolatieplaten wil isoleren.

  Soorten isolatieplaten en prijzen

  Voordat je isolatie platen gaat kopen, is het belangrijk dat je meer weet over de verschillende mogelijkheden. Alleen op die manier kies je eenvoudig de beste platen uit. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende soorten en hun prijzen!

  XPS isolatieplaten

  XPS isolatieplaten bestaan uit polystyreenkorrels. Ze kunnen gebruikt worden voor diverse isolatietoepassingen, waaronder de thermische isolatie van kruipruimtes, gevels, spouwmuren, binnenmuren, vloeren en daken. Doordat ze erg drukvast zijn, worden ze vooral gebruikt voor de isolatie van vloeren en voor een plat dak. Ze lijken op EPS platen, maar zijn beter bestand tegen water en kunnen meer gewicht aan. Zowel EPS als XPS zijn goedkoop, schimmel- en rotvrij, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn makkelijk te verwerken. Als je kiest voor platen met een tand- en groefsysteem wordt de plaatsing zelfs nog eenvoudiger.  Prijzen
  Voor XPS betaal je ongeveer 23 euro per vierkante meter, als je het laat plaatsen door een isolatiespecialist. Voor de platen alleen betaal je tussen de 12 en 17 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.

  EPS isolatieplaten

  EPS platen zijn net zoals XPS platen gemaakt uit polystyreen. Ze bestaan voor een groot deel uit lucht en zijn daarom erg licht en makkelijk om te verwerken. Ook hebben ze een hoge isolatiewaarde. Je kan EPS platen vooral gebruiken voor de isolatie van vloeren, daken en muren. Net zoals XPS zijn ze verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor extra makkelijke plaatsing. EPS platen worden vooral gekozen omdat ze goedkoop zijn, maar toch een hoge isolatiewaarde hebben en schimmel- en rotvrij zijn.

  Prijzen
  Voor EPS platen betaal je gemiddeld rond de 21 euro per vierkante meter, inclusief werkuren. De platen alleen kosten je slechts 10 euro per vierkante meter.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  PIR isolatieplaten

  Hoewel een PIR plaat wat duurder is dan EPS of XPS platen, zijn ze één van de populairste keuzes. Dat komt omdat ze zeer veilig zijn. De platen hebben een zeer hoge brandveiligheidswaarde en hebben uitstekende thermische eigenschappen. Ze worden vooral vaak gebruikt voor het isoleren van een plat dak of binnenmuur. Doordat ze goed beloopbaar zijn, kunnen isolatie platen ook voor de vloer gebruikt worden. De meeste PIR platen zijn voorzien van een dampdichte laag aan beide zijden.

  Prijzen
  Voor PIR platen betaal je gemiddeld rond de 25 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. De platen zelf kosten je tussen de 7 en 18 euro vierkante meter.

  TIP: Kijk ook eens naar zonnepanelen! Door de salderingsregeling en het prijsplafond is het juist nu interessant om de panelen aan te schaffen.

  PUR isolatieplaten

  PUR isolatie platen zijn te vergelijken met PIR platen, maar zijn net iets minder brandveilig en goedkoper. Toch zijn ze één van de meest doeltreffende isolatiematerialen die je kan kiezen. Door de goede isolatiewaarde is een minimale dikte van deze harde isolatieplaten voldoende voor een optimale isolatie. PUR isolatie platen worden vooral aangeraden voor vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Deze harde isolatieplaten zijn ook gemakkelijk te verwerken. Net zoals PIR platen zijn ze standaard voorzien van een dampremmende folie en is er dus geen dampscherm meer nodig.

  Prijzen
  PUR isolatie platen kosten je gemiddeld rond de 22 euro per vierkante meter, inclusief arbeidskosten. Voor de kostprijs zonder werkuren, kan je rekenen op ongeveer de helft van de prijs.

  Rotswol isolatieplaten

  Er wordt steeds meer gekozen voor rotswol isolatieplaten. Rotswol is erg milieuvriendelijk en heeft uitstekende akoestische waarden. Daarnaast zijn deze platen erg soepel, waardoor ze handig zijn om te gebruiken bij ongelijkmatige ondergronden. Rotswol platen zijn gemaakt van gesmolten steen en hebben uitstekende isolerende eigenschappen.

  Prijzen
  Voor rotswol platen betaal je gemiddeld 21 euro per vierkante meter, inclusief manuren.

  Glaswol isolatieplaten

  Glaswol is gemaakt uit gerecycled glas en wordt verwerkt tot rollen en isolatieplaten. De platen worden vooral gebruikt voor het isoleren van (platte) daken, gevels, betonvloeren en scheidingswanden. Het isolatiemateriaal is erg populair, omdat het relatief goedkoop is. Het is daarnaast ook geschikt als geluidsisolatie door de goede akoestische waarden. Glaswol is ook duurzaam en makkelijk om te verwerken.

  Prijzen
  Voor glaswolplaten betaal je gemiddeld 20 euro per vierkante meter, plaatsing inbegrepen.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Toepassingen isolatieplaten

  Het fijne aan isolatiepanelen is dat je het kan gebruiken voor diverse toepassingen. Je hebt dak isolatie platen, maar ook voor de spouwmuur, bestaande vloer en scheidingswanden. Hieronder ontdek je meer over de verschillende mogelijkheden!

  Dak isolatie platen / dakplaten isolatie
  Eén van de meest gebruikte toepassingen van isolatieplaten is de isolatie van je dak. Ze worden vooral vaak gebruikt bij dakisolatie omdat ze zo drukvast zijn en eenvoudig op grote oppervlaktes kunnen toegepast worden. Bij een plat dak zijn ze extra handig, want de roofing kan meteen op de isolatie gebrand worden. Welke isolatieplaten je het best gebruikt, is afhankelijk van je daktype. Voor het isoleren van een hellend dak wordt vaak gekozen voor glaswol platen en bij platte daken zijn pur platen een goede goede keuze. Isoleren met dakplaten voor isolatie heeft veel voordelen!

  Isolatie platen vloer
  Isolatieplaten voor vloeren is een andere veelvoorkomende toepassing. Hiervoor kies je platen die gemaakt zijn uit polyurethaan, polystyreen of minerale wol. Het is namelijk belangrijk dat je kiest voor materialen die zowel drukvast als waterafstotend zijn. Isolatieplaten uit polystyreen zijn daardoor de beste keuze die je kan maken. Zorg er wel voor dat je kiest voor dikkere platen voor een optimale isolatie. Als je isolatieplaten voor je vloer gebruikt, is het ook belangrijk dat deze goed aansluiten op elkaar om duurzaamheid te garanderen. Om die reden zijn isolatieplaten met tand- en groefsysteem aangeraden.


  Isolatie platen muur
  Ook als je van plan bent om je spouwmuur te isoleren, kan je gebruikmaken van isolatie platen muur. Het is zelfs een uitstekende keuze, want de grote afmetingen zorgen voor een snelle afwerking van de isolatie. Voor spouwmuurisolatie zijn glaswolplaten de beste keuze. Platen gemaakt uit polyurethaan zijn een goed alternatief.


  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van specialisten in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Welke isolatieplaat isoleert het beste?

  De effectiviteit van isolatieplaten varieert afhankelijk van het isolatiemateriaal en de toepassing. Over het algemeen worden materialen zoals PIR en XPS als uitstekende isolatoren beschouwd.

  Wat zijn de beste isolatieplaten?

  De keuze voor de beste isolatieplaten hangt af van verschillende factoren, waaronder het gebruik, budget en isolatiebehoeften. Populaire keuzes zijn PIR, XPS, PUR en EPS.

  Wat is beter: PIR of XPS?

  Zowel PIR als XPS zijn hoogwaardige isolatiematerialen. De keuze tussen beide hangt af van specifieke vereisten, zoals thermische prestaties, vochtbestendigheid en budget. Onze specialisten kunnen je hierover adviseren.