Wat is COP en hoe bereken je de waarde?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. COP waarde berekenen en het rendement van een warmtepomp
  4 mins leestijd

  Diverse apparaten die te maken hebben met het verwarmen en/of verkoelen van een omgeving hebben enkele efficiëntie waardes, waarvan de COP-waarde er een van is. COP is een afkorting en het staat voor Coefficient of Performance. Wat is COP, hoe wordt het berekend en wat betekent het voor jou? Hou je vast, wij gaan weer even terug in de natuurkunde boeken en er is wat rekenkunde nodig.

  Wat is COP-waarde?

  We beginnen met de COP betekenis. Simpel gezegd geeft de COP-waarde het rendement aan voor airconditioners, warmtepompen, en soortgelijke apparaten. Dit staat los van het koel of verwarmingscapaciteit van het apparaat, vaak aangeduid in BTU/h or kW/h. Verschillende bronnen geven warmtepompen een COP-waarde van tussen de 1 en 6, maar let op: dit is geen vaste waarde en afhankelijk van externe factoren. Een warmtepomp heeft dus niet altijd een rendement van 4 of 5.

  Als voorbeeld: een warmtepomp met een COP-waarde van 5 geeft aan dat er voor elke 1 kW aan energie die verbruikt wordt, er 5 kW aan warmte teruggegeven wordt. Voor een airconditioner betekent een COP-waarde van 5 aan dat er voor 1 kW aan verbruikte energie er 4 kW aan warmte kan worden afgevoerd.

  COP warmtepomp waarde berekenen

  Om zelf de COP-waarde te berekenen heb je twee factoren nodig: opgenomen en afgegeven-vermogen, in dit geval in kW. Het opgenomen vernomen is het totaal aan energie dat het er verbruikt wordt, bijvoorbeeld 1kW. Het afgegeven vermogen is de totale capaciteit dat gegeven wordt: bijvoorbeeld 4kW. De COP-waarde bereken je dan als volgt:

  COP-waarde = Afgegeven vermogen (4 kW) / Opgenomen vermogen (1 kW) COP-waarde 4 = 4 kW / 1 kW

  Dit geldt voor verwarming, waarbij de COP-waarde berekenen eenvoudig is. Wanneer je spreekt over verkoeling of airconditioning, dan wordt het lastiger. Omdat we te maken hebben met het verwijderen van warmte uit één ruimte en het omzetten in verkoeling, is er sprake van een theoretisch COP-maximum. Dit heet “Carnot’s Theorem”, genoemd naar Nicolás Léonard Sadi Carnot in 1824. Deze formule geeft de maximale limiet aan efficiency aan voor warmte/kou conversie.

  COPmax = Tc / Th – Tc

  In de formule staat Tc staat voor gewenste koude temperatuur, Th voor externe temperatuur, warm. Wanneer je verkoelt is de koude temperatuur binnen, wanneer je wilt verwarmt is dit het buitentemperatuur. Vervolgens zetten wij Celcius om naar Kelvin. Dit doe je door 273.15 toe te voegen aan de °C. Bijvoorbeeld:

  COPmax = (21°C + 273,15) / (32°c + 273,15) – ( 21°c + 273,15) COPmax 26.74 = 294,15 / 305,15 – 294,15

  Een gemiddelde airconditioning unit heeft een COP-waarde van 2 tot 4; nog geen tiende als je uitgaat van ons berekening. Voordat wij te ver in de materie duiken is handiger om onderstaande video’s te bekijken om er meer van te begrijpen, voor wie er geïnteresseerd in is.

  Rendement warmtepomp berekenen

  Het (laten) plaatsen van een warmtepomp is een investering die je (in de loop der tijd) terug wilt verdienen. Daarom is het berekenen van het rendement warmtepomp dan ook een lastige zaak. Hierop kunnen dan ook geen garanties worden gegeven en het is iets waar je zeker rekening mee moet houden op langer termijn. Wat je wel kunt doen is vrijblijvend bij ons offertes opvragen van 4 verschillende specialisten. Zij kunnen het rendement voor je berekenen en ook bepalen hoelang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend.

  Offerte aanvragen?

  Hopelijk weet je nu meer wat de COP-waarde inhoudt bij warmtepompen. Ben je (nu) van plan een hybride warmtepomp te laten plaatsen? Meer weten over de kosten? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend een offerte aan van erkende installateurs.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Start vergelijken

  Veelgestelde vragen

  Wat is een COP warmtepomp waarde?

  COP is een maatstaf rendement warmtepomp, en wordt berekend als de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die de warmtepomp verbruikt. Het duidt dus de warmtepomp efficiëntie aan.

  Wat is een SCOP warmtepomp waarde?

  De SCOP warmtepomp waarde geeft het gemiddelde rendement over een heel jaar weer. Het grootste verschil tussen COP en SCOP is dat COP geen rekening houdt met de wisselingen van seizoenen. SCOP warmtepomp duidt dus de warmtepomp efficiëntie aan, genomen over een heel jaar.

  Wat is het rendement van een warmtepomp?

  De gemiddelde COP van een warmtepomp ligt tussen 4 en 6. Dit houdt in dat een warmtepomp 4 tot 6 keer meer warmte produceert dan de hoeveelheid elektriciteit die wordt verbruikt. Een COP tussen de 4 en 6 is hetzelfde als een rendement van 400% tot 600%.

  Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

  De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals installatiekosten, energieprijzen en eventuele subsidies. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd tussen de 6 en de 10 jaar. In combinatie met dunne film zonnepanelen en bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie is je terugverdientijd nog korter!