Hybride warmtepomp plaatsen? Informatie, kosten en meer

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Alles over de hybride warmtepomp
  6 mins leestijd

  Hybride warmtepomp

  Wat is een hybride warmtepomp?

  Wat is een hybride warmtepomp? Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met jouw reguliere gas cv-ketel. De hybride warmtepomp werkt volledig op elektriciteit, daardoor zal net als met zonnepanelen en isolatie je op energiekosten besparen. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 2.500 en € 5.000 inclusief installatiekosten.

  Een warmtepomp kan worden gebruikt in een hybride systeem. Hierbij werkt de warmtepomp samen met een extra warmtebron; doorgaans een cv-ketel. De warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor de verwarming in huis, en biedt je nog vele andere voordelen. In dit artikel bespreken we alles over de hybride warmtepompen!

  Hoe werkt een hybride warmtepomp

  Een veelgestelde vraag is: ‘hoe werkt een hybride warmtepomp’. We leggen het je in het kort uit. Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met jouw reguliere gas cv-ketel. Normaal gesproken werkt een verwarmingssysteem alleen op aardgas, de hybridebc warmtepomp werkt voor het grootste deel op elektriciteit.

  De hybride warmtepomp zorgt voor een comfortabele temperatuur in huis, de hybride cv-ketel zorgt voor warm water. In de meeste gevallen zal de hybride warmtepomp genoeg warmte opwekken om jouw woning te verwarmen. Alleen op echt koude dagen kan de hybride cv-ketel bijspringen.

  Met gebruik van de hybride warmtepomp daalt jouw gasverbruik, en daarmee ook jouw CO2 uitstoot. De warmtepomp is daarmee een duurzaam alternatief voor de verwarming of verkoeling van jouw huis!

  Hoe wordt een hybride warmtepomp geplaatst?

  Een hybride warmtepomp bestaat uit twee onderdelen, namelijk: de binnenunit en de buitenunit. De buitenunit zorgt ervoor dat er warmte onttrekt wordt uit de buitenlucht. De binnenunit zorgt er vervolgens voor dat deze warmte de woning in wordt geblazen.

  Kenmerkend aan de hybride warmtepomp is dat hij gekoppeld wordt aan jouw cv-ketel. Samen zorgen ze voor de volledige verwarming van jouw huis. De cv-ketel zorgt voor warm tapwater en de warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning. Op koude dagen kan het voorkomen dat de warmtepomp de verwarming van je woning niet helemaal alleen aan. Op deze momenten springt de cv-ketel bij voor de verwarming van je huis.

  Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

  Aangezien de hybride warmtepomp op elektriciteit werkt, zal je op gas besparen. Je gasverbruik zal daarmee dalen en het elektriciteitsverbruik zal wat stijgen. Aangezien elektriciteit goedkoper is als gas, zal je een kostenbesparing op je energierekening terugzien. In combinatie met spouwmuur isolatie en de subsidie bespaar je zelfs nog meer!

  Voorbeeld: Een eengezinswoning betaald gemiddeld zo’n € 1.350 per jaar aan gas voor verwarming en warm water. Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n € 1.110 per jaar. Voor een gemiddelde eengezinswoning is het voordeel dus rond de € 240 per jaar.

  Gratis warmtepomp advies?

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Wat kost een hybride warmtepomp?

  Gemiddelde kosten hybride warmtepomp

  Gemiddelde aanschafkosten € 3.800
  Te ontvangen subsidie € 1.800
  Totale investering € 2.000

  De prijs van een hybride warmtepomp kan sterk variëren. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 2.500 en € 5.000 inclusief installatiekosten. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen is grotendeels afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp.

  Een warmtepomp voor een grote woning moet over een hoger vermogen beschikken dan dan een warmtepomp voor een kleinere woningen. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe duurder de prijs van de warmtepomp uit zal vallen.

  Met de aanschaf van een hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor een subsidie. Het subsidiebedrag is afhankelijk twee factoren, namelijk: het type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 5 kW ligt het subsidiebedrag gemiddeld tussen de € 2.250 en € 2.700.

  Voordelen en nadelen hybride warmtepomp

  Het lawaai van de buiten-unit van de hybride warmtepomp kan door sommige mensen als nadeel worden ervaren. Wat zijn er nog meer voor nadelen te noemen? Maar nog belangrijker, wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

  Voordelen

  Energiebesparing

  Klaar voor de toekomst (in 2050 moet ieder huishouden in Nederland van het aardgas af)

  Een hybride warmtepomp zorgt voor een groener energielabel

  Waardevermeerdering van je woning

  Minder CO2 uitstoot

  Onderhoudsarm

  Nadelen

  Investering is nodig

  Zonder goede isolatie is een hybride warmtepomp minder effectief

  Neemt meer ruimte in dan een reguliere CV ketel

  Kan licht hoorbaar zijn (onze partners kunnen je hierover adviseren)

  Wanneer kiezen voor een hybride warmtepomp?

  Een hybride warmtepomp is het meest geschikt voor woningen die nog niet geheel willen of kunnen overstappen naar een volledige verwarming zonder gas. Met gebruik van een hybride warmtepomp kunnen zij alvast voor een groot deel overstappen naar elektrische verwarming. Hierdoor kunnen zij alsnog een stuk duurzamer en goedkoper verwarmen als zonder warmtepomp.

  Check hier of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp:

  1. Je woning is op zijn minst matig (isolatie aangebracht vóór 1992) geïsoleerd
  2. Alle ramen beschikken over dubbel glas
  3. Je beschikt over ruimte (30 x 30, 60 cm hoog) in de buurt van de hr-ketel waar de warmtepomp geplaatst kan worden
  4. Er is plaats voor een buitenunit op het dak of tegen de gevel

  Voldoe jij aan alle eisen? Dan is de installatie van een hybride warmtepomp mogelijk in jouw woning. Kijk ook eens naar hybride zonnepanelen !

  Hybride warmtepomp offertes

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag.

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal hybride warmtepomp offertes met elkaar vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

  Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de beste hybride warmtepomp in huis krijgt!

  Vergelijk offertes >

  Veelgestelde vragen

  Verbruik je met een hybride warmtepomp nog steeds gas?
  Ja, met een hybride warmtepompen verbruik je nog steeds wat gas voor de cv-ketel. De hoeveelheid gas dat verbruikt wordt daalt echter wel, het grootste deel van de verwarming zal via de warmtepomp elektriciteit gaan verbruiken.

  Kan ik voor de aanschaf van een hybride warmtepomp subsidie krijgen?
  Ja, de hybride warmtepomp valt binnen de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing), je kan daardoor een subsidie aanvragen voor dit type warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 5 kW ligt het subsidiebedrag gemiddeld tussen de € 2.250 en € 2.700. De prijs hybride warmtepomp daalt hierdoor enorm, wat weer in de investering scheelt!

  Is een hybride warmtepomp geschikt voor elke woning?
  Een hybride warmtepomp is al snel geschikt voor een woning.  Heeft jouw huis aan alle kanten iets van isolatie? Dan is een hybride warmtepomp in jouw woning al mogelijk.

  Wat is de beste verwarming voor de toekomst?
  De beste verwarming voor de toekomst is in de meeste gevallen een warmtepomp, vanwege zijn efficiëntie en milieuvriendelijke eigenschappen.