Hybride warmtepomp plaatsen? Informatie, kosten en meer

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Hybride warmtepomp: alles wat je moet weten
  6 mins leestijd

  Wat is een hybride warmtepomp?

  Wat is een hybride warmtepomp? Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met jouw reguliere gas cv-ketel. De hybride warmtepomp werkt volledig op elektriciteit, daardoor zal net als met zonnepanelen en isolatie je op energiekosten besparen. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 2.500 en € 5.000 inclusief installatiekosten. Een warmtepomp kan worden gebruikt in een hybride systeem. Hierbij werkt de warmtepomp samen met een extra warmtebron; doorgaans een cv-ketel. De warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor de verwarming in huis, en biedt je nog vele andere voordelen. In dit artikel bespreken we alles over de hybride warmtepompen! Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt. Formulier >

  Hoe werkt een hybride warmtepomp

  Een veelgestelde vraag is: ‘hoe werkt een hybride warmtepomp’. We leggen het je in het kort uit. Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met jouw reguliere gas cv-ketel. Normaal gesproken werkt een verwarmingssysteem alleen op aardgas, de hybride warmtepomp werkt voor het grootste deel op elektriciteit. De hybride warmtepomp zorgt voor een comfortabele temperatuur in huis, de hybride cv-ketel zorgt voor warm water. In de meeste gevallen zal de hybride warmtepomp genoeg warmte opwekken om jouw woning te verwarmen. Alleen op echt koude dagen kan de hybride cv-ketel bijspringen. Met gebruik van de hybride warmtepomp daalt jouw gasverbruik, en daarmee ook jouw CO2 uitstoot. De warmtepomp is daarmee een duurzaam alternatief voor de verwarming of verkoeling van jouw huis!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Verschil tussen hybride en elektrische warmtepomp

  Het verschil tussen een all-electric en hybride warmtepomp is de energiebesparing en de benodigde investering. Beide systemen zijn duurzame en energiezuinige manieren om je huis te verwarmen, maar ze werken beide op een andere manier. Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande cv-ketel, die bijspringt op koude dagen. Hierdoor zijn er meestal minder aanpassingen nodig aan de isolatie of het afgiftesysteem van je huis. Een all-electric warmtepomp daarentegen vervangt de cv-ketel volledig en kan het hele jaar door je huis verwarmen zonder hulp van een ander apparaat.  Over het algemeen zijn hybride warmtepompen goedkoper in aanschaf en installatie, terwijl all-electric warmtepompen meer energiebesparing opleveren. Het is dus belangrijk om goed te overwegen welk systeem het beste past bij jouw wensen en budget.

  Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

  Aangezien de hybride warmtepomp op elektriciteit werkt, zal je op gas besparen. Je gasverbruik zal daarmee dalen en het elektriciteitsverbruik zal wat stijgen. Aangezien elektriciteit goedkoper is als gas, zal je een kostenbesparing op je energierekening terugzien. In combinatie met spouwmuur isolatie en de subsidie bespaar je zelfs nog meer! Voorbeeld: Een eengezinswoning betaald gemiddeld zo’n € 1.350 per jaar aan gas voor verwarming en warm water. Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n € 1.110 per jaar. Voor een gemiddelde eengezinswoning is het voordeel dus rond de € 240 per jaar.

  Terugverdientijd

  Het berekenen van de terugverdientijd voor een hybride warmtepomp is vergelijkbaar met de rekensom van een standaard warmtepomp. Het kan echter lastig zijn om exact te voorspellen hoelang het duurt voordat je de investering terugverdient, omdat het onvoorspelbaar is hoeveel geld je daadwerkelijk zult besparen. Gelukkig zijn er speciale softwaretools beschikbaar die helpen bij het inschatten van deze besparingen. Over het algemeen ligt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp tussen de 5 en 10 jaar, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom verstandig om goed onderzoek te doen en advies in te winnen bij experts voordat je besluit te investeren in een hybride warmtepomp.

  Wat kost een hybride warmtepomp?

  Gemiddelde kosten hybride warmtepomp

  Gemiddelde aanschafkosten € 3.800
  Te ontvangen subsidie € 1.800
  Totale investering € 2.000
  De prijs van een hybride warmtepomp kan sterk variëren. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 2.500 en € 5.000 inclusief installatiekosten. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen is grotendeels afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp.
  Een warmtepomp voor een grote woning moet over een hoger vermogen beschikken dan dan een warmtepomp voor een kleinere woningen. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe duurder de prijs van de warmtepomp uit zal vallen. Met de aanschaf van een hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor een subsidie. Het subsidiebedrag is afhankelijk twee factoren, namelijk: het type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 5 kW ligt het subsidiebedrag gemiddeld tussen de € 2.250 en € 2.700.

  Subsidie voor de hybride warmtepomp

  Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor een subsidie. Het subsidiebedrag is afhankelijk van twee factoren: het type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 5 kW ligt het subsidiebedrag gemiddeld tussen de € 2.250 en € 2.700.

  Voorwaarden

  • De installatie van de warmtepomp moet plaatsvinden in een bestaande woning van vóór 1 januari 2019, of er moet bewijs zijn dat de omgevingsvergunning voor het bouwwerk vóór 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • De warmtepomp moet gebruikt worden voor het verwarmen van een ruimte of het tapwater.
  • De warmtepomp moet nieuw zijn; gebruikte warmtepompen komen niet in aanmerking voor een subsidie.
  • De installatie van de warmtepomp moet worden uitgevoerd door een installatiebedrijf. Een eigen installatie komt niet in aanmerking voor subsidie.
  • De warmtepomp moet eerst geïnstalleerd worden voordat je de subsidieaanvraag indient. Binnen 24 maanden na installatie vraag je het aan. 
  • De warmtepomp moet minimaal energielabel A++ hebben.
  • Er wordt geen subsidie verstrekt voor een lucht-lucht warmtepomp.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Voor- en nadelen hybride warmtepomp

  Het lawaai van de buiten-unit van de hybride warmtepomp kan door sommige mensen als nadeel worden ervaren.  Maar welke nadelen zijn er nog meer? Maar nog belangrijker, wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?
  Voordelen
  Energiebesparing Klaar voor de toekomst (in 2050 moet ieder huishouden in Nederland van het aardgas af) Een hybride warmtepomp zorgt voor een groener energielabel Waardevermeerdering van je woning Minder CO2-uitstoot Onderhoudsarm
  Nadelen
  Investering is nodig Zonder goede isolatie is een hybride warmtepomp minder effectief Neemt meer ruimte in dan een reguliere CV ketel Kan licht hoorbaar zijn (onze partners kunnen je hierover adviseren)

  Wanneer kiezen voor een hybride warmtepomp?

  Een hybride warmtepomp is het meest geschikt voor woningen die nog niet geheel willen of kunnen overstappen naar een volledige verwarming zonder gas. Met gebruik van een hybride warmtepomp kunnen zij alvast voor een groot deel overstappen naar elektrische verwarming. Hierdoor kunnen zij alsnog een stuk duurzamer en goedkoper verwarmen als zonder warmtepomp. Check hier of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp:
  1. Je woning is op zijn minst matig (isolatie aangebracht vóór 1992) geïsoleerd
  2. Alle ramen beschikken over dubbel glas
  3. Je beschikt over ruimte (30 x 30, 60 cm hoog) in de buurt van de hr-ketel waar de warmtepomp geplaatst kan worden
  4. Er is plaats voor een buitenunit op het dak of tegen de gevel
  Voldoe jij aan alle eisen? Dan is de installatie van een hybride warmtepomp mogelijk in jouw woning. Kijk ook eens naar hybride zonnepanelen !

  Hybride warmtepomp offertes

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal hybride warmtepomp offertes met elkaar vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt! Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de beste hybride warmtepomp in huis krijgt! Vergelijk offertes >