Lucht-lucht warmtepomp installeren? Informatie, kosten en meer

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Lucht-lucht warmtepomp installeren? Informatie, kosten en meer
  5 mins leestijd

  De lucht-lucht warmtepomp is een verwarmingssysteem dat ruimtes zowel kan koelen als verwarmen, zo kan je de warmtepomp op warme dagen ook gebruiken als airco. De prijzen voor een lucht-lucht warmtepomp liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 8.000 inclusief installatiekosten

  De lucht-lucht warmtepompen zijn de goedkoopste soort onder de verschillende soorten warmtepompen. Deze warmtepomp onttrekt de warmte uit de buitenlucht om de ruimte(s) binnen te verwarmen. Naast verwarmen kan een lucht-lucht warmtepomp de ruimte óók koelen. In dit artikel leggen we je alles uit over lucht-lucht warmtepompen, hun werking, voor- en nadelen en prijs.

  Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

  Een lucht-lucht warmtepomp is een verwarmingssysteem dat ruimtes zowel kan koelen als verwarmen. De warmtepomp haalt voor de verwarming van een ruimte de benodigde warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om de ruimte(s) binnen te verwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp wordt voornamelijk gebruikt voor airconditioning. Voor het koelen van een ruimte wordt het proces gewoon omgedraaid, dan wordt de warmte uit de binnenruimte ontnomen en naar buiten afgevoerd.

  De lucht-lucht warmtepomp werkt op stroom, er wordt dus geen gas verbruikt. Met gebruik van een warmtepomp daalt jouw gasverbruik, en daarmee ook jouw CO2 uitstoot. De warmtepomp is daarmee een duurzaam alternatief voor de verwarming of verkoeling van jouw huis!

   

  Gratis warmtepomp advies?

   

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

   

  Offertes vergelijken >

   

  Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

  Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee onderdelen, namelijk: een binnenunit en een buitenunit. Deze staan middels leidingen met elkaar in verbinding en zorgen samen voor de verwarming of koeling van een ruimte:

  Buitenunit: de buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Deze unit wordt aan de zij- of achterkant van de woning op de grond of aan een muur geplaatst.

   

  Binnenunit: de binnenunit van een lucht-lucht warmtepomp blaast de warme lucht vervolgens de ruimte in. De binnenunit kan aan een wand, op de vloer of aan het plafond gemonteerd worden. Voor elke ruimte die je wil verwarmen of koelen dient een eigen binnenunit geplaatst te worden.

   

  Lucht-lucht warmtepomp kosten

  In vergelijking met andere soorten warmtepompen liggen de lucht-lucht warmtepomp kosten redelijk laag. Dit heeft grotendeels te maken met de eenvoudige installatie van de warmtepomp, er zijn geen graafwerken voor nodig.

  De  lucht-lucht warmtepomp prijzen liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 8.000 inclusief installatiekosten. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen hangt af van drie factoren, namelijk: het vermogen van de warmtepomp, het aantal binnenunits en het model (vloer-, plafond- of wandmodel). Wil je meerdere binnenunits plaatsen of een warmtepomp met een hoger vermogen, dan lopen de prijzen op. 

  Voor elke extra binnenunit betaal je ongeveer €1.000 extra.

  Lucht-lucht warmtepompen – Voordelen en Nadelen

  Net als elk ander product heeft ook de lucht-lucht warmtepomp zowel zijn voor- als nadelen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van de warmtepomp voor je op een rijtje:

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Enkele voordelen van de lucht-lucht warmtepomp zijn:

  Goedkoop: de lucht-lucht warmtepomp is goedkoper dan andere soorten warmtepompen

  Zowel koelen als verwarmen: de lucht-lucht warmtepomp kan een ruimte zowel koelen als verwarmen, zo kan je de warmtepomp op warme dagen ook gebruiken als airco

  Eenvoudige installatie: de installatie van een lucht-lucht warmtepomp is eenvoudiger dan die van andere soorten warmtepompen, er hoeven geen graafwerkzaamheden uitgevoerd te worden

  Milieuvriendelijk: een lucht-lucht warmtepomp verbruikt elektriciteit in plaats van gas, hierdoor daalt jouw gasverbruik en daarmee ook jouw CO2 uitstoot

   

  Enkele nadelen van lucht-lucht warmtepompen zijn:

   

   

   

   

   

   

   

  Minder geschikt voor grotere ruimtes: een lucht-lucht warmtepomp is geschikt voor kleinere ruimtes. Wil je grote kamers verwarmen? Dan kan je beter kijken naar een lucht-water warmtepomp of de bodem-water warmtepomp

  Lager rendement: vergeleken met andere soorten warmtepompen, heeft de lucht-lucht warmtepomp een iets lager rendement

  Geen subsidie: de lucht-lucht warmtepomp valt buiten de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie), daarom is het voor dit type warmtepomp niet mogelijk om een subsidie aan te vragen

   

  Wanneer kiezen voor dit type warmtepomp?

  Een lucht-lucht warmtepomp is geschikt wanneer:

  1. Je een vervanging wil voor jouw elektrische verwarmingsinstallatie

  De lucht-lucht warmtepomp is een goed alternatief op een elektrische verwarming. Het plaatsen van een lucht-lucht warmtepomp is goedkoper dan het laten aanleggen van een nieuw centraal verwarmingssysteem.

  2. Je een airco wil tijdens warme periodes

  Aangezien de lucht-lucht warmtepomp óók kan koelen, wordt deze regelmatig gebruikt als airco. Wil je één apparaat waarmee je zowel kan verwarmen als koelen? Dan is de lucht-lucht warmtepomp een geschikte keuze!

  Lucht-lucht warmtepomp offertes

  Overtuigd van de vele voordelen van de lucht-lucht warmtepompen en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste lucht-lucht warmtepomp!

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal lucht-lucht warmtepomp offertes met elkaar vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

  Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de beste lucht-lucht warmtepomp in huis krijgt!
   

  Vergelijk offertes >

  Veelgestelde vragen

  Waarom geen subsidie lucht-lucht warmtepomp?

  De lucht-lucht warmtepomp valt op dit moment buiten de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing), je kan daardoor geen subsidie aanvragen voor dit type warmtepomp.

  Waar is een lucht-lucht warmtepomp allemaal mogelijk?

  Een lucht-lucht warmtepomp werkt het beste in kleine woningen of kantoren.

  Kan een lucht-lucht warmtepomp ook dienen als airco?

  Ja, de lucht-lucht warmtepomp kan dienen als airco. De warmtepomp kan namelijk zowel koelen als verwarmen.