Wil je lucht-lucht warmtepompen en leveranciers vergelijken? Vergelijk de kosten en andere aspecten gratis en vrijblijvend via Offerte.nl.

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende soorten warmtepompen waar je uit kan kiezen. De lucht-lucht warmtepomp is daar een van is. In dit artikel nemen we door hoe een lucht-lucht warmtepomp werkt en waar je op moet letten bij aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp.

De lucht-lucht warmtepomp is de meeste eenvoudige warmtepomp waar je uit kan kiezen. Je kan een lucht-lucht warmtepomp eenvoudig (laten) plaatsen in bijna elke situatie, bijvoorbeeld op het dak, in de tuin, als aanbouw, etc. Daardoor is een lucht-lucht warmtepomp het meest gangbare om te plaatsen. Wie goed op heeft gelet zal opmerken dat een lucht-lucht warmtepomp installatie er precies uitziet als een airconditioning installatie, en dat klopt ook, ze gebruiken hetzelfde techniek.

Omgekeerde airconditioning

Je kan een lucht-lucht warmtepomp zien als een omgekeerde airconditioning systeem. In plaats van koele lucht blaast de warmtepomp warme lucht uit de ventilatie zijde en koele lucht aan de buitenzijde. Een airconditioning systeem doet dit precies andersom. Een beetje moderne installatie kan hier tussen schakelen: je kan dan met je lucht-lucht warmtepomp schakelen tussen verkoelen of verwarmen. Het proces blijft hierbij echter gelijk: dit is de “magie” in de samenwerking tussen de verdamper, condensor, compressor en het gebruikte koudemiddel.

Voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

Wat zijn de voordelen van een lucht-luchtwarmtepomp? Waarom moet je kiezen voor dit type warmtepomp. Lucht-lucht warmtepompen zijn redelijk “universeel”. Zoals eerder aangegeven hebben ze minder vereisten waar je aan moet voldoen en dus eenvoudiger te plaatsen.

Als je plek hebt om een (split) airconditioner te plaatsen, dan heb je vaak voldoende plek voor een lucht-lucht warmtepomp. Bovendien zijn lucht-lucht warmtepompen de goedkoopste optie wat betreft warmtepomp installaties. De kosten hebben wij al eerder uitgezocht en mocht je dat gemist hebben dan kan je dat hier terugvinden, maar een lucht-lucht warmtepomp installatie kost zo tussen de 5.000 en 7.000 euro, inclusief aanschaf en installatiekosten.

Daarnaast stoot je, in vergelijking tot conventionele installaties, minder CO² uit vanwege het feit dat warmtepompen vrijwel alleen maar elektriciteit nodig hebben. Neem je 100% groene energie af dan ben je zelfs “CO² neutraal”.

Nadelen van een lucht-lucht warmtepomp

Er zitten ook nadelen aan een lucht-lucht warmtepomp, niet alles is rozengeur en maneschijn. Een warmtepomp installatie verdient zichzelf niet binnen (aanzienlijk) korte termijn terug. Ondanks dat een lucht-lucht warmtepomp installatie de goedkoopste is met een prijskaartje tussen de 5.000 en 7.000 euro, toch blijft het een heftig prijskaartje dan wel investering. Gemiddeld staat er 5 tot 7 jaar terugverdientijd voor een warmtepomp installatie, maar dit kan per jaar en per installatie verschillen.

Nog een nadeel, vooral gericht op eigenaren van vloerverwarmingen: helaas kunnen reeds geplaatste verwarmingen en radiatioren geen gebruik maken van dit type warmtepomp installatie.

Indien het erg koud wordt dan neemt het rendement van de lucht-lucht warmtepomp snel af. Dit komt door de werkwijze van een warmtepomp, deze onttrekt namelijk warmte uit de buitenlucht om vervolgens naar binnen door te geven. Als je meer wilt weten over hoe dit werkt, lees dan het volgende blokje hieronder door.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp

“Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?” Het is een van de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp. Het is niet makkelijk uit te leggen maar hieronder vertellen we er wat meer over en laten we ook een video zien.

Het proces van verkoelen en verwarmen in de verdamper, condensor en compressor komt door een sterk staaltje techniek en een kwestie van natuurkunde, namelijk thermodynamica. In ons dagelijks leven maken we hier al gebruik van, zoals onder andere in je koelkast en vriezer.

Een soortgelijk systeem is dan dus ook niet gevuld met simpele vloeistof, zoals water, maar vaak met een koudemiddel zoals o.a R410a, R134a en R407c. Deze koudemiddelen hebben zeer bijzondere eigenschappen waardoor zij in staat zijn om warmte te onttrekken uit de buitenlucht, ook al is de buitenlucht zelfs 30°C of hoger.

De condensor, verdamper en compressor zitten in een gesloten circuit dat vacuüm is getrokken. Alleen dan kan het koudemiddel zijn werk doen zoals bedoeld in warmtepompen en vergelijkbare systemen.

De koudemiddelen zijn in staat om onder hoge druk door de compressor van fase te veranderen, dat wil zeggen van b.v. vloeibare naar verdampte (gas) staat. Wanneer deze transitie plaatsvindt komt er een hoop energie vrij, in de vorm van warmte of koude.

Deze fasewisseling vindt plaats in de condensor en de verdamper. Daarbij wordt één zijde koeler dan de omgeving en de andere zijde warmer en op deze manier is het mogelijk een ruimte te verwarmen en/of te verkoelen.

Dit heeft namelijk te maken met drukverschillen, de eigenschappen van de koudemiddelen en basiswetten van thermodynamica, iets wat niet eenvoudig uit te leggen is en behoorlijk de diepte in gaat. Wie toch geïnteresseerd is in de techniek raden wij aan om onderstaande video te bekijken.

Hoe zit het in de winter?

Het is begrijpelijk dat er een bepaalde angst is dat lucht-lucht warmtepompen - of warmtepomp installaties in het algemeen - schade op kunnen lopen in de winter wanneer wij te maken hebben met strenge vorst.

Gelukkig is het koudemiddel een echt koude middel: het smelt/vriespunt van R134a ligt bijvoorbeeld op -101°C en het beginkookpunt op -26.4°C. Het middeltje zelf zal dus geen last ondervinden, maar je warmtepomp zal wel meer werk moeten verrichten om warmte uit de lucht te onttrekken.

Hierdoor zal je lucht-luchtwarmtepomp dus meer energie verbruiken in koude dagen, maar daar wordt vaak rekening mee gehouden in de berekeningen.

Tot slot om je meer vertrouwen te geven: in landen zoals Zweden, waar het gemakkelijk -30°C kan worden - worden warmtepompen gewoon in de winter gebruikt, dus maak je daar in elk geval geen zorgen over.

Gratis offerte opvragen?

Vergelijk verschillende leveranciers van lucht-lucht warmtepompen door tot 3 verschillende offertes op te vragen. Dit is geheel vrijblijvend en gratis. Het enige wat je doet is klikken op de vergelijk-knop onderaan deze pagina.