Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Water-water warmtepomp: kosten, mogelijkheden en werking
  7 mins leestijd

  De water-water warmtepomp is steeds populairder aan het worden. Deze innovatieve technologie maakt gebruik van de warmte uit de bodem of het grondwater, om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Maar wat zijn nu precies de kosten, mogelijkheden en werking van een water-water warmtepomp? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vragen en de voordelen van deze milieuvriendelijke verwarmingsoplossing bespreken.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een water-water warmtepomp?

  Een water-water warmtepomp, ook wel bekend als een volledige warmtepomp, is een duurzaam verwarmingssysteem dat op elektriciteit werkt. Zoals eerder vermeld haalt deze warmtepomp warmte uit de bodem of het grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur om water mee te verwarmen.
  De warmtepomp gebruikt een warmtewisselaar. Deze warmte vervolgens over te brengen naar het verwarmingssysteem van het huis. Op die manier kan de water-water warmtepomp zorgen voor een efficiënte verwarming van de woning, zelfs in koudere periodes. Om ook warm water te kunnen leveren, is er vaak een voorraadvat aanwezig. Dit vat wordt verwarmd door de warmtepomp en zorgt ervoor dat er altijd voldoende warm water beschikbaar is voor bijvoorbeeld douchen, handen wassen en afwassen. 

  Door gebruik te maken van een water-water warmtepomp kan er op een duurzame manier worden voorzien in zowel de verwarming van de woning als de levering van warm water. Het bijkomende voordeel is dat het systeem ook bijdraagt aan een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

  Kosten van een water-water warmtepomp

  Een water-water warmtepompsysteem is een flinke investering met een prijskaartje vanaf €15.000. Echter, het systeem levert een constant hoog rendement en heeft een redelijke terugverdientijd. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar om de aanschafkosten te verlagen. Naast de economische aspecten speelt ook het milieu een belangrijke rol bij de keuze voor dit systeem. Dit systeem is namelijk zeer milieuvriendelijk. Ook is het mogelijk om de elektriciteit voor de warmtepomp en compressor op te wekken met zonnepanelen. Verder zijn er diverse manieren om het energieverbruik te optimaliseren door koppelingen met slimme systemen, waardoor nog meer energie kan worden bespaard. Het gebruik van een water-water warmtepompsysteem is dus niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en draagt bij aan een duurzame toekomst.

  Als je kiest voor een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit, kan je op jaarbasis ongeveer €1.000 besparen. Dit bedrag is berekend op basis van de gemiddelde gas- en stroomprijzen van de afgelopen jaren. In deze besparing is ook het vastrecht voor de gasaansluiting meegenomen, aangezien je deze niet langer nodig hebt wanneer je overstapt op een elektrische warmtepomp.

  TypeEnergieverbruik (verwarming en warm water) per jaarGemiddelde kosten per jaar(€1,45 per m3 en €0,25 per kWh)Gemiddelde kosten per jaar(€1,45 per m3 en €0,37 per kWh)
  Hr-ketel1.010 m3 gas + 180 kWh stroom€1.510€1.530
  Vastrecht gasaansluiting€290€290
  Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit3.200 kWh€800€1.180
  Besparing per jaar€1.000€640

  Bron: Milieu Centraal

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Water-water warmtepomp subsidies en financiële voordelen

  Voor de aanschaf en installatie van een water-water warmtepomp zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar om de kosten te verlagen. Zo kan je bijvoorbeeld aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), waarbij je een bepaald bedrag terugkrijgt afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen ervan. Daarnaast kan je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA), waardoor je een percentage van de investeringskosten mag aftrekken van de fiscale winst. Verder zijn er ook mogelijkheden om een Groene Lening af te sluiten met een voordelig rentetarief voor de financiering van een duurzame investering,zoals een warmtepomp. Door gebruik te maken van deze subsidies en financiële voordelen wordt de aanschaf van een water-water warmtepomp aantrekkelijker en kan je de investering sneller terugverdienen. Het is altijd verstandig om bij de aanschaf van een warmtepomp goed te informeren naar de beschikbare regelingen en mogelijkheden voor financiële ondersteuning.

  ISDE

  Wanneer je gebruik wilt maken van de ISDE moet je wel voldoen aan bepaalde aantal voorwaarden:

  • Subsidies zijn alleen beschikbaar voor nieuwe warmtepompen, niet voor tweedehands of gebruikte exemplaren. Een warmtepompdroger komt niet in aanmerking voor subsidie.
  • De warmtepomp moet gebruikt worden voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming.
  • De installatie van de warmtepomp moet door een specialistische partij worden uitgevoerd en mag niet zelf worden gedaan.
  • De warmtepomp moet geïnstalleerd worden in een woning die voor 1 januari 2019 is gebouwd, of waarvan kan worden aangetoond dat de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • De subsidieaanvraag moet binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp worden ingediend om in aanmerking te komen.


  Er is een handige ‘meldcodelijst‘ beschikbaar waarop alle warmtepompen staan die in het verleden zijn goedgekeurd en daardoor in aanmerking komen voor subsidie. Het is verstandig om te controleren of het specifieke type warmtepomp dat je overweegt aan te schaffen op deze lijst staat, voordat je tot aanschaf overgaat. 

  EIA

  De EIA is een fiscale regeling in Nederland die voordeel biedt bij investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. Door gebruik te maken van de EIA kun je fiscaal aantrekkelijke investeringen doen in bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Vanaf 1 januari 2024 wordt de Energie-investeringsaftrek (EIA) met 5 jaar verlengd, waardoor deze regeling van toepassing zal zijn tot en met 2028. De EIA helpt zo bij het verlagen van de energierekening en het verminderen van de CO2-uitstoot.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Werking water-water warmtepomp

  Om een water-water warmtepomp correct te laten functioneren, worden er twee putten geboord bij de woning: een pompput en een retourput. Deze putten liggen op een diepte van 25 tot 150 meter, afhankelijk van de bodemsamenstelling. Het grondwater wordt uit de pompput gepompt en vervolgens naar de warmtepomp geleid. Hier geeft het warmte aan het systeem af. Het afgekoelde water wordt vervolgens via de retourput weer teruggevoerd in de grond.

  Het is belangrijk dat het water tijdens dit proces niet in contact komt met de buitenlucht om oxidatie en kalkafzetting te voorkomen. Daarom worden de putten zorgvuldig afgedicht. De water-water warmtepomp is het centrale onderdeel van het systeem. Met een kleine hoeveelheid elektriciteit kan de warmtepomp warmte onttrekken aan het grondwater en deze gebruiken om nog meer warmte te genereren. 

  Voor- en nadelen water-water warmtepomp

  Hieronder bespreken we enkele voor- en nadelen van een water-water warmtepomp. 

  Voordelen

  Stabiele warmtevoorziening: water-water warmtepompen zorgen het hele jaar door voor een stabiele warmtevoorziening, waardoor je nauwelijks nog een verwarmingsketel nodig hebt als ondersteuning. 

  Minimale grondoppervlak: omdat het systeem verticaal wordt geïnstalleerd, is er weinig grondoppervlak nodig. 

  Meerdere functies: het grondwater dat wordt gebruikt voor de warmtepomp kun je ook gebruiken voor het besproeien van je tuin of het doorspoelen van je toilet. 

  Geschikt voor koelen: op warme zomerdagen helpt het ook om je woning te koelen.

  Besparing: de besparing van dit systeem is het hoogst in vergelijking met andere warmtepompsystemen.  Nadelen

  Duur: water-water warmtepompen zijn een stuk duurder dan andere soorten warmtepompen vanwege de hoge installatiekosten, vooral als het grondwater diep in de grond ligt. 

  Krachtig systeem: water-water warmtepompen zijn vaak krachtiger omdat ze al het water verwarmen en niet slechts een gedeelte ervan. 

  Vergunning vereist: om grondwater te mogen oppompen, is een vergunning vereist en moet je grondwaterheffing betalen. Gelukkig is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen voor het opgepompte water dat je weer terug laat vloeien.

  Energierendement en besparingen

  Een water-water warmtepomp heeft over het algemeen een hoog energierendement, met een gemiddelde COP (Coëfficiënt of Performance) van ongeveer 4 tot 5. Dit betekent dat de warmtepomp 4 tot 5 keer meer energie produceert dan dat hij verbruikt. Door het gebruik van een water-water warmtepomp kun je aanzienlijke besparingen realiseren op je energierekening, omdat je minder afhankelijk bent van traditionele energiebronnen, zoals gas of elektriciteit. Deze besparingen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het type woning, de isolatie, het energieverbruik en de efficiëntie van de warmtepomp. Over het algemeen wordt verwacht dat water-water warmtepompen aanzienlijk kunnen besparen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

  Warmtepomp aanschaffen

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

  Formulier >