In het kort

Voor het aanschaffen van een warmtepomp kan je een subsidie ontvangen. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp begint vanaf € 500 en kan oplopen tot wel € 10.000. Hoe hoog de subsidie voor een warmtepomp daadwerkelijk uitvalt is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest.

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en is daarmee een duurzaam verwarmingssysteem. Zodra je een warmtepomp aanschaft kan je in aanmerking komen voor de warmtepomp subsidie. In dit artikel leggen we je alles uit rondom de warmtepomp subsidies, hoeveel ze bedragen, wat de voorwaarden zijn en hoe je ze aanvraagt!

ISDE-subsidie warmtepomp

Voor het aanschaffen van een warmtepomp kan je in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Dit is een landelijke tegemoetkoming om huishoudens en bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzame warmtebronnen.

De subsidiebedragen zijn per 3 januari 2022 verhoogd. Het minimale subsidiebedrag voor warmtepompen ligt op € 500 en kan oplopen tot wel € 10.000 euro. Hoe hoog het subsidiebedrag daadwerkelijk uitvalt, hangt af van het soort warmtepomp. Hieronder tonen we de gemiddelde subsidiebedragen per type warmtepomp:

  • Hybride warmtepompen, voor dit type warmtepomp ligt het gemiddelde subsidiebedrag tussen de € 1.950 en € 3.000.
  • Lucht-water warmtepomp, voor dit type warmtepomp ligt het gemiddelde subsidiebedrag tussen de € 1.950 en € 3.750.
  • Grond-water warmtepomp, voor dit type warmtepomp ligt het gemiddelde subsidiebedrag tussen de € 3.750 en € 5.100.

LET OP! De ISDE-subsidie kan voor sommige soorten warmtepompen tot wel 50% van de gemiddelde totale investeringskosten dekken.

 

Gratis warmtepomp advies?

 

Vul jouw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

 

Voorwaarden warmtepomp subsidie (ISDE)

Om in aanmerking te komen voor een ISDE-subsidie dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen, deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. De woning waar de warmtepomp geïnstalleerd zal worden is in jouw bezit en is jouw hoofdverblijf (of wordt jouw hoofdverblijf na renovatie).
  2. De warmtepomp is nieuw, dus geen tweedehandse of gebruikte warmtepomp.
  3. De warmtepomp valt onder het soort: lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp, water-water warmtepomp of hybride warmtepomp.
  4. De warmtepomp heeft een nominaal vermogen van maximaal 70 kW.
  5. De warmtepomp is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
  6. De installatie is gedaan door een erkend installateur, je mag de installatie niet zelf uitvoeren.
  7. Je bent bezit over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp.

Zodra jouw warmtepomp aan alle voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor een ISDE-subsidie!

LET OP! Lucht-lucht warmtepompen komen niet in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

Subsidie warmtepomp aanvragen

Alle ISDE-subsidies voor warmtepompen kunnen aangevraagd worden via de website van rvo.nl. Hoe en wanneer je een ISDE-subsidie voor de warmtepomp aanvraagt, verschilt voor particulieren en zakelijke gebruikers. Hieronder lichten we beide mogelijkheden aan je toe:

Particulieren

Particulieren kunnen zodra de warmtepomp betaald en geplaatst is een ISDE-subsidie aanvragen. Deze subsidie dient uiterlijk 12 maanden na de installatie aangevraagd te worden. Voor de aanvraag van de ISDE-subsidie moeten een aantal documenten meegestuurd worden, namelijk: een bewijs van aankoop en installatie, het merk, de meldcode van de warmtepomp en het typenummer. Een erkende installateur voorziet je van deze documenten en kan je vervolgens helpen bij de aanvraag van de warmtepomp subsidie.

 

Zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers werkt de aanvraag van de ISDE-subsidie net anders. Zakelijke gebruikers dienen de subsidie namelijk al aan te vragen voordat ze de warmtepomp kopen. De uitkeringsinstantie wil wel na kunnen gaan of de te plaatsten warmtepomp in aanmerking komt voor de subsidie, vandaar moet je voor de aanvraag al wel een offerte van een installateur toevoegen. Ook voor zakelijke gebruikers dient de warmtepomp geplaatst te worden door een erkend installateur om in aanmerking te komen voor de subsidie.

 

Gemeentelijke subsidie warmtepomp

In sommige gevallen is er naast de landelijke ISDE-subsidie ook een lokale lening of warmtepomp subsidie beschikbaar. Benieuwd of dit bij jou het geval is? Dan kan je het beste het lokale bestuur raadplegen om je te laten informeren over mogelijke lokale warmtepomp subsidies of andere financiële maatregelen. Let hierbij goed op wat de voorwaarden zijn.

Warmtepomp aanschaffen

Benieuwd wat een warmtepomp jou precies zal kosten als je in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste deals!

Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kan je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Vul nu je gegevens in en zorg dat ook jij je woning op een duurzame manier kan gaan verwarmen!

 

Gratis warmtepomp advies?

 

Vul jouw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel subsidie op warmtepompen krijg ik in 2022?

Het subsidiebedrag voor een warmtepomp varieert tussen de € 500 en en € 10.000. Hoe hoog het bedrag daadwerkelijk uitvalt hangt af van het type warmtepomp en het vermogen: hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie.

Wanneer kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie?

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie dien je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dient de warmtepomp nieuw aangeschaft te zijn, geïnstalleerd te worden door een erkend installateur en mag het geen lucht-lucht warmtepomp zijn.

Waar kan ik de warmtepomp subsidie aanvragen?

Alle ISDE-subsidies voor warmtepompen kunnen aangevraagd worden via de website van rvo.nl. Voor de aanvraag van de ISDE-subsidie moeten een aantal documenten meegestuurd worden, namelijk: een bewijs van aankoop en installatie, het merk, de meldcode van de warmtepomp en het typenummer.