In dit artikel lees je alles over de warmtepomp subsidie. Wil je alvast weten wat een warmtepomp in jouw situatie gaat kosten? Vergelijk via ons formulier en ontvang tot 3 offertes.

Inhoudsopgave

Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met het verduurzamen van onze samenleving. Een van de eerste punten om te beginnen in dezen is je eigen huis. Denk hierbij aan goede isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. De eerste twee zullen waarschijnlijk wel bekend voorkomen maar de warmtepomp is een iets nieuwer en onbekender fenomeen.

We gaan in op meerdere vraagstukken; Wat is een warmtepomp? Hoe werkt een warmtepomp en waarom zou je kiezen voor een warmtepomp? En als laatste helpen we je met de vraag hoe je subsidie aanvraagt voor een warmtepomp. Ben je benieuwd naar meer informatie over een warmtepomp. Wat zijn de voordelen? Lees dan verder!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel. Het verwarmt je water op een zo natuurlijk mogelijke manier door al bestaande warmtebronnen te gebruiken om het water verder te verwarmen. En in tegenstelling tot wat de naam in een gasketel al verklapt, werkt een warmtepomp op elektriciteit in plaats van gas. Binnen het segment van een warmtepomp, zijn er ook nog diverse soorten. Er zijn aardewarmtepompen, luchtwarmtepompen en waterwarmtepompen.

Het verschil hierin zit in de bron waaruit de warmtepomp haar warmte haalt. Dit kan zijn vanuit de grond, de lucht of water, waarna de onttrokken warmte verder wordt verwarmd door de pomp. Je hoeft je geen zorgen te maken over de buiten temperatuur, wat je je wel zou kunnen voorstellen. Vrijwel alle warmtepompen werken probleemloos tot temperaturen van -20°C. Tot deze temperatuur kan er genoeg warmte worden onttrokken uit de bron die kan worden omgezet in meer warmte.

Het is bij het overwegen van een warmtepomp goed om je meer te verdiepen in de verschillende soorten pompen en of deze passen bij jouw specifieke huis. Ben je van plan om een nieuw project te starten, dan is bijvoorbeeld de warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een interessant idee.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

De twee meest voor de hand liggende redenen om over te stappen op het gebruik van een warmtepomp zijn vanwege duurzaamheidsredenen maar ook zeker vanwege financiële redenen. Door over te stappen op een warmtepomp, kun je zorgen voor een geheel gasvrij huishouden dat alleen afhankelijk is van elektriciteit. Steeds meer keukens bijvoorbeeld maken gebruik van elektrische pitten in plaats van gas pitten. Zodoende heb je geen gasaansluitingen meer nodig en heb je ook geen kosten meer voor gasverbruik.

Daarnaast is de impact op het milieu een stuk minder, aangezien de warmtepomp gebruik maakt van al bestaande bronnen van warmte. De CO2-uitstoot van een huishouden vermindert tussen de 25% en de 50%, afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt gebruikt. De laatste berekeningen gaan uit van een besparing van zo’n € 400 per jaar als je een warmtepomp afzet tegen een gasketel. Daarnaast worden de warmtepompen met het jaar nog efficiënter en zal de kostenbesparing in de toekomst nog groter zijn.

Als het gaat om een warmtepomp voor grotere huishoudens of zelfs bedrijven, zijn wordt de besparing nog groter. Een tweede bijkomstigheid van een warmtepomp is het feit dat je subsidie kan aanvragen voor het plaatsen van een warmtepomp. Hoeveel subsidie op een warmtepomp zit? Hier zal in het volgende kopje verder op worden ingegaan.

Warmtepomp subsidie 2020

Bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp, kun je tot juni 2021 subsidie warmtepomp aanvragen. De afgegeven subsidie warmtepomp hangt af van het type, het vermogen en de gehele installatie. Dit laatste punt betekent dat de warmtepomp onderdeel moet zijn van een verwarmingstoestel.

Hoeveel subsidie op een warmtepomp je kunt aanvragen, schommelt volgens de website van de rijksoverheid tussen de € 500 en € 2.500. Deze bedragen gelden tegenwoordig uitsluitend bij het vervangen van een gasketel.

De warmtepomp subsidie 2020 is inmiddels ingetrokken bij het installeren van een warmtepomp in een nieuwbouwhuis. Er zijn verder nog een aantal voorwaarden, waaronder:

  • De subsidie warmtepomp moet op de lijst van gesubsidieerde warmtepompen staan
  • De warmtepomp moet al zijn aangeschaft en geïnstalleerd. Hier krijg je als subsidie dus een deel van je geld terug
  • Deze aanvraag moet overigens ook binnen 6 maanden na de installatie worden gedaan
  • Om voor de subsidie warmtepomp in aanmerking te komen, moet de installatie minstens een jaar blijven staan na de subsidiebeslissing
  • Als laatste dient de warmtepomp in Nederland te staan

Warmtepomp subsidie aanvragen

Hoe moet je de subsidie warmtepomp regelen? De subsidie aanvraag kan uitsluitend worden gedaan via de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland, beter bekend als RVO.nl. Voor warmtepomp subsidie aanvragen dien je in het bezit te zijn van een DigID. Je kunt vervolgens de simpele stappen volgen om de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Er zijn echter twee verschillende pagina’s om een aanvraag te doen: een voor particulieren en een voor ondernemers. Let dus op dat je de aanvraag op de goede pagina doet. Binnen acht weken krijg je bericht over de beslissing of de subsidie al dan niet wordt afgegeven. Zo simpel is het dus! Op deze manier maken we Nederland samen een stuk duurzamer ‘en kun je besparen op je maandelijkse kosten!