Warmtepomp subsidie aanvragen voor 2024? Zo zit het!

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Warmtepomp subsidie aanvragen? Zo zit het!
  5 mins leestijd

  Net als bij isolatie, is het ook mogelijk om subsidie te ontvangen bij de aanschaf van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en is daarmee een duurzaam verwarmingssysteem. Hoe hoog deze subsidie daadwerkelijk uitvalt, is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest. In dit artikel leggen we je alles uit rondom de warmtepomp subsidies, hoeveel ze bedragen, wat de voorwaarden zijn en hoe je ze aanvraagt!

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Veranderingen ISDE 2024

  • Vanaf 2024 alleen subsidie voor energielabel A++ of hoger.
  • A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus

  ISDE subsidie warmtepomp 2024

  Voor het aanschaffen van een warmtepomp kan je in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Dit is een landelijke tegemoetkoming om huishoudens en bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzame warmtebronnen. 
  De subsidiebedragen zijn per 2024 verhoogd. Het minimale subsidiebedrag voor warmtepompen ligt op € 500 en kan oplopen tot wel € 10.000 euro. Hieronder tonen we de gemiddelde subsidiebedragen per type warmtepomp:

  • Voor een hybride warmtepomp met een buitenunit van 4 kW ontvang je € 2.550 aan subsidie. 
  • Voor een volledige warmtepomp met een buitenunit van 8 kW bedraagt de subsidie € 3.150. 
  • Bij een bodemwarmtepomp met een vermogen van 6 kW is de subsidie vastgesteld op € 4.425.


  LET OP! De ISDE-subsidie kan voor sommige soorten warmtepompen tot wel 50% van de gemiddelde totale investeringskosten dekken.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Voorwaarden subsidie warmtepomp (ISDE)

  Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. De woning waar de warmtepomp geïnstalleerd wordt, is in jouw bezit en is jouw hoofdverblijf (of wordt jouw hoofdverblijf na renovatie).
  2. De warmtepomp is nieuw, dus geen tweedehandse of gebruikte warmtepomp en is voorzien van minimaal een A++ label.
  3. De warmtepomp (merk en type) staat in de Meldcodelijst warmtepompen van RVO. 
  4. De warmtepomp heeft een nominaal vermogen van maximaal 70 kW.
  5. De warmtepomp is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
  6. De installatie is gedaan door een erkend installateur. Mocht je zelf de installatie uitvoeren, dan maak je geen aanspraak. 
  7. Je bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp.
  8. Je vraagt de subsidie binnen 24 maanden na de installatiedatum aan. Als je binnen deze periode ook een isolatiemaatregel uitvoert, ontvang je zelfs nog meer subsidie!


  Zodra jouw warmtepomp aan alle voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor een ISDE-subsidie!

  LET OP! Lucht-lucht warmtepomp subsidies worden niet verstrekt.

  Subsidie warmtepomp 2024 aanvragen

  Alle ISDE-subsidies voor warmtepompen kunnen aangevraagd worden via de website van rvo.nl. Hoe en wanneer je een ISDE-subsidie voor de warmtepomp aanvraagt, verschilt voor particulieren en zakelijke gebruikers. Hieronder lichten we beide mogelijkheden aan je toe:

  Particulieren

  Particulieren kunnen zodra de warmtepomp betaald en geplaatst is een ISDE-subsidie aanvragen. Deze subsidie dient uiterlijk 24 maanden na de installatie aangevraagd te worden. Voor de aanvraag van de ISDE-subsidie warmtepomp moeten een aantal documenten meegestuurd worden, namelijk: een bewijs van aankoop en installatie, het merk, de meldcode van de warmtepomp en het typenummer. Een erkende installateur voorziet je van deze documenten en kan je vervolgens helpen bij het aanvragen van subsidie.

  Zakelijke gebruikers

  Voor zakelijke gebruikers werkt de aanvraag van de ISDE-subsidie net anders. Zakelijke gebruikers dienen de subsidie namelijk al aan te vragen voordat ze de warmtepomp kopen. De uitkeringsinstantie wil wel na kunnen gaan of de te plaatsten warmtepomp in aanmerking komt voor de subsidie. Daarom moet je voor de aanvraag al een offerte van een installateur toevoegen. Ook voor zakelijke gebruikers dient de warmtepomp geplaatst te worden door een erkend installateur om in aanmerking te komen voor de subsidie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Gemeentelijke subsidie warmtepomp aanvragen

  In sommige gevallen is er naast de landelijke ISDE-subsidie ook een lokale lening of warmtepomp subsidie beschikbaar. Benieuwd of dit bij jou het geval is? Dan kan je het beste je gemeente raadplegen over mogelijke lokale hybride warmtepomp subsidies of andere financiële maatregelen. Let hierbij goed op wat de voorwaarden zijn!

  Warmtepomp aanschaffen

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in 


  Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte, gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

  Formulier >

  Misschien vind je dit ook interessant: