Warmtepomp subsidie aanvragen voor 2024? Zo zit het!

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Warmtepomp subsidie aanvragen? Zo zit het!
  5 mins leestijd

  Hoeveel subsidie voor een warmtepomp in ’24?

  Voor het aanschaffen van een warmtepomp kan je net zoals voor isolatie een subsidie ontvangen. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp begint vanaf € 500 en kan oplopen tot wel € 10.000. Hoe hoog de subsidie voor een warmtepomp daadwerkelijk uitvalt is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest.

  Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en is daarmee een duurzaam verwarmingssysteem. Zodra je een warmtepomp aanschaft kan je in aanmerking komen voor de subsidie warmtepomp. In dit artikel leggen we je alles uit rondom de warmtepomp subsidies, hoeveel ze bedragen, wat de voorwaarden zijn en hoe je ze aanvraagt!

  ISDE subsidie warmtepomp 2024

  Voor het aanschaffen van een warmtepomp kan je in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Dit is een landelijke tegemoetkoming om huishoudens en bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzame warmtebronnen. Ook is er een ISDE-isolatiesubsidie beschikbaar! Nu kan je ook nog profiteren van het prijsplafond. Genoeg verduurzamingsopties dus!

  De subsidiebedragen zijn verhoogd. Het minimale subsidiebedrag voor warmtepompen ligt op € 500 en kan oplopen tot wel € 10.000 euro. Hoe hoog het subsidiebedrag daadwerkelijk uitvalt, hangt af van het soort warmtepomp. Hieronder tonen we de gemiddelde subsidiebedragen per type warmtepomp:

  • Hybride warmtepompen, voor dit type warmtepomp ligt het gemiddelde subsidiebedrag tussen de € 1.950 en € 3.000.
  • Lucht-water warmtepomp, voor dit type warmtepomp ligt het gemiddelde subsidiebedrag tussen de € 1.950 en € 3.750.
  • Grond-water warmtepomp, voor dit type warmtepomp ligt het gemiddelde subsidiebedrag tussen de € 3.750 en € 5.100.

  LET OP! De ISDE-subsidie kan voor sommige soorten warmtepompen tot wel 50% van de gemiddelde totale investeringskosten dekken.

  Gratis warmtepomp advies?

  Vul jouw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Voorwaarden subsidie warmtepomp (ISDE)

  Wat zijn de voorwaarden subsidie warmtepomp? Om in aanmerking te komen voor een ISDE subsidie warmtepomp dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen, deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. De woning waar de warmtepomp geïnstalleerd zal worden is in jouw bezit en is jouw hoofdverblijf (of wordt jouw hoofdverblijf na renovatie).
  2. De warmtepomp is nieuw, dus geen tweedehandse of gebruikte warmtepomp.
  3. De warmtepomp valt onder het soort: lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp, water-water warmtepomp of hybride warmtepomp.
  4. De warmtepomp heeft een nominaal vermogen van maximaal 70 kW.
  5. De warmtepomp is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
  6. De installatie is gedaan door een erkend installateur, je mag de installatie niet zelf uitvoeren.
  7. Je bent bezit over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp.

  Zodra jouw warmtepomp aan alle voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor een ISDE-subsidie!

  LET OP! Lucht-lucht warmtepomp subsidies worden niet verstrekt.

  TIP: kijk ook eens naar zonnepanelen. Nu kan je nog salderen waardoor het juist nu interessant is om panelen aan te schaffen!

  Subsidie warmtepomp 2024 aanvragen

  Alle ISDE-subsidies voor warmtepompen kunnen aangevraagd worden via de website van rvo.nl. Hoe en wanneer je een ISDE-subsidie voor de warmtepomp aanvraagt, verschilt voor particulieren en zakelijke gebruikers. Hieronder lichten we beide mogelijkheden aan je toe:

  Particulieren

  Particulieren kunnen zodra de warmtepomp betaald en geplaatst is een ISDE-subsidie aanvragen. Deze subsidie dient uiterlijk 12 maanden na de installatie aangevraagd te worden. Voor de aanvraag van de ISDE-subsidie warmtepomp moeten een aantal documenten meegestuurd worden, namelijk: een bewijs van aankoop en installatie, het merk, de meldcode van de warmtepomp en het typenummer. Een erkende installateur voorziet je van deze documenten en kan je vervolgens helpen bij een subsidie warmtepomp aanvragen.

  Zakelijke gebruikers

  Voor zakelijke gebruikers werkt de aanvraag van de ISDE-subsidie net anders. Zakelijke gebruikers dienen de subsidie namelijk al aan te vragen voordat ze de warmtepomp kopen. De uitkeringsinstantie wil wel na kunnen gaan of de te plaatsten warmtepomp in aanmerking komt voor de subsidie, vandaar moet je voor de aanvraag al wel een offerte van een installateur toevoegen. Ook voor zakelijke gebruikers dient de warmtepomp geplaatst te worden door een erkend installateur om in aanmerking te komen voor de subsidie.

  Gemeentelijke subsidie warmtepomp aanvragen

  In sommige gevallen is er naast de landelijke ISDE-subsidie ook een lokale lening of warmtepomp subsidie beschikbaar. Benieuwd of dit bij jou het geval is? Dan kan je het beste het lokale bestuur raadplegen om je te laten informeren over mogelijke lokale hybride warmtepomp subsidies of andere financiële maatregelen. Let hierbij goed op wat de voorwaarden zijn.

  LET OP! Naast de ISDE-subsidie biedt een warmtepomp je nog meer voordelen! Klik voordelen voor meer.

  Warmtepomp aanschaffen

  Benieuwd wat een warmtepomp jou precies zal kosten als je in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste deals!

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. 

  Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kan je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

  Vul nu je gegevens in en zorg dat ook jij je woning op een duurzame manier kan gaan verwarmen!

  Gratis warmtepomp advies?

  Vul jouw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

  Offertes vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel bedraagt de hybride warmtepomp subsidie in 2024?
  De hybride warmtepomp subsidie bedraagt tussen de € 1.950 en € 3.000, terwijl voor een volledig elektrische variant de subsidie tussen € 1.950 en € 3.750 bedraagt.  

  Wanneer kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie warmtepomp?
  Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie warmtepomp dien je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dient de warmtepomp nieuw aangeschaft te zijn, geïnstalleerd te worden door een erkend installateur en mag het geen lucht-lucht warmtepomp subsidie zijn.

  Waar kan ik subsidie aanvragen voor warmtepomp?
  Alle ISDE-subsidies voor warmtepompen kunnen aangevraagd worden via de website van
  rvo.nl. Voor de aanvraag van de ISDE-subsidie moeten een aantal documenten meegestuurd worden, namelijk: een bewijs van aankoop en installatie, het merk, de meldcode van de warmtepomp en het typenummer.

  Hoe lang duurt subsidie warmtepomp aanvragen?
  Na de installatie moet je binnen 6 maanden de subsidieaanvraag indienen via mijn.rvo.nl. Rond de 92% van de subsidieaanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld.

  Hoe kan ik de Energiebespaarlening aanvragen?
  Je kunt de Energiebespaarlening aanvragen door naar de website van Warmtefonds te gaan, het aanvraagformulier in te vullen en de vereiste documentatie te verstrekken. De leningaanbieder zal je aanvraag beoordelen en contact met je opnemen voor verdere stappen en goedkeuring.