Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Warmtepomp kosten 2024
  10 mins leestijd

  Een warmtepomp biedt veel voordelen, zoals energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid en het niet gebruiken van fossiele brandstoffen. Echter, de kosten van een warmtepomp variëren per type. De gemiddelde prijs per soort warmtepomp kan verschillen, bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp is vaak goedkoper dan een grond-water warmtepomp vanwege de lagere installatiekosten. Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen en advies in te winnen om de totale kosten en de terugverdientijd van een warmtepomp te bepalen. In dit artikel zullen we je dan ook uitgebreid informeren over de kosten van verschillende soorten warmtepompen, zodat je goed op weg geholpen wordt bij het maken van een weloverwogen keuze.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een warmtepomp?

  Een warmtepomp kan je cv-ketel vervangen of in combinatie ermee worden geïnstalleerd, wat bekendstaat als een hybride warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm je niet alleen je huis, maar ook het water voor bijvoorbeeld de douche en keuken. Door gebruik te maken van warmte uit de lucht of bodem en elektriciteit, is een warmtepomp energiezuinig. Hierdoor kan je minder gas nodig hebben of zelfs volledig van gas af stappen, wat zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee. Het is belangrijk om je voor te bereiden op de transitie naar aardgasvrij wonen in Nederland en alvast informatie te verzamelen over warmtepompen. Op dit moment zijn er subsidies beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker te maken, dus het loont om hier snel actie op te ondernemen.

  Wat kost een warmtepomp?

  De kosten van een warmtepomp kunnen variëren tussen €6.000 en €25.000, inclusief btw en installatiekosten. De totale prijs hangt voornamelijk af van het type warmtepomp en het benodigde vermogen, dat afhankelijk is van de grootte van de woning, isolatiekwaliteit, gezinssituatie, en andere factoren. De kosten voor een lucht-water warmtepomp beginnen vanaf €5.000, inclusief btw en installatie. Voor een geothermische warmtepomp, zoals een water-water of grond-water warmtepomp, kan de prijs starten vanaf €12.000, inclusief btw en installatie. Hieronder zijn enkele richtprijzen per type warmtepomp vermeld.

  Overzicht: warmtepomp kosten 2024

  Type warmtepomp Gemiddelde kosten
  Hybride warmtepomp€6.000 tot €8.000 (afhankelijk nieuwe/bestaande cv-ketel)
  Elektrische warmtepomp€10.000 tot €12.000 
  Water-water warmtepompVanaf €15.000
  Lucht-water warmtepomp€6.000 tot €10.000
  Grond-water warmtepomp €15.000 tot €25.000
  Lucht-lucht warmtepomp€4.500 tot €8.500
  Warmtepompboiler Vanaf €3.000 


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Kosten per type warmtepomp

  Hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de €8.000 en €15.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. Deze warmtepompen zijn over het algemeen iets goedkoper omdat de installatie ervan vlot en gemakkelijk verloopt. Bovendien hoef je bij een hybride warmtepomp meestal niet je bestaande verwarmingselementen te vervangen, wat extra kostenbesparingen met zich meebrengt. Het is verstandig om verschillende prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een hybride warmtepomp.

  Passend bij: Het vervangen van een huidige cv-ketel met een kleine renovatie, waarbij er geen extra isolatie, nieuwe warmtetoestellen of leidingen worden toegevoegd.
  Kosten: De kosten variëren van €10.000 tot €15.000, inclusief btw en installatie. 

  Elektrische warmtepomp

  Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost ongeveer €12.000, inclusief btw en installatie. Deze prijs kan nog lager uitvallen door subsidies die beschikbaar zijn. Een volledig elektrische warmtepomp heeft een vermogen van 6 tot 12 kW. Het benodigde vermogen hangt af van de grootte van je huis en de isolatie. Over het algemeen is een vermogen van 8 kW geschikt voor een tussenwoning, hoekwoning of een (middelgrote) 2-onder-1-kap woning.

  Passend bij: Goed geïsoleerde woning, minimaal energielabel B.
  Kosten: €6.000 tot €20.000, inclusief installatie.

  Water-water warmtepomp

  De gemiddelde kosten voor een water-water warmtepomp liggen rond de €15.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, kan deze warmtepomp zichzelf gemakkelijk terugverdienen vanwege het hoge en constante rendement. De uiteindelijke prijs kan variëren op basis van factoren zoals het merk, vermogen en de installateur die wordt gekozen. Het is verstandig om prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed idee te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een water-water warmtepomp.

  Passend bij: Installatie van een nieuw cv-systeem in een nieuwbouwproject of bij een volledige renovatie.
  Kosten: €15.500 tot €20.500 inclusief installatie.


  Lucht-water warmtepomp

  De gemiddelde kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen tussen de €6.000 en €10.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van factoren zoals het vermogen van de warmtepomp, het bestaande verwarmingssysteem en de gekozen installateur. Het is verstandig om prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een lucht-water warmtepomp.

  Passend bij: Installatie van een nieuw cv-systeem in een nieuwbouw- of renovatieproject, vervanging van een bestaande cv-ketel, en voor zwembadverwarming.
  Kosten: €6.000 tot €10.000, inclusief btw en installatie. 

  Grond-water warmtepomp

  De kosten voor dit soort warmtepompen liggen meestal tussen de €20.500 en €30.500, exclusief btw en inclusief installatiekosten. De totale prijs kan variëren afhankelijk van factoren zoals het type warmtepomp (bijvoorbeeld horizontale of verticale captatie), vermogen, merk, diepte van de boringen en het model. Het is ook mogelijk dat de prijs kan verschillen op basis van offertes op maat. Het is daarom verstandig om prijsvoorstellen te vergelijken om een goede indicatie te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een warmtepomp.

  Passend bij: Installatie van een nieuw cv-systeem in een nieuwbouwproject of bij een volledige renovatieproject.
  Kosten: Tussen de €20.500 tot €30.500, inclusief installatie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Lucht-lucht warmtepomp

  De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp liggen gemiddeld tussen de €4.500 en €8.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. Verschillende factoren zoals het model van de warmtepomp, het aantal binnenunits en het vermogen ervan spelen een rol bij het bepalen van de uiteindelijke prijs. Het is raadzaam om prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed inzicht te krijgen in de totale kosten voor de installatie van een lucht-lucht warmtepomp.

  Passend bij: Vervanging van elektrische verwarming in een kleinere woning, zoals een appartement, en als airconditioning in zowel nieuwbouw als bestaande woningen.
  Kosten: Tussen de €4.500 tot €8.000 inclusief installatie.

  Warmtepompboiler

  Een warmtepompboiler gebruikt warmte uit de buitenlucht om je sanitair water te verwarmen. Je kunt deze boiler eenvoudig combineren met je bestaande cv-ketel, maar ook met een warmtepomp en zonnepanelen. Door zijn energiezuinige werking is een warmtepompboiler een goede vervanging voor een oude boiler. De prijs van een warmtepompboiler hangt voornamelijk af van het volume van het waterreservoir en het merk. 

  Passend bij: Warmtepompboilers zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en voor gezinnen met een grote warmwaterbehoefte. 
  Kosten: De prijs varieert meestal tussen de €3.000 en €5.000, inclusief btw en installatie.

  Warmtepomp kosten per maand

  Een volledig elektrische warmtepomp kan helpen om volledig van gas af te komen. Hoewel je elektriciteitskosten iets zullen stijgen, zullen je totale energiekosten aanzienlijk lager worden met deze warmtepomp. Gemiddeld liggen de maandelijkse kosten rond de € 96,- met een lucht-lucht warmtepomp en € 70,- met een bodem-water warmtepomp. Hieronder laten we de maandelijkse zien voor een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp:

  Hybride warmtepomp

  Terwijl je gemiddeld € 200 per maand betaalt aan energie met een hr-ketel, zullen de maandelijkse kosten met een hybride warmtepomp gemiddeld € 160 bedragen.

  Volledig elektrische warmtepomp 

  Meestal verbruikt een volledig elektrische warmtepomp ongeveer 3.200 kWh per jaar. Als het tarief van elektriciteit €0,40 is, dan kost dit ongeveer €108 per maand.

  Subsidie warmtepompen

  Je kunt een subsidie ontvangen voor de aankoop van een warmtepomp, als onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De warmtepomp moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals het verwarmen van een woning en geïnstalleerd worden door een erkende installateur. De subsidie dekt gemiddeld 30% van de kosten voor de warmtepomp en installatie. Als de warmtepomp op de apparatenlijst staat, ontvangt u minimaal €500 aan subsidie. Op de lijst staat het specifieke subsidiebedrag per type warmtepomp.

  Bespaar op je energiekosten en verduurzaam je woning met een warmtepomp! Vraag nu een offerte aan en profiteer van subsidie op de aankoop en installatie van een warmtepomp. 

  Terugverdientijd warmtepompen

  De terugverdientijd is een eenvoudige manier om de kosten en besparingen van isolatiemaatregelen te beoordelen. Het wordt berekend door de kosten van de isolatie te delen door de jaarlijkse besparing die wordt behaald. Deze methode is simpel omdat het geen rekening houdt met veranderingen in energieprijzen, financieringskosten, of eventuele financiële voordelen die ontstaan na de terugverdientijd. Het is belangrijk om te realiseren dat isolatiemaatregelen een lange levensduur hebben en dat je nog vele jaren na de terugverdientijd profiteert van de besparingen die de isolatie oplevert.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Terugverdientijd verkorten 

  Om de terugverdientijd van een warmtepompinstallatie te verkorten, zijn er verschillende aandachtspunten om het energieverbruik van de warmtepomp zo laag mogelijk te houden. Hieronder benoemen we er een paar:

  • Het juiste vermogen kiezen: Het is belangrijk dat het vermogen van je warmtepomp goed past bij de grootte van je woning en de hoeveelheid energie die je nodig hebt. Als het vermogen te laag is, zal de warmtepomp harder moeten werken en meer energie verbruiken, wat kan leiden tot snellere slijtage. Aan de andere kant, als het vermogen te hoog is, betaal je onnodig veel voor je warmtepomp. Het is dus essentieel om het juiste vermogen te kiezen om zowel efficiëntie als kostenoptimalisatie te bereiken.
  • Het afstellen van de warmtepomp: Het is belangrijk om de warmtepomp correct af te laten stellen door een erkende installateur. Op deze manier wordt de warmtepomp afgestemd op de specifieke kenmerken van jouw woning en je energieverbruik. Hierdoor voorkom je onnodig hoge energiekosten en zorg je voor een optimale werking van de warmtepomp.
  • Zonnepanelen combineren: Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp, kan je de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt zelf opwekken. Dit zorgt voor een energiezuinige verwarmingsinstallatie omdat je gebruikmaakt van duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Op deze manier kan je je energieverbruik verminderen en bijdragen aan een groenere en milieuvriendelijkere manier van verwarmen.
  • Tijdig uitvoeren van keuringen: Het is belangrijk om je installatie op tijd te laten keuren, omdat dit inzicht geeft in het energieverbruik van je systeem en hoe je het nog energie-efficiënter kan maken. Tijdens de keuring controleert een expert of alles nog correct functioneert en maakt hij een inspectierapport op. Dit rapport wordt gebruikt als leidraad voor het onderhoud van je warmtepomp, zodat deze optimaal blijft werken en je energie bespaart.
  • Regelmatig onderhoud: Het is sterk aan te raden om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan je warmtepomp voor een optimaal rendement. Een handige tip is om een onderhoudscontract af te sluiten bij de installateur van je warmtepomp. Op die manier ben je verzekerd van regelmatig onderhoud en eventuele reparaties, waardoor je warmtepomp efficiënt blijft werken en de levensduur ervan wordt verlengd.

  Meerdere functies: Als je je warmtepomp gebruikt om zowel het cv-water als het sanitair water te verwarmen, dan zal je profiteren van een nog hoger rendement. Door gebruik te maken van de warmtepomp voor meerdere toepassingen, wordt de energie efficiënter gebruikt en bespaar je geld op je energierekening. Het is dus gunstig om je warmtepomp zo veel mogelijk in te zetten voor diverse verwarmingsdoeleinden.

  Warmtepomp aanschaffen

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

  Formulier >