6 belangrijkste warmtepomp nadelen op een rij

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. 6 belangrijkste warmtepomp nadelen op een rij
4 mins leestijd

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem waarmee je op een duurzame manier jouw woning kan verwarmen. Een van de warmtepomp nadelen is dat de warmtepomp een flinke investering vraagt. Ook zijn warmtepompen niet zomaar in elke woning te installeren.

Naast het grote aantal voordelen zitten er, net als aan elk ander product óók aan een warmtepomp een aantal nadelen. Zo is het aanschaffen van een warmtepomp een flinke investering. In dit artikel zetten we alle nadelen van de warmtepomp voor je op een rijtje!

Nadelen warmtepomp

Nadelen

 

De installatie van een warmtepomp is duur

Een warmtepomp is niet geschikt voor elke woning

Een goede isolatie van je woning is noodzakelijk

Een warmte neemt meer ruimte in beslag dan een CV-ketel

Een warmtepomp kan voor geluidsoverlast zorgen

Voor een warmtepomp is in de meeste gevallen een vergunning nodig

 

Wat is het precies?

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem waarmee je op een duurzame manier jouw woning kan verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, er wordt dus geen gas verbruikt. Met gebruik van een warmtepomp daalt jouw gasverbruik, en daarmee ook jouw CO2 uitstoot. De warmtepomp is daarmee een duurzaam alternatief voor de verwarming van jouw huis!

De natuur slaat de warmte van de zon op in de lucht, de aarde en in het grondwater. De warmtepomp maakt slim gebruik van deze opgeslagen warmte. De warmtepomp onttrekt warmte namelijk uit de buitenlucht, aarde en grondwater en gebruikt deze als energie om nog meer warmte mee op te wekken. Een warmtepomp produceert warm water dat vervolgens voor radiatoren, vloerverwarming en als warm tapwater gebruikt kan worden.

 

Gratis warmtepomp advies?

 

Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 

Offertes vergelijken >

 

Warmtepomp nadelen

Warmtepompen winnen steeds meer populariteit. Dat betekent echter niet dat ze altijd en overal de ideale oplossing bieden! Het systeem heeft ook een aantal nadelen. Hieronder zetten we alle nadelen van een warmtepomp voor je op een rij:

De installatie van een warmtepomp is duur 

Een volledige warmtepompinstallatie is prijzig, zeker in vergelijking met een gasinstallatie. Wel kan je voor een warmtepomp ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzame energie) krijgen. Deze subsidie kan oplopen tot wel 5.300,-. Echter, zelfs met deze subsidie blijft een warmtepomp minimaal 20% duurder als andere systemen.

 

Een warmtepomp is niet voor elke woning geschikt

Een warmtepomp is niet in elke woning te installeren. Voor het installeren van een warmtepomp moet een ruimte aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een woning over een goede isolatie beschikken. Om deze reden zijn oudere woningen vaak minder geschikt voor een warmtepomp dan nieuwbouwwoningen.

 

Isoleren is noodzakelijk

Warmtepompen verwarmen op lagere temperaturen dan een cv-ketel. Om deze reden is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk. Wanneer dit niet het geval is gaat er te veel warmte verloren via de vloer, muren of ramen. Als het huis onvoldoende geïsoleerd is, is het rendement van een warmtepomp ongunstig. 

 

Meer ruimte nodig dan voor een CV-ketel

Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Dit komt omdat een warmtepomp vaak uit twee delen bestaat, namelijk: een binnen- en buitenunit. De buitenunit wordt aan de buitenkant van jouw huis geplaatst. De binnenunit komt vaak op de plek van de CV-ketel. Het binnendeel is een stukje groter dan een gemiddelde CV-ketel. Hierdoor neemt een warmtepomp meer ruimte in beslag.

 

Een warmtepomp kan zorgen voor geluidsoverlast

De buitenunit van een warmtepomp kan veel lawaai maken. Dit kan voor geluidsoverlast zorgen bij jouzelf of de buren. Een oplossing hiervoor is om de warmtepomp op een grotere afstand van het huis en de buren te plaatsen, het geluid neemt namelijk snel af met de afstand. Wanneer een plaatsing op grotere afstand niet mogelijk is zijn er ook nog andere oplossingen, zoals een geluiddempende omkasting.

 

Voor een warmtepomp is een vergunning vereist

Wanneer je een warmtepomp wil laten te installeren, zal daar in bepaalde gevallen een vergunning voor nodig zijn. Of voor jouw warmtepomp een vergunning nodig is, kan je navragen bij jouw gemeente.

 

Besparen op de kosten

Benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste warmtepomp!

Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

Vul nu je gegevens in en zorg dat ook jij je woning op een duurzame manier kan gaan verwarmen!

Offertes vergelijken >

Veelgestelde vragen over de nadelen

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Alle voordelen van de warmtepomp worden besproken in ons artikel ‘warmtepomp voordelen’. Voordelen van de warmtepomp zijn onder andere: een lagere energierekening, milieuvriendelijkheid, de waardevermeerdering van je huis en de mogelijkheid tot subsidie.

Kan je een warmtepomp ook in combinatie met zonnepanelen gebruiken?

Ja, in combinatie met zonnepanelen kan je middels zonne-energie de energie voor de warmtepomp opwekken. Op deze manier kan je met gebruik van zonnepanelen compleet gasloos verwarmen.