6 belangrijkste warmtepomp nadelen op een rij

Start vergelijken
    1. Home
    2. Warmtepomp
    3. 6 belangrijkste warmtepomp nadelen op een rij
    5 mins leestijd

    Wat zijn de nadelen van warmtepomp?

    Een warmtepomp is een verwarmingssysteem waarmee je op een duurzame manier jouw woning kan verwarmen. Een van de warmtepomp nadelen is dat de warmtepomp een flinke investering vraagt. Ook zijn warmtepompen niet zomaar in elke woning te installeren. Net als zonnepanelen en isolatie bespaar je wel flink op je energiekosten!

    Naast het grote aantal voordelen zitten er, net als aan elk ander product óók aan een warmtepomp een aantal nadelen. Zo is het aanschaffen van een warmtepomp een flinke investering. In dit artikel zetten we alle warmtepomp nadelen voor je op een rijtje!

    (Hybride) Warmtepomp nadelen

    (Hybride) warmtepomp nadelen

    De installatie van een warmtepomp is duur

    Een warmtepomp is niet geschikt voor elke woning, een hybride warmtepomp biedt je al meer mogelijkheden

    Een goede isolatie van je woning is noodzakelijk

    Een warmte neemt meer ruimte in beslag dan een CV-ketel

    Een warmtepomp kan voor geluidsoverlast zorgen

    Voor een warmtepomp is in de meeste gevallen een vergunning nodig

    Wat is het precies?

    Is een warmtepomp vervuilend? Zeker niet! Een warmtepomp is een verwarmingssysteem waarmee je op een duurzame manier jouw woning kan verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, er wordt dus geen gas verbruikt. Met gebruik van een warmtepomp daalt jouw gasverbruik, en daarmee ook jouw CO2 uitstoot. Wel stijgt je stroomverbruik door de warmtepomp, maar dit is natuurlijk wél duurzaam en goedkoper. De warmtepomp is daarmee een duurzaam alternatief voor de verwarming van jouw huis!

    De natuur slaat de warmte van de zon op in de lucht, de aarde en in het grondwater. De warmtepomp maakt slim gebruik van deze opgeslagen warmte. De warmtepomp onttrekt warmte namelijk uit de buitenlucht, aarde en grondwater en gebruikt deze als energie om nog meer warmte mee op te wekken. Een warmtepomp produceert warm water dat vervolgens als warm tapwater gebruikt kan worden. Ook kunnen een warmtepomp en radiator goed samenwerken, evenals met vloerverwarming

    Gratis warmtepomp advies?

    Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

    Offertes vergelijken >

    Warmtepomp nadelen uitgebreid

    Warmtepompen winnen steeds meer populariteit. Dat betekent echter niet dat ze altijd en overal de ideale oplossing bieden! Het systeem heeft ook een aantal nadelen. Hieronder zetten we alle warmtepomp nadelen voor je op een rij:

    De installatie van een warmtepomp is duur

    Een volledige warmtepompinstallatie is prijzig, zeker in vergelijking met een gasinstallatie. De precieze prijzen van de soorten warmtepompen vind je hier. Wel kan je net als voor isolatie een warmtepomp ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzame energie) krijgen. Deze subsidie kan oplopen tot wel 5.300,-. Echter, zelfs met deze subsidie blijft een warmtepomp minimaal 20% duurder als andere systemen.

    Een warmtepomp is niet voor elke woning geschikt

    Een warmtepomp is niet in elke woning te installeren. Voor het installeren van een warmtepomp moet een ruimte aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een woning over een goede isolatie beschikken. Om deze reden zijn oudere woningen vaak minder geschikt voor een warmtepomp dan nieuwbouwwoningen.

    Isoleren is noodzakelijk

    Warmtepompen verwarmen op lagere temperaturen dan een cv-ketel. Om deze reden is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk. Wanneer dit niet het geval is gaat er te veel warmte verloren via de vloer, muren of ramen. Als het huis onvoldoende geïsoleerd is, is het rendement van een warmtepomp ongunstig. Er zijn veel verschillende soorten isolatie!

    Meer ruimte nodig dan voor een CV-ketel

    Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Dit komt omdat een warmtepomp vaak uit twee delen bestaat, namelijk: een binnen- en buitenunit. De buitenunit wordt aan de buitenkant van jouw huis geplaatst. De binnenunit komt vaak op de plek van de CV-ketel. Het binnendeel is een stukje groter dan een gemiddelde CV-ketel. Hierdoor neemt een warmtepomp meer ruimte in beslag.

    Geluid warmtepomp

    De buitenunit van een warmtepomp kan veel lawaai maken. Dit kan voor geluidsoverlast zorgen bij jouzelf of de buren. Een oplossing hiervoor is om de warmtepomp op een grotere afstand van het huis en de buren te plaatsen, het geluid van de warmtepomp neemt namelijk snel af met de afstand. Wanneer een plaatsing op grotere afstand niet mogelijk is zijn er ook nog andere oplossingen, zoals een geluiddempende omkasting.

    Voor een warmtepomp is een vergunning vereist

    Wanneer je een warmtepomp wil laten te installeren, zal daar in bepaalde gevallen een vergunning voor nodig zijn. Of voor jouw warmtepomp een vergunning nodig is, kan je navragen bij jouw gemeente.

    Besparen op de kosten

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg.

    Benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste warmtepomp!

    Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

    Vul nu je gegevens in en zorg dat ook jij je woning op een duurzame manier kan gaan verwarmen!

    Offertes vergelijken >

    Veelgestelde vragen over de warmtepomp nadelen

    Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
    Alle voordelen van de warmtepomp worden besproken in ons artikel ‘warmtepomp voordelen’. Voordelen van de warmtepomp zijn onder andere: een lagere energierekening door lager stroomverbruik warmtepomp, milieuvriendelijkheid, de waardevermeerdering van je huis en de mogelijkheid tot subsidie.

    Kan je een warmtepomp ook in combinatie met zonnepanelen gebruiken?
    Ja, in combinatie met zonnepanelen kan je middels zonne-energie de energie voor de warmtepomp opwekken. Op deze manier kan je met gebruik van zonnepanelen compleet gasloos verwarmen. Juist nu is het interessant om zonnepanelen aan te schaffen! 

    Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?
    – Hoge investeringskosten
    – Werkt minder efficiënt bij extreem lage temperaturen
    – Niet elke woning is geschikt

    Wat is een goed alternatief voor een warmtepomp?
    Een goed alternatief voor een warmtepomp kan een hoogrendementsketel op biogas zijn, afhankelijk van de efficiëntie van je verwarmingssysteem. Mocht je niet helemaal van het gas af kunnen, omdat je niet genoeg stroom opwekt, dan is een hybride warmtepomp ook een goed alternatief.

    Welke huis is niet geschikt voor warmtepomp?
    Een huis met slechte isolatie of beperkte ruimte is minder geschikt voor een warmtepomp. Ook in zeer koude klimaten kunnen lucht-lucht warmtepompen minder effectief zijn.