6 belangrijkste warmtepomp nadelen op een rij

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. 6 belangrijkste warmtepomp nadelen op een rij
  9 mins leestijd
  Een warmtepomp is een verwarmingssysteem waarmee je op een duurzame manier jouw woning kan verwarmen. Een van de warmtepomp nadelen is dat de warmtepomp een flinke investering vraagt. Ook zijn warmtepompen niet zomaar in elke woning te installeren. Net als zonnepanelen en isolatie bespaar je wel flink op je energiekosten! Naast het grote aantal voordelen zitten er, net als aan elk ander product óók aan een warmtepomp een aantal nadelen. Zo is het aanschaffen van een warmtepomp een flinke investering. In dit artikel zetten we alle warmtepomp nadelen voor je op een rijtje! Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt. Formulier >

  (Hybride) Warmtepomp nadelen op een rij

  De installatie van een warmtepomp is duur Een warmtepomp is niet geschikt voor elke woning, een hybride warmtepomp biedt je al meer mogelijkheden Een goede isolatie van je woning is noodzakelijk Een warmte neemt meer ruimte in beslag dan een CV-ketel Een warmtepomp kan voor geluidsoverlast zorgen Voor een warmtepomp is in de meeste gevallen een vergunning nodig

  Warmtepomp nadelen onder de loep

  Warmtepompen winnen steeds meer populariteit. Dat betekent echter niet dat ze altijd en overal de ideale oplossing bieden! Het systeem heeft ook een aantal nadelen. Hieronder zetten we alle warmtepomp nadelen voor je op een rij:

  De installatie van een warmtepomp is duur

  Een volledige warmtepompinstallatie is prijzig, zeker in vergelijking met een gasinstallatie. De precieze prijzen van de soorten warmtepompen vind je hier. Wel kan je net als voor isolatie een warmtepomp ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzame energie) krijgen. Deze subsidie kan oplopen tot wel 5.300,-. Echter, zelfs met deze subsidie blijft een warmtepomp minimaal 20% duurder als andere systemen.

  Een warmtepomp is niet voor elke woning geschikt

  Een warmtepomp is niet in elke woning te installeren. Voor het installeren van een warmtepomp moet een ruimte aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een woning over een goede isolatie beschikken. Om deze reden zijn oudere woningen vaak minder geschikt voor een warmtepomp dan nieuwbouwwoningen.

  Isoleren is noodzakelijk

  Warmtepompen verwarmen op lagere temperaturen dan een cv-ketel. Om deze reden is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk. Wanneer dit niet het geval is gaat er te veel warmte verloren via de vloer, muren of ramen. Als het huis onvoldoende geïsoleerd is, is het rendement van een warmtepomp ongunstig. Er zijn veel verschillende soorten isolatie

  Meer ruimte nodig dan voor een CV-ketel

  Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Dit komt omdat een warmtepomp vaak uit twee delen bestaat, namelijk: een binnen- en buitenunit. De buitenunit wordt aan de buitenkant van jouw huis geplaatst. De binnenunit komt vaak op de plek van de CV-ketel. Het binnendeel is een stukje groter dan een gemiddelde CV-ketel. Hierdoor neemt een warmtepomp meer ruimte in beslag.

  Geluid warmtepomp

  De buitenunit van een warmtepomp kan veel lawaai maken. Dit kan voor geluidsoverlast zorgen bij jouzelf of de buren. Een oplossing hiervoor is om de warmtepomp op een grotere afstand van het huis en de buren te plaatsen, het geluid van de warmtepomp neemt namelijk snel af met de afstand. Wanneer een plaatsing op grotere afstand niet mogelijk is zijn er ook nog andere oplossingen, zoals een geluiddempende omkasting.

  Voor een warmtepomp is een vergunning vereist

  Wanneer je een warmtepomp wil laten te installeren, zal daar in bepaalde gevallen een vergunning voor nodig zijn. Of voor jouw warmtepomp een vergunning nodig is, kan je navragen bij jouw gemeente.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Nadelen per type warmtepomp

  Hybride warmtepomp

  • Vereist moeilijke installatie: Het installeren van een hybride warmtepomp kan ingewikkeld zijn. Dit komt omdat het systeem op de juiste manier moet worden aangesloten, namelijk op bestaande verwarmingssystemen. Daarnaast moet het worden afgestemd op de energiebehoeften. Het is daarom aan te raden om een erkende installateur in te schakelen.
  • Hoge aanschafkosten: Het aanschaffen en installeren van een hybride warmtepomp kan duur zijn, met kosten tussen de € 6.000 en € 15.000. De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de capaciteit van de warmtepomp en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Hoewel de kosten hoger liggen dan de kosten van een nieuwe cv-ketel, leveren warmtepompen op de lange termijn aanzienlijke besparingen op voor jouw energierekening.
  • Geluidsoverlast: Warmtepompen kunnen meer geluid maken dan cv-ketels vanwege de ingebouwde ventilator. De mate van geluidsoverlast door een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals isolatie van de buitenunit, kwaliteit van het apparaat, afstand tot de woning en de plaatsing ervan. Bij een correcte installatie kan een warmtepomp vrijwel geluidloos werken. 
  • Niet geschikt voor appartementen: Een hybride verwarmingssysteem heeft meer ruimte nodig dan een gasketel, omdat het bestaat uit een buitenunit en een cv-ketel. In theorie zou de buitenunit aan de buitenmuur van een appartement kunnen worden bevestigd, maar vanwege trillingen, geluidsoverlast en veiligheidsoverwegingen wordt dit niet aanbevolen voor gebruik in een appartement.
  • Minder goede werking bij extreem lage temperaturen: Een hybride warmtepomp is minder efficiënt bij erg lage buitentemperaturen. Dit komt omdat het moeilijker wordt om warmte aan de buitenlucht te onttrekken als het kouder wordt. Onder 5°C en vooral onder 0°C neemt de efficiëntie af en kan de warmtepomp overschakelen op de minder energiezuinige ketel. Dit kan leiden tot meer CO2-uitstoot en hogere kosten.

  Lucht-lucht warmtepomp

  • Passende ruimte voor lucht-lucht warmtepomp: Bij het plaatsen van een lucht-lucht warmtepomp is het essentieel om rekening te houden met de grootte van de ruimte. Als de ruimte te groot is, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor de efficiëntie van de warmtepomp wordt verminderd. 
  • Niet geschikt voor elk type woning: Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp, omdat er aan bepaalde eisen moet worden voldaan. Een cruciale voorwaarde is dat de woning over goede isolatie beschikt. Slechte isolatie kan leiden tot warmteverlies door ramen en muren, waardoor de efficiëntie van de warmtepomp wordt verminderd. Daarom is isolatie van groot belang voor het functioneren van een lucht-lucht warmtepomp.
  • Geen aansluiting op bestaande verwarmingssystemen: Lucht-lucht warmtepompen kunnen niet worden aangesloten op bestaande verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming en radiatoren. Dit betekent dat bij de installatie van een lucht-lucht warmtepomp een compleet nieuwe verwarmingsinstallatie moet worden geïnstalleerd, wat de prijs van het systeem fors kan verhogen.
  • Invloed van lage buitentemperaturen op rendement: Bij lage buitentemperaturen, zeker in de winter, zal het rendement van de warmtepomp dalen. De warmtepomp moet namelijk harder werken om warmte uit de lucht te halen en deze vervolgens op te warmen. Hierdoor zal het energieverbruik van de warmtepomp toenemen en zullen de energiekosten in de winter dus hoger uitvallen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Lucht-water warmtepomp

  • Lager rendement tijdens koude dagen: Net als bij de lucht-lucht warmtepomp is bij dit type warmtepomp het rendement lager in de winter.
  • Geluidsoverlast: Het lage rendement kan vervolgens leiden tot meer geluidsoverlast van de buitenunit. 
  • Goede isolatie: Een goede isolatie van de woning is essentieel om de warmtepomp efficiënt te laten werken, ondanks de uitdagingen die zich voordoen bij lagere temperaturen in de winter.

  Grond-water warmtepomp

  • Hoge aanschafkosten: Voor de installatie van de grond-water warmtepomp moeten er boorwerkzaamheden uitgevoerd worden. Dit leidt tot hogere kosten dan bijvoorbeeld een lucht-lucht warmtepomp.
  • Vergunning vereist: In de meeste gevallen heb je voor dit type warmtepomp een vergunning nodig. Vraag dit tijdig na bij je gemeente, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Beschikbare ruimte: Een nadeel van een grond-water warmtepomp is dat deze een aanzienlijk grondoppervlak nodig heeft. Niet iedereen beschikt over voldoende ruimte om deze warmtepomp te kunnen installeren, wat een beperkende factor is voor sommige huiseigenaren.

  Water-water warmtepomp

  • Vergunning vereist: Voor het plaatsen van een water-water warmtepomp is meestal een vergunning vereist, maar dit kan per gemeente verschillen. Voor een ‘open’ installatie van een water-water warmtepomp moet namelijk diep geboord worden (in sommige gevallen zelfs tientallen meters). Door deze impact op de omgeving en het grondwater is een vergunning vaak noodzakelijk. 
  • Grondwaterheffing: De kosten voor een water-water warmtepomp kunnen toenemen, omdat er grondwaterheffing betaald moet worden: een extra belasting voor het gebruik van grondwater. Deze heffing is dus een bijkomende financiële factor in het overwegen van een water-water warmtepomp als verwarmingssysteem.
  • Hoger stroomverbruik: Een water-water warmtepomp vereist een hoog stroomverbruik vanwege de elektrische werking en het pompen van het water. Zonne-energie – denk aan zonnepanelen – kan deze elektriciteitskosten verminderen en dus bijdragen aan het duurzaam verwarmen met de warmtepomp. 

  Besparen op de kosten

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg.

  Benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in en wij gaan voor je op zoek naar de beste warmtepomp! Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt! Vul nu je gegevens in en zorg dat ook jij je woning op een duurzame manier kan gaan verwarmen! Offertes vergelijken >

  Veelgestelde vragen over de warmtepomp nadelen

  Wat zijn de voordelen van een warmtepomp? Alle voordelen van de warmtepomp worden besproken in ons artikel ‘warmtepomp voordelen’. Voordelen van de warmtepomp zijn onder andere: een lagere energierekening door lager stroomverbruik warmtepomp, milieuvriendelijkheid, de waardevermeerdering van je huis en de mogelijkheid tot subsidie.
  Kan je een warmtepomp ook in combinatie met zonnepanelen gebruiken? Ja, in combinatie met zonnepanelen kan je middels zonne-energie de energie voor de warmtepomp opwekken. Op deze manier kan je met gebruik van zonnepanelen compleet gasloos verwarmen. Juist nu is het interessant om zonnepanelen aan te schaffen!  Wat zijn de nadelen van een warmtepomp? – Hoge investeringskosten – Werkt minder efficiënt bij extreem lage temperaturen – Niet elke woning is geschikt Wat is een goed alternatief voor een warmtepomp? Een goed alternatief voor een warmtepomp kan een hoogrendementsketel op biogas zijn, afhankelijk van de efficiëntie van je verwarmingssysteem. Mocht je niet helemaal van het gas af kunnen, omdat je niet genoeg stroom opwekt, dan is een hybride warmtepomp ook een goed alternatief.
  Welke huis is niet geschikt voor warmtepomp? Een huis met slechte isolatie of beperkte ruimte is minder geschikt voor een warmtepomp. Ook in zeer koude klimaten kunnen lucht-lucht warmtepompen minder effectief zijn.