Wat kost vloerisolatie?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Wat kost vloerisolatie?
  5 mins leestijd

  Vloerisolatie is een waardevolle investering die je helpt om energie te besparen en je wooncomfort te verbeteren. Of je nu kiest voor professionele installatie of zelf aan de slag gaat, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. In dit artikel bespreken we de gemiddelde kosten van vloerisolatie, de verschillende mogelijkheden en factoren die de prijs beïnvloeden. 

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Gemiddelde kosten van vloerisolatie

  Vloerisolatie is een eenvoudige manier van isoleren als je een kruipruimte hebt. Voor een gemiddelde hoekwoning kost het uitbesteden van dit werk ongeveer €2.050, waarbij je ook nog aanspraak maakt op subsidie. Door de isolatie bespaar je jaarlijks ongeveer €190 aan energiekosten. Dit is berekend op basis van € 1,45 per m3.

  Als je handig bent, kun je de isolatie ook zelf aanbrengen. In dat geval betaal je alleen de kosten van het materiaal, wat ongeveer €1.100 bedraagt. Goed om te weten is dat je dan geen recht hebt op subsidie. 

  Gemiddelde kosten per isolatiemateriaal

  Bij het isoleren van je vloer zijn er verschillende isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en prijskaartjes. Hieronder bespreken we de kosten per isolatiemateriaal en helpen we je bij het kiezen van het juiste materiaal voor jouw vloerisolatie project.

  Isolatiekorrels

  Isolatiekorrels worden vaak gebruikt om de kruipruimte onder het huis te isoleren. Deze korrels zijn ideaal vanwege hun kleine formaat en luchtige structuur, waardoor ze diverse lagen vormen die warmte vasthouden en kou buiten houden. Ook zijn deze korrels  vochtafstotend, wat voordelig is in vochtige omgevingen zoals de kruipruimte. Omdat de korrels droog blijven, kunnen ze effectief blijven isoleren.

  Gemiddelde kosten
  De kosten van isolatiekorrels liggen gemiddeld tussen de € 22 en € 40 per m2. De totale kosten worden voornamelijk beïnvloed door de oppervlakte van de ruimte en de moeilijkheid van de werkzaamheden. Denk hierbij aan de toegankelijkheid van de kruipruimte en het eventueel moeten verwijderen van puin.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Isolatiefolie

  Een veelgebruikte manier van vloerisolatie is het aanbrengen van isolatiefolie aan de onderkant van de vloer. Deze folie zorgt ervoor dat de warmte die in de woonkamer wordt gestookt, niet via de vloer naar de bodem van de kruipruimte ontsnapt.

  Gemiddelde kosten
  Reken op een gemiddelde prijs van € 20 tot € 40 per m2. Deze prijs kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de folie, de isolatiewaarde en de afmetingen. 


  Isolatiedekens

  Isolatiedekens worden in opgerolde toestand geleverd en worden gebruikt door zowel doe-het-zelf zaken als isolatiebedrijven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals glas- en steenwol, vlas of hennep, en worden vaak gebruikt voor vloer-, (spouw)muur– en dakisolatie. Vanwege hun flexibiliteit zijn isolatiedekens eenvoudig aan te brengen, zelfs rond obstakels, waardoor ze niet op maat gesneden hoeven te worden. Dit maakt ze vooral handig in krappe ruimtes, zoals de kruipruimte.

  Gemiddelde kosten
  De kosten voor isolatiedekens variëren sterk, afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. Isolatiedekens zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen. De prijzen voor deze dekens kunnen verschillen en worden vermeld in onderstaande tabel.

  Soort isolatiemateriaalGemiddelde kosten per m2. 
  Glaswol€ 5 tot € 20
  Steenwol€ 10 tot € 20
  Vlas€ 45 tot € 85 
  Hennep€ 16 tot € 22

  EPS platen

  EPS platen worden veel gebruikt voor vloerisolatie, vooral wanneer je een betonvloer op zandoppervlakte plaatst. Als de betonvloer echter zwaar belast zal worden, is het beter om te kiezen voor drukvaste XPS-platen. Voor het isoleren van platte daken met tempex EPS geldt hetzelfde principe; dit is mogelijk, maar let goed op de juiste druksterkte die nodig is voor de specifieke situatie.

  Gemiddelde kosten
  De gemiddelde kosten voor EPS isolatie bedragen ongeveer € 25 per m2, inclusief btw en installatie. De totale kosten voor EPS isolatie zullen variëren afhankelijk van welk deel van je woning je isoleert, het type isolatiemateriaal en de hoeveelheid materiaal die nodig is.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  PUR schuim

  Polyurethaan, oftewel PUR-schuim, wordt gemaakt door polyol te combineren met isocyanaat. Het wordt ter plaatse geproduceerd met speciale machines. Door de variabele eigenschappen zijn er veel verschillende soorten PUR-systemen beschikbaar. Hierdoor is het een veelzijdig isolatiemateriaal voor alle oppervlakken. Er zijn twee soorten PUR-schuim op de markt: schuim met open cellen en schuim met gesloten cellen. Schuim met open cellen heeft uitstekende thermische eigenschappen en lijkt op een lichte, dampdoorlatende spons. Schuimen met gesloten cellen worden aanbevolen voor plaatsen die veel vocht kunnen bevatten, omdat ze waterbestendig zijn. Ze bestaan uit hele kleine, gesloten belletjes en hebben vergelijkbare eigenschappen als XPS-polystyreen.

  Gemiddelde kosten
  De kosten van PUR-isolatie zijn afhankelijk van het oppervlak dat je wilt isoleren. Over het algemeen geldt: hoe dikker de laag PUR, hoe duurder de isolatie per vierkante meter. Voor het isoleren van een kruipruimte ligt de gemiddelde prijs rond de € 25 per m2.

  Glaswol

  Glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt voor muurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Het is licht van gewicht, heeft een goede isolatiewaarde en kan op verschillende plekken worden toegepast. Glaswol is ook onbrandbaar en eenvoudig te verwerken vanwege de stevige en flexibele samenstelling. Om glaswol op maat te maken, kun je een isolatiemes, isolatiezaag of zelfs een schaar gebruiken, afhankelijk van de dikte van het materiaal.

  Gemiddelde kosten
  Glaswol is een betaalbare optie voor isolatie, met prijzen die gemiddeld liggen tussen € 5 en € 20 per m2.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Subsidies voor vloerisolatie

  Het is mogelijk om ISDE subsidie te ontvangen voor het isoleren en verduurzamen van je huis, zelfs als het een monument is. Zowel huiseigenaren als Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen deze subsidie aanvragen. Daarnaast is het ook mogelijk om tegen een lage rente geld te lenen om je woning te isoleren. Dit biedt huiseigenaren en VvE’s financiële ondersteuning bij het verduurzamen van hun woning.

  Voor vloerisolatie kom je in aanmerking voor de volgende subsidieregelingen:

  • ISDE
  • Energiebespaarlening
  • SVVE
  • Btw-vermindering

  Advies van een vloerisolatie expert

  Vind razendsnel de beste isolatie-experts in jouw regio met Offerte.nl! Ontdek de populairste steden waarin we actief zijn en vraag direct offertes aan.


  De beste isolatie nodig? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de regio.

  Formulier >