Kruipruimte isoleren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Kruipruimte isoleren: mogelijkheden en kosten
  7 mins leestijd

  De kruipruimte isoleren is een belangrijke stap om jouw huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. Door de juiste isolatiematerialen en -methoden te kiezen, kun je vochtproblemen voorkomen en de warmte beter binnen houden. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en kosten van kruipruimte isolatie, en geven we tips over hoe je kunt besparen op energiekosten en subsidies kunt aanvragen. 

  Benieuwd naar wat isolatie voor jou kan betekenen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende isolatie offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een kruipruimte?

  Een kruipruimte, ook wel kruipkelder genoemd, is een kleine en vaak lage ruimte onder de vloer van een huis. Het is meestal niet hoger dan 80 cm en loopt onder de hele begane grond. Via een luik, veelal geplaatst bij de voordeur, kan de kruipruimte worden betreden. In de ruimte kun je vaak alleen kruipend bewegen. Meestal zijn er meerdere toegangen tot de kruipruimte in de vloer van de benedenverdieping. De bodem van de kruipruimte is meestal bedekt met zand. De kruipruimte wordt voornamelijk gebruikt om leidingen te verbergen, zoals waterleidingen, rioolbuizen, elektriciteitskabels en verwarmingsbuizen. Onder het kruipluik bevindt zich meestal ook de hoofdkraan van de waterleiding, aangezien dit de plek is waar de waterleiding het huis binnenkomt.

  De voordelen van kruipruimte isolatie

  Het isoleren van de kruipruimte biedt diverse voordelen. 

  Lage energiekosten: De warmte blijft beter behouden in je huis, waardoor je minder hoeft te stoken en dus een lagere energierekening hebt. Het isoleren zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt, waardoor je huis efficiënter verwarmd wordt en je bespaart op energiekosten.

  Snelle terugverdientijd: Houd in gedachten dat isolatie een langetermijninvestering is. Na het isoleren van de kruipruimte zal je direct besparen op je energierekening. Binnen tien jaar verdien je de investering in kruipruimte isolatie terug.

  Aangename temperatuur in huis: Je verliest minder warmte uit je huis, waardoor je meer comfort ervaart. Het isoleren zorgt ervoor dat de warmte beter binnen blijft.

  Voorkomen van vochtproblemen: Door de vele regenval in Nederland hebben steeds meer huizen last van een vochtige kruipruimte. Na isolatie blijft de kruipruimte droger, waardoor er minder vocht je woning kan binnendringen vanuit de kruipruimte. Het is aan te raden om de kruipruimte te isoleren in het voorjaar of de zomer wanneer het droger is, omdat dit de beste periodes zijn voor een effectieve isolatie.

  Vermindering van gezondheidsklachten: Wanneer je huis vochtig is, kan dit leiden tot gezondheidsklachten zoals luchtwegproblemen en schimmelgroei. Door ervoor te zorgen dat vocht uit je huis kan ontsnappen, zal je gezondheid verbeteren en zul je minder vaak ziek zijn. Vocht kan ook bacteriële infecties veroorzaken, dus door hier minder mee geconfronteerd te worden, zal je weerstand toenemen en zul je minder vaak ziek worden.

  Vermindering van aardgas: In de toekomst kan er zonder aardgas verwarmd worden. Met een goed geïsoleerde woning is het makkelijker om over te stappen op duurzame verwarmingsmethoden, zoals een warmtepomp. Hierdoor ben je voorbereid op een duurzame en gasvrije toekomst en draag je bij aan een beter milieu.

  Hoe kun je de kruipruimte isoleren? Isolatiemethoden en technieken

  Er zijn twee manieren om je kruipruimte te isoleren: bodemisolatie en vloerisolatie. Bij bodemisolatie wordt er isolatie op de bodem van de kruipruimte geplaatst, terwijl vloerisolatie betekent dat de vloer zelf geïsoleerd wordt vanaf de onderkant. De meest effectieve manier is om de vloer aan de onderkant te isoleren met een naadloze isolatielaag. Dit zorgt ervoor dat de vloer warmer aanvoelt, ongeveer 3 graden Celsius.

  Houten vloer

  Als je een houten vloer hebt, kan deze naadloos geïsoleerd worden met ecofoam, een milieuvriendelijke variant van PUR. De isolatie wordt direct gespoten tegen de onderkant van de vloer tussen de balken, waarbij de onderkant van de balken vrij blijft van isolatiemateriaal om houtrot te voorkomen. Daarnaast worden de funderingsmuren minimaal 30 cm geïsoleerd om koudebruggen te voorkomen. Elk kiertje wordt afgedicht, waardoor de tocht wordt geëlimineerd en de vloer direct verstevigd wordt. Hierdoor wordt de houten vloer merkbaar steviger en zal niet meer piepen of kraken.

  Beton vloer

  Bij een betonvloer kan de isolatie ook naadloos aangebracht worden met ecofoam. De isolatie wordt rechtstreeks gespoten tegen de onderkant van de betonvloer. Als je een broodjesvloer hebt, wordt er 10% extra in rekening gebracht. Ecofoam wordt beschouwd als de meest efficiënte manier van isoleren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Isolatiemateriaal

  Er zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van de kruipruimte waaruit je kunt kiezen, namelijk:

  • Isolatiechips: Isolatiechips kunnen op verschillende manieren worden aangebracht, zowel in zakken als los. Dit kan ook zelf worden gedaan. Als er water in de kruipruimte staat, blijven de chips drijven op het water. Een handig voordeel van deze chips is dat ze eenvoudig opzij kunnen worden geschoven om toegang te krijgen tot de kruipruimte.
  • Isolatieschelpen: Een ervaren bedrijf kan schelpen in de kruipruimte blazen om deze te isoleren. Als er water in de kruipruimte staat, zal alleen het droge gedeelte van de schelpen isolerend werken. De schelpen helpen ook om vochtige lucht in de kruipruimte te verminderen, waardoor de kans op optrekkend vocht naar de woonruimtes wordt verminderd.
  • Isolatieparels: Isolatieparels bestaan uit grotere grijze polystyreen (EPS) parels en zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige kruipruimtes. Ze worden gelijkmatig verspreid over de bodem van de kruipruimte om vocht vanuit de bodem tegen te gaan en de vloer warmer en droger te houden. Deze parels worden vaak gebruikt onder houten vloeren om houtrot te voorkomen.

  Kosten van het isoleren van de kruipruimte

  Het is vaak slim om vloerisolatie te laten plaatsen wanneer je de vloer gaat vervangen, zodat je alles in één keer kunt aanpakken en geen extra kosten hoeft te maken. Als je echter al een vloer hebt en last krijgt van koude voeten, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Samen met de specialist kun je de mogelijkheden bespreken en een offerte laten opstellen op basis van de specifieke omstandigheden.

  Over het algemeen kost het isoleren van je vloer rond de €60 per vierkante meter.

  IsolatiemateriaalPrijs per m2
  Vloerisolatie
  PUR-platen€20 tot €30
  PUR-schuim€25 tot €35
  EPS-platen€20 tot €30
  Glaswol / rotswol€15 tot €35
  Icyene schuim€ 25 tot €45
  Bodemisolatie
  Schelpen€35 tot €55
  Chips/EPS-parels€25 tot €35


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Subsidies en financiële voordelen

  Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je een subsidie aanvragen om je woning te isoleren en energiezuiniger te maken. Voorheen moest je minimaal 2 isolatiemaatregelen nemen om subsidie aan te vragen, maar vanaf 2024 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor slechts 1 isolatiemaatregel. Deze isolatiemaatregel mag al vanaf 2 april 2022 zijn uitgevoerd. Als je van plan bent om later nog isolatiemaatregelen te nemen, of als je isolatie wilt combineren met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler, is het aan te raden om deze maatregelen binnen 24 maanden na de eerste maatregel uit te voeren. Op die manier voorkom je dat je een verdubbeling van het subsidiebedrag misloopt.

  Doe-het-zelf vs. professionele isolatie

  Het verschil tussen doe-het-zelf isolatie en professionele isolatie ligt voornamelijk in de kwaliteit en het vakmanschap van het eindresultaat. Bij doe-het-zelf isolatie doe je zelf de isolatiewerkzaamheden, zoals het aanbrengen van isolatiemateriaal en het dichten van kieren en naden. Dit kan een goede optie zijn als je handig bent en ervaring hebt met klussen. Doe-het-zelf isolatie kan ook kostenbesparend zijn, omdat je geen kosten hoeft te maken voor arbeidskosten. Echter, het risico bestaat dat de isolatie niet optimaal wordt aangebracht, wat kan leiden tot warmteverlies en koudebruggen. Daarnaast kom je ook niet in aanmerking voor subsidies, enkel als je dit laat uitvoeren door een ervaren vakman. 

  Professionele isolatie wordt uitgevoerd door vakmensen met ervaring en kennis van isolatietechnieken. Zij kunnen de isolatiewerkzaamheden nauwkeurig en op professionele wijze uitvoeren, waardoor de isolatie van hoge kwaliteit is en goed aansluit op de specifieke behoeften van jouw woning. Professionele isolatie kan resulteren in een hogere energiebesparing en een comfortabeler binnenklimaat. Het kiezen tussen doe-het-zelf isolatie en professionele isolatie hangt af van jouw vaardigheden, budget en de complexiteit van de isolatiewerkzaamheden. Het kan verstandig zijn om voor complexe isolatieprojecten of als je twijfelt over de kwaliteit van doe-het-zelf isolatie, te kiezen voor professionele isolatie om een optimaal resultaat te behalen.

  Vind de beste isolatiebedrijven bij jou in de buurt!

  Formulier >