Zolder isoleren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Zolder isoleren: mogelijkheden en kosten
  7 mins leestijd

  Een goed geïsoleerde zolder kan zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing en een comfortabele leefomgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden om een zolder te isoleren, elk met hun eigen kosten en voordelen. In dit artikel zullen we de verschillende isolatiemogelijkheden voor zolders bespreken en de bijbehorende kosten in kaart brengen.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Verschillende isolatiemogelijkheden voor zolderisolatie

  Een isolatiespecialist kan verschillende methoden gebruiken om een zolder te isoleren. Hier zijn enkele van de mogelijkheden:

  Zoldervloer isolatie 

  Het isoleren van de zoldervloer is een goede manier om te besparen op stookkosten. Dit komt doordat de warmte uit de woonruimtes niet verloren gaat naar de zolder. Deze isolatiemethode is ook vaak goedkoper dan het isoleren van het dak. Het is echter belangrijk om te weten dat de zoldervloer alleen geïsoleerd moet worden, zodra de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt. Als de zolder wel als leefruimte wordt gebruikt, is het beter om het dak te isoleren of zoldervloerisolatie te combineren met dakisolatie.

  Hoe je de zoldervloer isoleert, hangt af van de constructie van de vloer. De methode verschilt bijvoorbeeld voor een vloer met een draagstructuur van massief beton of houten balken.

  Houten vloer 

  Bij een houten zoldervloer die niet massief is, kun je de ruimtes tussen de vloerbalken opvullen met isolatiemateriaal zoals minerale wol. We bevelen een isolatiepakket met een dikte van 16 tot 25 cm aan, omdat deze diktes een goede verhouding tussen prijs en besparing hebben. Naast minerale wol kan de ruimte ook worden opgevuld met minerale vlokken of pur schuim.

  Net als bij dakisolatie is het belangrijk om een dampscherm te gebruiken. Dit dampscherm moet aan de onderzijde van de draagconstructie worden aangebracht naar de warme zijde toe. Er zijn ook isolatieplaten beschikbaar waarop al een dampscherm is aangebracht. De afwerking van de vloer hangt af van of de vloer nog beloopbaar moet zijn. Als dat niet het geval is, zijn goedkope houten panelen zoals OSB of vezelplaten een goede optie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Betonnen vloer

  Bij een betonnen massieve zoldervloer moet het isolatiemateriaal bovenop de vloer worden bevestigd. Eerst moet er een dampfolie op de bestaande vloer worden aangebracht, waarbij de voegen goed afgeplakt moeten worden. Ook de randen van de folie bij de wanden moeten afgeplakt worden. Vervolgens worden drukvaste isolatieplaten op de folie bevestigd, bij voorkeur in twee lagen van in totaal 20 centimeter dik.

  Als je geen harde isolatieplaten wilt gebruiken, kun je ook kiezen voor isolatie met minerale wol. In dat geval moet er eerst een houten raamwerk op de vloer worden gemaakt waar het isolatiemateriaal tussen geplaatst wordt. Dit kan de kosten wel iets verhogen.

  Isoleren van het dak aan de binnenzijde

  Het isoleren van een hellend dak van binnenuit met minerale wol (glas- of steenwol) zorgt voor een aangenaam leefklimaat en maakt de zolder minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. De ruimtes tussen de kepers moeten volledig worden opgevuld met isolatiemateriaal van voldoende dikte (15 tot 20 cm) voor een effectieve werking.  Als het bestaande keperwerk niet breed genoeg is, moeten er nieuwe kepers dwars op de oude worden aangebracht. De minerale wol moet iets groter worden gesneden dan de afstand tussen de kepers, zodat het goed samengedrukt is en op zijn plaats blijft.

  Een dampscherm moet bovenop het isolatiemateriaal worden aangebracht. Er zijn ook minerale wolmaterialen verkrijgbaar waarop al een dampscherm is bevestigd, zoals spijkerflensdekens. Deze dekens hebben aan één kant een aluminiumfolie die als dampscherm fungeert. Ze zijn vooral handig wanneer de afstanden tussen de kepers gelijk zijn. De spijkerflensdekens worden aan de voorzijde op de kepers vastgeniet en de voegen worden afgewerkt met aluminium tape.

  Isoleren van het dak aan de buitenzijde

  Als het dakbedekking of de dakconstructie moet worden vervangen, is isolatie aan de buitenzijde een mogelijke optie. Hiervoor zijn verschillende isolatiepanelen beschikbaar, waarvan sommige al tengels en panlatten hebben. Het isoleren van het dak aan de buitenzijde is een drastische maar effectieve manier om de isolatie te verbeteren. Als het dak toch gerenoveerd moet worden, is het zeker het overwegen waard om voor deze optie te kiezen.

  Isolatiematerialen

  Bij het isoleren van een zolder zijn er verschillende soorten isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Het meest geschikte isolatiemateriaal hangt af van de specifieke situatie. Het is belangrijk om te weten welk isolatiemateriaal het beste is voor welke situatie. Hieronder leggen we de verschillende isolatiematerialen uit:

  Isolatieplaten

  Kunststof isolatieplaten gemaakt van materialen zoals PUR, PIR, XPS of EPS zijn stevige platen die al effectief isoleren bij een dunne dikte. Deze platen worden voornamelijk gebruikt om betonnen zoldervloeren en daken langs de buitenzijde te isoleren. Het gebruik van kunststof isolatieplaten kan dus een goede keuze zijn voor deze isolatietoepassingen, omdat ze zorgen voor goede isolatie bij een beperkte dikte.

  PUR schuim

  Gespoten PUR is een geschikte optie voor het isoleren van schuine daken van binnenuit en betonnen zoldervloeren. Het wordt aangebracht met een speciaal pistool op het te isoleren oppervlak. Deze vorm van isolatie is snel te plaatsen, wat kan resulteren in lagere plaatsingskosten. PUR-schuim is ideaal voor lastig bereikbare plekken, zorgt voor een optimale luchtdichtheid en heeft een hoge isolatiewaarde. 

  Minerale wol

  Glaswol en rotswol zijn goede opties voor het isoleren van houten zoldervloeren en schuine daken van binnenuit. Deze materialen hebben een goede isolatiewaarde, zijn vochtbestendig en relatief betaalbaar. Het gebruik van minerale wol kan dus een effectieve en kostenefficiënte keuze zijn voor deze specifieke isolatietoepassingen.

  Ecologische isolatie 

  Als je op zoek bent naar een meer milieuvriendelijke optie, dan kan je kiezen voor ecologische isolatiematerialen zoals vlaswol, hennepwol, schapenwol, kurk, papiervlokken, enzovoort. Hoewel deze materialen duurzamer zijn dan traditionele isolatiematerialen, ligt de prijs over het algemeen wel hoger. Door te kiezen voor ecologische isolatiematerialen kan je echter wel bijdragen aan een beter milieu en gezondere leefomgeving.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Voordelen van het isoleren van een zolder

  • Over het algemeen is het isoleren van een zoldervloer een kleiner oppervlak dan het isoleren van een volledig dak.
  • Het isoleren van een zoldervloer is vaak minder arbeidsintensief. Dit komt doordat je niet hoeft te werken rond lastige hoeken zoals dakbalken en dakramen, wat bij het isoleren van een dak wel het geval is.
  • Er gaat geen warmte verloren wanneer de zoldervloer goed geïsoleerd is.
  • Het afwerken van een geïsoleerde zoldervloer is meestal eenvoudiger en goedkoper dan bij dakisolatie. Dit heeft als reden dat er minder complexe en dure materialen en werkzaamheden nodig zijn.
  • Als de zoldervloer een holle ruimte heeft, is het mogelijk om deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal door het te laten inblazen.

  Kosten van zolderisolatie 

  De gemiddelde kosten van het isoleren van een zolder bedragen €80 per vierkante meter. De exacte prijs kan variëren afhankelijk van de gekozen isolatiemethode, het type isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag, eventuele voorbereidende werkzaamheden en afwerkingen. De tabel hieronder geeft een overzicht van de geschatte prijzen per isolatiemethode.

  IsolatiemethodeGemiddelde kosten
  Zoldervloer isolatie €25 tot € 35 per m2.
  Dakisolatie binnenzijde€25 tot €45 per m2. 
  Dakisolatie buitenzijde €50 tot €100 per m2.


  Zolder isoleren: zelf doen of uitbesteden?

  Zelf je zoldervloer isoleren kan kostenbesparend zijn doordat je geen installatiekosten hoeft te betalen. Het nadeel hiervan is dat je alleen geen aanspraak kan maken op de lopende subsidies. Het is ook belangrijk om enkele zaken in acht te nemen, zoals het type zoldervloer en het juiste isolatiemateriaal kiezen met een goede isolatiewaarde. Het dragen van beschermende kleding is ook aan te raden. Als je kiest om je zoldervloer te laten isoleren door een professional, ben je verzekerd van een correcte uitvoering en een goede afwerking. Isolatiespecialisten hebben de nodige kennis en ervaring om je te helpen bij het kiezen van de juiste isolatie voor jouw zolder en kunnen advies geven over materialen en energiebesparende maatregelen.

  Schakel experts in

  Overtuigd van de voordelen die isolatie met zich meebrengt? Vraag dan nu een aantal vrijblijvende offertes aan! Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan:  De beste isolatie nodig? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >